Приготувати салат з опеньками зможе навіть недосвідчений кулінар. Це – дуже смачне і одночасно зовсім не складне блюдо. Незважаючи на таку простоту, воно ось вже довгі роки не втрачає своєї актуальності. Існує багато рецептів різних салатів, в яких основним інгредієнтом виступають звичайні лісові опеньки. Розглянемо деякі з них.
Салат з маринованими опеньками і куркою
Для початку можна спробувати зробити непоганий салат з маринованих опеньків з вареною куркою. Ці два компоненти являють собою досить оригінальне поєднання. З одного боку, ніжне і трохи прісне м’ясо птиці, а з іншого боку – дари лісу з приємною кислинкою.
Щоб зробити найпростіший салат з маринованими опеньками, знадобиться всього 6 компонентів:
- 0,5 кг філе курки;
- 300 грам будь-якого твердого сиру;
- 400 г опеньки (маринованих);
- пучок свіжої петрушки;
- майонез;
- перець.
Часу на приготування цієї страви знадобиться небагато:
- Насамперед треба розібратися з м’ясом. Філе потрібно добре промити, а потім покласти в каструлю з киплячою водою і варити приблизно 20 хвилин.
- Готове м’ясо остудити. Після цього його необхідно акуратно нарізати соломкою або ж просто розібрати руками на волокна.
- Сир потерти на тертці з великими отворами.
- Зелень порубати гострим ножем.
- Подрібнені продукти скласти в глибоку тарілку. Додати до них гриби, майонез, а потім злегка поперчити і перемішати. Щоб інгредієнти добре просочилися, страва повинна постояти приблизно 8-10 хвилин.
Виходить смачний і досить смачний салат з опеньками і куркою. Його можна включити в святкове меню або просто приготувати на вечерю.
З корейською морквою
Є ще один простий, але досить цікавий варіант. Використовуючи ті ж мариновані гриби і м’ясо птиці, можна приготувати просто шикарний салат.
Зробити це буде не складно, маючи в наявності наступні компоненти:
- 400 г опеньки (маринованих);
- 250 грам філе курки;
- 200 грам моркви по-корейськи»;
- майонез.
Щоб зробити з цих інгредієнтів смачний салат з опеньками, треба:
- В трохи підсоленій воді відварити м’ясо курки.
- Остигле філе нарізати кубиками.
- Якщо гриби великі, то їх потрібно довільно подрібнити. Маленькі опеньки можна не розрізати.
- Підготовлені інгредієнти скласти в миску, заправити майонезом і добре перемішати.
Щоб страву в тарілці виглядало ефектніше, його можна прикрасити маленькими грибочками.
Закуска з картоплею і грибами
Коли в будинку намічається свято, завжди хочеться, щоб на столі стояли красиві і апетитні страви. В якості закуски можна приготувати чудовий салат лісова поляна.
Це – листкове блюдо, для якого знадобиться:
- 500 грам курячого філе;
- 1 цибулина;
- 400 грам сиру;
- 2 сирі картоплі;
- свіжа зелень;
- 1 баночка маринованих опеньків;
- майонез.
Методика приготування салату:
- М’ясо і картоплю попередньо відварити в підсоленій воді. Потім їх потрібно охолодити і порізати маленькими кубиками.
- Цибулю і свіжу зелень дрібненько покришити.
- Сир краще подрібнити на крупній тертці.
- Продукти викладати в салатник шарами: картопля – цибуля – м’ясо – сир – зелень – гриби. Кожен шар рясно промазати майонезом.
Перед подачею таке блюдо повинне добре настоятися. Для цього його треба на деякий час помістити в холодильник.
Салат «Грибна поляна» з опеньками
За аналогією з попереднім рецептом можна зробити не менш смачний салат «Грибна галявина». Із-за незвичайної технології приготування він вважається стравою-перевертнем.
В цьому випадку для роботи знадобиться глибока миска, широка плоска тарілка і наступні інгредієнти:
- 250 грам шинки;
- 2 моркви;
- 4 сирих яйця;
- 1 баночка маринованих опеньків;
- 150 грам твердого сиру;
- 3 картоплі;
- 2 пучка зелені (петрушки або будь-який інший);
- пару ложок майонезу.
Готувати такий салатик треба покроково:
- Зварити яйця і овочі (моркву і картоплю). Охолоджені продукти довільно покришити дрібними шматочками. Яйця попередньо очистити від шкаралупи.
- Крупно потерти сир.
