Овочева консервація, зроблена в домашніх умовах, є невід’ємною частиною повсякденного і святкового столу. Особливою популярністю мають соковиті і ароматні салати з огірків на зиму, рецептів яких існує безліч. Такі закуски виходять не тільки смачними, але і дуже корисними, оскільки на відміну від магазинних аналогів, не містять шкідливих добавок і консервантів.
Салат з огірків на зиму «Пальчики оближеш»
Цей зимовий салат готується досить легко, тому впоратися з нею зможе навіть початківець кухар.
Незважаючи на невелику кількість інгредієнтів, частування має чудовий смак, а завдяки недовгою тепловій обробці, овочі зберігають всі необхідні вітаміни.
Готові огірочки виходять ніжними, хрусткими і чудово доповнять будь-який гарнір під час обіду або вечері.
Необхідні продукти:
- грунтові огірочки – 2,8 кг;
- пучок петрушки;
- оцтова суміш 9 % – 95 г;
- велика сіль – 43 г;
- мелений перець – 20 р;
- цукор-пісок – 80 г;
- рослинне масло – 53 мл
Готуємо:
- Огірки ретельно промити і порізати прямокутними брусочками.
- Викласти їх в об’ємну ємність, закинути цукор, присолити і покласти перець.
- Після налити олію, додати оцет і засипати салат зі свіжих огірків подрібненою петрушкою.
- Всі компоненти ретельно розмішати і залишити на шість годин, щоб овочі добре замариновались і випустили сік.
- Потім посуд з огірками встановити на піч, закип’ятити і варити десять хвилин.
- Розкласти овочеву суміш у стерильні банки і закупорити їх залізними кришками.
Салат «Пальчики оближеш» готовий, залишилося перевернути закочені ємності дном вгору, дати їм поступово охолонути і прибрати в комору.
Зимова заготівля по-корейськи
Ще один цікавий рецепт овочевий консерви – це чудовий салат з огірків по-корейськи. Частування володіє приємно-гострим смаком, а запашні спеції надають закуски оригінальний і спокусливий аромат.
Необхідні продукти:
- морквина – 0,2 кг;
- корейські приправи – 25 г;
- невеликі огірки – 1,7 кг;
- оцет яблучний – 85 мл;
- сіль – 25 г;
- часник – 1 головка;
- цукор – 48 р.
Готуємо салат «Огірки по-корейськи»:
- Огірки вимити і замочити їх на півгодини у воді. Потім дістати і нарізати широкими смужками.
- Моркву почистити і подрібнити довгою соломкою.
- Часникові часточки розчавити під пресом
- Всі інгредієнти з’єднати в каструлі, потім посолити, додати корейські спеції і цукор.
- З’єднати оцет з олією (90 мл), налити отриману суміш в салат і гарненько розмішати.
- Дати заготівлі настоятися близько десяти годин, потім викласти у чисті банки і залити соком, що виділився.
- Тепер необхідно простерилізувати ємності з салатом в киплячій воді. Банки з об’ємом 0,5 л слід кип’ятити 12 хвилин, а посуд, розраховану на 1 л – 20 хвилин.
- Після цього закатати салат металевими кришками, закутати ковдрою поставити остигати.
Овочева закуска по-корейськи буде чудово поєднуватися з м’ясними стравами і відварною картоплею.
Готуємо з помідорами
Огірки на зиму можна приготувати з помідорами – ласощі виходить ситним, легким, красивим і особливо сподобається людям, які стежать за своєю вагою.
Щоб салат виглядав апетитно, рекомендується вибрати стиглі, пружні овочі і постаратися нарізати їх дуже акуратно.
Необхідні продукти:
- помідори (маленькі) і огірки – по 0,2 кг;
- три цибулини;
- вода – 2,5 л;
- сіль поварена – 48 м;
- оцет столовий – 150 мл;
- цукор, спеції для овочів – за смаком.
Готуємо:
- Помідори помити й поділити на чотири частини.
- Огірки сполоснути водою і порізати тонкими кружальцями.
- Цибулини почистити і нашаткувати кільцями.
- В стерильні ємності покласти шар огірків, зверху розмістити помідори і прикрити їх цибульними кільцями.
- Тепер треба зварити маринад. Для цього потрібно наповнити каструлю водою і закип’ятити її. Після, налити оцет, закинути спеції, присолити і додати цукор. Варити складу близько трьох хвилин, потім відставити.
- Поки маринад не охолов, потрібно залити їм овочі в банках і накрити кришками.
- Помістити скляні ємності в таз з кип’ятком на п’ятнадцять хвилин.
- Простерилізовані банки закрутити підготовленими кришками, потім перевернути їх і залишити на добу.
Зберігати консерви з огірків з помідорами рекомендується 2 – 3 роки в прохолодному і темному погребі.
