Різноманітні салати з моркви користуються особливою популярністю в зимовий період, коли інші овочі або дуже дорогі, або практично позбавлені смаку. Існує безліч рецептів вдалих закусок з обговорюваного продукту і кращі з них опубліковані далі.
Класичний салат — морква по-корейськи
Склад продуктів: півкіло моркви і стільки ж цибулі, 90 мл рафінованої олії, велика ложка цукру-піску, 3-6 часникових зубчиків, ч. л. оцтової есенції, червоний гострий перчик, ½ ч. л. крупної солі.
- Морквина обробляється спеціальною теркою. Якщо такої під рукою не виявилося, можна просто нарізати овочі тонкою довгою соломкою за допомогою ножа. Правда, на це піде чимало часу.
- До овочевої соломці відправляється дрібно нарізаний гострий перець і цукровий пісок. Компоненти добре вимішуються.
- Всі цибулини крупно нарізати і обсмажуються до рум’яності на рафінованій олії.
- Овоч витягується з жиру, а в нього вливається оцет. Приготованим гарячим маслом заливається морквина.
- Залишається додати роздавлений часник і сіль.
Перед подачею до столу салат з моркви по-корейськи повинен постояти в прохолоді не менше 3 годин.
Простий рецепт зі свіжої моркви з часником, майонезом і сиром
Склад продуктів: 360 г свіжої моркви, 220 г напівтвердого або твердого сиру, зубок часнику, 130 г легкого майонезу.
- Морквина миється, чиститься і в свіжому вигляді подрібнюється за допомогою терки з самими великими отворами. Підготовлений овоч відразу перекладається по містку салатницю.
- Окремо чиститься і подрібнюється будь-яким зручним способом свіжий часник. Його кількість можна збільшувати або зменшувати за власним смаком.
- Часник з’єднується з дрібно тертим напівтвердий або твердим сиром.
- Залишилося заправити такий салат зі свіжої моркви легким майонезом.
Додатково додавати сіль вже не буде потрібно. Її вистачає в сирі і соусі.
Печінковий салат з морквою і цибулею
Склад продуктів: півкіло яловичої печінки, легкий майонез за смаком, 320 г корейської моркви (магазинної чи саморобною), 170 г цибулі, рафінована олія, велика сіль.
- Цибуля очищається і ріжеться найтоншими полуколечками.
- Сира печінка очищається від жил, плівок та інших зайвих частин, після чого дуже дрібно нарізати гострим ножем.
- Цибуля мельчится кубиками і обсмажується на невеликій кількості розігрітого рафінованої олії. Коли шматочки овоча зазолотятся, до них відправляється подрібнена печінка. Маса солиться. Можна використовувати і будь-які приправи за смаком.
- Печінка готується на сковороді з цибулею близько 7-8 хвилин при частому помішуванні. Далі ємність з компонентами знімається з вогню. Її вміст має повністю охолонути.
- Обсмажена печінка змішується з корейською морквою і заправляється майонезом.
Такий печінковий салат з морквою і цибулею деякі господині подають теплим. У цьому випадку перед змішуванням інгредієнтів остуджувати вміст сковороди не потрібно.
Салат «Вітамінний» з капустою
Склад продуктів: 330 г білокачанної капусти, велика морквина, ціле дуже кисле яблуко, ч. л. яблучного оцту, в два рази менше соку лайма і цукру-піску, велика ложка олії, суміш перців, дрібна сіль.
- Першим ділом потрібно зайнятися капустою. Овоч позбавляється від верхніх забруднених і некрасивих листочків, після чого дуже тонко шинкуется. Бажано, також добре розім’яти отриману соломку руками, інакше капуста буде дуже жорсткою.
- Морквина обробляється спеціальною корейської теркою. Далі вона відразу ж пересипається до розім’ятої капустяної соломці.
- Яблуко позбавляється від шкірки і подрібнюється звичайної теркою.
- Заправляється такий салат «Вітамінний» з капусти і моркви сумішшю масла, оцту, соку лайма, цукру, солі і перцю.
Можна і просто полити інгредієнти соняшниковою або оливковою олією.
Варіант з копченою грудкою і корейською морквою
Склад продуктів: 3 ківі, півкіло копченої курячої грудки, 4 великих яйця, сіль, 240-260 г моркви по-корейськи, велике кислувате яблуко, нежирний майонез і свіжий часник за смаком.
- З усіх використовуваних в рецепті продуктів термічна обробка потрібно тільки яйцям. Тому салат готується дуже швидко. Яйця можна зварити круто заздалегідь.
- Курка нарізається довгими брусочками, змащується майонезом і викласти першим шаром в салатник. Поверх неї висипається соломка ківі.
- Далі йдуть терті яєчні жовтки з підсоленим майонезом.
- Потім розподіляється морква без розсолу, терте яблуко і подрібнений жовток з підсоленим соусом.
Щоб салат з копченою грудкою і корейською морквою вийшов більш пікантним, майонез можна з’єднати з розчавленим часником за смаком.
Ситний салат з морквою по-корейськи і квасолею
Склад продуктів: 230 г маринованої квасолі червоного кольору, 55 мл соєвого соусу без добавок, невелика червона цибулина, сіль, солодкий болгарський перець, 180-190 г корейської моркви, масло оливи, сік з половини лайма чи лимона.
- Квасоля відкидається на друшляк, щоб з неї стек весь розсіл. Далі бобові викладають у салатник.
- Туди ж відправляється нарізаний соломкою солодкий болгарський перець, заздалегідь позбавлений від насіння і плодоніжки.
- Цибуля чиститься, миється і шинкуется дуже тонкими полуколечками. Потім він заливається соєвим соусом і залишається хвилин на 20-25.
