Спаржа — це культура, яка налічує більше 200 видів. Однак, популярними стали лише деякі з них, а в кулінарії частіше використовується біла або зелена різновид. Причому на основі останньої роблять не тільки різноманітні страви, але і застосовують в народній медицині.
Продукт містить безліч вітамінів і є цінним джерелом білка, тому його часто включають програми спортивного та дієтичного харчування. Найбільш просте блюдо, яке можна приготувати цей салат зі спаржі. Пропонуємо 7 простих рецептів.
Простий салат зі спаржі з морквою
На швидку руку можна зробити салат зі спаржі з морквою.
Для цього потрібні такі компоненти:
- 300 г спаржі;
- кілька морквин;
- пір’я зеленої цибулі;
- нежирний майонез.
Як приготувати салат зі спаржі:
- Очистити спаржу, порізати і згасити на сковороді.
- Нарізати довгими смужками морква, зелений лук порубати.
- Змішати компоненти, посолити і заправити соусом.
На замітку. Є інший спосіб приготування цієї страви, коли спаржу обсмажують разом з морквою і салатик подається гарячим.
Готуємо з куркою
Коли є час, можна зробити ситний салат зі спаржею і куркою, заправивши його медово-лимонним соусом з додаванням оливкової олії.
Знадобиться взяти такі продукти:
- спаржу;
- курячу грудку;
- свіжі огірки;
- плоди болгарського перцю;
- консервований горошок;
- білу частину цибулі порею;
- лимон;
- гірчицю;
- оливкова олія;
- сіль.
Як готувати страву:
- Бланшувати спаржу в солоній воді, остудити в друшляку і порізати.
- Зварити курятину і розібрати на волокна.
- Порізати огірки, болгарський перець, порей, злити з горошку маринад.
- Приготувати соус з гірчиці, лимона і оливкової олії.
- Змішати підготовлені компоненти, посолити і заправити.
При бажанні можна додати терту моркву або помідори сорту черрі. А якщо виключити зі складу курятину, вийде низькокалорійний пісний салат для тих, хто на дієті.
Салат з руколою, помідорами і сиром
Рукола не менш корисна, ніж спаржа, і при поєднанні цих компонентів вийде насичений вітамінами і мікроелементами салат.
В процесі роботи знадобиться:
- спаржа;
- рукола;
- зелена цибуля;
- міцні помідори;
- сир;
- дрібні сухарі;
- майонез.
Як готувати вітамінний салат:
- Проварити в підсоленій воді спаржу, остудити і порізати.
- Вимити рукколу, порвати руками або подрібнити ножем.
- Порізати помідори часточками, нашаткувати зелену цибулю.
- За допомогою ножа зробити маленькі кубики з сиру.
- Скласти в салатницю підготовлені продукти, насипати сухарі і заправити страву майонезом.
Увага! Класти на салат соус і сухарі потрібно перед подачею, бо навіть в результаті нетривалого зберігання вони стануть м’якими і неприємними на смак.
Спаржа соєва по-корейськи
Спаржа часто використовується в азіатській кухні, на її основі роблять страви з додаванням великої кількості ароматних приправ.
Для приготування салату з спаржі по-корейськи знадобиться:
- суха спаржа соєва;
- цибуля;
- часник;
- соєвий соус;
- рисовий оцет;
- порошковий перець (краще червоний);
- коріандр;
- сіль.
Як готувати салат з соєвої спаржі:
- Спаржу замочити на ніч або бланшувати в солоній воді.
- Віджати від рідини набряклий продукт і порізати невеликими шматочками.
- Посмажити дрібно шінкованной цибулю до золотистого кольору.
- Змішати в одній посуді рисовий оцет з соєвим соусом, а в іншій — роздавлений часник і спеції із сіллю.
- Заправити спаржу цибулею, сумішшю спецій і приготованим соусом, перемішати і залишити в щільно закритому посуді.
Гострий салат буде готовий через кілька годин. Настоювати його краще на середній полиці холодильника.
Салат з печерицями
Спаржа відмінно поєднується з грибами будь-якого виду.
Для приготування закуски знадобиться:
- спаржа;
- гриби;
- кілька цибулин;
- морква;
- часник;
- кріп;
- сметана або майонезний соус;
- трохи солі.
Як готувати страву:
- Проварити в окропі спаржу, остудити і порізати.
- Пасерувати цибулю з морквою, додати гриби і смажити до готовності.
- Приготувати соус зі сметани або майонезу, роздавленого часнику і рубаного кропу.
- Змішати компоненти, посолити і заправити.
Рада. Можна приготувати більш ситну страву, якщо додати в салат варене чи копчене м’ясо.
З крабовими паличками
Відомо безліч способів приготування салату з крабовими паличками, в тому числі і зі спаржею.
Для приготування страви потрібно:
- спаржа;
- пачка крабового продукту;
- кілька яєць;
- огірки;
- зелена цибуля;
- солодка кукурудза;
- сіль;
- легкий майонез.
Як зробити салат:
- Прокип’ятити в солоній воді спаржу, остудити в друшляку і порізати.
- Подрібнити варені яйця, крабові палички, огірки і зелений лук.
- З’єднати компоненти, додати солодку кукурудзу, сіль і майонезний соус.
Переваги цього салату полягає в тому, що він збереже смакові якості протягом 24 годин після приготування.
Теплий салат зі спаржею та морепродуктів
Любителям морепродуктів обов’язково сподобається теплий салат зі спаржею, креветками і кальмарами.
Для готування будуть потрібні:
- свіжа спаржа;
- 80 г довгозернистого рису;
- заморожені креветки і кальмари;
- зелений горошок;
- цибулина;
- морква;
- ½ Лимона;
- соєвий соус;
- трохи гірчиці.
Як зробити салат зі спаржею та морепродуктів:
- Перебрати рисові зерна, обшпарити окропом, а через 15-20 хвилин, відкинути на друшляк.
- Бланшувати спаржу, відцідити і порізати.
- Відварити креветки і кальмари, остудити.
- Зробити зажарку з подрібненої цибулі і тертої моркви, потім додати спаржу і продовжити готування.
- Ввести в салат пропарений рис, креветки і порізане м’ясо кальмарів, всипати зелений горошок і злегка обсмажити, постійно помішуючи.
- Додати в блюдо гірчицю і соєвий соус, перемішати, зняти з вогню і дати настоятися під кришкою деякий час.
На замітку. Існує універсальна заправка для салатів з спаржі. На 100 г продукту знадобиться суміш 10 мл оцту і 20 мл соєвого соусу. Такий соус чудово доповнить блюдо, приготоване на основі цієї корисної культури.