Салати на святковий стіл – 15 найбільш смачних рецептів

Якщо підійти з фантазією до приготування страв і готувати їх з любов’ю, то звичайна закуска перетвориться на витвір кулінарного мистецтва. Навіть звичайний, звичний у вашій родині салат, може заграти новими фарбами і змінитися до невпізнання. Пропонуємо оригінальні та смачні салати на святковий стіл, які задовольнять смаки найвибагливіших гурманів.

Святковий салат з кальмарами і огірками

Незважаючи на достаток продуктів в магазинах, страви з морепродуктів досі вважаються екзотикою і викликають захоплення у гостей. Навіть звичайний сирний шматочок перевертає уявлення про кальмарах і робить страву вишуканим і гідним уваги.

Інгредієнти:

  • кальмари – 450 г;
  • майонез;
  • зелений салат;
  • огірок – 3 шт.;
  • вершкове масло;
  • сир – 350 г;
  • сіль;
  • оливки;
  • кріп;
  • яйце – 2 шт. варених.

Приготування:

  • Для приготування знадобиться плоска тарілка, промазав вершковим маслом. Далі необхідно підготувати сирну заготовку – коло з сиру в діаметрі 11 сантиметрів. Розташувати на тарілці. Помістити в СВЧ-піч на 17 секунд. З розплавленої заготовки сформувати кошичок. Зробити таким чином кілька заготовок.
  • Тушку кальмара залити киплячою водою. Відставити на п’ять хвилин. Злити рідину. Остудити. Нарізати. Сильно подрібнювати не треба, достатньо щоб вийшли півкільця.
  • Нарізати огірки. Вийде соломка. Порубати яйця. З’єднати продукти. Присолити. Влити майонез. Перемішати.
  • В кошички помістити салатні листя. Викласти салат. Прикрасити оливками і гілочками кропу.

З відвареної яловичиною

Нові салати завжди привертають увагу гостей. Пропонуємо приготувати закуску з яловичим м’ясом, яке в результаті правильного приготування виходить соковитим і м’яким.

Інгредієнти:

  • яловичина – 320 г;
  • сіль;
  • мариновані огірки – 320 г;
  • майонез – 120 г;
  • консервована червона квасоля – банку.

Приготування:

  • Залити водою яловичий шматок. Вода необхідна підсолена. Проварити півтори години. Остудити і подрібнити. За формою знадобляться кубики.
  • Нарізати огірки. Додати до яловичим кубиках. Злити маринад з квасолі. Додати боби до огірків. Підсолити. Додати майонез. Перемішати.
  • Щоб встиг розкритися смак закуски, дайте їй настоятися 17 хвилин.

Закуска з копченою шинкою на святковий стіл

Прості і смачні салати виходять з шинки. Закуску рекомендується вживати відразу, так як огірки швидко виділяють сік, що не дуже добре позначається на смакових якостях.

Інгредієнти:

  • сир – 160 г;
  • копчена шинка – 220 г;
  • майонез;
  • сіль;
  • огірок – 2 середніх;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • яйце – 2 шт. варених.

Приготування:

  • Частина сиру натерти. Яйця подрібнити. Порізати перець. Огірки і шинка знадобляться соломкою.
  • З’єднати продукти. Залити майонезом. Підсолити. Перемішати.
  • Натерти залишився сирний шматок. Посипати готову страву.

Крабовий салат листковий

Оригінальна закуска з прикрасою з чіпсів стане прикрасою будь-якого столу.

Інгредієнти:

  • крабові палички – 50 г;
  • яйце – 4 шт. варених;
  • сіль;
  • чіпси;
  • майонез – 220 мл;
  • кукурудза консервована – банку;
  • рис – 110 г відвареного.

Приготування:

  • Подрібнити палички. Натерти яйця. Подрібнити чіпси, але не сильно. Шматки потрібні великі.
  • Промазати Майонезом рис. Підсолити. Вкрити крабовими паличками. Розподілити майонез. Посипати кукурудзою. Промазати майонезом.
  • Прикрасити чіпсами.

З пекінською капустою і куркою

Салати з пекінською капустою завжди виходять соковитими. Особливо овоч поєднується з ніжним курячим філе.

Інгредієнти:

  • куряче філе – 2 шт.;
  • оливкова олія;
  • сіль;
  • пекінська капуста – вилок;
  • майонез.

