Практично в кожній сім’ї з ранньої весни до пізньої осені салат зі свіжим огірком є атрибутом щоденного меню. Його зовсім не складно готувати, а в результаті виходить соковите, ароматне і дуже корисне блюдо, яке буде ідеальним доповненням до будь-якого прийому їжі.
Простий салат зі свіжим огірком і яйцями
Ще в старовину просту їжу вважали самою смачною і корисною. У цьому легко переконатися, якщо приготувати салат зі свіжим огірком і яйцем.
До його складу входить мінімальний набір інгредієнтів:
- 2 великих свіжих огірка;
- дрібна сіль;
- 4 яйця;
- 100 г зеленого пір’яного цибулі;
- трохи оливкової олії.
Приготування такого салату не вимагає особливих зусиль. Все робиться дуже просто:
- Яйця відварити і очистити їх від шкаралупи.
- Цибулю дрібно порубати гострим ножем.
- Огірки вимити, а потім покришити їх разом з яйцями невеликими кубиками.
- Підготовлені продукти скласти в тарілку, полити олією і перемішати.
Якщо вживати такий салат зі свіжим огірком кожен день, можна повністю забезпечити свій організм потрібною кількістю вітамінів, які містяться в основних продуктах. Таке блюдо ідеально підійде для легкого, але ситного перекусу.
Зі свіжою капустою
Замість калорійних яєць в салат можна додати будь-які овочі. Вийде оригінальна вітамінна суміш, яка буде непоганим варіантом соковитою і корисною закуски. Наприклад, добре робити салат зі свіжою капустою та огірками. Він буде відрізнятися не тільки низькою калорійністю, але і приємним, вишуканим смаком.
Для роботи знадобиться:
- 0,5 кг білокачанної капусти;
- 50 г зелені кропу;
- 2 свіжих огірка;
- 3-5 г кухонної солі.
Для заправки:
- 50 г соняшникової олії;
- 25 г цукру;
- 30 г столового оцту.
Методика приготування цього овочевого салату також не відрізняється особливою складністю:
- Першим ділом потрібно тонко нашаткувати капусту.
- Присипати сіллю, перемішати і трохи пом’яти руками. Капуста повинна пустити сік.
- Добре промити огірки, нарізати тонкою соломкою.
- Гострим ножем порізати кріп.
- Всі продукти скласти в одну миску і перемішати.
- З’єднати масло з оцтом і цукром в ароматну заправку.
- Полити цією сумішшю овочі і ще раз їх перемішати.
Такий салат виглядає дуже красиво. Крім того, він може стати хорошим доповненням до різних видів гарніру.
Готуємо з куркою
У салат зі свіжим огірком можна додавати ніжне м’ясо птиці. Найкраще його робити з куркою. Є досить простий варіант страви, для якого знадобиться всього п’ять основних компонентів:
- 300 г курячого філе;
- 200 г свіжих огірків;
- кухонна сіль;
- 3 курячих яйця;
- трохи майонезу.
Готувати таке блюдо потрібно покроково:
- Спочатку відварити курку.
- Після охолодження м’ясо дрібно нарізати.
- Огірки покришити соломкою. Якщо шкірка у них виявиться занадто товстою і жорсткою, її треба попередньо зрізати.
- Відварити вкруту яйця, а потім подрібнити їх на тертці з середніми отворами.
- Підготовлені інгредієнти засипати в салатник, полити майонезом і перемішати.
Страва, не рахуючи стадії варіння м’яса, готується досить швидко. З ним може легко впоратися навіть той, хто не має великого досвіду в кулінарії.
Зимовий салат зі свіжим огірком
Існує величезна кількість салатів, в яких використовуються свіжі огірки. Є один рецепт, який багатьом знайомий з самого дитинства. Це — салат «Зимовий». Свою назву він отримав, ймовірно, тому що довгий час його готували для святкового столу на Новий Рік. Деякі плутають цей салат зі знаменитим «Олів’є». Але між французьким стравою і російським винаходом є суттєва різниця: ми готуємо його з вареною ковбасою, а вони – з м’ясом. Є й інші, не менш важливі відмінності.
У нашому випадку для роботи потрібно взяти:
- 3 картоплини;
- 150 г вареної ковбаси;
- 0,5 банки консервованого горошку;
- 3 яйця;
- 2 свіжих огірка;
- сіль;
- 2-3 пір’їнки зеленої цибулі;
- 3-4 ложки майонезу.
Щоб зробити такий салат, треба:
- Дрібно покришити і злегка присолити цибулю.
