Салати на святковий стіл – 10 смачних та простих рецептів

Салати на святковий стіл – це базова закуска, що подається аперитивом до основних страв в одній великій салатниці або порційному посуді. Незвичайний смак святковим салатам надають делікатесні інгредієнти: копчене або в’ялене м’ясо, морепродукти та благородні риба та сир. Готування святкового салату вимагає часу, тому кожній господині важливі зручні рецепти, що пропонується в даній темі.

Крабовий салат на святковий стіл

Крабовий салат з кукурудзою не втрачає своєї популярності за рахунок гарного смаку тандему цих інгредієнтів, простого приготування і затребуваний на будь-якому святковому столі. У цьому рецепті всі інгредієнти, крім крабових паличок, подрібнюємо на тертці та формуємо пошарово.

Інгредієнти:

на – 5 порції

  • Крабові палички – 250 гр.
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Огірок – 300 гр.
  • Консервована кукурудза – 250 гр.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) – 150 гр.
  • Майонез – 150 гр.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Як приготувати салат на святковий стіл? Крабові палички звільніть від упаковки та наріжте невеликими кубиками.

Заздалегідь відварені круто курячі яйця очистіть від шкаралупи і подрібніть на великій тертці окремо білки та жовтки.

На цій же терці подрібніть твердий сир.

Огірки промийте, обсушіть і за допомогою овочечистки зніміть шкірку, щоб вийшли стрічки для декору.

Потім очищені огірки подрібніть на великій тертці, перекладіть на сито, трохи посоліть і залиште на 20 хвилин|мінути| для стікання соку.

Для формування салату візьміть роз’ємне кільце та встановіть його на тарілку. Першим шаром покладіть нарізку крабових паличок і покрийте майонезною сіточкою.

Поверх паличок покладіть натертий сир і покрийте майонезом.

Наступним шаром покладіть у кільце натерті на тертці огірки та консервовану кукурудзу. Змастіть їх невеликою кількістю майонезу.

Поверх кукурудзи покладіть натерті білки, трохи посипте сіллю і покрийте майонезом.

Помірно посипте салат подрібненими жовтками і декоруйте згорнутими огірковими стрічками. Приготовлений крабовий салат з кукурудзою звільніть від кільця і ​​одразу можете подавати на святковий стіл.

Салат на святковий стіл виходить не лише смачним, а й гарним у розрізі. Смачного!

Святковий салат Цезар

Святковий варіант популярного салату Цезар краще готувати за класичними рецептами. Основними інгредієнтами беруться смачно приготовлена ​​курка, особливий соус-заправки та незмінними залишаються сухарики та сир. У цьому рецепті курку маринуємо та запікаємо. Соус готуємо своїми руками, подібним до домашнього майонезу.

Час приготування: 1 година 5 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Філе курки – 350 гр.
  • Салат – 100 гр.
  • “Черрі” – 200 гр.
  • Батон – 150 гр.
  • Твердий сир – 70 гр.
  • Мед – 1 ч.л.
  • Вершкове масло – 30 гр.
  • Оливкова олія – 1 ч. л.
  • Гірчиця – 1 год.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Італійські трави – 2 щіпки.
  • Каперси – 1 год.

Для заправки:

  • Рослинна олія – 150 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Гірчиця – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 год.
  • Сік лимона-1 ч.л.
  • Часник – 1 зубок.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для «Цезаря». Продукти оберіть свіжі та якісні.

Крок 2. Філе курки промийте, обсушіть, натріть з обох боків сумішшю оливкової олії з чайною ложкою меду, гірчиці, солі та перцю. Прикрийте філе харчовою плівкою та на півгодини помістіть у холодильник для маринування.

Крок 3. Невеликими однаковими кубиками наріжте батон.

Крок 4. Перекладіть їх у форму для запікання, посипте сіллю з італійськими травами, полийте оливковою олією і поставте в духовку на 12 хвилин при 180°С.

Крок 5. В окремий посуд для збивання перекладіть усі, вказані в рецепті інгредієнти для заправки, яйце з олією не повинні бути холодними.

