Щоб отримати максимальну користь від моркви, є її варто в сирому або вареному вигляді. Овоч після термічної обробки стане чудовою основою для салату. Можна зробити його пісним або додати за смаком м’ясо. Кращі варіанти салатів з вареної моркви зібрані нижче.
Простий салат з вареної моркви, часнику і спецій
Це блюдо готується дуже швидко. Знадобиться лише півгодини для настоювання вже зібраного частування.
Інгредієнти:
- морква – 8 шт.;
- часник – 3-4 зубчики;
- паприка, кмин мелений – по щіпці;
- масло оливи і червоний винний оцет – 2 великі ложки;
- свіжа петрушка і сіль.
Приготування:
- Моркву і часник почистити. Відправити в каструлю з киплячою водою. Варити близько чверті години.
- Злити рідину. Порубати варені компоненти кубиками.
- Змішати інгредієнти, що залишилися. Залити сумішшю моркву і часник. Дати настоятися близько півгодини.
Готовий простий овочевий салат посолити і посипати подрібненою петрушкою.
З вареним буряком
Щоб салат з вареної моркви і буряків не вийшов занадто «порожнім», варто вибрати для нього додаткові інгредієнти з яскравим смаком. Наприклад, квашену капусту.
Інгредієнти:
- варені морква і буряк – по 1 шт.;
- квашена капуста – 80-100 г;
- цибуля – головка;
- асорті свіжої зелені, сіль, соняшникова олія.
Приготування:
- Заздалегідь зварити коренеплоди. Остудити і очистити. Можна порізати їх акуратними і приблизно однаковими за розміром кубиками або подрібнити за допомогою терки з самими великими поділками.
- Цибулю порізати тонкими полуколечками. Перед додаванням інших продуктів розім’яти його руками.
- Обрану зелень промити, обсушити, порубати. Добре підійде для страви петрушка, кінза.
- Все посолити. Можна використовувати улюблені спеції.
- В самому кінці додати капусту. Якщо вона виявилася занадто кислою, потрібно промити квашений овоч великою кількістю води. Потім ретельно віджати чистими руками.
- Все змішати. Полити маслом.
Подати готову страву в холодному вигляді.
Готуємо з яйцями
Яйця в поєднанні з вареною морквиною надають салату ніжний і дуже цікавий смак.
Інгредієнти:
- сир «Голландський» — 80-90 г;
- варена морква – 1 невелика;
- заздалегідь зварені яйця – 3 шт.;
- часник – 2-3 зубчики;
- класичний підсолений майонез – 1/3 ст..
Приготування:
- Вже зварені інгредієнти остудити. Подрібнити середньої теркою.
- Також обробити і сир.
- Очищений часник розчавити.
- Все змішати. Заправити підсоленим соусом. Головне, не забувати, що сир вже сам по собі досить солоний.
Отриману закуску з морквою і яйцем можна подавати на хлібцях/грінках.
Салат з куркою і вареною морквою
Є два варіанти такого салату – ситний калорійний і дієтичний. Склад продуктів у них однаковий. Відрізняється лише вибір соусу.
Інгредієнти:
- запечена курка – 150-170 г;
- зварені яйця – 3 шт.;
- варена морква – 2 великих;
- сир з гострим смаком – 130-150 г;
- часник – 2-3 зубчики;
- майонез або олія оливи, зелений лук.
Приготування:
- Розділити заздалегідь зварені яйця на складові. Окремо потерти жовту і білу частини.
- Також подрібнити варену моркву, гострий сир.
- Курятину розділити на волокна або просто порубати акуратними кубиками.
- Розчавити часник.
- Якщо готується дієтичний салат, то все потрібно просто змішати між собою в загальній тарілці, полити олією оливи і посипати рубаним луком.
- Якщо немає необхідності рахувати калорії, варто викласти закуску шарами: курятина – білок – морквина – сир – жовток. Промазати їх майонезом, змішаним з часником. Присипати зверху подрібненим цибулею.
Солити готову страву варто тільки після зняття проби. Зазвичай солоності вистачає від сиру.
