Хрусткі соковиті бульби топінамбура (цей овоч ще називають земляною грушею) не так вже часто потрапляють на наш стіл, та марно. А ось для жителів країни висхідного сонця, які знають толк в їстівних рослинах, салат з топінамбура – щоденне блюдо.
Салат з топінамбура з морквою і часником
Коли хочеться спробувати на зуб саму свіжість, можна приготувати закуску з моркви, топінамбура і часнику. Об’єднання солодощі та легкої гостроти його інгредієнтів порадують вас гармонією смаку. Перелік необхідних продуктів зовсім невеликий:
• земляна груша – 300 грамів.
• морква – 200 грамів.
• часник – достатньо двох зубков.
• зелень – пучок.
• рослинна олія (краще без запаху) – дві-три столові ложки.
• сіль.
Процес приготування салату дуже простий. Всі коренеплоди промиємо, звільняємо від шкірки.
(Щоб домогтися бажаної чистоти, бульб варто організувати 10-15-хвилинну ванну, потримавши їх у воді).
Потім пропускаємо через тертку. Виберемо бік з середніми отворами.
Часник дрібно нарізаємо, а можна обробити його за допомогою чеснокодавкі.
Зелень також шаткуємо як можна дрібніше.
Залишилося всі інгредієнти з’єднати в загальній мисці, підсолити і влити рослинне масло. Перемішуємо – і салат з топінамбура з морквою і часником готовий до вживання.
Рецепт для діабетиків
Для хворих на діабет топінамбур – незамінний продукт.
У ньому багато інуліну, який знижує рівень глюкози в крові.
Тому земляна груша повинна бути в меню таких людей обов’язково. Пропонуємо дієтичний салат:
• топінамбура – 300 грамів;
• квашеної капусти – такого ж обсягу;
• яблука (фрукт повинен бути зеленого кислуватого сорту) – 1 штуки;
• цибулі – 1 головки;
• рослинної олії (рафінованої) – хоча б пари столових ложок;
• оцту (якщо не любите, його чудово замінить сік лимона) – вистачить однієї столової ложки;
• солі.
Знімаємо шкірку з бульб і яблука. По черзі натираємо на тертці – найкраще з осередками середньої величини.
Цибулину ріжемо тонкими півкільцями. Зсипаємо в окрему миску і збризкуємо – оцтом або соком цитруса. Нехай постоїть дві-три хвилини і вбере в себе кислоту.
Тепер можна додавати до злегка маринованному луку все інше, посолити, заправити олією і перемішати. Така закуска для діабетиків буде виключно корисна.
З сиром і яйцями
Цей рецепт вже більш калорійний, але такою, легкий в приготуванні і не менш смачний.
Щоб зробити салат, знадобляться:
• топінамбур – 200 грамів;
• сир (цей рецепт припускає використання сиру «Тофу») – стільки ж;
• свіжі огірки – 2 шт.;
• яйця (зварені круто) – достатньо трьох;
• соєвий майонез – 100 грамів;
• сметана (жирна) – пара столових ложок;
• сіль (якщо вважаєте за потрібне);
• кріп – орієнтуйтеся на власний смак.
Сир і свіжі огірки нарізаємо ножем. Зробити це потрібно таким чином, щоб продукти набули вигляду приблизно однакових за розмірами кубиків.
Яйця і топинамбуры теж обробляємо однаково – натираємо на тертці, вибравши грань з найбільшими осередками.
Споруджуємо соус, змішавши майонез із сої зі сметаною.
Тепер можна з’єднати всі складові, присолити (або обійтися без цього), перемішати, а зверху присипати кропом.
З болгарським перцем і помідорами
Якщо в одному страва з’єднати земляну грушу з іншими свіжими овочами, вийде салат вітамінна «бомба», якої ваш організм буде тільки радий.
Складається з:
• топінамбура – від 300 до 400 грамів;
• болгарського перцю (виберемо червоний);
• свіжих огірків – досить 2 штук;
• стиглих помідорів – такої ж кількості;
• морквини (соковитою і солодкої);
• рослинної олії (у цей рецепт ідеально «вписується» оливкова) – не менше 4 столових ложок;
• часнику – трьох зубков достатньо;
• солі і меленого чорного перцю – скільки захочете, а можна і взагалі без них;
• ажурною петрушки (кервелю) – пучка.
В першу чергу приступаємо до топинамбурам. Коли корінці вже вимиті і очищені, нарізаємо їх по можливості зменшити. Складаємо в миску і заливаємо оливковою олією: так нарізка не потемніє.
Потім переробляємо все інше. В результаті отримуємо акуратну перцеву соломку, помідорні маленькі кубики, огіркові тонкі пластинки-гуртки (якщо шкірка у огірків гірка або груба, її можна зняти), пастоподобную (після преса) часникову масу, морква, пропущену через крупну тертку.
Спочатку змішуємо всі, за винятком моркви. У масу додаємо кервель, а вже потім моркву. І перемішуємо останній раз.
Готуємо з білокачанної капустою
Урізноманітнити вітамінний набір салату з топінамбура можна, додаючи в нього різні компоненти. Дуже хороший варіант з білокачанної капустою. Що для нього знадобиться?