Салат «Ніжинський» з огірків на зиму
Салат по цьому рецепту готується з свіжих огірків і великої кількості цибулі. Для нього можна підібрати як молоді плоди, так і перезрілі, а щоб смак страви став більш виразним, добре б додати зелень і запашні спеції.
Необхідні продукти:
- ріпчаста цибуля – 0,6 кг;
- кріп – 55 г;
- огірки – 2,7 кг;
- столовий оцет – 52 мл;
- сіль поварена – 23 г;
- суміш перців – 25 г;
- цукор – 60 г;
- насіння гірчиці – 10г;
- листя лаврове – 2 шт.
Готуємо:
- Огірки помити і покласти на годину в воду. Після чого вийняти, розрізати вздовж і нашаткувати половинками буханців.
- Цибулини очистити і порізати кільцями.
- Овочі змішати, потім посолити і почекати освіти соку.
- В іншу ємність налити оцет, закинути цукор і інші приправи. Потім додати олію і інтенсивно розмішати.
- Посуд з овочами встановити на піч і присипати подрібненим кропом.
- Довести суміш до кипіння і томити сім хвилин, не забуваючи регулярно помішувати.
- Наповнити скляні банки готовим салатом і міцно закрутити на них кришки.
Салат «Ніжинський» з огірків на зиму рекомендується пробувати через 12 – 14 днів, щоб він встиг добре настоятися і придбав свій неповторний смак.
«Дамські пальчики» з перестиглих плодів
Переросли огіркам можна знайти гідне застосування – приготувати з них смачну і нескладну заготівлю на зиму.
Для такого салату підійдуть плоди будь-якого розміру, головне, щоб вони мали насичений колір і були міцні, без ознак всихання.
Необхідні продукти:
- огірки – до 4 кіло;
- цукор – 230 г;
- чорний перець (сухий) – 42 г;
- п’ять цибулин;
- сіль – 110 г;
- оцет – 230 мл;
- подрібнений часник – 60 г;
- гіркий перець – 70 р.
Готуємо:
- У плодів відрізати кінчики і опустити їх у холодну воду на дві години. Потім порізати на 4 частини. Занадто великі огірки попередньо краще розділити навпіл.
- З лука зрізати шкірку і нашаткувати його півкільцями.
- Взяти об’ємну каструлю, налити олію (145 мл), закинути всі спеції і влити оцет. Гострий перець подрібнити і теж засипати в маринад.
- Потім у каструлю покласти нарізані овочі, активно розмішати їх і залишити настоюватися протягом п’яти годин.
- Простерилізувати скляні ємності, потім заповнити їх салатом і залити маринадом.
- Прикрити кожну банку чистої кришкою і занурити в ємність з окропом для стерилізації.
- Заготовки повинні знаходитися в киплячій рідини близько двадцяти хвилин, потім їх треба вийняти і герметично закупорити.
Залишити консерви остигати під теплою ковдрою і через добу перенести на постійне місце зберігання.
«Зимовий король» без стерилізації
Чудова закуска під назвою «Зимовий король» готуватися надзвичайно швидко, оскільки не вимагає додаткової стерилізації. А потрібні для салату інгредієнти завжди можна знайти на ринку або в магазині.
Необхідні продукти:
- цибуля – 1,6 кг;
- стиглі огірки – 4,3 кг;
- пучок зелені;
- оцет – 25 г;
- сіль – 12 г;
- перець-горошок – 8 шт.;
- цукор – 42 р.
Готуємо:
- Огірки нарізати кружальцями, цибулю – кільцями і помістити все в об’ємну посуд.
- Овочі перемішати, потім присолити, закинути цукор і чекати появи соку (3 – 4 години).
- Потім налити в салат рафінована олія, засипати перець-горошок, влити оцет і розмішати.
- Поставити каструлю на вогонь, закип’ятити овочеву суміш, проварити кілька хвилин і вимкнути конфорку.
- Викласти гарячі овочі в банки і щільно закрутити кришками з металу.
Розкішне частування своїм яскравим і свіжим смаком доповнить будь-яку страву під час обідньої трапези в холодну пору року.
Гострий салат з огірків на зиму
Любителям пікантних закусок варто спробувати гострі і хрусткі огірочки, зроблені за цим рецептом. Така заготівля напевно сподобається чоловікам, так як вона чудово поєднується з міцним алкоголем і гарячими стравами з м’яса.
Необхідні продукти:
- часник (дрібно нарізаний) – 70 г;
- склянка оцту;
- огірки – 3,8 кг;
- кухонна сіль – 65 г;
- гірчиця (суха) – 43 г;
- чорний перець – 40 г;
- перець чилі – 23 г;
- цукор-пісок – 220 р.
Готуємо:
- Промиті огірки розрізати на п’ять частин, а якщо використовуються маленькі плоди, слід порізати їх на три частини вздовж.
