Гриби відмінно поєднуються з овочами і м’ясом, а тому є невід’ємною частиною різноманітних салатів. Перевагу віддають печерицям, опенькам, глива і білим грибам, кожні з яких можна використовувати для приготування в будь-якому вигляді — хоч смаженими, хоч маринованими, хоч свіжими. Вони додадуть будь-якого салату унікальність і урізноманітнюють його смак. Нижче наводяться популярні рецепти салатів зі смаженими грибами.
Простий салат зі смаженими грибами і овочами
Інгредієнти (на 4 порції):
- Солодкі помідори черрі — 15 шт.
- Салат — 3-4 листків.
- 2 середніх солодких перцю.
- 2 середніх огірка.
- Цибуля ріпчаста, невелика головка.
Для заправки знадобляться оцет яблучний, базилік і трохи оливкової олії.
- Печериці промивають, підсушують рушником і нарізати пластиками.
- Ріпчасту цибулю подрібнюють і пасерують на рослинній олії до золотистого кольору, потім додають печериці і обсмажують протягом 10 хвилин.
- Поки гриби з цибулею обсмажуються, нарізають часточками помідори, огірки та перець. Листя салату просто рвуть в глибоку чашу.
- Змішують обсмажені остиглі гриби і овочі, збризкують оцтом і оливковою олією.
Салат буде мати більш насичений смак, якщо постоїть 30 хвилин в холодильнику.
Ситна закуска з додаванням квасолі
Ця закуска готується за короткий проміжок часу. Салат з квасолею та грибами можна заготовити на зиму або просто для щоденного вживання.
Для приготування знадобляться:
- Склянку квасолі.
- Будь-які гриби за бажанням — 400 р.
- Одна цибулина невелика.
- Дві морквини.
Приступаємо:
- Склянка квасолі потрібно замочити на 2-3 години в холодній воді, а потім відварити до готового стану.
- Моркву труть на тертці, цибулю нарізають півкільцями, овочі обсмажують на розпеченій сковороді з додаванням масла.
- Гриби ріжуть шматочками довільної форми, відправляють до овочів і продовжують смажити ще 20 хвилин.
- Після того, як гриби будуть готові, їх поміщають в глибоку ємність, додають готову квасолю і за допомогою блендера перемелюють до однорідної структури. Виходить грибний паштет.
Його можна подати до м’яса або овочів, можна просто мазати на хліб. Паштет зберігається в холодильнику до одного місяця.
Салат зі смаженими грибами і куркою
Використовувані інгредієнти:
- Частина філе курячої грудки — 300-400 р.
- Сир — 300 р.
- Червоні солодкі помідори середньої величини — 3 шт.
- 350-400 г печериць.
- Одна головка ріпчастої цибулі.
- Один часниковий зубчик.
Салат в приготуванні дуже простий:
- Печериці нарізають і пасерують з додаванням подрібненої цибулі до готовності.
- Грудинку варять півгодини і дрібно нарізають.
- Помідори також подрібнюють.
- Всі інгредієнти перемішують в глибокій мисці, видавлюють зубчик часнику і заправляють салат майонезом.
Салат з грудкою і смаженими печерицями стане невід’ємною частиною святкового або обіднього столу.
Готуємо з крабовими паличками
Продукти (на 4 персони):
- Крабові палички — 250-300 р.
- 350-400 г печериць.
- Варені курячі яйця — 3 шт.
- Сир «Гірський» або «Швейцарський» — 300 р.
- Помідори середнього розміру — 2 шт.
- Невелика цибулина.
Всі інгредієнти нарізати дрібною соломкою. Печериці і цибулю обсмажують в невеликій кількості олії. Укладають шарами продукти в салатник. Кожен шар добре промащується майонезом. «Шаруватість» дотримується в наступній послідовності: спочатку крабові палички, потім яйця, помідори, гриби, печериці з цибулею і зверху сир.
Салат з копченою грудкою і смаженими печерицями
Використовувані продукти (на 4 особи):
- Копчена грудка -1 шт.
- Сир «Швейцарський» — 250 р.
- Печериці — 350-400 р.
- Цибулина середньої величини — 1 шт.
- 2 часникового зубчики.
- Зелень за смаком.
Спочатку нарізану цибулю обсмажують на сковороді, потім до нього додають подрібнені гриби. Вміст регулярно помішують і смажать 10 хвилин. Нарізають копчену курку, труть на крупній тертці сир.
Всі інгредієнти змішують, видавлюють до них 2 зубчики часнику і приправляють посіченою свіжої зеленню. Салат заправляють майонезом.
Оригінальний варіант з кальмарами
Інгредієнти (на 4 порції):
- 3-4 тушки кальмарів середньої величини.
- 200 г натертого сиру;
- Гриби — 300 р.
- Головка ріпчастої цибулі — 1 шт.
Кальмарів варять в окропі 2-3 хвилини, потім ріжуть півкільцями.
Важливо не переварити морепродукти, інакше вони стануть жорсткими і практично неїстівними.
Гриби і цибулю пасерують і остуджують. Викладають в ємність вміст сковорідки, кальмарів і натертий сир. Солять і перчать за бажанням, додають майонез.
Салат «Полянка»
Цей рецепт використовується для прикраси святкового столу, так як салат відрізняється цікавою подачею.