Крок 6. Занурювальним блендером все збийте в густу однорідну масу.

Крок 7. Дрібно наріжте каперси. На дрібній тертці подрібніть шматок твердого сиру.

Крок 8. На великому вогні, краще на сковороді-гриль, обсмажте філе мариноване по 2-3 хвилини з кожного боку до яскравих смужок.

Крок 9. Обсмажене філе загорніть у фольгу, додавши вершкове масло|мастило| і на 7 хвилин|мінути| поставте в духовку при 160°С. За цей час філе пропечеться всередині та залишиться соковитим та ніжним.

Крок 10. Запечене філе наріжте поперек м’язових волокон слайсами.

Крок 11. Для збирання «Цезаря» велику страву змастіть частиною заправки та розкладіть листя зеленого салату.

Крок 12. Помідори промийте, обсушіть та розріжте на половинки.

Крок 13. Поверх салатного листя рівномірно розкладіть нарізку філе та помідор. Додайте сухарики, каперси, слайси твердого сиру та іншу заправку. Приготовлений святковий салат Цезар одразу сервіруйте до столу на спільній страві, або трохи перемішайте і розкладіть по порційним салатницям. Смачного!

Дивіться також:  Салат з крабовими паличками та пекінською капустою – 8 простих та смачних рецептів

Простий і смачний салат з куркою та грибами

Простий і смачний салат з куркою та грибами для святкового столу готуємо з невеликого набору інгредієнтів і красиво пошарово оформляємо, подібно до перевертнів. Для салату заздалегідь відварюємо куряче філе, картопля та яйця. Печериці обсмажуємо. Смак салату доповнюємо корейською морквою.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Філе курки – 120 гр.
  • Свіжі печериці – 5 шт.
  • Твердий сир – 70 гр.
  • Морква по-корейськи – 70 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Майонез – 2 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Зелень для декору.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Глибоку салатницю застелите шматком харчової плівки. На середній тертці подрібніть твердий сир і покладіть у салатницю першим шаром.

Крок 2. Почистіть свіжі печериці, наріжте маленькими кубиками і обсмажте на невеликій кількості розігрітої олії, до випарювання грибного соку. Гриби трохи остудіть, викладіть у салатницю поверх сиру та змастіть майонезом.

Крок 3. Відварені круто яйця очистіть від шкаралупи, дрібно наріжте або подрібніть на терці, перекладіть поверх грибів і змастіть майонезом.

Крок 4. Наступним шаром покладіть корейську моркву, але вже без майонезу.

Крок 5. Дрібно наріжте заздалегідь відварене куряче філе і покладіть поверх моркви. Змастіть майонезом філе. Філе покрийте натертою на великій тертці відвареною картоплею.

Крок 6. Приготовлений простий і смачний салат із куркою та грибами на годину поставте в холодильник. Потім його акуратно переверніть на блюдо, приберіть плівку, декоруйте зеленню та можете сервірувати до святкового столу. Смачного!

Салат Мімоза з рибними консервами

Салат Мімоза з рибними консервами має різні варіанти виконання, а для святкового столу та ефектної подачі готується у вигляді рулету. Салат має деякі особливості готування: подрібнення всіх інгредієнтів на дрібній тертці, використання якісного майонезу зі смачними рибними консервами із сайри, лосося, горбуші, скумбрії або нерки, і декорування страви подрібненим жовтком, подібно до квітки мімози. Чергування шарів довільне. Яйця та морква відварюються заздалегідь.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Консервована скумбрія – 1 банк.
  • Морква відварена – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Цибуля зелена – 4 пера.
  • Яйце – 4 шт.
  • Твердий сир – 150 гр.
  • Майонез – 200 грн.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відварені яйця круто очистити від шкаралупи і розділити на білки і жовтки. Потім білки, твердий сир та відварену у підсоленій воді моркву, подрібнити на дрібній тертці.

Крок 2. Харчовий плівкою застелити бамбуковий килимок розміром приблизно 50х60 см. На нього рівним шаром викласти подрібнені білки.

