Цей овоч являє собою щось середнє між білокачанною капустою і салатом. Його використовують у приготуванні різноманітних страв від голубців до салатів. Але м’якість і соковитість його ніжних листків робить цей інгредієнт основним у приготуванні холодних закусок, узагальнених соковитою назвою – салат з пекінської капусти. Нижче наведено перевірені і найапетитніші його варіанти.
Салат з пекінською капустою і курячою грудкою
Ця закуска виділяється на тлі звичних капустяно-майонезних салатів, по-перше, заправкою з масла і гірчиці, а по-друге, солодкою грушею, яка тільки підкреслює смак м’яса і пекінкі. Завдяки таким смаковими поєднаннями салат здивує багатьох гурманів.
На 300 грам курячої підкопченої грудки і така ж кількість пекінкі потрібно:
- 1 велика груша;
- 55 г волоських горіхів;
- 60-75 мл рослинного масла;
- 10 г французької гірчиці;
- мікс перців і сіль додаються за смаком і бажанням.
Готуємо покроково:
- Овоч, м’ясо і грушеву м’якоть з допомогою гострого ножа трансформувати в тоненьку соломку. Горіхи просто порубати, але не в крихту, а невеликими шматочками
- Щоб зробити соус, необхідно з’єднати рослинне масло (краще взяти без запаху) з французькою гірчицею і, за бажанням, трохи поперчити.
- Підготовлені продукти змішати і полити зверху соусом — закуска з пекінської капусти без майонезу готова відправитися на стіл.
«Переполох» з капустою, куркою і печерицями
Існує декілька варіантів цього салату, але нижче наведено базовий, який при бажанні можна доповнити свіжим огірком або солодким перцем. Це зробить багатшими смак і колір готового страви.
Для закуски «Переполох» потрібні:
- 340 г капусти пекінкі;
- 230 г відвареного м’яса курки (можна використовувати грудку);
- 150 г печериць;
- 120 г моркви;
- 28 г зеленого пір’яного цибулі;
- 7 г часнику;
- пара ложок сметано-майонезного соусу;
- для обжарювання олію;
- спеції — на вибір господині.
Готувати будемо так:
- Грибні слайсы (тонкі пластини) зазолотить в сковороді на олії. Готові печериці остудити.
- Пекинку порізати соломкою, грудку подрібнити дрібними кубиками, моркву – протерти через тертку, дрібно порізати пір’я цибулі.
- До складу соусу входять сметана, майонез і пропущений через чеснокодавку пекучий овоч. Їх перемішують, приправляють спеціями і солять за бажанням.
Залишилося викласти складові страви в салатник або миску відповідного обсягу, полити сметано-майонезним соусом і перемішати.
З крабовими паличками
Без цієї закуски не обходиться практично жодне святкове застілля.
Традиційні її рецепти включають в себе картоплю і рис, але існує і менш калорійна light-версія з додаванням пекінської капусти:
- 0,5 кг пекінської капусти;
- 210 г крабових паличок;
- 3 відварених курячих яйця;
- 140 г кукурудзи;
- 16 г кропу;
- по парі ложок нежирної сметани і майонезу;
- мікс перців.
Спосіб готування:
- Складові закуски подрібнити: капусту — соломкою, яйця і крабове м’ясо — кубиками, зелень просто порубати.
- Для заправки змішати сметану і майонез, поперчити за смаком.
- У підходящої ємності змішати подрібнені компоненти закуски з заправкою. Все старанно перемішати. Салат з крабовими паличками готовий.
Листковий салат «Лебединий пух»
Петсай, як ще називають цей листовий овоч, здатна зміцнити кістки і зуби, благотворно впливати на суглоби, тому людям, що вживають її в їжу, не варто боятися цих недуг. Мелкорубленые листя пекінкі, викладені поверх всіх шарів страви, нагадують білі пір’я красивих і благородних птахів, а закуски з ними виходить такими ж ніжним, як пух. Напевно, тому салат «Лебединий пух» і носить таку назву.
Список необхідних продуктів на 200 грам пекінкі:
- 190 г вареного в мундирі картоплі;
- 3 зварених круто яйця;
- 190 г відвареного курячого філе;
- 140 г солонуватого сиру;
- майонез в якості заправки;
- сіль, перець.
Хід роботи:
- Дно глибокої скляній салатниці промазати соусом. Далі, на тертці крупно потерти картоплю і розподілити рівним шаром у вже заготовленої для подачі посуді.
- Нашатковану і ошпарений окропом цибулю викласти на картопляний пласт. Зверху все посолити-поперчити і змастити майонезом.
- Наступними шарами йдуть: розібране на волокна куряче м’ясо, терті білки й велика сирна стружка. Кожний шар слід промащувати майонезом.
