Сушені томати – це дивовижний продукт, який можна використовувати для приготування оригінальних страв. Особливо такий інгредієнт цінується в Італії. Напевно, кожен, хто побував у цій країні, обов’язково пробував салат з в’яленими помідорами і не залишився байдужим до такої закуски. Як її зробити на власній кухні, дізнаємося з цієї статті.
Салат з в’яленими помідорами і руколою
В Італії салати є одними з найулюбленіших страв. Кожен куточок цієї країни славиться своїми рецептами. Але в якій би її частини ви не опинилися, скуштувати салат з руколою і в’яленими помідорами вам вдасться скрізь.
Інгредієнти:
- 110 г руколи;
- 120 г великих оливок;
- 35 г «Пармезану»;
- 60 г в’ялених томатів;
- по половині солодкої цибулини і лимона;
- 15 мл бальзамічного оцту.
Спосіб приготування:
- Беремо великі оливки і ріжемо їх навпіл. Солодкий цибулю шаткуємо тонкою соломкою, томати також розрізаємо навпіл.
- У салатницю викладаємо рукколу, перемішуємо її з цибулею, сушеним овочем і оливами.
- Робимо заправку з соку половини цитруса, бальзамічного оцту та олії. Сіль і підсолоджувач кладемо за смаком.
- Заправляємо закуску і посипаємо тертим «Пармезаном».
Готуємо з куркою
Салат з в’яленими томатами можна приготувати і з додаванням дієтичного м’яса курки. Виходить смачно і апетитно. Особливо якщо філе птиці запекти з пряними травами.
Інгредієнти:
- 320 г філе;
- 130 г в’ялених томатів;
- 65 г «Пармезану»;
- два часникового зубчики;
- 130 г салатних листків;
- п’ять горошин запашного перцю;
- дві ч. л. пряних трав;
- дві ложки олії рафінованої.
Інгредієнти для заправки:
- 55 мл олії рафінованої;
- трохи гірчиці;
- половина лимона.
Спосіб приготування:
- У ступку кладемо часникові зубчики, сіль і запашний перець, розтираємо. Потім змішуємо з олією і сухими травами.
- Філе курки ретельно змащуємо пряною сумішшю, загортаємо у фольгу і запікаємо 40 хвилин (температура 180 °С).
- Запечене м’ясо ріжемо соломкою, в’ялені томати подрібнюємо на шматочки, «Пармезан» нарізаємо на тонкі пластини.
- Для соусу з половини цитруса вичавлюємо сік, змішуємо його з гірчицею, олією, додаємо трохи перцю і присаливаем.
- Зелений салат рвемо руками, викладаємо на блюдо разом з в’яленими овочами, присмачую соусом і перемішуємо. Зверху оригінально викладаємо курку і пластини сиру. Салат з в’яленими помідорами і куркою готовий.
З сиром моцарелла
В’ялені томати можна використовувати для приготування гарячих страв, зробити з них начинку для багетів або просто взяти їх для прикраси кулінарного шедевра. Але хороші вони саме в холодному вигляді, тому такий інгредієнт часто використовують для салатів.
Інгредієнти:
- упаковка салатного міксу;
- вісім сушених томатів;
- упаковка сиру «Моцарелла»;
- десять черрі;
- 45 г кедрових горішків;
- за смаком винний червоний оцет, олія олив, перець.
Спосіб приготування:
- Чері та «Моцарелу» розрізаємо навпіл.
- В’ялені овочі ріжемо смужками.
- Для соусу з’єднуємо оцет і масло оливи, додаємо за смаком сіль і чорний перець.
- На красиве блюдо викладаємо салатний мікс, зверху розкладаємо половинки чері, потім смужки сушених помідорів і половинки сиру.
- Поливаємо соусом і присипаємо горішками кедра.
Салат з в’яленими помідорами від Юлії Висоцької
Юлія Висоцька обожнює італійську кухню. В її скарбничці зібралося чимало рецептів, як гарячих, так і холодних закусок. Пропонуємо рецепт салату з в’яленими томатами, який готує відома телеведуча.
Інгредієнти:
- 180 г сушених томатів;
- 380 г філе курки;
- жменя оливок;
- рукола (пучок);
- 0,5 ч. л. сухої гірчиці;
- 15 мл соку лимона;
- 25 мл олії оливи;
- ложка кунжуту.
Спосіб приготування:
- Філе птиці відварюємо і остуджуємо прямо в бульйоні – так м’ясо буде соковитим. Потім його ріжемо невеликими шматочками і кладемо їх у салатницю.
- Оливки звільняє від кісточок, ріжемо кружальцями або просто ділимо навпіл.
- Беремо рукколу, рвемо руками і відправляємо в салатницю. Юлія Висоцька радить брати саме таку зелень, а не кінзу або петрушку, так як, на її думку, саме рукола ідеально гармонує за смаком з сушеними помідорами та курячим м’ясом.
- Тепер ріжемо тонкими смужками сушені овочі і перемішуємо їх з м’ясними шматочками і руколою.
- Переходимо до заправки. Для цього в піалу вичавлюємо сік цитруса, кладемо гірчицю, вливаємо олію, додаємо сіль і мелений перець.
- Заправляємо закуску і посипаємо кунжутним насінням.