• Бульби земляної груші – 100 грамів;
• морква – такий же обсяг;
• капуста — ½ кілограма;
• яблука (краще кисло-солодкі) – візьмемо пару великих фруктів;
• естрагон (зелень) – 50 грамів;
• соняшникова олія – 50 грамів.
Перша на черзі капуста. З допомогою ножа перетворюємо її в тонку соломку. Заливаємо окропом. Капустяна нарізка повинна побути у воді, поки не охолоне. Потім рідину зливаємо.
Коренеплоди топінамбура і моркву натираємо. Для цього використовуємо тертці з великими отворами.
Яблука в результаті маніпуляцій повинні набути вигляду тонких часточок.
Морква перед тим, як стати компонентом салату, проходить попередню підготовку – смаження на сковороді з маслом. Після цього її можна буде змішувати з капустою і всіма іншими компонентами, і додавати естрагон.
З редькою і земляною грушею
Топінамбур і японська редька, відома під назвою дайкон, чимось подібні за структурою і смаку, а тому чудово поєднуються в одному страву. Варіантів такого салату багато. Ось один з рецептів. Для нього знадобляться:
• бульби земляної груші – не менше 300 грамів;
• рослинне масло (кукурудзяне або гірчична підходять найкраще) – до трьох столових ложок;
• дайкон – 1 штука;
• морква – 1 коренеплід;
• морська капуста (потрібна сушена) – достатньо однієї чайної ложки.
Процедура приготування не відрізняється складністю. Всі овочі натираємо на тертці, вибираючи для цього великими комірками грань. Причому топінамбур кладемо в окрему посудину і скроплюємо маслом, щоб зберегти білизну.
Потім дайкон і моркву відправляємо до топінамбура, склад змішуємо, додавши в нього масло, що залишилося.
Останній штрих – морська капуста.
З гарбузом і медом
Щоб вийшов такий десертний салат, інгредієнтів беремо більше. Вони вишуканішим, ніж в попередніх рецептах, а значить, і результат відповідний.
Будуть потрібні:
• коренеплоди земляної груші – 300 грамів;
• гарбуз – кусень соковитого стиглого плода вагою 200 грамів;
• яблука (краще кислі) – 2 фрукта;
• волоські горіхи – не менше склянки ядер;
• рослинна олія (в ідеалі гарбузова, але піде оливкова або кунжутне) – хоча б три столових ложки;
• насіння кунжуту і соняшнику – по парі столових ложок;
• мед – 4 столових ложки. Використовуємо рідкий, не встиг засахариться.
Топінамбур ріжемо на маленькі фрагменти і змішуємо з олією.
Гарбуз обробляємо на тертці, призначеної для корейської моркви, і додаємо до земляної груші.
Яблука, перетворені на тонкі часточки, відправляємо в компанію до гарбузі і топінамбуру.
Ядерця волоського горіха «розбираємо» на четвертинки. Потім з’єднуємо їх з кунжутом і лущеными насінням соняшнику. Всі трохи обсмажуємо.
Не даючи горіхово-насіннєвій масі охолонути, з’єднуємо з медом. Тепер медова субстанція може остуджуватися.
Змішуємо всі компоненти солодкого салату і заправляємо його медово-горіховою масою. І можна ласувати.
Вітамінна «бомба» з топінамбура з морквою і яблуком
Це блюдо теж заправляється медом і готується досить оригінально: його компоненти заздалегідь маринуються в спеціальному складі. Нам знадобляться:
• бульби топінамбура – ½ кілограма;
• морква – 2-3 коренеплоду;
• вода – досить літра;
• сіль – 50 грамів;
• оцет з яблук – теж 50 грамів;
• яблука – 2 кисло-солодких фрукта;
• натуральний мед – не менше 2 столових ложок.
Топінамбур нарізаємо акуратними шматочками. Так само чинимо з морквою і яблуком. Всі разом складаємо в банку, куди наливаємо маринад. Його готуємо з: води, солі, меду і яблучного оцту.
Подібний салат хороший тим, що його можна їсти і запасати про запас. У другому випадку потрібно поставити банку стерилізуватися, а потім закатати.
Покрокове приготування з куркою
Якщо хочеться з’їсти чого-небудь солідніше, варто спробувати салат з топінамбура з курячим м’ясом. Такий інгредієнт зробить блюдо ситніше і в той же час не додасть йому ваги – прекрасний вечеря! Потрібні:
• куряче м’ясо – від 300 до 320 грамів;
• помідори (треба брати сорт «Чері») – 10 штук;
• топинамбуры – три-чотири бульби;
• твердий сир (будь-який, який любите) — хоча б 50 грамів;
• салат – 200 г;
• оливкова олія – 80-100 грамів.
Перш за все, доведеться відварити філе курки. Чекаємо, коли воно стане холодним, і ріжемо.
Потім переходимо до овочів. Помідори ділимо на четвертинки.
Коренеплоди (природно, вимиті і звільнені від шкірки) з допомогою ножа перетворюємо в щось на зразок брусочків, розмірних помідорним фрагментів.
Салат рвемо руками.
Сир пропускаємо через тертку. Красивіше буде, якщо вибрати з осередками поменше.
Тепер все змішуємо, заправивши салат олією, а зверху присипаємо сиром.