Щоб урізноманітнити щоденне меню, господиня може приготувати для своїх домочадців ніжний і дуже апетитний салат з рисом і рибними консервами. А, завдяки своїм основним вихідним компонентам, він ще й досить корисним. Приготувати таку страву можна по-різному. Для прикладу можна розглянути кілька найбільш цікавих рецептів.
Простий салат з рисом і рибними консервами
Насамперед варто звернути увагу на самий простий і легкий у приготуванні салат з рисом і рибними консервами.
Його по праву можна віднести до бюджетних варіантів, так як для приготування страви знадобиться мінімальний набір інгредієнтів:
- 1 банку будь-яких рибних консервів;
- 1 цибулина;
- трошки солі;
- 130-150 грам рису;
- перець;
- свіжа зелень.
Зробити такий простенький салатик можна буквально за кілька хвилин.
Треба лише:
- Відварити рис. Він повинен вийти розсипчастим. Для цього можна скористатися будь-якою відомою методикою.
- Поки крупа буде варитися, необхідно очистити і максимально подрібнити цибулю. Зробити це можна за допомогою спеціальних пристроїв або звичайним кухонним ножем.
- Довільно порубати зелень.
- Відкрити ключем жерстяну банку, консерви викласти в миску шматочки риби і розім’яти виделкою.
- Додати інші компоненти по рецептурі і гарненько все перемішати. Кількість солі і перцю підбирати за смаком.
Цей ситний і дуже поживний салат буде хорошим доповненням до обіду або найпростішим варіантом швидкого вечері.
Як приготувати «Мімозу»
Сьогодні салат «Мімоза» вважається одним з найбільш популярних святкових страв. Зробити його можна по-різному. Наприклад, в класичному варіанті для приготування цього салату використовується відварну картоплю. Але при бажанні його можна замінити рисом, який, як відомо, чудово поєднується з рибою.
Для такого варіанту знаменитого страви потрібно:
- 240 грам консервованої риби;
- 2 моркви;
- 5 курячих яєць;
- 1 велика цибулина;
- 100 грам рису;
- сіль;
- 200 грам будь-якого твердого сиру;
- 100 грам майонезу;
- зелень.
«Мімоза» є листковим салатом, тому готувати його треба поетапно:
- Спочатку потрібно відварити до готовності рис, а потім промити його і відкинути на друшляк, щоб стекла вся вода.
- Окремо зварити моркву. Після охолодження очистити і подрібнити на тертці з великими отворами.
- Сир потерти на середній тертці.
- Дрібно покришити цибулю і порубати зелень.
- Зварити і очистити від шкаралупи яйця. Білки і жовтки окремо потерти на дрібній тертці.
- Рибу вийняти з банки і розім’яти виделкою. Попередньо можна видалити з неї всі великі кісточки. Так салат вийде більш м’яким.
- Викладати продукти в глибоку ємність шарами в певній послідовності: рис – морква – цибуля – білок – риба – сир – жовток. Кожен інгредієнт (за винятком останнього) злегка підсолити і рясно змастити майонезом.
Готовий салат після цього залишиться тільки прикрасити свіжою зеленню. Для цього ідеально підійде петрушка і зелений пір’яний цибулю.
Італійський рецепт з солоними огірками
Італійці знають толк в їжі. Правда, місцеві кулінари іноді використовують для приготування різних страв не зовсім звичайне поєднання продуктів. Наприклад, в рибний салат з рисом вони часто додають солоний огірок або каперси. Блюдо виходить свіжим, соковитим і досить пікантним.
Щоб зробити такий салатик будинку, необхідно взяти:
- 1 баночку будь консервованої рибки (це може бути тунець, горбуша або навіть звичайна скумбрія);
- 3 яйця;
- 2 солоних огірка;
- 175 грам рису;
- мелений перчик;
- сіль;
- трохи майонезу.
Готується страва дуже швидко:
- Спочатку потрібно поставити варити рис. Після закипання воду треба обов’язково підсолити. Рис потрібно робити розсипчастим.
- Окремо відварити яйця, а потім очистити їх і дрібненько покришити.
- Солоні огірочки нарізати невеликими кубиками.
- Рибу вийняти з консервної банки і розім’яти її, використовуючи звичайну столову вилку.
- Готовий остиглий рис перекласти в салатник.
- Додати до нього інші компоненти і перемішати. Кількість солі і перцю краще підбирати індивідуально.
На приготування такого салату йдуть лічені хвилини. Причому паралельно можна займатися і іншими стравами.
Салат: рис, рибні консерви і яйця
Деякі господині вважають, що салат буде набагато смачніше, якщо використовувати для його приготування багато різних інгредієнтів. Щоб спростувати таке помилкова думка, варто хоча б один раз приготувати простенький салатик, в якому присутні тільки рибні консерви, рис, яйце і невелика цибулина. Виходить оригінальна суміш, яку можна використовувати як самостійно блюдо або намазувати його на бутерброд.