Закуска з ростбіфом
Якщо вам набридли звичні м’ясні страви і хочеться чогось оригінального, то спробуйте теплий салат з ростбіфом і сушеними помідорами. Запечені шматочки м’яса, овочі і цікава на смак заправка – що ще потрібно для вишуканого вечері?
Інгредієнти:
- 350 г вирізки яловичини;
- салат «Айсберг» (будь-який інший салат);
- 65 г в’ялених помідор;
- 280 г грибів гливи;
- по дві ложки соєвої приправи і кисло-солодкого оцту;
- 20 мл рідкого меду;
- чотири ложки рафінованої олії.
Спосіб приготування:
- Для початку приготуємо соус. З цією метою просто змішуємо масло, рідкий мед і кисло-солодкий оцет.
- М’ясо ріжемо тоненькими пластинами, слега підсолюємо, присмачую ⅓ частиною соусу і ставимо в піч на десять хвилин (температура 200 °С).
- Гриби ріжемо шматочками і обсмажуємо на олії до тих пір, поки не випарується вся рідина, а гливи не стануть золотистими.
- Збираємо салат: на блюді розкладаємо салатні листя, зверху кладемо шматочки яловичини, гливи і сушені томати, присмачую все соусом і відразу подаємо до столу.
Рецепт від Джеймі Олівера
Якщо ви вирішили здивувати своїх гостей незвичайним блюдом, то приготуйте їм салат з в’яленими томатами і яйцем-пашот від Джеймі Олівера.
Інгредієнти:
- салатні листя;
- 60 г копченого бекону;
- ложка тертого «Пармезану»;
- в’ялені помідори (5 шт.);
- одне яйце;
- 30 г печериць (маринованих);
- масло оливи;
- 1 ч. л. бальзамічного оцту.
Спосіб приготування:
- Листя салату рвемо руками і розкладаємо на блюді, солимо, присмачую винним оцтом і присипаємо подрібненим «Пармезаном».
- Потім ріжемо смужками бекон і смажимо на олії до золотистого кольору. Перекладаємо його на салат разом з маринованими грибами та сушеними томатами.
- Залишилося зварити яйце-пашот. У багатьох господинь такий процес варіння курячого яйця викликає страх, але в ньому немає нічого складного. Просто невеликий сотейник з водою ставимо на вогонь. Як тільки вода завирує, беремо ложку і робимо воронку, вбиваємо в неї яйце і через дві хвилини дістаємо шумівкою.
- Викладаємо яйце-пашот в салатницю і злегка посипаємо сіллю і перцем.
З додаванням креветок
Якщо ви бажаєте не просто поїсти, а насолодитися їжею, то обов’язково запишіть наш наступний рецепт салату з в’яленими томатами і креветками.
Інгредієнти:
- 320 г креветок;
- 145 г в’ялених томатів;
- листя салату;
- кілька штук варених перепелиних яєць;
- по дві ложки соку лимона і соєвої приправи;
- масло оливи;
- зелену цибулю.
Спосіб приготування:
- Салатні листя просто рвемо руками і викладаємо в салатницю.
- Очищені креветки обсмажуємо на олії, вливаємо сою і тушкуємо морепродукти дві хвилини. Перекладаємо їх до салатним листям.
- Сушені томати шаткуємо смужками і відправляємо до решти продуктів разом з подрібненою зеленою цибулею.
- З цитрусового соку, масла і солі робимо соус. Заправляємо закуску і прикрашаємо половинками перепелиних яєць.
Як зробити з каперсами
З в’ялених томатів і каперсів можна приготувати літній італійське блюдо – капрезе. Його особливість полягає в тому, що колірна гамма салату нагадує колір прапора Італії і готують його тільки з літніх свіжих інгредієнтів.
Інгредієнти:
- три свіжих томата;
- чотири ложки в’ялених помідор;
- 380 г сиру «Моцарелла»;
- три ложки каперсів;
- базилік свіжий;
- масло оливи.
Спосіб приготування:
- «Моцарелу» і свіжі помідори ріжемо кружальцями і викладаємо їх на блюдо почергово.
- В’ялені подрібнюємо овочі і разом з каперсами викладаємо поверх сиру та свіжих томатів.
- Солимо, перчимо, присмачую маслом і прикрашаємо листочками базиліка.
Італійський салат
В’ялені томати є однією з важливих складових страв середземноморської кухні. Вона багата найрізноманітнішими рецептами приготування салатів, але в більшості з них обов’язково присутні зелень і сир.
Інгредієнти:
- 220 г в’ялених томатів;
- 220 г козячого сиру;
- зелений салат;
- дві ложки олії оливи.
Спосіб приготування:
- Кладемо В салатницю в’ялені томати і перемішуємо їх з зеленим салатом. У цьому рецепті можете використовувати будь-яку зелень на ваш смак: салат «Айсберг», листової, рукколу, латук.
- Козячий сир нарізаємо і викладаємо до решти інгредієнтів, заправляємо оливковою олією і подаємо до столу.
Незважаючи на те, що в’ялені томати позбавлені вологи, вони не розгубили своїх корисних властивостей. У них так само багато вітамінів і мінеральних речовин, а ось калорійності додалося – кількість кілокалорій збільшилася в 12 разів.