Редька була популярна на Русі ще з незапам’ятних часів. Відварену її їли і маринованої, а також споживали у сирому вигляді. Зараз цей корисний овоч можна зустріти на столах не так часто, але все ж тих, хто із задоволенням їсть різні страви на його основі, не так вже й мало. У цій рубриці ми розглянемо 7 рецептів салатів з редьки з морквою та іншими складовими.
Салат із зеленої редьки з морквою
Почнемо з самого простого способу приготування салату із зеленої редьки з морквою. Для цього знадобляться такі продукти:
- 2-3 редьки середнього розміру;
- пара морквин;
- цибулина;
- майонезний соус або салатне масло;
- сіль.
Як приготувати салат:
- Моєму редьку і моркву чистимо і подрібнюємо на тертці з великими отворами.
- Ріжемо цибулину тонкими півкільцями і додаємо до натертим овочів.
- Солимо блюдо, заправляємо соусом або маслом, перемішуємо і подаємо до столу.
Рада. Якщо салат заправляється маслом, можна додати пару столових ложок оцту, щоб надати його смаку більш виражені нотки.
Готуємо з чорного овочу
Цей рецепт теж досить простий у виконанні, але склад страви буде дещо іншим. Для приготування салату з чорної редьки з морквою потрібні такі складові:
- кілька редек;
- 2-3 моркви;
- цибулина;
- часникові зубчики;
- зелень;
- сіль;
- оцет;
- салатне масло.
Як робити страву:
- Подрібнюємо на тертці редьку, ріжемо цибулину і складаємо в миску.
- З’єднуємо олію з оцтом і виливаємо до овочів, після чого перемішуємо і даємо промаринуватися півгодини.
- Ріжемо смужками або подрібнюємо на крупній тертці моркву, тиснемо в пресі часникові зубці, шаткуємо зелень.
- Додаємо підготовлені інгредієнти до замариновавшимся складовим, солимо блюдо і ретельно вимішуємо.
Такий салат виходить дуже смачним і вважається найкращою закускою до спиртних напоїв, особливо до горілки.
Увага! Не варто зловживати цим блюдом і є його занадто багато, навіть якщо воно дуже сподобається. Справа в тому, що ферменти, які містяться в чорній редьці, мають стимулюючий вплив на серце, що може призвести до різкого почастішання його ритму і різним проблемам, пов’язаним з цим порушенням.
Корисна страва з яблуком
При поєднанні гострої редьки з кисло-солодкими яблуками виходить вельми оригінальне блюдо. А щоб зробити справжній вітамінний коктейль, потрібно збагатити його та іншими овочами, а також додати зелень. Для створення закуски знадобиться:
- велика редька;
- кілька кисло-солодких яблук;
- морква;
- 2-3 огірка;
- зелена цибуля;
- трохи кропу;
- сіль і майонезний соус.
Як зробити салат з редьки з морквою і яблуками:
- Трьом редьку і моркву на крупній тертці.
- Звільняємо яблука від серцевини і насіння, при бажанні знімаємо шкірку і подрібнюємо так само, як і овочі.
- Ріжемо огірки напівкруглими скибочками або кубиками, як зручно.
- Шаткуємо з допомогою ножа або ножиць пір’я зеленої цибулі.
- З’єднуємо всі підготовлені інгредієнти в глибокій мисці, додаємо сіль і майонезний соус, перемішуємо.
На замітку. Існує й інший варіант приготування цієї страви, коли до перерахованим складовим додаються трохи відвареного рису і дрібно нарізані крабові палички. Це допомагає зробити салат більш ситним і поживним.
Салат з маргеланской редьки, моркви і капусти
Редьку Маргеланскую в народі називають зеленою, це зовсім частий продукт, який можна придбати практично в кожному супермаркеті або овочевому магазині. На основі цього овоча ще радянські жінки робили чудовий салат до обіду і навіть святкового столу, який можна зустріти в кулінарних книгах того часу під назвою «Рожевий». Приємний колір надавала закуски відварений буряк.
Щоб зробити таке блюдо, будуть потрібні наступні продукти:
- редька;
- 2 буряків середнього розміру;
- морква;
- 250-300 г свіжої капусти;
- пучок зеленої цибулі;
- майонезний соус;
- сіль.
