Страви, приготовлені з селерою, завжди виходять соковиті і дуже ароматні. Тому не дивно, що ця овочева культура досить часто використовується в самих різних кулінарних рецептах. Особливої уваги заслуговує салат з селерою і яблуком. Існує безліч варіацій його приготування. Розглянемо лише найбільш цікаві з них.
Базовий рецепт салату з стебловим селерою і яблуком
Селера – це унікальний овоч, всі частини якого (коріння, стебла і листя) використовуються для приготування тих чи інших страв. Якщо говорити про салати, то їх краще всього робити з стеблового селери. Блюдо виходить соковите, смачне, а, головне, ще й дуже корисне. Для найпростішого варіанта знадобиться:
- 3 великих стебла селери;
- 2 яблука;
- трішки солі;
- 20 грам будь-якого йогурту.
Готувати такий салатик зовсім не складно:
- Спочатку продукти потрібно гарненько вимити. Краще це робити під проточною водою.
- Після цього їх необхідно подрібнити. Селера можна просто покришити гострим ножем на невеликі шматочки. Яблука ж треба спочатку очистити і видалити серцевину з насінням. Потім м’якоть нарізати довільно маленькими трикутниками.
- Підготовлені продукти засипати в чисту ємність, злегка присипати сіллю, полити йогуртом і перемішати.
Салат з селерою і яблуком виходить не тільки смачний, але ще й корисний. У деяких збірках він відомий під назвою «Нуль калорій». Страву можна їсти в будь-який час доби і в будь-якій кількості.
З курячою грудкою
Щоб якось урізноманітнити свій щоденний раціон, можна спробувати зробити салат з селерою, яблуком і куркою. Його теж можна вважати низькокалорійним, так як в 100 грамах готового страви міститься всього 230 кілокалорій. Щоб зробити це смачне і в міру поживну страву, потрібно:
- 1 відварна куряча грудка;
- 1 стебло селери;
- 3-4 свіжі редиски;
- 1 яблуко (краще брати кисло-солодке).
- свіжа зелень
- трохи соку лимона;
- сметана і майонез (приблизно за 20-30 грам).
З приготуванням впорається навіть той, хто ніколи не займався кулінарією. Необхідно тільки:
- Овочі, фрукти і зелень ретельно промити.
- Довільно нарізати їх і скласти в салатник. Яблуко можна навіть не очищати від шкірки. Так буде смачніше.
- Курку порвати руками на шматки. Додати її до решти продуктів.
- Збризнути все лимонним соком.
- Заправити майонезом зі сметаною і акуратно перемішати.
Щоб під час трапези блюдо виглядало ефектніше, його можна укласти на тарілку, выстеленную великими салатними листям.
Готуємо з сиром
Якщо хочеться зробити салат більш ситним і поживним, в нього можна додати сир. В цьому випадку для роботи також знадобляться звичайні продукти:
- 2 стебла селери;
- 20 грамів лимонного соку;
- 2 яблука;
- 150 грам будь-якого твердого сиру (бажано мінімальної жирності);
- трохи кухонної солі;
- 75 грам нежирної сметани (краще 10%-ий).
Готується такий салатик покроково:
- Першим ділом яблука акуратно нарізати соломкою. Потім скласти в миску і скропити соком лимона (так вони не потемніють).
- Дрібно покришити селера.
- Сир потерти на тертці з великими отворами.
- Подрібнені компоненти додати в миску.
- Посолити, полити сметаною й перемішати.
Страва готується буквально за 10 хвилин і ідеально підійде для легкого, але поживного перекусу.
Салат для схуднення з селерою, яблуком і морквою
Сьогодні багато хто намагається дотримуватися правильного харчування і стежити за своєю фігурою. Таким людям можна запропонувати салат з стеблового селери з яблуками додати свіжу моркву. В результаті вийде не просто легка закуска, а справжня «вітамінна бомба». Для її приготування треба взяти:
- 1 велике зелене яблуко;
- 1 стебло селери;
- 10 грамів лимонного соку;
- 1 морквину;
- 35 грам оливкової олії;
- сіль;
- 10-15 грам рідкого меду.
