Смачний салат з сухариками – відмінне доповнення для святкового столу. Основу таких закусок можна приготувати заздалегідь, а ось крутони — засипати безпосередньо перед подачею гостям. Далі зібрані кращі рецепти салатів з білими і чорними сухариками.
Як приготувати сухарики для салату з чорного, білого хліба?
Готувати сухарики для обговорюваних закусок можна кількома способами. Зручніше за все робити це в духовій шафі або на звичайній сковороді. Вибраний чорний або білий хліб нарізати рівними невеликими кубиками. Далі він висипається у велику каструлю, поливається оливковою або соняшниковою олією, присипається невеликою кількістю солі, сухим часником і будь-якими іншими спеціями за смаком. Ємність добре струшується, щоб хліб покрився приправами і жиром.
Далі підготовлені кубики підсушуються або на широкій сухій сковороді або на листі в духовці при частому перемішуванні. Як тільки хліб вкриється легким рум’яною скоринкою, його можна пересипати в салатницю і остуджувати.
Класичний «Цезар» з куркою і сухариками
Інгредієнти: півкіло філе курки, 40 г пармезану, жменя саморобних білих сухариків, жовток курячого яйця, пучок свіжого салатних листків,1 – 3 зуб. часнику, 6 – 8 ст. л. олії оливи, половинка лимона, 8 – 9 шт. черрі, 2 ст. л. солодкуватою гірчиці, сіль, перець.
- Філе ріжеться невеликими шматочками, посипається сіллю, перцем і залишають на декілька хвилин. Далі м’ясо обсмажується до рум’яності на парі ложок розігрітого масла з цілими зубками часнику (2 шт.). Сам чесок викидається.
- Сир нарізати невеликими найтоншими пластинками, черрі – половинками.
- Яйце на хвилинку опускається в окріп. Далі буде використовуватися лише його жовток. Останній розтирається з рештою олією, соком лимона, сіллю, гірчицею, перцем.
- Для складання «Цезаря» першим ділом крупно рвуться промиті і підсушені салатні листя. Вони відразу викладаються в широку миску.
- Зверху розподіляються м’ясні шматочки, половинки чері та сир.
- Закуска щедро поливається заправкою.
При подачі салат посипається білими сухариками. Перемішувати його не потрібно.
Рецепт приготування салату квасоляного
Інгредієнти: банку квасолі (консерви) червоного кольору, пиалка темних житніх сухариків, 3 невеликі цибульні головки, 3 – 4 морквини, півкіло копченої ковбаси, 80 г сиру, майонез, сіль.
- Морквина ріжеться тонкою соломкою, після чого до золотавості обсмажується на розігрітому маслі.
- Таким же чином (але у вигляді дрібних кубиків) готується цибулю.
- Готові овочі викладаються на друшляк, щоб з них скло зайве масло, після чого переміщуються в салатник.
- Квасоля позбавляється від рідини, висипається до решти інгредієнтів.
- Залишилося додати в миску тертий сир, бруски копченої ковбаси і темні крутони.
Заправляється салат з червоною квасолею і сухариками підсоленій порцією майонезу.
З копченою ковбасою
Інгредієнти: 160 г ковбаси, 70 м темних сухариків з часником, свіжий великий огірок, 4 – 5 ст. л. зеленого горошку (консерви), кухонна сіль, майонез.
- Ковбаса очищається від тонкої верхньої оболонки і нарізається мініатюрними кубиками.
- До м’ясного продукту висипаються темні часникові сухарики. Можна купити готові житні або вибрати саморобні компоненти.
- Огірок миється, після чого спочатку ріжеться на 4 частини вздовж, а потім поперек.
- Разом з горошком без розсолу огірочок висипається до інших інгредієнтів.
Готовий салат з сухариками і копченою ковбасою заправляється підсоленим майонезом або іншим відповідним соусом.
Готуємо з пекінською капустою і кукурудзою
Інгредієнти: 320 г китайської капусти, 70 м темних сухариків, 120 г копченої ковбаси, 80 г зерен солодкої консервованої кукурудзи, майонез, сіль.
- Пекинка обполіскується холодною водою, струшується від зайвої рідини і дрібно нарізати. Вона першою висипається в салатницю.
- До капусти додаються кукурудзяні зерна без розсолу.
- Туди ж переміщуються кубики копченої ковбаси і готові сухарики.
- Складові поливаються солоним майонезом і перемішуються.
