Салати з селерою обов’язково потрібно включати не тільки в дієтичне, але і в повсякденне меню. Цей інгредієнт – джерело вітамінів і корисних мікроелементів. Крім того, він відмінно поєднується з додатковими компонентами і вважається смачною приправою до м’яса.
Салат зі стебловою селерою і капустою для очищення
Склад продуктів: половинка качана капусти, 2 моркви, 4 стебла селери, трохи яблучного оцту, сіль.
- Спочатку дрібно шинкуется і розминається руками білокачанна капуста. В процесі до неї додається сіль за смаком. Овоч має дати сік.
- Хвилин через 5-6 виділилася рідина зціджує, а капуста відправляється в салатник. Вона сбрызгивается оцтом і залишають хвилин на 20.
- За цей час морквина ріжеться соломкою, а селера – довільними невеликими шматочками.
- Залишилися інгредієнти висипаються до капусти.
Салат зі стеблових селерою добре перемішується. Можна відразу знімати з нього пробу.
Готуємо простий салат з буряком
Склад продуктів: 2 завчасно зварених буряків, 130 г Адигейського сиру, сіль, 3 ст. л. арахісової заправки, 2 стебла селери, листовий салат.
- Буряк заздалегідь вариться до м’якості, охолоджується, чиститься і ріжеться дрібними кубиками.
- Салат миється, струшується від зайвої рідини і рветься на невеликі шматочки, після чого відправляється в салатник.
- Зверху висипаються кубики буряків і нарізану таким же чином сир.
- Селера довільно подрібнюється і відправляється до інших інгредієнтів.
- Арахісову заправку можна зробити самостійно, змішавши в рівних кількостях пісне масло і пасту з арахісу. Готова суміш приправляється за смаком.
Салат поливається соусом, добре перемішується і одразу подається до столу.
З яблуком
Склад продуктів: 2 міцних свіжих огірка, 3 стебла селери, кислувате яблуко, масло оливи, кухонна сіль.
- Всі зазначені інгредієнти миються і при необхідності очищаються від шкірки.
- Яблуко і огірки ріжуться тонкою соломкою. Зручно використовувати для їх подрібнення овочерізку.
- Стебла селери нарізати тонкими пластинками.
- Всі продукти з’єднуються в зручній мисці.
Отриманий салат з селерою і яблуком заправляється підсоленим маслом оливи.
Очищаємо організм селерою і ананасом
Склад продуктів: 170 г консервованого ананаса, 1/3 склянки ядер волоських горіхів, 2 кислуватих яблука, 2-3 стебла селери, масло, сіль.
- Стебла селери першим ділом очищаються від грубих волокон і прожилок. Дуже зручно використовувати для цієї мети спеціальну овощечистку. Далі кожен стебло ріжеться на 3 частини вздовж і мельчится кубиками.
- Яблука позбавляються від шкірки і насіння, після чого нарізати соломкою. Можна полегшити собі завдання, скориставшись «корейської» теркою.
- Ананас з банки викладається на друшляк, щоб з фрукта стік сироп. Якщо продукт нарізаний кільцями, то їх варто подрібнити мініатюрними кубиками.
- Ядра горіхів просто рубаються гострим ножем.
- Всі інгредієнти перемішуються, солятся і поливаються обраним соусом.
Якщо планується вживати салат з селерою і ананасом під час дієти, то для цієї мети краще взяти масло оливи або волоського горіха. Закуска смачною виходить з домашнім майонезом.
Закуска з селерою, яблуком і сиром
Склад продуктів: 5-6 стебел селери, 2 кисло-солодких яблука, банку консервованого горошку, 90 г сиру, яблучний оцет і рафінована олія для заправки, сіль.
- Селера і фрукти миються, чистяться. Яблука мельчатся соломкою. Селера нарізати напівкружечками.
- Сир можна подрібнити по своєму смаку – кубиками або стружкою за допомогою терки з великими поділками.
- Горошок викладається на друшляк. З нього зливається маринад.
- Продукти, підготовлені в попередніх кроках, з’єднуються в одній глибокої салатниці.
- В окремій мисці з’єднується масло, невелику кількість оцту, сіль. Можна додати за смаком гірчицю. Компоненти перемішуються до однорідності.
Салат з селерою, яблуком і сиром поливається готової заправкою і подається до обіду.
Оригінальний рецепт з руколою
Склад продуктів: пучок рукколи, 2 курячих філе, 2-3 стебла селери, 70 г пармезану, сіль, 8 перепелиних яєць, 4-5 шт. черрі, масло оливи.
