«І в салаті, і в борщі буряків краще немає взагалі»
Салат з сирої буряків – джерело вітамінів і корисних речовин в поєднанні з прекрасним смаком, якщо знати, як правильно його приготувати. Він прекрасно підійде для тих, хто хоче схуднути і наповнити організм силою та енергією. Він також хороший для пісних днів.
Салат із сирого буряка і моркви
Тільки самі прості і свіжі овочі прямо з городу.
Вам знадобиться:
- буряк свіжий – 1 шт.;
- лимонна кислота – 2 гр;
- середнє яблуко – 1 шт.;
- рослинне масло – 35 мл;
- морква – 1 шт.
Готуємо покроково:
- Овочі промиємо від бруду під краном і зрізаємо з них шкірку. Яблуко обробляється в останню чергу, так як його м’якоть через пару хвилин починає темніти.
- Моркву, буряк і яблуко подрібнюємо на тертці.
- З’єднати масу овочів в глибокій салатниці.
- Насипати трохи лимонної кислоти, налити рослинне масло будь-якого виду.
- Додатково можна подрібнити зелену цибулю. Салат можна подавати на стіл.
Готуємо з додаванням часнику
Для любителів пряного терпкого смаку у вітамінний салат додається часник.
Склад рецепта:
- сіль за смаком;
- одна буряк;
- майонез – 40 г;
- чорний перець за смаком;
- дві часточки часнику.
Як зробити салат з буряка з часником:
- Очищаємо від шкірки промиту буряк. Проводимо її через тертку.
- Ножем дрібно кришимо почищені зубчики часнику.
- Оброблені продукти викладаємо в красиву салатницю і заправляємо майонезом.
- Залишилося додати сіль і перець за смаком і перемішати. Смачний, корисний і легкий салат готовий.
Французький салат з буряком та картоплею
Більш поживний, але не менш корисний і смачний салат. Обов’язково спробуйте.
Список продуктів:
- п’ять волоських горіхів;
- одна свіжа буряк;
- один бульба картоплі;
- майонез – 40 г;
- одна морква;
- олія соняшникова – 40 мл;
- два свіжих огірка;
- капуста біла – 0,2 кг.
Покрокова інструкція:
- З картопляного бульби, моркви і буряків видаляємо шкірку.
- Білокачанну капусту і зелені огірки промиваємо під краном.
- Колем горіхи, їх ядра дрібно рубаємо ножем.
- Картоплю шаткуємо тонкою соломкою.
- Заливаємо картопляні шматочки водою і залишаємо на 20 хвилин. Після цього воду зливаємо. Так віддалиться крохмаль, який нам не потрібен.
- Підсмажити на соняшниковій олії до рум’яного кольору.
- Перекладаємо готову картоплю на паперові серветки – масло з неї піде.
- Капустяні листи тонко рубаємо і злегка мнемо руками.
- Оброблені інгредієнти викладаємо акуратними горстками по краях плоского страви. В його середину викладаємо майонез і посипаємо горіхами.
З яблуками
Компоненти рецепту:
- оливкова олія за смаком;
- капуста білокачанна – 100 гр;
- одна морква;
- сіль за смаком;
- дві часникові часточки;
- одне яблуко;
- одна буряк.
Покрокове приготування:
- Промиваємо та очищаємо овочі.
- З яблука видаляємо серцевину, насіння і тонку шкірку. М’якоть обробляємо на тертці.
- Капусту тонко шаткуємо ножем.
- Зубчики часнику тиснемо під пресом.
- Буряк з морквою ріжемо маленькими пластиками.
- Кидаємо порізані овочі в глибоку чашу, насипаємо потрібну кількість солі.
- Заправляємо отриманий салат оливковою олією і перемішуємо інгредієнти.
Салат з капусти і сирого буряка
Компоненти рецепту:
- часник – 2 зубчики;
- свіжа капуста – 0,2 кг;
- сіль – 6 г;
- половинка великого яблука;
- петрушка свіжа – 30 гр;
- буряк – 1 шт.;
- цукровий пісок – 5 гр;
- лимонний сік.
Покрокова інструкція:
- Прибираємо з вилка капусти непотрібні листки, качан. Шаткуємо тонкими смужками.
- Насипаємо сіль і перетираємо її руками.
