Хочете бути молодими і красивими – їжте продукти краси. Один з них – ріпа, тому салат з ріпи повинен з’являтися на вашому столі як можна частіше.
Простий салат з ріпою і морквою
У страви з ріпи є одна чудова особливість, як правило, вони готуються дуже швидко. Якщо мова йде про салатах, найчастіше їх заправляють сметаною: вона чудово розкриває смакові особливості овоча, та ще й дозволяє організму краще його засвоювати.
Наприклад, за короткий час можна «зіграти» апетитний і дуже корисний салат з ріпою і морквою. Що потрібно, щоб буквально за лічені хвилини спорудити вітамінну добавку до обіду?
- два середніх коренеплоду ріпи;
- одна морквина;
- сік лимона;
- сіль і чорний мелений перець – орієнтуючись на власний смак;
- трохи сметани і соняшникової олії (краще брати без запаху);
- свіжа зелень.
Коренеплоди перетворюємо в соломку. Кладемо отриману нарізку в салатницю, присмачую сіллю і перцем, перемішуємо: спеції повинні розчинитися без сліду.
Тепер можна додавати в овочеву суміш лимонний сік і рослинне масло.
Перед подачею на стіл додати сметану і декоруємо салат зеленню. Подрібнювати її або класти цілими гілочками – справа смаку.
Зимовий салат з ріпою
Ріпа чудово гармонує з медом: її гірчинка в поєднанні з медовою солодкістю дає незабутній смаковий ефект. Це можна перевірити, приготувавши салат з ріпи і ягід, заправлений медом.
Нам знадобляться:
- ріпа – два-три невеликих коренеплоду;
- заморожені ягоди (червона смородина йди журавлина) – ½ склянки;
- по столовій ложці цукру-піску та рідкого натурального меду.
Промиємо овочі, звільняємо від шкірки.
Можна порізати їх соломкою або натерти на тертці з найбільшими осередками.
Ягоди повинні дати сік, тому розминаємо їх звичайною виделкою. Потім змішуємо з масою з ріпи.
Останній штрих – посипаємо суміш цукром, зверху поливаємо медом. Вийшов своєрідний десертний салат.
Як приготувати з редькою
Салат відрізняється тим, що до звичайних овочів додається оригінальна заправка з екзотичним авокадо. З нею ріпа, редька, буряк стають «аристократами» і набувають дивовижний смак.
Для приготування однієї порції страви будуть потрібні:
- ріпа – візьмемо 150 грамів;
- цибуля-порей – достатньо 45-ти грамів;
- редиска – таку ж кількість;
- шпинат, буряк і базилік – кожного інгредієнта по 30 грамів.
Для заправки:
- авокадо;
- часник – вистачить двох зубков;
- чорний мелений перець і сіль – на ваш власний смак;
- лимон – сік і цедра;
- винний оцет – їдальні ложки цілком достатньо;
рослинна олія (позбавлений запаху) – ½ склянки.
Почнемо з заправки. Завантажуємо авокадо і часникові зубці в міксер. Туди ж відправляємо сік і цедру цитруса, насипаємо сіль і мелений перець. Включаємо прилад, і поки він працює, повільної тонким струменем вливаємо спочатку рослинне масло, потім оцет. Коли отримаємо однорідну консистенцію, міксер можна вимкнути.
Овочі і шпинат з допомогою ножа перетворюємо в делікатну соломку, яку в салатниці перемішуємо. Можна заливати заправку-екзотику і прикрашати блюдо листочками базиліку.
З додаванням яблук
Єдине чим може похвалитися ріпа – більшою чи меншою гіркотою, залежно від сорту. Смаковим букетом цей коренеплід не відрізняється. Але це навіть добре: така особливість дає можливість поєднуватися з різними продуктами, в тому числі фруктами і ягодами. Цікавими смаковими нотками здатний порадувати салат з ріпи з додаванням яблук.
Щоб отримати такий, знадобляться:
- ріпа – візьмемо 400 грамів;
- яблука (краще зимових сортів, тверді, соковиті і кислуваті) – 200 грамів;
- стільки ж сметани, хоча б з середньою жирністю;
трохи солі; - листя салату – достатньо 100 грамів.
Ріпку, вимиту і звільнену від шкірки, натираємо на тертці (використовуємо грань з найбільш великими осередками). Фрукти перетворюємо на тоненькі часточки. Якщо захочеться більшої ніжності, яблука теж можна очистити від шкірки. З’єднуємо компоненти, перемішуємо і заправляємо половиною приготовленої сметани.
Потім робимо вітамінну гірку в салатниці (можна використовувати і ошатну десертну тарілку). Поливаємо залишилася сметаною і декоруємо салатними листям.