- Нарізати кубиками шинку.
- Процідити гриби.
- Наступний крок – це складання салату. Спочатку на дно миски необхідно помістити гриби, уклавши їх капелюшками вниз. Робити це треба дуже акуратно. Далі продукти викладаються шарами: зелень – шинка – майонез – сир – яйця – майонез – морква – картопля – майонез. Збираючи салат, кожен шар треба гарненько утрамбувати.
- Поставити миску в холодильник, прикривши кришкою або харчовою плівкою.
- Через пару годин дістати посуд і акуратно перевернути її, переклавши вміст на плоску тарілку.
Цей салат з опеньками дійсно зовні нагадує собою галявину в лісі, всипану грибами.
Святковий рецепт з смаженими грибами
Хтось може подумати, що для салатів потрібні тільки мариновані грибочки. Це зовсім не так. Наприклад, для святкового застілля можна зробити дуже смачний і незвичайний салат зі смаженими опеньками.
Для цього знадобиться взяти:
- 500 грам свіжих опеньків;
- 4 яйця;
- 2 солоних (або маринованих) огірка;
- пучок зеленого пір’яного цибулі;
- 300 грам крабових паличок;
- рослинна олія;
- 1-2 ложки майонезу.
Готувати такий салат, в принципі, не складно:
- Спочатку треба вимити опеньки, а потім протягом 20 хвилин відварити їх у солоній воді. Після цього гриби потрібно процідити, а потім обсмажити на сковорідці в олії.
- Окремо яйця зварити круто. Потім їх слід очистити і покришити кубиками разом з огірками і крабовими паличками.
- Дрібно порізати зелену цибулю.
- Всі інгредієнти зібрати в одну ємність, залити майонезом і злегка перемішати.
Виходить дуже красивий яскравий салатик, який обов’язково займе гідне місце на святковому столі.
З курячою печінкою
Справжні гурмани будуть в повному захваті після того, як спробують чудовий салатик з смаженими опеньками і курячою печінкою.
Особливий аромат і родзинку страві додає тертий імбир.
Інгредієнти салату:
- 450 грам курячої печінки;
- 3 зубчики часнику;
- 0,4 кілограма свіжих опеньків;
- 100 мл сухого білого вина;
- 2 сантиметри кореня імбиру.
- пучок петрушки;
- сіль;
- олія оливкова;
- перець.
Інструкція по приготуванню теплого салату:
- Шматочок імбиру очистити, а потім акуратно потерти на тертці з малими отворами.
- Часник дрібно порубати ножем.
- Перемішати і добре промити гриби.
- З печінки акуратно зрізати плівку. Великі шматки краще разрделить на частини.
- Довільно нашаткувати зелень.
- Як тільки все буде готово, можна починати роботу. Першим ділом потрібно обсмажити на сковороді імбир з часником.
- Додати підготовлені опеньки. Смажити їх при постійному помішуванні 10 хвилин.
- Коли грибочки обсмажиться, додати до них печінку. Посолити, поперчити і обсмажити продукти разом пару хвилин, постійно помішуючи.
- Додати зелень і залити все вином. Тушкувати приблизно 5 хвилин, поки рідина не випарується.
Готовий салат залишиться тільки гіркою викласти на тарілку. Незвичайний аромат цієї страви нікого не залишити байдужим.
Салат «Кошик»
Є ще один дуже цікавий салат-перевертиш з схожою назвою «Кошик».
Для його приготування потрібно взяти:
- 1 банку маринованих маленьких опеньків;
- 3 картоплини;
- 3 сирих яйця;
- 300 грам шинки;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- майонез.
Спосіб приготування страви частково нагадує собою деякі з попередніх варіантів:
- Картоплю і яйця насамперед потрібно відварити, а потім очистити.
- Картоплю разом з шинкою нарізати середніми кубиками.
- Цибулю дрібно порубати.
- Яйце потерти на тертці.
- Гриби відкинути на друшляк. Почекати, поки стече весь маринад.
- Для складання салату знадобиться плоска тарілка і роз’ємна форма. Укладати продукти треба шарами: гриби – цибуля – шинка – картопля – яйця. Кожен шар (не вважаючи останній) рясно змастити майонезом.
- Тарілку на кілька годин поставити в холодильник.
- Перед подачею салат з опеньками прикрити другою тарілкою і швидко перевернути. Потім залишиться тільки акуратно зняти форму.
Зверху виявляться грибочки. Створюється враження, ніби вони просто лежати в кошику.