Знадобиться на 4 порції:
- Печериці мариновані — банку.
- Відварне м’ясо курки — 300 р.
- Дві середні моркви.
- Цибулина.
- Три невеликих картоплини.
- 3-4 зварених круто яйця.
- Сир — 250-300 р.
- 2-3 маринованих огірка.
- Зелень для прикраси.
Цей салат відніме у вас час на приготування їжі, але результат того, повірте, варто:
- Картоплю і моркву варять заздалегідь до готового стану, а потім чистять і ріжуть кубиками.
- Куряче філе і огірки подрібнюють тонкими смужками довжиною приблизно по 1-2 див.
- Цибулину потрібно обдати окропом, щоб вона не гірчила, а потім дрібно порізати.
- У ємність першим ділом перекладають гриби так, щоб ніжки виявилися догори, а капелюшки внизу.
- Промащують невеликою кількістю майонезу вміст салатника і кладуть шар моркви і цибулі. Знову «проходяться» майонезом, потім укладають картопля, яйця, курятину, натертий сир і огірки. Поверх кожного продукту розподіляють 2 ст. л. майонезу і трохи солі.
- Поверх огірків натягують харчову плівку і акуратно за допомогою плоскої тарілки перевертають салатник.
Капелюшки грибів виявляються зверху, салат прикрашають зеленню і подають до столу.
З шинкою
- Шинка — 300 р.
- Печериці — 350 р.
- Помідори — 300 р.
- Зелений горошок — банку.
- Сир ковбасний — 250-300 р.
Нарізані соломкою гриби смажать на олії 10 хвилин. Шинку ріжуть соломкою, помідори – кубиками, сир натирають на тертці. Змішують складові салату в чаші, заправляють майонезом, додають солі і перцю за бажанням.
Вегетаріанський салат зі смаженими грибами і сочевицею
Використовувані інгредієнти (на 3 особи):
- Склянку сочевиці.
- Печериці — 200-300 р.
- Одна середня морква.
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.
- Шпинат — 300 р.
Промиту сочевицю засипають у каструлю, заливають водою і варять протягом 15 хвилин. Шпинат рвуть руками. Гриби ріжуть великими кубиками, моркву з цибулею також подрібнюють. Смажать печериці з цибулею і морквою 15 хвилин. Остуджують, всі продукти змішують і заправляють сметаною.
Класичний рецепт «Соняшник»
Інгредієнти (на 3 порції):
- Відварна куряча грудка — 300 р.
- Твердий сир — 300 р.
- Гриби мариновані — 350-400 р.
- Банка маслин без кісточки.
- Картопляні чіпси «Принглс» — упаковка.
- Три варених курячих яйця.
Мариновані гриби і куряче м’ясо нарізають середнього розміру соломкою. Маслини ріжуть навпіл. Сир і яйця подрібнюють на тертці. Інгредієнти викладають за порядком і не перемішують один з одним, кожен шар промащують майонезом. Зверху страву прикрашають маслинами, а картопляні чіпси укладають по всьому периметру салатника.
З сухариками
Необхідні для приготування продукти (на 3 особи):
- Відварне м’ясо курки — 300 р.
- Будь-які гриби — 300 р.
- Одна головка цибулі.
- Сир — 200-250 р.
- Сухарики — 200 р.
- Часник — 2-3 зубчики.
Збирати салат будемо так:
- Гриби з цибулею смажать до досягнення золотого кольору.
- Доки вони обсмажуються, готують інші продукти: філе ріжуть середніми шматочками, а сир подрібнюють за допомогою терки.
- Після того, як гриби і цибулю охолонуть, їх вводять до курки і сиру. Вміст перемішують, видавлюють часник, солять і вводять майонез.
- В кінці приготування, безпосередньо перед самою подачею, салат кладуть сухарики. Такий спосіб запобігти їх размокание.
Салат з копченою ковбасою і смаженими грибами
Використовувані інгредієнти (4 порції):
- 300-350 г копченої ковбаси.
- Три невеликих солоних огірка.
- Гриби — 350-400 р.
- Цибулина.
- Сир твердий — 300 р.
Гриби попередньо подрібнюють і обсмажують з додаванням цибулі. Копченость нарізають соломкою довжиною не більше 2 див. Натертий сир поміщають до ковбаси і додають подрібнені соління. В кінці додають гриби і цибулю. Заправляють салат парою ложок майонезу.
Варіант з додаванням картоплі
Знадобляться для салату (на 4 особи):
- 350-400 г печериць.
- Картопля — 3 шт.
- Одна головка ріпчастої цибулі.
- Невелика морква — 2шт.
- Варені яйця — 2 шт.
- Відварне м’ясо курки — 400 р.
- Пара солоних огірків.
Відварені картоплини, моркву і яйця ріжуть на дрібні кубики завбільшки з 1 див. Гриби пасерують з нарізаною цибулею і дають їм охолонути. Перемішують всі перераховані продукти, додають порізані огірки, курку і 3 ст. л. майонезного соусу.
Гриби — універсальний продукт, якому завжди знайдеться місце в салаті. А смажені, вони просто створені для тандему з м’ясом, сиром і соліннями. Придумуйте свої поєднання і радуйте своїх рідних.