Приготування:

  • Нарізати філе. Кубики необхідні маленькі. Покласти у сковорідку. Влити олію. Засмажити. Кубики повинні забарвиться в красивий золотистий колір. Остудити.
  • Нашаткувати капусту. Надіслати до курячих шматочків. Підсолити. Влити майонез. Перемішати.
Дивіться також:  Салат з червоною квасолею – 9 рецептів приготування

Зі свининою, овочами, сиром

Закуска виходить ситним і дуже красивою.

Інгредієнти:

  • солодкий перець – 1 шт.;
  • смажена свиняча відбивна – 200 г;
  • сіль;
  • цибуля зелена;
  • сир – 150 г;
  • яйце – 5 шт. варених;
  • майонез – 110 мл;
  • зелень;
  • огірок маринований – 3 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • корейська морквина – 110 р.

Приготування:

  • Нарізати свинячий шматок на кубики. Порубати яйця.
  • Подрібнити солодкий перець. Нарізати помідори. Огірки нашаткувати. Натерти сирний шматок. Порубати цибулю.
  • З’єднати підготовлені продукти. Підсолити. Перемішати. Налити майонез. Додати моркву. Розмішати.
  • Нашаткувати зелень. Посипати закуску.

Пісний салат на святковий стіл

Пісні салати останнім часом набирають популярність. Готують їх не тільки під час посту. Все частіше пісну закуску можна зустріти на столах не тільки вегетаріанці, але й людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Інгредієнти:

  • консервована кукурудза – 130 г;
  • сіль;
  • консервована червона квасоля – 240 г;
  • мелений перець;
  • цибуля – 1 шт.;
  • оливкова олія — 3 ст. ложки;
  • часник – 1 зубчик;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки;
  • петрушка – 5 гілочок;
  • хліб – 3 скибочки.

Приготування:

  • Порізати на кубики хлібні скибочки. Викласти в суху сковорідку. Прожарити.
  • Нашаткувати цибулю. Солодкий перець нарізати.
  • Оливкова олія насипати сіль. Посипати сумішшю перців. Пропустити Через прес часникові зубки. Додати оливкову олію. Перемішати.
  • До цибулі додати квасолю, потім кукурудзу. Маринад заздалегідь необхідно злити.
  • Нарізати перець. Нашаткувати петрушку. Відправити в салат.
  • Залити заправкою. Розмішати. Настояти закуску 7 хвилин.
  • Перед тим як подавати присипати сухарями.

З тунцем і сиром

Перед тим як подавати, обов’язково охолодіть закуску. У такому випадку ідеально розкриється смак. Блюдо просочиться і принесе задоволення всім гостям без винятку.

Інгредієнти:

  • яблуко кисло-солодке – 1 шт.;
  • яйце варене – 4 шт.;
  • сіль;
  • консервований тунець – банку;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • цибуля – 0,5 шт.;
  • майонез – 2 ст. ложки;
  • сир – 120 р.

При покупці звертайте увагу на консервну банку. На ній не повинно бути вм’ятин і жовтих плям, етикетка повинна щільно прилягати.

Приготування:

  • Порубати яйця. Злити рідину з рибної консерви. Нарізати. Отримані шматки відправити до яєць.
  • Нашаткувати цибулю. Змішати з рибним продуктом. Нарізати сирний шматок. Підготовлені кубики відправити до риби. Нарізати яблука. Помістити в салат.
  • Підсолити. Влити майонез. Додати сметану. Перемішати.

Легка овочева закуска без майонезу

Щоб страви вийшли легкими і ніжними, рекомендуємо готувати салати без майонезу. В якості заправки ідеально підійде оливкова олія, сметана або натуральний йогурт. Експериментуючи з заправками можна вносити в звичне блюдо нові смакові нотки.

Інгредієнти:

  • перець солодкий – 1 шт.;
  • огірок – 3 шт.;
  • натуральний йогурт – 180 мл;
  • пекінська капуста – 0,5 вилка;
  • сіль;
  • помідори – 2 шт.

Приготування:

  • Нарізати перець. Нашаткувати капусту. Порубати огірок. Якщо у плодів гірка або товста шкірка, то заздалегідь обрізати. Подрібнити томати.
  • Змішати. Підсолити. Заправити овочевий салат йогуртом. Перемішати.

Новий салат — печінка тріски «під шубою»

Нова, цікава закуска, яка завойовує популярність на святкових столах і відсуває на другий план знамените «Олів’є».