- Для соусу з’єднується сік лайма чи лимона, олія оливи і кухонна сіль.
- До квасолі і перцю перекладається цибулю без маринаду, корейська морква і виливається заправка.
Перед подачею гостям закуска повинна настоятися якийсь час в прохолоді.
Рецепт з тертої моркви і буряків
Склад продуктів: великий буряк, 2 щіпки дрібної солі, середня морквина, 1,5-2 ч. л. гірчиці в зернах, рафінована олія, 2-3 стебла зеленого лука.
- Обидва коренеплоду відварюються в окропі до розм’якшення. Можна і просто запікати їх у духовій шафі, попередньо загорнувши у фольгу. Другий спосіб дозволить зберегти в овочах більше корисних речовин.
- Размягчившиеся всередині коренеплоди чистяться і довільно нарізати. Найкраще в салаті виглядають мініатюрні кубики овочів приблизно однакового розміру.
- Нарізка висипається в глибоку ємність. До неї додаються мелкорубленые пір’я зеленої цибулі.
- Для приготування заправки розтирається сіль з гірчицею і отримана суміш заливається рафінованою олією.
Залишилося заправити закуску соусом і відразу подавати до столу.
З мисливськими ковбасками
Склад продуктів: велика буряк, 160 г мисливських ковбасок, велика морква, 2 яйця, гранульований часник, сметана, кам’яна сіль.
- Щоб господиня змогла заощадити власний час, варто заздалегідь зварити обидва коренеплоду і яйця. Останні потрібно остуджувати в крижаній воді, щоб з них легше очищалася шкаралупа.
- Ковбаски позбавляються від шкірки, після чого нарізати тонкими кружечками. Їх відразу можна відправляти в салатник.
- Зверху висипається крупно тертий варений буряк і моркву.
- Охолоджені яйця рубаються тонкою довгою соломкою.
- Всі підготовлені інгредієнти добре перемішуються.
В якості заправки для такої закуски використовується сметана з гранульованим часником і сіллю.
З морквою і огірком
Склад продуктів: велика свіжа морква, ½ ч. л. кухонної солі і суміші кольорових мелених перців, великий свіжий огірок, 2 ложки олії і 1 ложка класичного соєвого соусу, 1 ч. л. цукрового піску і в два рази більше столового оцту.
- Свіжа морква чиститься, миється, подрібнюється за допомогою спеціальної корейської терки.
- Далі овочева соломка пересипається в миску, добре присмачується сіллю, розминається руками і залишають у спокої на 15-17 хвилин.
- Огірок можна подрібнювати тієї ж самої теркою або різати тонкими довгими смужками.
- Для заправки в невеликій пиалке з’єднуються і добре вимішуються всі залишилися інгредієнти.
- Морква з огірками з’єднується і поливається пікантною заправкою.
Перш ніж знімати пробу, потрібно залишити закуску в прохолоді приблизно на півгодини.
З тунцем
Склад продуктів: 270 г свіжої солодкої моркви, 4 ложки олії оливи, 15 г гірчиці в зернах, 430 г консервованого тунця, по 5 г рідкого бджолиного меду і білого винного оцту, дрібна сіль, чорний мелений перець.
- Коренеплід чиститься, миється і треться на тертці в свіжому вигляді.
- В окремій чашці з’єднується гірчиця, перець, олія оливи, оцет і сіль. Перераховані компоненти дуже добре вимішуються.
- Готовою заправкою поливається подрібнена моркву.
- Риба виймається з банки і виделкою поділяється на середні шматочки.
- Тунець в довільному порядку розкладається поверх моркви з пікантним соусом.
Закуска прикрашають скибочкою свіжого лимона і відразу ж подається до столу.
З фунчозой і корейською морквою
Склад продуктів: 160 г фунчозы, по ложці фільтрованої води, цукрового піску, спецій для корейської моркви (з гіркою) і білого кунжуту, 2 свіжих огірка, велика морква, дрібку солі, 1 ч. л. чорного кунжуту, оцту і соєвого соусу, 2 великі ложки олії, 1-3 зубчики часнику.
- Використовуючи спеціальну терку з довгими борознами, потрібно подрібнити моркву.
- Окремо змішується вода, оцет і пісок. Інгредієнти активно мішаються до повного розчинення солодких крупинок.
- До моркви додається роздавлений часник і висипаються спеції.
- Овоч з прянощами заливається маслом і маринадом, розминається руками, щоб почав виділятися сік, і залишається приблизно на півгодини.
- До готової моркви відправляються свіжі огірки, нарізані тонкою довгою соломкою.
- Фунчоза викладається в миску, заливають окропом, накривається кришкою і залишають на хвилину, після чого промивається крижаний проточною водою.
- У закуску викладається готова локшина. Складові заправляються соєвим соусом.
Готовий салат прикрашається кунжутом двох кольорів.
Варіант з морквою по-корейськи, куркою і грибами
Склад продуктів: 210 г філе курятини, 2 ріпчасті цибулини, 230 г маринованих грибів, 170 г моркви по-корейськи, 3 великих яйця, картоплина, сіль, соус.
- Спочатку варяться продукти, що вимагають термічної обробки (картопля, курятина, яйця). Всі вони остуджувати.
- Цибулю дрібно шинкуется і обсмажується до апетитної рум’яності.
- Картопля крупно треться – вона стане першим шаром закуски. Овочевий пласт промащується підсоленим соусом.
- Далі розташовуються подрібнені гриби без маринаду з смаженою цибулею і вкриваються густою сіточкою соусу.
- Потім висипається підсолене філе курки і закривається тертими яйцями з соусом.
- Останнім шаром стане моркву по-корейськи.
Готова закуска повинна настоятися в прохолоді не менше 2 годин.