Крок 3. Другим шаром укласти натертий сир та покрити майонезом.

Крок 4. Третім шаром укласти відварену моркву та покрити майонезом.

Крок 5. Тонкими чверть кільцями нарізати цибулину і рівномірно розкласти поверх шару моркви.

Крок 6. Потім посипати все дрібно нарізаною зеленою цибулею.

Крок 7. Рибні консерви вилкою добре розім’яти і покласти в середину рулету.

Крок 8. Акуратно та щільно шари салату згорнути в рулет. Щонайменше на 1 годину салат помістити в холодильник.

Крок 9. Приготовлений та охолоджений салат Мімоза з рибними консервами перекласти на блюдо, посипати подрібненим жовтком, декорувати зеленню та сервірувати до святкового столу. Смачного!

Гранатовий браслет на святковий стіл

Салат Гранатовий браслет своїм яскравим виглядом, апетитною композицією різних інгредієнтів на додаток кисло-солодкими зернами граната, є прикрасою будь-якого святкового столу. У цьому рецепті вам пропонується замінити буряк маринованою капустою. Готуємо салат з відвареною картоплею, відвареною грудкою, обсмаженою цибулею та горіхами.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 1 год.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Гранат – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Капуста маринована – 300 гр.
  • Купка куряча – 300 гр.
  • Волоські горіхи – 50 гр.
  • Майонез – до смаку.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Зелень для декору.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю промийте та відваріть у мундирах до готовності. Потім його остудіть.

Крок 2. В іншій каструлі відваріть до готовності курячі грудки з додаванням в бульйон солі та спецій.

Крок 3. Охолоджену та почищену картоплю подрібніть на великій тертці.

Крок 4. Мариновану і краще з буряком капусту дрібно наріжте.

Крок 5. Для салату виберіть зрілий гранат і будь-яким способом розберіть його на зерна.

Крок 6. На сухій сковороді підсушіть волоські горіхи і дрібно нарубайте ножем. Потім їх змішайте з|із| нарізкою маринованої капусти.

Дивіться також:  Салат з креветками - 10 найсмачніших і найпростіших рецептів

Крок 7. Дрібно подрібніть очищену цибулину і обсмажте до золотистого кольору на розігрітій олії. Курячі грудки наріжте невеликими кубиками. Ці інгредієнти змішайте та посипте сіллю з чорним перцем.

Крок 8. Для складання салату візьміть блюдо сервіровки, поставте в середину його склянку і покладіть рівним шаром натерту картоплю з нарізкою курячого м’яса і обсмаженої цибулі. Покрийте ці інгредієнти майонезом.

Крок 9. Наступним шаром навколо склянки викладіть нарізку маринованої капусти з горіхами та покрийте майонезом.

Крок 10. В останню чергу салат посипте рівномірно гранатовими зернами. На 1 годину, як мінімум, поставте салат у холодильник.

Крок 11. Приготовлений та охолоджений салат «Гранатовий браслет» декоруйте зеленню та можете сервірувати до святкового столу. Смачного!

Легкий та смачний салат з тунцем

Легкий та смачний салат із тунцем швидко готується з невеликого набору інгредієнтів. Консервований тунець в розсолі або олії, не має характерного рибного смаку і салати з ним досить популярні, та й корисні. Для святкового столу до такого салату додамо яскраві овочі із зеленню, що зробить страву презентабельною. Заправимо салат оливковою олією.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Тунець у своєму соку рубаний – 100 гр.
  • Огірок свіжий – 200 грн.
  • Помідори – 160 гр.
  • Лися салату – 100 гр.
  • Маслини б/к – 10 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Оливкова олія – 25 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Зелень для декору.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, відповідно до пропорції рецепту і потрібної кількості порцій всі інгредієнти для салату. Промити та обсушити серветкою овочі із зеленню. Відварити круто яйце. Тунець поділити на невеликі шматочки або взяти рубаний.

Крок 2. Тонкими кружальцями нарізати огірки. Помідори та краще «Черрі» розрізати навпіл. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. На блюдо сервіровки укласти салатне листя. Поверх їх рівномірно розкласти нарізку огірка, помідор та цибулі.

