Печінка – дуже корисний продукт, який слід регулярно включати в свій раціон. Ось тільки в чистому вигляді його люблять не всі. Щоб догодити смакам і дорослих, і маленьких членів сім’ї, варто поекспериментувати і приготувати закусочний салат з яловичої печінкою.
Салат з яловичою печінкою, морквою і цибулею
Ця ситна закуска виходить також економною. Інгредієнти: 2 ріпчасті цибулинки, 270 г печінки, 2 середні морквини, 3 маринованих огірочка, 90 г консервованої кукурудзи, сіль, майонез.
- Субпродукт позбавляється від плівки, жовчних проток та інших включень. Після цього промивається, підсушується серветками з паперу.
- Тонкі пластинки печінки обсмажують на добре розігрітому маслі. Далі в ньому ж страхуються тонкі полуколечки лука, а потім дрібна соломка морквини.
- М’ясо на цей час відкладається в сторону, остуджується і подрібнюється брусочками.
- Огірки також ріжуться тонкими брусками.
- Всі підготовлені інгредієнти змішуються і посипаються кукурудзою без рідини.
- Залишилося посолити частування і заправити соусом.
Щоб виключити явний солодкуватий присмак кукурудзи, можна використовувати консервований, а заморожений продукт. Він попередньо відварюється в підсоленій воді.
З додаванням грибів
Разом з овочами на блюдо можна додавати і гриби. Краще всього брати свіжі печериці (180 г). Інші інгредієнти: 320 г печінки, цибулинка, 3 маринованих огірки, сіль, суміш перців, майонез.
- Підготовлену печінку заздалегідь відварюється, остуджується і ріжеться тонкою соломкою.
- Цибуля подрібнюється дрібними півкільцями, обсмажується на маслі спочатку поодинці, а потім – з слайсами грибів.
- Огірки теж ріжуться соломкою.
- Всі інгредієнти солятся, перчатся, змазується майонезом і перемішуються.
Перш ніж знімати пробу, потрібно залишити закуску в холоді мінімум на одну годину.
Листковий салат з яловичої печінкою
Цей варіант закуски добре підійде для святкового столу, адже він не тільки корисний, але і красиво поданий. Інгредієнти: 3 відварних картоплини, 4 зварених круто курячих яйця, 320 г яловичої печінки, велика варена морква, половина пучка зеленого цибулі, сіль, ріпчаста цибулина, майонез.
- Вже зварені інгредієнти подрібнюються за допомогою великої терки (картопля, морква, яйця).
- Печінка без плівочок нарізане тонкими брусочками і добре обсмажується на розігрітому маслі, після чого остуджується і не менше 2 разів пропускається через м’ясорубку.
- Цибуля пассируется лишилося від субпродукту жирі.
- Шари викладаються в такій послідовності: цибуля – картопля – печінка – яйця – морква – рубана зелень. За смаком вони присаливаются і змазується майонезом.
Цей листковий салат дуже виграє, якщо подати страву в прозорому салатнику.
З болгарським перцем
Солодкий перчик додасть закуски соковитості. Інгредієнти: 260 г субпродукту, кілька великих листя салату, болгарський червоний перець, фіолетовий, салатний цибулю, великий томат, сіль, 2 великі ложки борошна, оливкова олія, прованські трави.
- Підготовлені шматочки печінки обвалюються в підсоленій борошні і обсмажуються до легкої скоринки. Їх відразу присипати улюбленими спеціями.
- На маслі, що ріжуться тонкі брусочки солодкого перцю.
- Листя салату стануть основою закуски. На них викладається печінка, великі скибочки помідора, остиглий перчик, тонкі кільця цибулі.
- Поливається закуска сумішшю оливкової олії з дрібкою прованських трав.
Цей рецепт салату можна змінювати на свій смак, наприклад, замість цибулі використовуючи баклажан.
Печінковий салат з яйцем і часником
Крім перерахованих у назві продуктів одним з основних у такий закуски стане твердий сир. Інгредієнти: 120 г печінки, 90 г сиру, 2 великих варених яйця, пара часникових зубчиків, сіль, майонез.
- Печінка вариться до готовності в солоній воді.
- Субпродукт і яйця натираються на крупній тертці. Сир треться за допомогою дрібної.
- Викладається закуска шарами: яйця – печінка – роздавлений часник – сир. Вони за смаком присаливаются і промащуються соусом.
Допускається замінювати майонез середньо жирної сметаною.
З солоними огірками
Огірочки краще всього брати домашнього приготування без зайвих спецій. Інгредієнти: 360 г курячої печінки, 4 шт. моркви і стільки ж цибулі, 5 відварених яєць, 8-9 солоних огірочків, майонез, сіль.
- Печінка позбавляється від усього зайвого (особливо важливо зняти з неї плівку), після чого вариться в киплячій солоній воді близько 20 хвилин. Коли продукт охолоне, він дрібно кришиться гострим ножем.
- Кубики цибулі страхуються на вершковому маслі.
- Морквина вариться до м’якості.
- Білки і жовтки варених яєць натираються окремо.
- Солоні огірочки труться на тертці. Аналогічним образом подрібнюється і варена морква.
- Всі підготовлені складові поєднуються, солятся і змазується майонезом.
Якщо вирішено викласти закуску шарами, то останнім повинен стати шар з яєчних жовтків.
Теплий салат з яловичої печінкою
Таку закуску цілком можна подати навіть на обід як повноцінне ситне блюдо. Інгредієнти: 320 г печінки, по 180 г печериць і стручкової квасолі, великий томат, фіолетова цибулина, сіль, сухий часник, по великій ложці борошна і лимонного соку, суміш перців.
- Печінка промивається, ріжеться на шматочку, заливають холодною водою і залишають на півгодини при кімнатній температурі. Можна змішати воду для вимочування з молоком.
- На добре розігрітому маслі обсмажується квасоля, присипана сіллю і сухим часником. У цю ж сковорідку всипати тонкі кільця цибулі і слайсы грибів. Разом компоненти готуються ще 12-14 хвилин.
- Овочі та печериці перекладаються в салатник, а на решті порції масла обсмажуються обкачані в борошні із сіллю і перцем шматочки субпродукту.
- Залишилося додати в закуску шматочки свіжого томату.
Перед подачею до столу частування сбрызгивается лимонним соком. Можна посипати його тертим твердим сиром.
Рецепт з зеленим горошком
Зелений горошок береться консервований. Досить стандартної банки. Інші інгредієнти: 2 відварних яйця, 230 г яловичої печінки, пучок петрушки, сіль, майонез, суміш перців.
- Субпродукт без плівки ріжеться шматочками і вариться 25 хвилин. Далі він нарізається кубиками.
- Таким же чином подрібнюються і заздалегідь зварені курячі яйця.
- Свіжа петрушка промивається, струшується від води і дрібно рубається.
- Всі підготовлені інгредієнти з’єднуються, до них висипається горошок без рідини. Залишається посолити, поперчити закуску і приправити майонезом.
Подавати салат до столу можна відразу.
Скільки варити яловичу печінку для салату?
Кожній господині корисно буде знати, скільки варити печінку яловичу для салату. Дотримання точного часу приготування дозволить зберегти м’якість і ніжність продукту.
В першу чергу потрібно враховувати, якої величини варяться шматочки. Якщо печінка не була попередньо нарізана, то процес займе 40-45 хвилин. А невеликі шматочки субпродукту будуть готові вже через 20-25 хвилин.
Заморожену печінку перед варінням потрібно розморозити, залишивши при кімнатній температурі. Щоб продукт не висихав, його слід накрити плівкою.