З пекінською капустою
Ріпа, як з’ясувалося, дуже багатий вітамінами коренеплід. Додамо в салати з ріпи різні не менш корисні компоненти. Наприклад, приготуємо реповый салат із зеленню і пекінською капустою.
Зробимо його з:
- некрупною ріпи приблизно в 300 грамів ваги;
- кілька гілочок свіжого кропу і петрушки;
- трьох-чотирьох «пір’їнок» зеленої цибулі;
- качан пекінської капусти;
- зварених круто двох яєць;
- трьох столових ложок сметани;
- однієї ложки рафінованої соняшникової олії;
- дрібку солі і меленого чорного перцю;
- соку ½ лимона.
Спочатку обробляємо ріпу – моєму, чистимо, з допомогою ножа перетворюємо в дуже тонку соломку. Викладаємо нарізку в миску.
Шаткуємо зелень і капусту. Разом з сіллю і перцем, додаємо до редьки і змішуємо, домагаючись однорідної консистенції. Даємо суміші «відпочити» і пустити сік.
За цей час якомога дрібніше нарізаємо в окрему піалу яйце. В іншій мисці споруджуємо заправку. Вона буде складатися з сметани, лимонного соку і рослинного масла.
Всі компоненти салату готові, можна їх з’єднувати. На дно салатника поміщаємо ріпу, змішану з зеленою масою. Закриваємо її яєчним шаром. Зверху поливаємо сметанно-лимонної заправкою. Виходить не тільки смачне, але і дуже поживна страва.
Вітамінний салат з ріпою і огірком
Ніхто не буде заперечувати, що смак і особливо свіжий аромат зеленого огірка – відмінно піднімає настрій. І якщо раніше таке задоволення ми могли дозволити собі не раніше літа, сьогодні зелені огірки продаються і на ринках, і в супермаркетах практично в будь-який час року. Значить, салат з ріпою і огірком з категорії весняних страв можна сміливо перемістити в розряд цілорічних.
Зберемо такі продукти:
- невелику ріпку (краще вибрати молодий коренеплід);
- один огірок;
- зелень свіжої петрушки;
- сметану (не занадто жирну);
- трошки солі.
Ріпку, вимиту і без шкірки, перетворюємо ножем в тонку соломку. Солимо, трохи спешиваем і відставляємо. Їй належить настоятися і пустити сік.
Тим часом займаємося іншими інгредієнтами. Ріжемо огірок – не дрібно, але в той же час і не дуже крупно. А ось петрушку потрібно нашаткувати дрібніші.
Нарешті зсипаємо все в одну миску, спешиваем і заправляємо сметаною.
Рецепт приготування з часником
Огірки, яблука, морква в поєднанні з ріпою – це все чудово. Але що, якщо хочеться чого-небудь овочевого і гостренького? Тоді потрібно згадати про рецепт салату з часником і обов’язково приготувати.
Що знадобиться?
- ріпа – не менше 400 грамів;
- твердий сир (потрібен посоленее) – візьмемо 100 грамів.
- зубки часнику – 2-3 штуки.
- майонез – вистачить 200 грамів.
- зварені круто яйця – трьох цілком достатньо.
трошки зелені. - щіпка солі.
- пара варених курячих яєць.
Ріпу натираємо на крупній тертці, щоб консистенція салату не нагадувала кисіль. Так само чинимо з сиром.
Яйця рубаємо – не дуже дрібно, але і не дуже крупно.
Часник або як можна дрібніше ріжемо, або пропускаємо через чеснокодавку.
Сир разом з часником відправляємо до ріпці. Отриману масу поливаємо майонезом (замість нього цілком згодиться і сметана). Залишилося все перемішати, посипати рубаними яйцями і прикрасити салат зеленню.
З жовтої ріпи з м’ясом
Салат з м’ясним інгредієнтом цілком може служити окремим повноцінним стравою, а не просто закускою. Рецепт салату з жовтої ріпи, редьки і грудинки – один з багатьох варіантів подібних страв.
Будемо готувати його з:
- ріпи – візьмемо ½ кілограма;
- пари крутих яєць;
- редиски – вистачить 100 грамів,
- грудинки – досить 250 грамів;
- вареної картоплі – одного великого коренеплоду;
- зелені – виходячи з власного смаку.
Зробимо Заправку з:
- рафінованої соняшникової олії (можна взяти оливкова) – склянки;
- винного оцту – не менше 5 столових ложок;
- дрібку меленого білого перцю;
- чайної ложки солі.
Подальші дії гранично прості. Всім інгредієнтів для салату з допомогою ножа надаємо форму невеликих кубиків. Зелень можна переробити ножем, або просто порвати руками. Потім все з’єднується в загальній посуді.
Змішуємо компоненти заправки, заливаємо отриманою рідиною салат, прикрашаємо готовий листочками зелені.