Крок 3. Потім поверх овочів розкласти шматочки тунця та маслини. Полити салат оливковою олією та посипати дрібно нарізаною зеленню.

Крок 4. Приготовлений легкий та смачний салат з тунцем доповнити четвертинками вареного яйця та одразу подати до святкового столу. Смачного!

Смачний святковий салат із кальмарами

Смачний святковий салат із кальмарами готується за різними варіантами, не вимагає багато інгредієнтів і завжди доповнюється делікатесними продуктами, наприклад, червоною рибою чи ікрою. Закуска вишукана та готується швидко. У цьому рецепті готуємо кальмаровий салат з відвареною картоплею, яйцями та твердим сиром. Заправляємо майонезом та доповнюємо червоною ікрою.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 35 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Кальмари – 1 кг.
  • Картопля відварена – 3 шт.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Яйце відварене – 4 шт.
  • Червона ікра – 1 банк.
  • Майонез – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Кальмари на 5 хвилин залийте окропом. Потім почистіть, промийте та протягом 2 хвилин відваріть. Відварені кальмари трохи остудіть і наріжте тонкими кільцями.

Крок 2. Картопля з відвареними яйцями та твердим сиром подрібніть на середній тертці.

Крок 3. Для формування салату візьміть гарне блюдо і першим шаром на нього викладіть нарізку кальмара. Поверх рівномірно розкладіть натерту картоплю і покрийте майонезною сіточкою.

Крок 4. Третім шаром розкладіть подрібнені яйця і поверх них розкладіть червону ікру, залишивши трохи для декору. Потім рівномірно посипте салат натертим сиром і краям салату ножем надайте рівну форму.

Крок 5. Для декору поверх салату нанесіть майонез у вигляді великої сітки і в кожну клітинку покладіть трохи червоної ікри і за бажанням можна доповнити блюдо зеленню.

Крок 6. Приготовлений смачний святковий салат із кальмарами одразу сервіруйте до столу. Смачного!

Грецький салат у домашніх умовах

Святковим варіантом популярного грецького салату може бути у вас оригінальне формування на шпажках, що виходить красиво і ефектно. Інгредієнти для салату беремо, як і для класичного, нарізаємо крупно однаковими шматочками і в будь-якому порядку нанизуємо на шпажки. Заправкою поливаємо салат перед подачею.

Час приготування: 25 хвилин.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 12 шт.

Інгредієнти:

  • Помідори “Черрі” – 12 шт.
  • Перець болгарський – 50 гр.
  • Фета/бринза – 50 грн.
  • Свіжий огірок – 50 гр.
  • Салат “Айсберг” -20 гр.
  • Оливки – 12 шт.

Для заправки:

  • Олія оливкова – 1.5 ст.л.
  • Оцет фруктовий – 1 год.
  • Цукор – 1 щіпка.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Соус бальзамічний – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з рецептом, набір інгредієнтів для салату. Овочі добре промийте та обсушіть серветкою.

Дивіться також:  Класичний салат «Ненажера» – 10 рецептів приготування

Крок 2. Черрі розріжте навпіл. Огірки, сир та болгарський перець розріжте на 12 однакових шматочків. Листя салату руками розірвіть великі шматки, щоб можна було скласти вчетверо.

Крок 3. Нарізку цих інгредієнтів акуратно та в будь-якій послідовності нанижте на шпажки, починаючи з помідора.

Крок 4. Листя айсберга складіть 3-4 рази. Останнім на шпажці помістіть половину помідора. Шпажки із салатом красиво розкладете на блюді.

Крок 5. В окремій піалі добре змішайте інгредієнти для заправки.

Крок 6. Перед подачею до святкового столу грецький салат полийте заправкою, доповніть смак, якщо у вас є, бальзамічним соусом. Смачного!

