З капусти можна приготувати різні страви. З свіжого качана смачно робити вітамінну закуску або повноцінний гарнір, а будь салат із свіжої капусти відмінно підходить в якості закуски і до рибних страв, і до м’ясних. Якщо ви не знаєте, як цікаво і смачно приготувати капустяний салат, то нижче зібрані найпопулярніші методи універсальних ситних закусок.
Простий салат із свіжої капусти та огірків
Літній варіант такої страви виходить смачним, ароматним і корисним. Вживати його смачніше всього свіжим, оскільки, постоявши кілька годин, закуска може втратити свою чудову хрусткость.
Інгредієнти на 300 грам білокачанної капусти:
- сіль;
- цибуля – 1 шт.;
- кріп;
- огірок – 2 шт.;
- кінза;
- лимонний сік – 1 ст. ложка;
- петрушка;
- масло – 2 ст. ложки оливкової.
Приготування:
- Качан нашаткувати.
- Підсолити і розім’яти за допомогою рук. Сік повинен виділиться.
- Цибулю і огірок необхідні півкільцями. З’єднати з капустою.
- Залити соком від лимона.
- Полити маслом.
- Порубати зелень.
- Закинути в салат. Розмішати.
Рецепт, як в їдальні — з морквою і оцтом
Ще одна варіація смачної закуски — салат зі свіжої капусти з оцтом. Дуже швидко готується, виходить хрустка, а завдяки тому, що всі овочі використовуються свіжими, виявляється ще й корисним.
Інгредієнти:
- оцет – 1,5 ст. ложки;
- цибуля – 1 шт.;
- перець;
- буряк – 1 шт.;
- сіль;
- вилок червонокачанної капусти – 1 шт.;
- кріп;
- морква – 2 шт.
Приготування:
- Нарізати овочі однаково довгою соломкою.
- Змішати.
- Присипати перцем.
- Залити оцтом.
- Підсолити.
- Перемішати.
- Нашаткувати кріп.
- Присипати готову страву.
Гострий салат з часником і майонезом
Це найшвидший варіант приготування капустяного салату. Він виходить дуже соковитим, пікантним і гострим.
Якщо хочете отримати дієтичний варіант, то можна замінити майонез сметаною.
Інгредієнти:
- часник – 6 зубчиків;
- капуста – середній качан грам на 700;
- сіль;
- майонез – 230 мл
Приготування:
- Порубати качан тонкої акуратною соломкою.
- Присипати сіллю.
- Розтерти. Повинен виділиться сік.
- Взяти дрібну тертку або чеснокодавку і пропустити часникові зубки.
- Змішати з соломкою.
- Залити майонезом.
- Розмішати.
Вітамінний варіант із зеленим яблуком
Всі вхідні до складу продукти ідеально поєднуються і створюють неповторну палітру смаку. Блюдо виходить кисло-солодким, цікавим і «не заїждженим».
Інгредієнти:
- капуста – невеликий червоний качан до півкіло;
- перець;
- яблуко – 2 зелених;
- сіль;
- сік – 30 мл апельсинового;
- горіх – 160 г (будь-який, можна суміш);
- селера – 2 стебла;
- мед – 1 ст. ложка рідкого;
- сир – 120 г;
- масло – 55 мл оливкової;
- морквина – 230 р.
Приготування:
- Нашаткувати вилок.
- Присолити.
- Пом’яти за допомогою рук.
- Взяти велику тертку і перетерти морквину.
- Яблуко необхідно у вигляді тонких часточок.
- Селеру нашаткувати.
- Змішати.
- Підсолити. Перемішати.
- В масло влити сік.
- Додати мед і знову розмішати.
- Залити овочі маслом і, як завжди, перемішати.
- Залишити в холодильнику на півгодини.
- В цей час подрібнити горіхи.
- Нарізати сир дрібними кубиками.
- З’єднати з охолодженої масою.
З копченою ковбасою
Якщо хочете здивувати і доставити радість близьким, то саме час приготувати капустяний салат з копченою ковбасою. Він набагато ситніше вище описаних, а в залежності від виду обраної ковбаси, кожен раз виходить різним і нетривіальним.