Готовий салат з пекінською капустою і сухариками відразу подається гостям, поки хліб не намок.
Простий салат «Кармен» з шинкою
Інгредієнти: 220 філе курки, 130 г курячої шинки, пара листочків зеленого салату, 2 помідори, 60 г білих сухариків, зубок часнику, 1 мал. ложка аджики, 80 г майонезу, сіль.
- Томати разом зі шкіркою, сире м’ясо і шинку нарізати довгою тонкою соломкою.
- Спочатку на розігрітому маслі обсмажується курка. Потім пару хвилин вона готується разом з шинкою. Можна присипати м’ясні продукти будь-якими ароматними травами.
- Для заправки майонез змішується з аджикою, сіллю і розчавленим часником.
- Залишилося по черзі висипати всі продукти на плоске блюдо, застелене зеленим салатом, полити заправкою.
Перед подачею гостям закуска прикрашається білими сухариками.
Закуска з корейською морквою
Інгредієнти: 180 г копченої курки і морквини по-корейськи, 80 г солодкої кукурудзи (консерви), 40 г білих сухариків, половинка цибулини, соус, сіль.
- З кісток зрізається куряча м’якоть і мельчится кубиками.
- Морква і кукурудзяні зерна позбавляються від розсолу.
- Цибуля очищається і нарізане тонкими полуколечками.
- Підготовлені інгредієнти змішуються, до них додаються сухарі, сіль. Можна висипати в закуску ще й дрібку меленого чорного перцю.
Готовий салат з сухариками і кукурудзою подається відразу, заправивши відповідним соусом.
Салат з сухариками, помідорами і сиром
Інгредієнти: 170 г шинки, 80 г сиру, пара зубків свіжого часнику, 80 г білих сухариків, дрібна сіль, соус.
- Шинка мельчится брусочками.
- Помідори ріжуться соломкою.
- Сир крупно треться.
- Складові змішуються, до них додаються крутони.
Закуска заправляється солоним соусом. Підійде для закуски, приготованої за таким рецептом, і звичайний майонез.
Королевська закуска з крабовими паличками
Інгредієнти: 6 великих варених яєць, 220 г якісних крабових паличок, 170 г солодких зерен консервованої кукурудзи, пара часникових зубков, великий апельсин, півсклянки майонезу, жменю білих сухарів, сіль.
- Крабові палички при необхідності розморожуються і дрібно ріжуться. Краще використовувати для салатів охолоджений продукт – він більш соковитий.
- Варені яйця остуджувати, мельчатся середніми кубиками.
- Апельсин чиститься від шкірки, ділиться на часточки. Її м’якоть дрібно ріжеться. Робити це потрібно акуратно, щоб не видавити з фруктових скибочок весь сік.
- Всі продукти з’єднуються, до них висипаються кукурудзяні зерна і сухарики.
Заправляється закуска соусом з майонезу, солі і розчавленого часнику.
Грибний салат
Інгредієнти: 330 г філе курятини, 130 г асорті маринованих грибів, 80 г сиру, 70 г світлих часникових сухарів, сіль, майонез.
- М’ясо відварюється в підсоленому окропі близько півгодини. Далі воно довільно дрібно ріжеться. Бульйон, що залишився можна використовувати для інших страв.
- Кубиками (за розміром рівними частинами курятини) ріжеться сир.
- Гриби промиваються від зайвого оцту, при необхідності ріжуться. Дрібні компоненти можна залишити цілими.
- Складові поєднуються в салатнику, до них висипаються сухарі.
Частування заправляється майонезом.
Святкова закуска зі шпротами
Інгредієнти: 90 г шпротів в олії, 2 варених яйця, дрібна луковичка, 60 г сиру, жменя білих сухариків, кухонна сіль, соус.
- Цибулинка мельчится кубиками і обдается крутим окропом.
- У миску до овочу викладаються шматочки варених яєць і тертий твердий або напівтвердий сир.
- Залишається додати розім’яті виделкою шпроти без голів і хвостів, висипати білі сухарики.
- Закуска заправляється будь-яким підходящим підсоленим соусом. Наприклад, легким майонезом.
Такий салатик можна викладати шарами, починаючи від риби і закінчуючи сиром.