Святковий салат «Гніздо глухаря»

Святковий салат Гніздо глухаря буде у вас ефектною, красивою та делікатесною стравою, хоча потребує часу на приготування. У цьому рецепті основний салат готуємо з відвареної курки, шинки та печериць. «Перепелині яйця» формуємо з плавленого сиру, жовтків, зелені та часнику. Для салату важливо правильно обсмажити соломку картоплі та зберегти її хрумкий смак. Заправляємо салат майонезом.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 5.

Інгредієнти:

  • Яйце – 3 шт.
  • Куряче філе відварене – 250 гр.
  • Шинка – 100 гр.
  • Печериці мариновані – 200 гр.
  • Кріп – 1 жменя.
  • Сирок плавлений – 100 гр.
  • Картопля велика – 2 шт.
  • Салат – 1 пучок.
  • Майонез – 150 грн.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Велику картоплю почистити від шкірки, промити і за допомогою корейської терки подрібнити тонкою соломкою. Нарізку картоплі порційно обсмажити на розігрітій олії до хрумкого рум’яного стану. Потім паперовим рушником зайве масло прибрати.

Крок 2. Відварені круто та охолоджені яйця розділити на білки та жовтки. На тертці подрібнити плавлений сирок, жовтки, через часник додати зубки часнику з жменею кропу, трохи майонезу з сіллю і все добре перемішати. Вологими руками з цієї маси сформувати найбільші перепелині яйця і поставити в холодильник.

Крок 3. Білки подрібнити на великій тертці. Відварене куряче філе розібрати руками на окремі волокна і трохи нарізати.

Крок 4. Соломкою нарізати шинку. Печериці розрізати на половинки.

Крок 5. Ці подрібнені інгредієнти перекласти в салатницю, додати майонез із зеленню та перемішати.

Крок 6. Велику страву застелити промитим листям салату. Поверх їх гіркою викласти приготований салат і в середині ложкою зробити невелике заглиблення.

Крок 7. Помірно салат посипати смаженою картопляною соломкою і в середину укласти «яйця». Приготовлений святковий салат «Гніздо глухаря» сервірувати до столу відразу, щоб картопля збереглася хрустким. Смачного!

Смачний та простий салат із креветками

На святковому столі з безліччю м’ясних страв завжди потрібні прості та легкі салати, а гарним варіантом є салати з креветками на додаток овочами та фруктами в будь-якому наборі. У цьому рецепті пропонуємо вам приготувати такий салат із тандемом креветок та манго. Салат доповнимо «Айсбергом» зі свіжим огірком і заправимо сумішшю олії із соком цитрусових та зеленню. Для салату важливі якісні креветки.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Креветки – 250 гр.
  • Манго – 250 грн.
  • “Айсберг” – 100 гр.
  • Свіжий огірок – 200 гр.
  • Пармезан – 50 грн.
  • Олія – ​​3 ст.л.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Сік лимона – 2 ст.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для салату підготуйте, відповідно до пропорції рецепту і потрібної кількості порцій. Манго виберіть м’яке та із солодкою соковитою м’якоттю.

Крок 2. Листя салату промийте, струсіть зайву вологу і порвіть на невеликі шматочки.

Крок 3. Манго очистіть від шкірки та наріжте невеликими кубиками.

Крок 4. Такими ж кубиками наріжте свіжий огірок.

Крок 5. Заздалегідь і в природних умовах розморозьте креветки, почистіть, промийте і обсушіть серветкою.

Крок 6. Обсмажте креветки на великому вогні протягом 1-1,5 хвилини на розігрітій олії. Пересмажувати небажано, щоб вони не втратили ніжність текстури.

Крок 7. Дрібно наріжте листя петрушки.

Крок 8. Для заправки в окремій піалі змішайте нарізку петрушки з олією та соком лимона.

Крок 9. На дрібній тертці подрібніть шматочок пармезану. Нарізку манго, салату, огірка та обсмажені креветки перекладіть в окремий посуд.

Крок 10. Якщо подавати салат до столу відразу не плануєте, можете його прикрити та поставити на кілька годин у холодильник, не додаючи заправки.

Крок 11. Перед подачею до столу приготований смачний і простий салат із креветками посипте пармезаном, полийте заправкою та акуратно перемішайте. Смачного!