Є, принаймні, три причини, чому варто готувати салати з яловичого язика. По-перше, безліч смачних рецептів, по-друге, готувати легко і швидко, по-третє, яловичий язик надзвичайно корисний, особливо для дітей і жінок.
Салат з яловичого язика зі свіжими огірками
Яловичий язик відноситься до дієтичних продуктів. А якщо додати до нього свіжий огірочок, то салат стане легким і на смак, і для шлунка.
Знадобляться інгредієнти:
- яловичий язик – візьмемо 300 грамів;
- свіжі огірки – одного;
- гриби (краще підійдуть консервовані, будь-який вид) – ½ кілограма;
- сир (для цього салату потрібен плавлений) – дві штуки;
- зелень — пір’я цибулі, кілька гілочок кропу;
- майонез (якщо хочеться страва «полегшити», замініть його сметаною середньої жирності).
Спочатку займаємося мовою. Його зварити. Перший зливаємо бульйон. Міняємо воду і варимо, як зазвичай робимо це з м’ясом. В залежності від того, купили ви мову молодого чи старого тварини, до повної готовності пройде від двох до чотирьох годин.
Присмачую спеціями бульйон – лавром, чорним меленим перцем, кладемо цибулю і сіль. Через десять хвилин дістаємо мову і, поки гарячий, звільняємо від шкірки. Можна повернути його в готовий бульйон – нехай остигає і просочується ароматами.
Остиглий мову з допомогою ножа перетворюємо в кубики. Гриби ріжемо брусочками (можна пластинками). Плавлений сир натираємо, використовуючи тертці з великими отворами. Щоб було зручніше це робити, ми заздалегідь приморозить його в холодильнику.
Зелень шаткуємо як можна дрібніше. Три-чотири укропные гілочки залишаємо для прикраси.
У салатник поміщаємо всі компоненти. Залишилося заправити страву майонезом або сметаною, акуратно змішати. Прикрашаємо салат з язиком і огірками, зеленим кропом і угощаемся.
Щоб шкірка легко, наче панчоха, знімалася з язика, гарячим потримайте його кілька хвилин під струменем холодної води.
З солоними огірками
У тому рецепті теж фігурують огірки, тільки не свіжі, а солоні. Смак вже інший, але нітрохи не гірше.
Які потрібні продукти?
- мова – візьмемо 400 грамів;
- солоні огірки – 3, якщо досить великі, або 6-7 маленьких;
- бульби картоплі – вистачить чотирьох;
- м’ясо краба (консерви) – банку;
- зелений горошок – теж банку;
- яйця – достатньо чотирьох;
- майонез – «Провансаль» або інший, який любите. Головне – щоб не був занадто легким.
Щоб вийшов салат з яловичого язика з солоними огірками, попередньо відварюємо мову, картоплю і яйця. Коли охолоне, що не буде обпалювати руки, беремо ніж і по черзі ріжемо продукти кубиками. Така ж доля чекає і огірки, і консервоване м’ясо краба.
Залишилося з’єднати все в одному посуді, заправити майонезом і перемішати.
Вийде щось схоже на традиційний «Олів’є», але крабове м’ясо і мова забезпечать його набагато більш вишуканим смаком.
Теплий салат з яловичим язиком
Наступний салат під назвою «Оратор» особливо порадує гурманів. Його потрібно подавати, поки він ще теплий. Так розкриваються смаки всіх складових, з’єднуючись в гармонійний букет.
Що для такої страви необхідно?
- яловичий язик – беремо 300 грамів;
- мариновані шампіньйони – 100 грамів;
- сметана – такий же обсяг;
- гірчиця – достатньо однієї столової ложки;
- твердий сир, наприклад, «Російський» — 50 грамів;
- ядра волоських горіхів — стільки ж;
- сіль, чорний мелений перець – орієнтуйтеся на власний смак;
- рослинна олія (краще без запаху) – для смаження;
- листя салату.