Незвичайний «Грецький» салат з сухариками
Інгредієнти: 2 свіжих томата, червона цибулина, 2 огірки, солодкий болгарський перець, 80 г сиру фета, 6 – 7 маслин, щіпка сушеного орегано, 25 мл олії оливи, миска білих сухариків, пучок салатних листків, 1 мал. ложка соку лайма.
- Овочі довільно досить крупно нарізати. Фіолетовий цибулю – полуколечками.
- До овочів викладаються кубики сиру фета.
- Складові солятся за смаком, поливаються сумішшю масла, лаймового соку і орегано.
- Маса викладається на блюдо, застелене салатними листям.
Зверху закуска прикрашається половинками маслин і білими сухариками.
Готуємо з курячими яйцями
Інгредієнти: 3 – 4 варених яйця, 130 г вареної ковбаси, 80 г свіжих огірків, половина пучка свіжої петрушки, жменя білих сухариків, соус, сіль.
- Яйця і ковбаса ріжуться середніми кубиками.
- Зелень дрібно шинкуется.
- Огірки подрібнюються соломкою.
Продукти з’єднуються, присипаються сухариками і заправляються присолене соусом.
Салат «Обжорка» з сухариками
Інгредієнти: 380 г курячого філе, 3 цибулини, 4 морквини, склянка сметани, піала білих сухарів, сіль, спеції, жирний майонез.
- Курятина відварюється заздалегідь. Коли філе охолоне, воно рветься руками на волокна.
- На будь-якому розігрітому жирі до прозорості обсмажуються цибульні полуколечки. Далі вони вже готуються з соломкою моркви.
- Продукти змішуються в остиглому стані, до них висипаються сухарі.
Заправляється блюдо майонезом зі спеціями і сіллю.
Варіант з білою квасолею і кириешки
Інгредієнти: 130 г кириешек, по банку квасолі (консерви) білого кольору і цукрової кукурудзи, пучок зеленого цибулі й кропу, сіль, легкий майонез, жменя солоних житніх сухариків.
- У салатниці змішуються консервовані продукти, з яких попередньо зливається рідина.
- У закуску всипати сухарі.
- Додається дуже дрібно порізана зелень.
Залишилося посолити салат з квасолею та сухариками і заправити його легким соусом.
Хрусткий салат з ананасами і куркою
Інгредієнти: 120 г сухариків з білого хліба, по 190 г консервованих ананасів і напівтвердого сиру, 310 г філе курятини, соус, дрібна сіль.
- Першим ділом потрібно зайнятися м’ясом – філе ріжеться середніми шматочками і обсмажується на суміші вершкового і рослинного олії до рум’яності.
- Кільця фрукта витягуються з сиропу і нарізаються мініатюрними шматочками.
- Сир за смаком можна дрібнити кубиками або крупно терти.
- Для заправки використовується будь підсолений соус. Можна взяти і звичайний легкий майонез.
Гостям салат з сухариками і куркою подається відразу після перемішування всіх компонентів.
Швидка закуска «Сирний день»
Інгредієнти: 90 г твердого солоного сиру, пачка магазинних сухариків з сирним смаком, банку солодкої консервованої кукурудзи, свіжий часник за смаком, сіль, домашній майонез.
- По містку чашку висипаються кукурудзяні зерна, попередньо откинутые на друшляк і позбавлення від маринаду.
- В цю ж ємність відправляється дрібно натертий сир. Деякі господині вважають за краще різати його невеликими кубиками (за розміром приблизно рівні зерен кукурудзи).
- Домашній майонез змішується з розчавленим часником. Кількість останнього регулюється за смаком.
Змішані компоненти з перших двох кроків присипаються сухариками і поливаються заправкою. Після перемішування закуску можна пробувати.
Пивний салат з сухариками
Інгредієнти: 270 г копченої ковбаси, 190 г солоного сиру, 130 г світлих часникових сухариків, 4 варених яйця, 4 – 6 часникових зубков, суміш перців, сіль, солодкий болгарський перець, майонез.
- Сир крупно треться і викладається на кут плоскої тарілки з невисокими бортиками. Можна використовувати і копчений продукт, нарізаючи його кубиками.
- Поряд з сиром гіркою розташовуються брусочки копченої ковбаси.
- Таким чином поряд розкладаються «купки» тертих варених яєць, часникових сухариків і кубиків солодкого перцю.
- Для соусу змішується майонез, подрібнений часник, сіль. Отримана маса викладається в самий центр тарілки.
Готовий не замішаний салат подається як закуска до пива.