Інгредієнти:

  • печінка тріски – банку;
  • сіль;
  • чорнослив – 11 шт.;
  • майонез;
  • яйце – 4 шт. варених;
  • цибуля зелена;
  • картопля відварна в мундирі – 2 шт.;
  • чорний перець;
  • відварена морква – 1 шт.
Дивіться також:  Салат Мімоза – 7 класичних рецептів

Приготування:

  • Натерти моркву і картоплю. Терка необхідна з самими великими отворами. З печінки злити масло. Вміст банки розім’яти виделкою.
  • Нашаткувати цибульні пір’я. Порубати сухофрукти. Нарізати білок. Натерти жовток, використовуючи дрібну тертку.
  • Промазати картоплю майонезом. Підсолити. Викласти печінку тріски. Посипати зеленою цибулею і промазати майонезом.
  • Вкрити морквиною. Нанести шар майонезу. Посипати чорносливом. Промазати майонезом. Присипати білками. Натерти майонезом. Прикрасити жовтками. Настояти три години.

З млинцями по-італійськи

Щоб підкорити гостей дивним і незвичайним блюдом, необов’язково купувати екзотичні продукти і довго стояти біля плити. Ситне і красиве ласощі з гордістю займе почесне місце на вашому столі. Швидкість приготування робить страву доступним.

Інгредієнти:

  • яйце – 4 шт.;
  • кукурудзяний крохмаль – 1,5 ст. ложки;
  • куряча грудка – 1 шт. копченої;
  • майонез – 2 ст. ложки;
  • часник – 2 зубки;
  • кінза – 20 г;
  • базилік – 20 р.

Приготування:

  • В яйця насипати крохмаль. Перемішати. Комков бути не повинно. Вилити на сковорідку. Обсмажити з двох сторін. Таким чином випекти кілька млинців. Остудити.
  • Нарізати куряче м’ясо. Подрібнити млинці. Смужки повинні вийти приблизно сантиметр завширшки і три сантиметри в довжину. Додати до курки.
  • Нашаткувати зелень. Помістити до курки.
  • Натерти часник. Використовуйте дрібного помелу тертку. Помістити в майонез. Перемішати. Заправити салат.

«Царська шуба» з сьомгою та ікрою

Якщо ви не звикли заощаджувати на продуктах, то пропонуємо вашій увазі вишукане блюдо, яке гідно прикрашати царський застілля.

Інгредієнти:

  • сьомга – 320 г;
  • авокадо – 0,5 шт.;
  • сметана – 260 мл;
  • картопля – 4 шт. відварених у мундирах;
  • червона ікра – 60 г;
  • краби – 200 г відварених;
  • лимон – 1 шт.;
  • майонез – 125 мл;
  • буряк – 110 р.

Приготування:

  • У сметану налити майонез. Перемішати.
  • Нарізати картоплю. Промазати майонезним соусом. Порубати сьомгу. Потрібні тонкі пластинки. Укрити картоплю. Подрібнити авокадо. Отриманими шматочками посипати рибу. Промазати соусом.
  • Розкласти нарізані крабів. Натерти на тертці бурак. Викласти шаром на крабах. Промазати соусом. Прикрасити ікрою.

Оригінальний салат без змішування «Козел на городі»

Закуска приваблює погляди гостей і викликає запитання. Всі інгредієнти розкладається на блюдо рядами і не змішуються між собою. Таким чином гостям надається можливість формувати у своєї тарілки салат будь-якого смаку.

Інгредієнти:

  • філе куряче копчене – 350 г;
  • сушений кріп;
  • перець;
  • ковбаса – 320 г;
  • кунжут;
  • капуста – 250 г;
  • кмин;
  • огірок – 2 шт.;
  • сіль;
  • рослинне масло – 1 ст. ложка;
  • морква – 2 шт.;
  • соєвий соус – 1 ст. ложка;
  • бурак – 1 шт.;
  • гірчиця – 2 ст. ложки;
  • сметана високої жирності – 220 мл;
  • чіпси – пачка.