Починаємо приготування салату з язика (як його варити, дивіться вище). Його нарізати тоненькими слайсами. Потім трохи обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом, а потім прямо в ній змішуємо своєрідний соус, додаючи сметану і гірчицю. У такому вигляді мова має потушиться, але зовсім недовго, буквально пару-трійку хвилин.
Дно тарілки закриваємо листям салату. Мова кладемо на них. Зверху йдуть печериці, вже порізані навпіл. Все це поливаємо соусом – він залишився в сковороді після процедури з мовою. Наступні шари – сир, пропущений через тертку з середніми за величиною осередками, і горіхова крихта. Подаємо, поки салат не охолов.
З болгарським перцем
Яловичий язик хороший тим, що чудово поєднується з багатьма продуктами, в тому числі і з різними овочами. Наприклад, можна приготувати його з болгарським перцем.
Знадобляться:
- яловичий язик – візьмемо півкіло;
- куряча грудка – однієї вистачить;
- свіжі огірки – пара штук;
- стільки ж болгарських перчин;
- зелень, сіль, мелений чорний перець – в залежності від вашого власне смаку;
- майонез.
М’ясні інгредієнти – і куряче філе, і мова – з допомогою ножа перетворюємо в однорідну тонку соломку. Овочі також нарізаємо, і теж не дуже крупно.
Всі подрібнені компоненти змішуємо в загальній посуді, заправляємо майонезом. Тепер можна додати зелень, спеції і останній раз перемішати.
Салат з яловичого язика з шинкою
Приготуємо салат з язиком і шинкою. Не варто боятися, що два види м’яса переб’ють смак один одного. Відбувається навпаки – вони прекрасно поєднуються.
Таку страву робиться з:
- язика – вистачить 200 грамів;
- нежирної шинки – такого ж обсягу;
- свіжих грибів – достатньо 300 грамів;
- цибулевої головки;
- сметани (або майонезу);
- зелені, сіль і спеції – на власний смак і вибір;
- рослинного масла без запаху – щоб вистачило для смаження.
Гриби і цибулю нарізаємо і відправляємо на сковорідку з олією. Їм належить обсмажитися, поки не помягчеют.
Обидва види м’яса – шинку і мова – нарізаємо невеликими приблизно однаковими шматочками.
Залишилося скласти всі складові в салатницю, присмачити спеціями і сіллю, заправити сметаною або майонезом. Останній крок – змішати салат і прикрасити зверху зеленню.
Якщо хочеться, щоб страва виглядало ефектніше, варто подати його в скляній салатниці.
Ситна закуска з квасолею
Яловичий язик дає швидке насичення. Можна зробити салат ще ситніше, якщо додати в нього квасолю. Так ми і зробимо.
Беремо:
- яловичий язик – один;
- квасоля (консервовану) – банку;
- зварені круто яйця – достатньо трьох;
- часник і цибуля – першого два зубчики, другого дві середньої величини голівки;
- приправи і сіль – за власним смаком;
- майонез;
- рафінована соняшникова олія.
Нарізаємо півкільцями цибульні головки. Їх потрібно до легкої золотавості обсмажити в сковорідці з олією. Часникові зубці пресуємо часничницею.
Сіль і вибрані приправи, а також часникову «пасту» з’єднуємо в окремій тарілці з майонезом і змішуємо. Повинен вийти однорідний соус.
Мова ріжемо не дуже великими фрагментами. Подрібнити яйця можна і з допомогою ножа, і застосувавши тертку.
Всі складові відправляємо в загальну салатницю, сюди ж йде консервована квасоля з банки, а також майонезно-часниковий соус. Змішуємо, насолоджуємося смаком.
Рецепт з грибами
Природно, гриби – постійні учасники» всіляких салатів. І страви з яловичого язика аж ніяк не виняток. Пропонований рецепт обходиться лише одним видом м’яса – мовою. І не заправляється майонезом. Але гриби додадуть йому ситності і порадують грибним духом і присмаком.
Нам знадобляться:
- свіжі печериці – візьмемо 200 грамів;
- яловичий язик – 250 грамів;
- гірчиця – не менше однієї столової ложки;
- ½ Лимона;
- рафінована соняшникова олія – 3-х великих ложок якраз достатньо;
- сіль, спеції, приправи, зелень.