- Огірки акуратно нарізати маленькими кубиками.
- Точно так само подрібнити і ковбасу.
- Картоплю і яйця спочатку відварити, а потім охолодити, очистити і порізати кубиками такого ж розміру.
- Всі інгредієнти скласти в миску і додати до них горошок.
- Заправити майонезом і ретельно перемішати.
Багато з нас добре пам’ятають цю страву, і готують його з задоволенням на кожне свято.
З копченою ковбасою
Салат з ароматом свіжого огірочка стане ще смачніше, якщо його готувати з копченою ковбасою. Є один цікавий варіант, який в народі зазвичай називають «Соломка». Це тому, що саме так нарізають три основних інгредієнта страви.
Для приготування салату потрібно:
- 200 г сервелат (або будь-копченої ковбаси);
- 3 огірка;
- 1 банка кукурудзи;
- 4 яйця;
- майонез.
Весь процес займає буквально кілька хвилин:
- Спочатку потрібно поставити варитися яйця.
- Ковбасу акуратно нарізати соломкою.
- Зробити те ж саме з огірками. Попередньо їх, звичайно ж, потрібно вимити.
- Яйця після варіння охолодити, очистити, а потім покришити соломкою.
- Розкрити банку з кукурудзою і злити з неї розсіл.
- Всі інгредієнти за рецептурою зібрати в тарілку.
- Додати до нього майонез і все це добре перемішати.
Такий салатик можна сміливо віднести до рецептів «на швидку руку». Кожна господиня повинна його запам’ятати на випадок, якщо в будинок несподівано нагрянуть гості.
«Олів’є» — незмінна класика
Про салаті «Олів’є» в Росії дізналися лише наприкінці 19 століття. В той час для його приготування традиційно використовували м’ясо, картоплю, відварені яйця, свіжі огірки і, звичайно ж, майонез. Сьогодні ця страва обов’язково доповнюють вареною морквою і зеленим горошком. Правда, французи замість нього використовували мариновані огірочки і каперси.
В наші дні для приготування класичного «Олів’є» необхідно мати в наявності:
- 300 г курячого філе;
- 4 картоплини;
- 2 морквини;
- 30 г пір’яного зеленої цибулі;
- 4 яйця;
- 2 свіжих огірка;
- 200 г зеленого горошку;
- 250 г майонезу.
Методика приготування популярного салату:
- Насамперед потрібно поставити варити картоплю, яйця, моркву і м’ясо.
- У цей час можна, не поспішаючи, покришити цибулю і нарізати дрібними кубиками огірки.
- Точно так само подрібнити відварну картоплю, моркву і яйця. Перед цим їх треба очистити.
- М’ясо порізати брусочками.
- Інгредієнти скласти в одну ємність, додати до них горошок.
- Безпосередньо перед подачею страву потрібно заправити майонезом і ретельно перемішати.
Солити такий салат не треба, інакше огірки тут же пустять сік, і страва перетвориться в непривабливе місиво.
Крабовий салат зі свіжим огірком
Любителям простих рецептів обов’язково сподобається крабовий салат зі свіжими огірочками.
Для його приготування потрібно всього чотири основних інгредієнта:
- 20 крабових паличок;
- 4 огірки;
- 5 яєць;
- 125 г майонезу.
Щоб зробити таке блюдо знадобиться не більше півгодини:
- Спочатку треба відварити, а потім почистити і дрібно покришити яйця.
- Аналогічно подрібнити огірки і крабові палички.
- Заправити салат майонезом.
Блюдо виходить легким, і, головне, низькокалорійним. Це особливо важливо, коли мова йде про здорове харчування для всієї сім’ї.
З консервованої горбушею
Деяким може здатися незвичайним поєднання риби і свіжого огірка. Тим не менш, є таке блюдо, в якому обидва ці інгредієнта непогано гармонують один з одним.
За рецептом для такого салату потрібно:
- 1 свіжий огірок;
- 1 банку консервованої горбуші;
- 2 яйця;
- 110 г рису;
- сіль;
- 20 г лимонного соку;
- майонез.
Покрокова інструкція:
- Промитий рис варити протягом 20 хвилин на малому вогні.
- Відкрити банку, дістати шматочки риби і ретельно розім’яти їх виделкою.
- Дрібно порубати цибулю.
- Огірок порізати кубиками.
- Продукти скласти в салатник і додати до них остиглий рис.
- Заправити суміш майонезом.
Виходить легкий і поживний салат зі свіжим огірком і рибою. Варто тільки приготувати його один раз, відразу ж захочеться бачити таке блюдо на столі щодня.