- Два останніх шар – терті жовтки і дрібно шаткована капуста пекінська. Їх теж потрібно присмачити всіма улюбленим соусом.
Салат з капустою і копченою ковбасою
В цьому блюді поєдналися солодкість консервованої кукурудзи, ситість відварених яєць, пікантність копченої ковбаски і соковитість капусти. Таким чином, при недлинном переліку всіх необхідних компонентів, закуска виходить зі збалансованим смаком і досить поживною.
Інгредієнти, використовувані в процесі приготування закуски:
- 500 г пекінської капусти;
- 250 г копченої ковбаси;
- 4 яйця;
- 280 г консервованої кукурудзи;
- 50-70 мл майонезу.
Як готувати:
- Відварити курячі яйця круто, зняти з них шкаралупу і подрібнити дрібними кубиками. Консервовану кукурудзу відкинути на друшляк, щоб стекла вся рідина.
- Листовий овоч і копчену ковбасу нашаткувати тонкою соломкою. Перед тим як приступити до подрібнення пекінської капусти, не зайвим буде розібрати її на окремі листя, оскільки в середині вилка можуть зустрічатися зіпсовані.
- З’єднати всі продукти у великій мисці, старанно перемішати і заправити майонезом.
Подають закуску порційно або в загальному салатнику, прикрасивши зеленню.
Класичний «Цезар» в домашніх умовах
Найчастіше для цього популярного страви використовуються листя салату Ромен, ось тільки у зимовий сезон, коли придбати свіжі та соковиті зелені листя проблематично, смачну конкуренцію їм можуть скласти листя пекінкі — вони і не в сезон соковиті і хрусткі.
Пропорції продуктів для «Цезаря» з пекінською капустою:
- 310 г відвареного м’яса курки;
- 230 г сиру твердих сортів;
- 380 г пекінської капусти;
- білий батон;
- 45 мл рослинного масла;
- 12 г часнику;
- 22 г зелені свіжого кропу;
- 1 стиглий помідор;
- 110 мл легкого салатного майонезу.
Послідовність дій:
- М’ясо розібрати на невеликі волокна, сир нарізати кубиками, капусту нарвати руками або порізати соломкою.
- З батона тонко зрізати шкірку, а м’якоть перетворити на кубики і обсмажити на сковороді з маслом і рубаним часником. В кінці обсмажування покласти в сковороду подрібнений кріп.
- На блюдо для подачі викласти капусту, м’ясо, сир і кубики обсмаженого хлібного м’якушки. Прикрасити салат кружечками свіжого помідора, а майонез для заправки подати окремо, щоб кожен зміг додати його в закуску по своєму смаку.
З сухариками
Сухарики для салату можна купити готові в магазині, віддаючи перевагу продукту без яскраво виражених смакових добавок — вони вступають в конфлікт зі смаками інших компонентів закуски. Нескладно приготувати сухарики самостійно, підсушивши в духовій шафі нарізаний кубиками вчорашній хліб.
Щоб приготувати салат з сухариками слід підготувати:
- 450-590 г пекінської капусти;
- 120 г сиру твердих сортів;
- 3 яйця, зварених круто;
- 75 г солодкого перцю;
- 120 г свіжих помідорів;
- 180 г вареного курячого м’яса;
- зелень, сіль, спеції і сухарики за смаком;
- майонез.
Готуємо наступним способом:
- Сир, яйця, перець, помідори і філе нарізати однаковими кубиками. Листя капусти порвати руками на невеликі шматочки.
- Перемішати подрібнені компоненти салату, посолити-поперчити, заправити майонезом.
Перед подачею зверху прикрасити салат зеленню і сухариками. Так цей хлібобулочний продукт збереже свою хрусткость і не розкисне.
Маринована капуста пекінська — швидко і просто
Мариновану закуску можна готувати не тільки з білокачанної капусти. Пекинка так само апетитна в маринаді, та й часу насититься ароматами спецій їй буде потрібно зовсім небагато.
Щоб просто і швидко приготувати мариновану пекінську капусту, від якої «мова проковтнеш», потрібно взяти:
- 1000 г пекінської капусти;
- 225 г моркви;
- 140 мл рослинного масла;
- 32 г часнику;
- 4 г коріандру;
- 20 мл оцту;
- 12 г цукру;
- 39 г солі.
Черговість кулінарних процесів:
- Вилок пекінкі розрізати уздовж на четвертинки і далі великими шматочками. Морква настругати на тертці для овочів по-корейськи, часник пропустити через прес.
- У мисці змішати капусту, моркву, часник і коріандр. Потім овочеву суміш скласти в чисту скляну банку.