Ситне блюдо з картоплею
Картопля, доданий в будь-яке блюдо, завжди надає йому ситності. Салат з таким овочем зможе стати повноцінним живильним перекусом.
Інгредієнти:
- картопля і морква – по 180-200 г;
- цибулина – половинка;
- свіжі огірки — 130-150 г;
- курячі яйця – 2 шт.;
- майонез, змішаний з гірчицею – 60-70 мл;
- велика сіль.
Приготування:
- Відварити або запекти до м’якості всі заявлені коренеплоди і картопля. Таким же чином приготувати і яйця.
- Порубати підготовлені очищені інгредієнти акуратними і однаковими за розміром кубиками.
- Довільно порізати огірочки разом з шкіркою і цибулю. Їх шматочки можна зробити трохи крупніше.
- Все змішати. Заправити підсоленим соусом з майонезу і гірчиці (краще всього – діжонської).
Спробувати закуску з картоплі та моркви з оригінальною заправкою. За бажанням збільшити кількість солі або використовувати улюблені спеції.
Зі стручковою квасолею
Найчастіше для такого варіанту салату використовується корейська морквина. А пом’якшити смак страви і прибрати його гостроту дозволить відварений овоч.
Інгредієнти:
- варена морквина – 130-150 г;
- морожена стручкова квасоля – 1 склянка;
- морожена кукурудза в зернах – половина склянки;
- гірчиця в зернах – 1 велика ложка;
- оцет (9%) – 1 велика ложка;
- соняшникова олія – 40 мл;
- сіль – велика щіпка.
Приготування:
- Зварити кукурудзу і квасолю в окремому посуді. Першу залити солоною водою і готувати 10-12 хвилин на середньому вогні. Другу – 6-7 хвилин.
- Злити рідину з готових продуктів і залишити їх остуджуватися.
- Моркву почистити, порізати довгою соломкою. Важливо не переварити овоч, інакше його шматочки вийдуть занадто м’якими і легко розвалюватися.
- Змішати всі підготовлені продукти, попередньо заправивши їх оцтом і гірчицею.
- Зверху вилити суміш з підігрітого масла і солі.
- Після перемішування залишити масу на 3-3,5 години.
Готове частування перекласти в салатник і подати до обіду.
Технологія приготування з печінкою
Особливо ніжною закуска виходить з додаванням курячої печінки. Субпродукт потрібно попередньо вимочити в молоці хвилин 40. Особливо важливо це, якщо він належить молодої птиці.
Інгредієнти:
- печінка – 180-200 г;
- цибуля – головка;
- варена морква – 2 шт.;
- солодкий перчик – цілий стручок;
- масло і сіль.
Приготування:
- Розігріти сковорідку з олією.
- Спочатку відправити в жир шматочки промитої від молока печінки, а потім все дрібно порізані сирі овочі.
- Смажити інгредієнти 4-6 хвилин, часто помішуючи.
- Зняти сковорідку з конфорки і остудити.
- Змішати салат з тертої вареною морквиною.
Подати частування до столу за бажанням в теплому або холодному вигляді.
Салат «Крабові кубики»
Головна особливість салату – всі продукти для нього нарізати середніми або великими кубиками.
Інгредієнти:
- крабові палички – 120-140 г;
- морква – 120 – 140 г;
- сир – 60-70 г;
- часник – 1,5-2 зубки;
- майонез – ¼ ст.;
- петрушка (свіжа).
Приготування:
- Зварити моркву. Остудити. Порізати акуратними середніми або великими кубиками.
- Також подрібнити сир, крабові палички.
- Для заправки змішати майонез з размятым часником і рубаною петрушкою. Якщо солоності сиру не вистачає, можна сыпнуть і трохи солі.
- Всі продукти полити соусом, добре перемішати.
Перед подачею викласти на тарілку «кубиком».
Щоб частування завжди виявлялося не тільки смачним, але і красивим, апетитним, варто дбати про його оформленні. Найпростіше ефектно подавати салати, використовуючи сервірувальне кільце.