- Очищену буряк проводимо через великі ланки терки.
- Часник кришимо ножем на дрібні шматочки.
- Почищену половинку яблука натираємо на тертці.
- З’єднуємо овочі і яблуко в чаші.
- З половинки лимона вичавлюємо сік, додаємо його до салату.
- Насипаємо сіль і цукор, перемішуємо.
- Залишаємо страву в сторону на 15 хвилин.
- Дрібно рубаємо промиту петрушку і висипаємо її в салат.
Сира буряк по-корейськи – покроково
Що потрібно взяти:
- оцет – 30 гр;
- паприка – 9 гр;
- буряк – 1 кг;
- чорний перець – 10 г;
- цукор – 25 гр;
- одна головка часнику;
- мелений коріандр – 20 гр;
- перець червоний – 5 гр;
- соняшникова олія – 100 мл;
- сіль – 10 гр.
Покрокове приготування:
- Помитий буряк очищаємо від шкірки.
- Протираємо на тертці.
- Головку часнику ділимо на зубчики, кожен з них чистимо і продавлюємо в пресі.
- Прогріваємо соняшникову олію в сковороді.
- Викладаємо в неї часник, засипаємо коріандр, обидва види перцю, сіль, паприку, пасеруємо одну хвилини, постійно перемішуючи масу.
- Терту буряк перекласти в банку, додати до неї вміст сковороди, оцет і цукор.
- Закрити кришку, банку потрясти і закрити в холодильнику на 20 години.
- За цей час салат просочиться власним соком, і його смак стане насиченим і пряним.
- Дістаньте закуску з холодильника і подавайте на стіл.
Щітка — для схуднення
Такий салат придуманий спеціально для дієтичного харчування. Він допомагає помітно зменшити зайву вагу і наповнить організм вітамінами, необхідними для нормальної життєдіяльності та гарного настрою.
Список інгредієнтів:
- капуста — половина качана;
- лимонний сік – за смаком;
- дві червоні буряки;
- сіль і мелений перець за смаком;
- три моркви;
- оливкова олія – 30 мл
Як приготувати супер дієтичний салат:
- Капустяний качан поділяємо навпіл, видаляємо непотрібні листя. Все решта дрібно шаткуємо.
- Перетерти руками, щоб з’явилося трохи соку.
- Інші овочі позбавити від шкірки і промити.
- Моркву і буряк обробляємо на тертці. Перемішати їх з капустою.
- Налити оливкову олію, лимонний сік. Можна насипати трохи меленого чорного перцю з сіллю і покришити свіжу зелень.
Вітамінний салат
Склад рецепта:
- одна маринована цибулина;
- олія соняшникова – 18 мл;
- одна буряк;
- жменю рубаної зелені;
- свіжа капуста – 100 гр;
- одна морквина;
- сіль за смаком.
Поетапне приготування:
- Всі овочі очистити від шкірки, непотрібних листя і промити під краном.
- Капусту дрібно порубати ножем і прим’яти руками в мисці.
- Якщо у вас немає готового маринованої цибулі, приготуйте для нього розсіл.
- Для цього налийте в окрему чашку 40 мл гарячої води, 5 мл оцту і насипте 8 грамів цукру, перемішайте.
- Залити отриманим розсолом почищену цибулину і почекати 5 хвилин.
- Порубати свіжу зелень. Це можуть бути петрушка, селера або кріп.
- Об’єднуємо всі продукти в салатниці, додамо цукор, соняшникова олія, сіль і чорний перець.
- Перемішуємо салат і подаємо до столу.
Користь салату з сирих буряків для ШКТ
Користь салату для ШКТ незаперечна. Страви з сирої буряків підійдуть не тільки тим, хто сидить на дієті. Подібне блюдо буде корисно всім людям. Буряк має в своєму складі йод, калій, цинк, магній, залізо, вітаміни груп B, PP, P, E. Червоний буряк повинна бути обов’язково включено в раціон харчування взимку і ранньою весною, коли ми найбільше потребуємо у вітамінах і мінералах.
Овоч корисно вживати людям, що страждають від виразок шлунка. Він має протизапальні, лікувально-дієтичними властивостями, виводить шкідливі речовини, токсини і шлаки, покращує травлення і загальний стан організму. Буряк позитивно впливає на процес кровотворення і обмін речовин.