Як готувати салат «Рожевий»:
- Відварюємо буряк, остуджуємо, чистимо і подрібнюємо на середній тертці.
- Точно так же трьом моркву і редьку, додаємо до буряка.
- Тонко нашинковываем капусту, зелений лук ріжемо.
- Складаємо підготовлені інгредієнти в салатницю, посипаємо сіллю, додаємо майонез і перемішуємо.
На замітку. Деякі господині додають у страву волоські горіхи, а відварну редьку подрібнюють не на тертці, а в м’ясорубці.
Як приготувати з редискою
Салат, приготований за цим рецептом, буде дуже ситним і цілком зможе замінити повноцінний прийом їжі. У таку страву додають варену ковбасу або відварне м’ясо. Притому неважливо, буде це курятина, свинина чи яловичина. Для роботи знадобиться:
- один плід редьки;
- морква;
- 10-15 редисок;
- 2-3 яйця;
- 300 г ковбаси чи м’яса;
- одна велика картоплина;
- зелена цибуля;
- сіль;
- домашня сметана.
Як приготувати ситне блюдо:
- Відварюємо яйця і картоплю, нарізаємо кубиками.
- Подрібнюємо ковбасу, а якщо використовуються м’ясо, варимо його і розбираємо на волокна.
- Шаткуємо на тертці редьку і моркву, додаємо до основних інгредієнтів.
- Ріжемо редис і зелений лук, кладемо на блюдо.
- Заправляємо салат сіллю і домашньою сметаною.
При бажанні можна доповнити блюдо дрібно нарізаним кропом або петрушкою.
Рецепт з редькою «Дайкон»
Редька «Дайкон» дуже популярна в Японії, приблизно так само, як в Росії картопля. На її основі готують багато різних страв, додаючи туди цей овоч свіжим, відварною або маринованим. Розглянемо рецепт приготування салату з редькою у відповідності з традиціями японської кухні. Потрібні такі складові:
- 2-3 редьки «Дайкон»;
- 3-4 моркви;
- кілька стебел селери;
- 450-550 мл води;
- 80 мл рисового оцту;
- 2 столових ложки цукру;
- дрібка гірчичних зерен;
- порошковий перець чилі за смаком;
- сіль.
Як зробити салат з редькою «Дайкон» по-японськи:
- Ріжемо моркву і редьку на тонкі смужки або використовуємо тертку зі спеціальною, «корейської» насадкою.
- Кип’ятимо воду і додаємо в неї сіль, цукор і рисовий оцет.
- Тримаємо складу на плиті, поки сипучі інгредієнти не розчиняться, а потім вимикаємо вогонь.
- Утрамбовуємо у скляну банку подрібнені овочі, перемішані із зернами гірчиці, заливаємо гарячим маринадом і закриваємо кришкою.
- Коли вміст ємності повністю охолоне, поміщаємо її в холодильник на дві доби.
Перед подачею на стіл салат потрібно ретельно перемішати і додати дрібно нарізані стебла селери.
Салат з білої редькою і морквою
Це ще один варіант приготування смачної страви, яке з успіхом замінить один із прийомів їжі. Знадобляться такі продукти:
- одна велика редька;
- пара морквин;
- цибулина;
- 160-180 г маринованих грибів;
- відварна яловичина або птиця;
- кілька яєць;
- пучок кропу;
- майонезний соус і сіль.
Як приготувати салат:
- Відварюємо м’ясо, моркву і яйця, остуджуємо.
- Яловичину або птицю розбираємо на волокна, моркву подрібнюємо на тертці, а яйця ріжемо кубиками.
- Зливаємо маринад з грибів, додаємо в салат.
- Подрібнюємо на тертці редьку, шаткуємо кріп і кладемо до решти інгредієнтів.
- Посипаємо блюдо сіллю і заправляємо майонезом.
Використовуючи наведені рецепти, можна готувати смачні страви з простих інгредієнтів. Вони можуть бути легкими або поживними, все залежить від уподобань господині і її домочадців. А також допустимо експериментувати і вносити свої корективи в представлені способи створення салатів на основі редьки і моркви.