Для роботи знадобиться:
- 1 баночка консервованих сардин (в олії);
- 4 яйця;
- 110 грам рисової крупи;
- 1 середня цибулина;
- будь-які спеції;
- свіжа зелень;
- пару ложок майонезу.
Як правильно робити такий салат:
- Відварити, а потім подрібнити яйця. Їх, звичайно, можна просто порубати. Але для спрощення роботи краще скористатися великою теркою. Частина білка потрібно відкласти в сторону. Він знадобиться для прикраси.
- Відварити рис. Зробити це можна заздалегідь або використовувати залишився після вечері гарнір.
- Порізати дрібними кубиками цибулю. Ті, кому не подобається його гіркота, можуть обдати вже подрібнені шматочки окропом.
- Зібрати всі інгредієнти в одній тарілці і ретельно перемішати.
Готовий салат повинен мати пастоподібну консистенцію. Його можна подавати на листках салату, присипавши залишками білка, або намазати на шматочки обсмаженого тостів. В обох випадках результат буде чудовий.
Готуємо з кукурудзою
У салат з консервованої риби крім інших інгредієнтів добре додавати кукурудзу. Вона надає страві особливу пікантність і робить його більш красивим.
Для найпростішого варіанта потрібно:
- 240 грам рибних консервів (бажано у власному соку);
- 75 грам рису;
- 1 невелика червона цибулина;
- 4 курячих яйця;
- 170 грам консервованої кукурудзи;
- 20 грамів лимонного соку;
- трохи солі;
- 50-60 грам майонезу;
- перець мелений.
Робити таке блюдо зовсім не складно:
- Спочатку необхідно відкрити банку і перекласти шматочки рибних консервів в тарілку. Їх потрібно розім’яти, а потім злегка полити розсолом і скропити соком лимона.
- Додати нарізану маленькими кубиками цибулю.
- Зварити круто яйця. Дрібно покришити їх і також відправити в тарілку.
- Рис відварити, а потім промити водою і процідити. Додати його до решти компонентів.
- Ввести кукурудзу, попередньо злив розсіл з банки.
- Заправити все це майонезом і перемішати. Сіль і спеції додаються за смаком.
Цей салат можна подавати в одній тарілці або порційно, розклавши його по маленьким пісочним тарталеткам. У такому вигляді страва буде виглядати на столі дуже ефектно.
Зі свіжими огірками
Для приготування салатів краще брати благородну рибу на зразок тунця або лосося. З такою основою страву в будь-якому випадку вийде смачним і поживним. Є один непоганий варіант швидкого салату, секрет якого полягає в тому, що основні компоненти беруться в однаковій кількості.
Для роботи потрібно:
- 4 яйця;
- по 200 грамів консервованого лосося, відвареного рису і свіжих огірків;
- 100 грам майонезу.
Готується такий салат дуже просто:
- Дістати з банки шматочки лосося, перекласти їх в салатник і гарненько розім’яти виделкою. Заливка тут не потрібно.
- Відварити розсипчастий рис і додати до риби.
- Зварити круто яйця, порізати їх кубиками і також відправити в салатник.
- Додати свіжі огірочки. Їх також потрібно нарізати невеликими кубиками.
- Полити інгредієнти майонезом і добре перемішати.
Такий салат з рисом і рибними консервами виходить свіжим і дуже легким. Для оригінальної подачі його можна викласти на тарілку, використовуючи спеціальні кулінарні кільця, і прикрасити готову конструкцію гілочками свіжої петрушки.
Салат-коктейль з рибними консервами і бананом
На святковому столі добре буде виглядати салат-коктейль. Від звичайного страви він відрізняється тим, що всі компоненти укладаються по черзі рядами у великий келих або креманку, а потім поливаються зверху заздалегідь приготованою заправкою. Причому в цьому випадку продукти не перемішуються.
Розглянемо один цікавий рецепт, для якого потрібно взяти:
- 300 грам рибних консервів (без рідини);
- 1 свіжий томат;
- 200 грам відварного рису;
- 1 банан.
Для заправки:
- 20 грам соку лимона;
- кухонна сіль;
- 45 грам столового оцту;
- перець.
Щоб зробити такий незвичайний салат з консервованої риби, потрібно:
- Заздалегідь зварити крупу. Щоб рис вийшов розсипчастим, краще брати длиннозерненый або пропарений.
- З помідорів зняти шкірку, обдавши його окропом, а потім видалити серединку з насінням. М’якоть порізати кубиками.
- М’якоть банана також нарізати кубиками. Щоб заготовки не почорніли, їх потрібно злегка збризнути лимонним соком.
- Шматочки риби довільно поламати ложкою або виделкою.
- Приготувати заправку, змішавши оцет із сіллю і перцем.
- Підготовлені продукти скласти в келих шарами: рис – томат – банан – риба.
- Полити все це приготовленої заправкою.
Прикрасити вміст келиха можна гілочкою свіжого кропу або петрушки.