- У сотейнику з’єднати рослинне масло з сіллю, цукром і оцтом. Цю суміш трохи прогріти і залити нею капусту. Після охолодження, витримати капусту 6-8 годин в холодильнику і можна подавати до столу.
Варіант салату з пекінською капустою і шинкою
Шинка чудово поєднується з будь-якими овочами, сиром і яйцями, причому це стосується будь-яких її видів. Ті, хто стежать за калорійністю їжі можуть взяти продукт з курячого м’яса, цінителі багатства смаку – шинку з яловичини і свинини, а любителі корисної їжі з оригінальним смаком – з конини.
Салат з капустою і шинкою готується з наступного переліку інгредієнтів:
- 230 г пекінської капусти;
- 1900 г шинки;
- 145 г твердого сиру;
- 3 яйця, зварених круто;
- 80 г оливок;
- майонез за смаком.
Покроковий рецепт:
- М’які листочки вимитого капустяного вилка порізати соломкою. М’ясну складову покришити кубиками або тонкою соломкою. Сир пропустити через крупну тертку.
- Варені яйця очистити і подрібнити невеликими кубиками. З оливок злити маринад і нарізати кружальцями.
- Після подрібнення змішати все в одній посудині і полити за смаком майонезом.
У будь-якому салаті з пекінською капустою, де зустрічається майонез, його можна замінити сметано-гірчичною заправкою.
Для неї потрібно змішати сметану з готовою гірчицею в пропорції 5:1 і додати спеції за смаком. Такий соус нічим не поступається магазинного майонезу.
Зі свіжим огірком і кукурудзою
Смачний овочевий мікс з капусти, огірка, зелені і кукурудзи допускається заправити майонезом, сметаною, натуральним йогуртом без наповнювачів або, як в даному випадку, оливковою олією, змішаним з соком лимона.
Щоб приготувати легкий і хрусткий салат потрібні:
- 450-550 г капусти;
- 95 г свіжого огірка;
- 140 г консервованої кукурудзи;
- 14 г пір’я зеленої цибулі;
- 14 г кропу (свіжої зелені);
- 21 мл оливкової олії;
- 4 мл лимонного соку;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Чистий огірок і пекинку пошинкувати тонкою соломкою. З консервованої кукурудзи зцідити маринад. Промиту і обсушену зелень дрібно-намелко покришити.
- Оливкова олія змішати з соком цитрусових, сіллю і спеціями. Скласти разом нарізані інгредієнти, перемішати і полити соусом на основі оливкової олії.
З яблуками
Дует хрустких капустяного листя і кисло-солодких фруктів здається дуже простим, не здатним підкорити шлунок гурмана-вегетаріанця. Але варто додати в цю закуску імбир, гірчицю і мед, як вона, відправившись в рот, подарує справжній феєрверк смаків.
Щоб зробити цей шедевр вегетаріанського мистецтва будуть потрібні:
- 500 г капусти;
- 130 г кисло-солодких яблук;
- 21 г імбиру (свіжого кореня);
- 45-60 мл оливкової олії;
- 15-30 мл яблучного оцту або бальзамічного;
- 12 г гірчиці;
- 14 г меду;
- сіль і перець.
Етапи роботи:
- Свіжий корінь імбиру нашаткувати через тертці з дрібними отворами.
- З’єднати разом оливкова олія, оцет, гірчицю, мед і імбир. Старанно розмішати заправку до однорідності;
- Капусту дрібно порубати ножем, а яблуко подрібнити на крупній тертці.
- Перемішати ці два продукти і полити заправкою.
Через чверть години закуска настоїться і буде готова до подачі.
Ситна закуска c квасолею і пекінською капустою
Такий салат подарує ситості на тривалий час, оскільки його інгредієнти багаті рослинним і тваринним білками.
Пропорції продуктів, використовуваних у процесі роботи:
- 310 г пекінської капусти;
- 220 г курячого м’яса (вареного або печеного);
- 155 г вареної або консервованої квасолі;
- 2 яйця;
- олії ложка–півтори;
- для заправки – сметана або майонез;
- сіль і спеції.
Як зробити закуску з додаванням квасолі:
- Кожне яйце окремо збовтати до однорідності і спекти два тоненьких млинчика на змащеній олією сковороді. Дати яєчних млинців охолонути і нарізати соломкою товщі на 5 мм.
- Філе курки розібрати на окремі волокна, листовий овоч порізати соломкою, з квасолі зцідити рідину.
- Всі компоненти салату перемішати в одній посудині, заправити сметаною або майонезом, додати спеції і перемішати — салат готовий.
Страви з пекінської капусти — це спосіб харчуватися некалорійно, «вітамінна» і різноманітно. Але варто пам’ятати, що людям з проблемами травлення (наприклад, гострими колітом) слід вживати цей овоч в обмежених кількостях.