Інгредієнти:
- 1 качан пекінської капусти;
- сіль;
- горошок зелений – банку;
- яйце – 2 шт. (відварених);
- зелень;
- майонез – 3 ст. ложки;
- ковбаса – 230 г копченої;
- часник – 2 зубки.
Приготування:
- Качан нарізати акуратними смужками.
- Ковбаса потрібно теж у вигляді соломки.
- Подрібнити яйця. Можна і соломкою, кубиками.
- Покришити зелень.
- Змішати.
- Засипати горошок.
- Часник перетерти на тертці або в часникодавці, або просто посікти ножем.
- Залити майонезом.
- Присолити. Розмішати.
- Залити овочі.
- Розмішати.
З зеленим горошком
Цей варіант приготування підходять не тільки для повсякденного харчування, але і для свята. Салат із зеленим горошком рекомендують заливати не олією, а оливковою. Якщо любите більше калорійний варіант, то використовуйте майонез.
Інгредієнти:
- капуста – невеликий качан;
- олія оливкова;
- горошок – 180 г;
- цукор;
- лимон – 1 шт.;
- сіль;
- кріп – 4 гілочки.
Приготування:
- Нашаткувати капусту. Салат вийде смачніше, якщо овоч дасть багато соку. Для цього подрібнювати вилок слід дрібніші. Якщо стружка вийшла великої, гарненько помасажуйте» її руками.
- Підсолити.
- Щоб відтінити смак, слід підсипати цукор і перемішати.
- Залити соком, вичавленим з лимона.
- Нашаткувати кріп.
- Змішати.
- Засипати горошком, залити олією і останній раз добре перемішати.
Корисний салат зі свіжою капустою і буряком
Вітамінна закуска, яку особливо добре вживати навесні.
Інгредієнти:
- капуста – качан;
- сіль – 1 ст. ложка;
- олія оливкова – 145 мл;
- буряк – 1 шт. (відварений);
- цукор – 4 ст. ложки;
- часник – 4 зубки;
- оцет – 45 мл;
- морква – 2 шт.
Приготування:
- Нашаткувати капусту і буряк. Останню добре і перетерти на крупній тертці.
- Порубати часникові зубки і все змішати.
- Залити оцет маслом, засипати цукром, присолити і перемішати. Закип’ятити.
- Готовою заправкою залити овочі і розмішати.
- Вживати можна відразу.
Готуємо по-корейськи в домашніх умовах
Корейська кухня полюбилася в багатьох сім’ях. Крім знаменитої морквини по технології корейців готують багато страв, у тому числі салати з використанням капусти.
Інгредієнти:
- капуста – 0,5 білого качана;
- цукор;
- оцет – 2 ст. ложки;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 3 зубки;
- кінза;
- морква – 2 шт.;
- сіль морська;
- коріандр;
- масло – 3 ст. ложки оливкової;
- перець червоний.
Приготування:
- Порубати половину качана кубиками з ребром близько 2 див.
- Морквина знадобиться у вигляді соломки.
- Змішати овочі і присипати сіллю.
- Дати відстоятися півгодини — овочевий мікс повинен виділити соки.
- Віджати.
- Цукор з’єднати з оцтом і залити заправкою овочі.
- Часник порубати разом з приправами і закинути в закуску.
- Перемішати.
- Нашаткувати цибулю і смажити на олії.
- Перемістити до салат і перемішати.
- Настояти кілька годин.
З консервованою кукурудзою
Блюдо виходить приємний на смак і дуже соковитим.
Інгредієнти:
- морква – 1 шт.;
- зелень;
- кукурудза – банку;
- перець;
- качан білокачанної капусти – 1 шт.;
- сіль;
- сік лимонний – 1 ст. ложка;
- олія соняшникова – 3 ст. ложки;
- часник – 3 зубки.
Приготування:
- Моркву подрібнити, скориставшись теркою.
- Вилок нашаткувати, присолити і притиснути руками.
- Овочі змішати.
- Злити маринад з банки, а кукурудзу пересипати до основного продукту.
- Сік з’єднати з маслом, додати порубані часникові зубки, присипати перцем і розмішати.