На приготування страви йде не більше чверті години:
- Моркву очистити і подрібнити на крупній тертці.
- Селера нарізати поперек тонкими шматочками.
- Вимите і очищене від шкірки яблуко порізати брусочками або часточками, заздалегідь видаливши серцевину з насінням.
- З’єднати продукти в тарілці.
- Полити їх соком лимона, олією, медом, посолити і перемішати.
При бажанні можна додати для аромату будь-які спеції. Тут немає практично ніяких обмежень. Виходить чудовий салат для схуднення і підтримки гарної фігури.
Варіант з огірком
Любителям простих рецептів обов’язково сподобається салат із селери стеблового зі свіжими яблуками та огірками. Всі три компоненти напрочуд схожі між собою. По-перше, вони багаті вологою. По-друге, це – свіжі і дуже легкі продукти. Щоб зробити з них салат потрібно взяти:
- 2 свіжих огірка;
- 1 яблуко;
- 3 стебла селери;
- трішки кухонної солі;
- оливкова олія.
Для приготування страви необхідно:
- Продукти гарненько промити, акуратно нарізати тонкою соломкою. Зробити це можна звичайним кухонним ножем або скористатися спеціальними подрібнювачами.
- Інгредієнти зібрати в одну тарілку і перемішати, попередньо заправивши вершковим маслом.
При бажанні можна додати трохи солі. Але це не обов’язково, адже в стеблах селери її і без того достатньо. Загалом, потрібно орієнтуватися тільки на власний смак.
З волоськими горіхами
Продовжуючи список низькокалорійних і поживних страв, варто особливу увагу звернути на салат з селерою і яблуком, в який додані терті волоські горіхи. На смак він виходить просто шикарний. Щоб його приготувати, потрібно:
- 6 стебел селери (приблизно 300 грам);
- 125 грам будь-якого знежиреного йогурту;
- 2 середніх яблука (брати тільки кисло-солодкі);
- кухонна сіль (за бажанням);
- сік ¼ лимона;
- ядра 4 волоських горіхів.
Етапи приготування салату:
- Стебла селери подрібнити на тертці (брати ту, у якої великі осередки).
- Отриману масу віджати і перекласти в салатник.
- Те ж саме зробити і з яблуками. Щоправда, спочатку їх треба очистити і вирізати серцевини з насінням.
- Розколоти волоські горіхи, акуратно дістати ядра і потерти їх на тій же тертці. При бажанні їх можна порубати гострим ножем.
- Зібрати в салатнику всі заготовки.
- Полити продукти йогуртом, лимонним соком, злегка підсолити і перемішати.
Виходить дуже смачний низькокалорійний салат, який ідеально підходить для тих, хто намагається вести здоровий спосіб життя.
Корисний салат з коренем селери і яблуком
Фахівці запевняють, що корінь селери не менш корисний, ніж його стебла. У ньому також міститься величезна кількість різних вітамінів і мінералів. Щоб у цьому переконатися, можна зробити салатик з коренем селери і свіжим яблуком. Для такого експерименту знадобиться:
- 1 велике кисле яблуко;
- 350 грам кореня селери;
- пучок зелені петрушки.
Для заправки:
- 70 грам масла оливи;
- по 20 грамів лимонного соку і соєвого соусу;
- 10 грам столової гірчиці;
- трохи солі, перцю і цукру.
Як готувати салат:
- Гострим ножем зрізати з кореня селери товсту шкірку. Що залишилася після цього м’якоть спочатку нарізати тонкими пластинами, а потім порізати соломкою.
- Аналогічним чином подрібнити яблуко.
- Петрушку дрібно порубати ножем.
- Для приготування заправки всі інгредієнти зібрати в одну ємність і ретельно перемішати їх віночком.
- Подрібнені компоненти скласти в миску.
- Полити їх приготовленої заправкою і акуратно перемішати.
Медики стверджують, що такий салат здатний допомогти людині впоратися з багатьма серйозними захворюваннями. Завдяки унікальним мінеральним і вітамінним складом він зміцнює імунітет, поліпшує роботу серця, а також заспокоює нервову систему і нормалізує травлення. Є ще багато проблем, з якими людині допомагає впоратися цей чарівний і дуже апетитний салат.