- Скласти плоди в каструлю, насипати цукор, сіль, порізаний часник і всі гострі спеції.
- Овочеву масу поставити настоюватися на шість годин.
- Після цього огірки перемішати і помістити в чисті банки.
- Тепер поставити ємності в таз з водою і закип’ятити її. Витримати посуд з овочами в киплячій рідини близько чверті години, потім дістати і запечатати стерильними кришками.
Салату дати охолонути у перевернутому вигляді, а потім прибрати на тривале зберігання в темний комору.
З цибулею і олією
Огірки на зиму, приготовані з цибулею та олією, подарують гарний настрій за вечерею і забезпечать потрібними вітамінами в холодний період.
Приємний смак і збережений «букет» корисних компонентів закуски оцінять всі прихильники правильного харчування.
Необхідні продукти:
- цибуля – 350 г;
- кріп з петрушкою – 10 гілочок;
- рафінована олія – 230 мл;
- молоді огірки – 2,3 кг;
- перець запашний – 15 горошин;
- сім часникових зубчиків;
- столовий оцет – 130 мл;
- цукор – 70 г;
- велика сіль – 45 р.
Готуємо:
- Огірки вимити і нашаткувати слайсами.
- Зелень сполоснути під краном і дрібно порубати.
- Цибулини нарізати соломкою. Часник пропустити через прес.
- Всі продукти з’єднати, залити олією. Додати спеції і закинути сіль.
- Овочеву масу акуратно розмішати і поставити маринуватися на чотири години.
- Потім ємність з огіркової сумішшю поставити на плиту і варити п’ять хвилин.
- Гарячу заготівлю викласти в банки і закатати їх.
Готове частування необхідно зберігати в холодному приміщенні без присутності світла близько двох років.
Незвичайна закуска з куркумою
Для смачної вечері або святкового застілля чудово підійде оригінальна закуска з огірків з куркумою і медом. Незвичайний салат сподобається всім домочадцям і приємно здивує запрошених до обіду гостей.
Необхідні продукти:
- огірки (невеликі) – 3,2 кг;
- оцет – 185 мл;
- куркума – 8 г;
- сіль – 38 г;
- мед – 50 г;
- три часникових зубки;
- суміш сухих перців – скільки знадобиться;
- листочки лавра – 4 шт.;
- вода – 1,8 л;
- кріп – 80 р.
Готуємо:
- Промиті огірки нашаткувати прямокутними шматочками.
- Часникові часточки очистити і порізати подрібніше.
- У жароміцну ємність налити воду і довести її до кипіння. Закинути сіль, мед і куркуму. Після чого залити оцет, проварити складу дві хвилини і відставити.
- На дно банок покласти нарізаний кріп, закинути лавровий лист, насипати перець і часникові кубики. Потім покласти огірки і наповнити банки маринадом.
- Тепер скляні ємності залишилося прикрити кришками і дати їм постояти протягом години.
- Після цього слід простерилізувати посуд з салатом в киплячій рідини близько п’ятнадцяти хвилин і ретельно закатати кришками.
Ароматні, ніжні, трохи солодкуваті огірочки чудово гармоніювати з першими стравами, запеченою рибою або тушкованою яловичиною.
Салат «Тещин язик» з огірків
Зимовий салат «Тещин язик» – приголомшлива закуска, яка готується з огірків, помідорів і солодкого перцю. Ці компоненти прекрасно гармоніюють між собою, тому смак готового блюда виходить просто чудовим і незабутнім.
Необхідні продукти:
- помідори – півтора кіло;
- болгарський перець – півкіло;
- оцет яблучний 6% – 130 мл;
- часник – 90 г;
- огірки – 3 кіло;
- цукор – 123 г;
- стручковий перець (гіркий) – 45 г;
- масло пісне – стакан;
- сіль поварена – 47 р.
Готуємо:
- Томати вимити і порізати крупно.
- Перці розрізати, видалити з них насіння і розділити плоди на кілька частин.
- З часнику зняти лушпиння, потім помити його.
- Тепер помідори, часник і перці прокрутити в м’ясорубці, щоб вийшло густе пюре.
- Сполоснути огірки чистою водою і нашаткувати їх слайсами.
- Помістити овочі в ємність з товстими стінками, додати пюре з помідорів, масло, цукор і сіль.
- Потім вміст каструлі перемішати, поставити на вогонь і закип’ятити. Томити суміш з овочів на мінімальному вогні, регулярно помішуючи, протягом півгодини. Після цього залити оцет і готувати закуску ще шість хвилин, потім відставити.
- Покласти заготовку в банки, міцно закрутити їх стерильними кришками і не забути перевернути.
Коли салат повністю охолоне, поставити його в комору і зберігати при кімнатній температурі. Вживати заготовку можна відразу або витримати два тижні, щоб вона «набрала» смак. Приємного апетиту!