- Залити готової заправкою овочі.
- Розмішати і присипати посіченою зеленню.
З перцем і горіхами
Якщо ви належите до любителів грузинських страв, значить ця варіація для вас. Вона відрізняється просто неповторним ароматом грузинського соусу.
Інгредієнти:
- перець болгарський – 1 шт.;
- белокочанный овоч – близько половини кілограма;
- сіль;
- горіх – 0,5 склянки волоського;
- олія оливкова – 1 ст. ложка;
- часник – 3 зубки;
- лимон – 0,5 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- петрушка – 4 гілки;
- кінза – 25 г;
- родзинки – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Нашаткувати капусту, підсолити і розмішати.
- Накрити плівкою і відставити на півгодини.
- Цибулю подрібнити подрібніше і підсолити. Теж відставити на півгодини.
- Віджати овочі — зайва волога не потрібна.
- Підсмажити горіхи подрібнити.
- Кінзу з часником порубати, з’єднати з горіхами і підсолити.
- Спеції закинути в ступку, розім’яти і змішати з цибулею.
- Петрушку порубати і відправити до капусти.
- Болгарський перець потрібен кубиками.
- Віджатий з лимона сік з’єднати з маслом і додати подрібнену масу з цибулею.
- Все перемішати, відправити в капусту і знову розмішати вже готовий салат.
Салат з червонокачанної капусти з крабовими паличками
Проста вітамінна закуска, яку легко приготувати.
Інгредієнти:
- сіль;
- качан – 1 шт. червонокачанної капусти;
- яйце – 2 шт. відварених;
- палички крабові – 260 г;
- майонез – 4 ст. ложки;
- цибуля – 55 г зеленого;
- перець;
- кукурудза – банку.
Приготування:
- Качан необхідно подрібнити, але зробити це треба тонко.
- Нарізати палички — потрібні смужки, співмірні капустяної соломці.
- Нашаткувати цибулю, все перемішати, присипати перцем і засипати кукурудзу.
- Влити майонез, присолити і все розмішати.
- Розрізати яйця і помістити в закуску як прикраса або як один з інгредієнтів — на ваш смак.
Легкий салат з червоною капустою, морквою і яблуками
Незвичайна варіація салату з капусти і моркви. Незважаючи на буденний склад продуктів, страва володіє яскравим, пікантним присмаком, а колірна гамма просто радує око!
Інгредієнти:
- масло – 3 ст. ложки оливкової;
- половинка качана червоної капусти грам на 400;
- морква – 1 шт.;
- яблуко – 2 шт.;
- сіль;
- мед – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Нашаткувати качан і підсолити.
- Віджати рідину — зайва зіпсує закуску.
- Залити капустяну стружку медом і присолити.
- Яблуко подрібнити і отримані часточки відправити в капусту.
- Взяти середню тертку і швиденько потерти моркву.
- Залишилося все змішати і залити олією.
Рекомендації
- Щоб закуска вийшла більш смачна, слід використовувати молоді кончанчики — вони соковиті і солодкі.
- Якщо ви вибрали качан, який довго зберігався, ретельно зніміть всі зіпсований листя. Решту подрібніть, присипте сіллю і гарненько розімніть руками. Ця процедура допоможе швидше виділитися соку. Дайте стружці постояти хвилин вісім, а потім можна додавати продукти, зазначені в рецепті. Така підготовка допоможе зробити страву ніжним і соковитим.
- Для поліпшення смакових якостей, слід додати посічену зелень, навіть якщо це не вказано в рецептурі.
- У будь-якому варіанті приготування майонез можна замінити на натуральну заправку, роблячи страву більш корисним. Можна використовувати йогурт або сметану, добре підходить і масло.
- Капуста чудово поєднується з усіма горіхами. Тому в будь-який рецепт можна сміливо додавати їх, попередньо порубавши.
- Чим тонше нашинкована капуста, тим соковитіше і приємніше закуска.
- Приємний кислуватий присмак додасть лимонний сік, замість якого можна використовувати і оцет. Досить додати зовсім небагато і в салаті з’являться нові приємні нотки.