- Овочі та зелень добре миються, курятина відварюється до готовності.
- Селера нарізати пластинками середньої товщини.
- Помідори розрізати навпіл або на 4-5 частин. Виділився в процесі подрібнення черрі сік також відправляється в миску, де буде замішуватися салат.
- Якщо є час, остиглу курятину краще порвати волокнами. Але можна довільно нарізати гострим ножем.
- Перепелині яйця відварюють до затверділої серединки, після чого ріжуться на чотири частини.
- Всі складові складаються в миску, до них висипається рукола. Закуска солиться, поливається оливковою олією. Можна за смаком поперчити.
Готову страву викласти на плоску тарілку і щедро посипається тертим пармезаном.
Салат із стебел селери і помідорами
Склад продуктів: 3-4 селерових стебла, 4-5 стиглих м’ясистих помідорів, невелика цибулина, 4-5 часникових зубчиків, 1 ст. л. соку лайма чи лимона, 3-4 ст. л. олії оливи.
- Стебла «білого кореня» ріжуться пластинками середньої товщини. Отримані скибочки пересипаються під місткий салатник.
- До селері додається тонко нашатковану цибулю. Можна брати не тільки білий, але також фіолетовий овоч.
- Помідори ріжуться великими часточками. Знімати з них шкірку немає необхідності.
- Часник пропускаємо через прес. Його кількість варто регулювати за власним смаком. Якщо домашні люблять, коли він явно відчувається в закусці, можна нарізати його мініатюрними кубиками. Особливо гарний молодий часник.
- Продукти, підготовлені в попередніх кроках, об’єднуються, акуратно перемішуються.
Залишилося страву посолити, заправити сумішшю масла оливи і соку лайма.
З морквою
Склад продуктів: 140 г моркви, по 140 г стеблового селери і кислих яблук, 60 г світлого родзинок, масло оливи, суміш перців, сік лайма, сіль за смаком.
- Щоб сухофрукт розм’як, він заливається окропом і залишають на 12-14 хвилин. Далі ізюм відкидається на друшляк. З нього повинна стекти вся зайва рідина.
- Для такого салату краще всього підходить соковита солодка морква. Вона крупно треться і пересипається в салатник.
- Туди ж додається довільно подрібнений селера.
- Кисле яблуко збалансує смак закуски. Воно також крупно треться. Щоб фрукт не потемнів, він сбрызгивается соком лимона.
Залишилося додати розпарені родзинки, заправити закуску сумішшю олії оливи, солі і меленого перчиком.
З курячою грудкою
Склад продуктів: заздалегідь зварена куряча грудка, 3-4 стебла селери, 2 міцних свіжих огірка, 2 кисло-солодких яблука, 80 мл несолодкого йогурту, 1 ч. л. зернової гірчиці, 2 ст. л. свіжовичавленого апельсинового соку, сіль.
- Охолоджене куряче м’ясо ріжеться брусками.
- Стебловий селера добре миється, підсушується і шинкуется поперек тонкою довгою соломкою.
- За таким же принципом нарізати свіжі огірки разом з шкіркою, яблука з шкіркою, але без насіннєвої коробки.
- Для заправки з’єднується йогурт, сіль, гірчиця і свіжовичавлений апельсиновий сік.
Салат з селерою і курячою грудкою поливається соусом, добре перемішується і подається до обіду.
Користь і шкода стеблового селери
Стебловий селера люблять дівчата, активно стежать за своєю фігурою. «Білий корінь» має практично нульову калорійність – 18 ккал на 100 гр. При цьому в його складі так багато клітковини, що організм витрачає велику кількість енергії на перетравлення. Кращого продукту для схуднення знайти важко. Під час дієти селера можна їсти практично в необмеженій кількості. Він піднімає тонус організму, посилює розумову і фізичну працездатність.
Крім того, продукт:
- покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, збуджує апетит;
- зупиняє процеси старіння;
- зберігає здорові і міцні суглоби;
- заспокоює;
- нормалізує артеріальний тиск.
Не можна забувати і про протипоказання продукту. В першу чергу це його шкоди для печінки, а також високий вміст солі в складі. Якщо у людини є проблеми з нирками, то не можна вживати більше 100 г продукту на добу.
З обережністю їсти селеру слід при виразці шлунка і гастриту, коліту, мамам в період грудного вигодовування (він здатний знижувати кількість молока).