Приготування:

  • Відварити бурак. Остудити.
  • Нарізати курку. Знадобиться соломка. Таким же чином подрібнити ковбасу.
  • Нашаткувати капусту. Підсолити. Віджати за допомогою рук. Ця процедура допоможе стати овочу м’якше.
  • Моркву натерти. При бажанні можна використовувати моркву по-корейськи. Огірок нарізати. Натерти бурак.
  • У сметану налити олію. Влити соєвий соус. Помістити гірчицю. Посипати спеціями. Перемішати і перелити в спеціальну форму для соусів.
  • Для формування салату підготуйте великого розміру блюдо. В центрі розмістити курячі шматочки. Всі інші продукти розділити на дві частини. Викласти по колу гірками навколо курки, чергуючи послідовність. Кожну частину розділяти смужкою з чіпсів.
  • При подачі поруч зі стравою не забудьте поставити підготовлений соус.
Дивіться також:  Зимовий салат – класичний рецепт, з ковбасою і огірками

З курячою печінкою та грибами

Закуска доведеться всім любителям грибних дарів і печінкових салатів.

Інгредієнти:

  • куряча печінка – 320 г;
  • мускатний горіх;
  • цибуля – 1 шт.;
  • борошно – 2,5 ст. ложки;
  • яйце – 3 шт. відварених;
  • натуральний йогурт;
  • гірчиця – 1,5 ч. ложки;
  • чорний мелений перець;
  • сіль;
  • свіжий огірок – 2 шт.;
  • огірок солоний – 1 шт.;
  • лисички – 320 г;
  • сир – 170 р.

Приготування:

  • Якщо ви купили субпродукт з сердечками, то прибирати їх не варто. Можна готувати салат не тільки печінку, але і з додаванням сердечок. Зняти плівки. Промити. Помістити в борошно. Обваляти. Помістити в сковорідку з киплячим маслом. Засмажити. Остудити і нарізати.
  • Порубати яйця. Подрібнити огірки. Якщо у них дуже щільна шкірка, то краще заздалегідь зрізати.
  • Натерти сирний шматок.
  • Нашаткувати цибулю. Нарізати гриби. Помістити в сковороду і підсмажити. Для приготування підходить будь-який вид грибів. Посипати мускатним горіхом, підсолити. Перемішати. Остудити.
  • Змішати всі підготовлені продукти. Додати гірчицю. Влити йогурт. Перемішати.

З копченою куркою, чорносливом і сиром

Дуже смачна закуска, яка підходить для свята і звичайного сімейного вечері.

Інгредієнти:

  • копчене куряче філе – 550 г;
  • чорнослив – 220 г;
  • сир – 120 г;
  • ананас – 150 г;
  • картопля – 4 шт. відварених;
  • сіль;
  • майонез.

Приготування:

  • Філе нарізати. Повинні вийти кубики. Подрібнити сухофрукти. Посипати на курку. Промазати майонезом.
  • Натерти сир.
  • Ананаси нарізати. Викласти на сухофрукти. Натерти картоплю і розкласти наступним шаром. Підсолити і промазати майонезом.
  • Посипати сирної стружкою.

Ідеї прикраси салатів для святкового столу

Якщо у вас є вільний час, то будь-який салат можна перетворити в шедевр кулінарного мистецтва.

  • Будь-який з запропонованих варіантів салатів можна викласти у вигляді метелики, коники, ягоди.
  • Настроміть маслини на шпажку, а верх прикрасити розірваними смужками зеленого лука. Розривати цибульні пір’я необхідно не до самого кінця. Повинно вийти подобу спідниці. Щоб краї закрутилися, занурте цибулю в теплу воду. Вийде гарна пальма, яка внесе різноманітність і зробить будь-який салат красивіше.
  • Якщо ви вирішили приготувати листковий салат, то краще всього розташовувати його у прозорій салатниці. Шари будуть виділятися на загальному тлі столу і наповнять свято яскравими фарбами.
  • Порадуйте гостей порційними закусками. Для цього можна викласти шарами необхідні компоненти у високому келиху вина.
  • Ще один ідеальний варіант для порціонної подачі закуски – формування компонентів у спеціальному рознімної кільці. Для цього рекомендується змащувати кільце маслом і викладати інгредієнти шарами, кожен шар не забувайте промащувати соусом. Потім перемістіть на півгодини в холодильник, щоб компоненти вступили у взаємодію, і закуска не розвалилася, коли приберете кільце.
  • Якщо ви готуєте страви до нового року, то будь-який салат можна перетворити в куранти. За допомогою майонезу намалюйте стрілки і циферблат. Зробіть цей салат центральним стравою. Для запропонованого прикраси не підходять тільки салати верхній шар яких складається з бурака. Майонез на буряках швидко забарвлюється і куранти моментально зникнуть з виду.
Прокрутка до верху