З грибів робимо тоненькі пластинки і обсмажуємо на сковорідці, поки не стануть м’якими. Для цього вистачить однієї столової ложки рослинної олії.
Мова ріжемо дрібно. Після споруджуємо соус. Робимо з: решти масла, гірчиці, солі, видавленого з половинки цитруса соку і вибраних прянощів. Заважаємо, щоб маса придбала однорідність.
З’єднуємо м’ясної інгредієнт з грибами, заправляємо олійно-лимонним соусом. Можна пробувати.
З печерицями та корейською морквою
Пікантності таким рецептом з грибами додає корейська морква. Блюдо отримує, як тепер часто кажуть, «два в одному» — і частку солодощі, та приємну гостроту.
Склад салату:
- мова – беремо один;
- яйця – хоча б 4 штуки;
- яблука (солодкого соковитого сорту) – пара;
- стільки ж маленьких цибулин;
- ½ Лимона;
- печериці – 300 грамів;
- морква по-корейськи – не менше 200 грамів;
- сметана і майонез – 150 г того і іншого;
- твердий сир (сорт на ваш вибір) – ¼ кілограма;
- гостра гірчиця – одна чайна ложка:
- сіль, чорний мелений перець – беріть на свій смак.
Відварюємо все, що потрібно — язик, яйця, гриби. Невелику частину язика залишаємо, щоб було чим прикрасити готову страву. Решту нарізаємо, але не грубо. Яйця пропускаємо через тертку. Гриби ножем перетворюємо на тоненькі скибочки.
Подрібнюємо яблука і цибулини. Виділяємо їм по окремій мисочці і кропим фрукти і овочі соком цитруса. Нехай промаринуются 15 хвилин. Яблука поки залишимо в спокої, а з лука зіллємо надлишки рідини.
Сир переробляємо на тертці з найбільшими осередками. Залишилося «скласти» соус (у нього йдуть майонез, сметана, сіль, гірчиця і спеції), і можна будувати салат. Саме будувати, тому що він не змішується, а складається з шарів. У міру викладання кожен будемо змащувати сметанно-майонезним соусом.
Порядок такий: мова, яблука, сир, корейська морква, гриби, маринована цибуля, яйця.
Пофантазуємо над декором. Наприклад, із залишків язика створимо квітка з яскравою морквяної серединкою, пелюстки окантуем гранатовими зернятами, а по краях насыплем нарізаний зелений лук.
Салат «Красуня»
Красуні бувають різні. Салат «Красуня» теж має чимало різновидів.
Наприклад, приготований з:
- язика – візьмемо 300 грамів;
- нежирної шинки – 350 грамів вистачить;
- пари свіжих помідорів;
- зварених круто яєць – такої ж кількості;
- майонезу (або сметани).
М’ясні компоненти перетворюємо в довгі бруски. Швидше, навіть соломку. Кришимо до них овочі та яйця. Залишилося заправити «Красуню» майонезом або сметаною, перемішати і можна приступати до їжі. Зверху присипте страву тертим сиром.
З вареною морквою
Варена морква разом з болгарським перцем здатні забезпечити салат з мовою ненав’язливій солодкої ноткою і пом’якшити м’ясну «тяжкість».
Знадобляться продукти:
- недоваренная морква – одна;
- болгарський перець (візьмемо жовтий для колірного контрасту) – один;
- твердий сир – 100-150 грамів буде як раз;
- мова – 250-300 грамів достатньо;
- приправа каррі — не більше трьох чайних ложок;
- майонез (якщо він домашній, взагалі ідеальний варіант).
Все, що ріжеться, — ріжемо. Бажано домогтися, щоб вийшла однакова тоненька соломка. Майонез приправляємо каррі і змішуємо.
Тепер є два варіанти – створити звичайний салат, змішавши всі інгредієнти разом з соусом, або викласти його пошарово, змастивши кожен шар майонезом з каррі. Щоб виглядало веселіше, прикрашаємо верх зеленими цибульними стрілками.