Сало широко застосовується в кулінарії з давніх часів. Його відварюють у лушпинні цибулі, солять і запікають. Такий продукт можна є вприкуску з першими стравами або ж просто покласти на шматочок хліба, а ще він вважається відмінною закускою до горілки. В цій рубриці наведені кращі рецепти, як зробити сало в духовці.
Кращий рецепт запікання сала в духовці на деку
Важко сказати, який спосіб приготування запеченого сала є кращим, тому що це справа смаку. Багато господинь віддають перевагу найбільш простим рецептами, і в цьому розділі буде наведено саме такий.
Для роботи потрібно всього кілька складових:
- шматок свіжого сала;
- будь-яка аджика;
- трохи солі.
Порядок приготування:
- Скоблим ножем шматок сала, потім промиваємо і витираємо.
- Змащуємо шпик з аджикою, укладаємо в підходящу за розміром посуд.
- Поміщаємо на заготівлю гніт. Це може бути плоске блюдце, на яке встановлена банку з водою.
- Ставимо посуд в холодильник на дві доби, щоб шматок як слід промариновался.
- Викладаємо шпик на деко, трохи посипаємо сіллю і відправляємо в духовку на годину.
Увага! Щоб закуска не вийшла сухою, слід періодично поливати її виділився жиром.
Як смачно запекти у фользі
Кулінарна фольга допомагає зберегти соковитість продуктів і не дає їм пригоріти, навіть якщо господиня трохи змарнувала час, коли слід виймати страву з духовки.
Щоб приготувати таким способом сало, знадобляться наступні інгредієнти:
- 1кг шпику;
- сіль;
- паприка;
- перець горошком;
- трохи гірчичного соусу.
Як зробити сало у фользі в духовці:
- З допомогою ножа обережно очищаємо поверхню сала від забруднень, потім миємо й обсушуємо шматок.
- Змішуємо в мисці сіль, паприку, горошинки перцю і гірчичний соус.
- Наносимо отриману суміш на шпик, кладемо в холодильник на 6 годин.
- Укладаємо сало на шматок фольги, загортаємо так, щоб не залишилося ні єдиного отвору, і відправляємо в духовку на 45-50 хвилин.
Рада. Щоб закуска придбала приємний аромат, можна додати в маринад часник, а при запіканні покласти в згорток кілька лаврових листочків.
Готуємо в рукаві
Дуже смачним і неймовірно ніжним виходить закуска, якщо її запекти в рукаві.
Ще однією перевагою цього способу приготування страви є те, що часу на це затратити потрібно зовсім небагато, а інгредієнтів знадобиться всього три:
- шматок сала вагою 800-900 г;
- велика часникова головка;
- сіль і мелений перець.
Як готувати страву:
- Соскабливаем забруднення з сала, моєму його і даємо обсохнути.
- Розбираємо часникову головку на часточки, чистимо і пропускаємо через прес, після чого змішуємо з сіллю.
- Натираємо цією сумішшю шпик, укладаємо його в рукав, зав’язуємо.
- У верхній частині робимо кілька отворів з допомогою ножа, щоб міг проникати повітря, і ставимо страву в духовку.
- Випікаємо близько години.
На замітку. Якщо є час, можна не подрібнювати пресом часник, а порізати її невеликими шматочками, а потім нашпигувати ними шпик. По можливості таке блюдо не запікають відразу, а тримають в холодильнику хоча б кілька годин.
Рулет з сала, запечена в духовці
Щоб приготувати рулет, знадобиться плоский і досить великий шматок сала.
Крім того, для готування будуть потрібні:
- часникові зубчики;
- морква;
- майонезний соус;
- сіль;
- паприка і коріандр;
- трохи прованських трав.
Як зробити рулет з сала:
- Промиваємо сало в проточній воді і даємо йому обсохнути.
- Змішуємо на блюдце сіль, паприку, коріандр і прованські трави, а потім натираємо цією сумішшю шматок.
- Чистимо моркву, ріжемо дуже маленькими кубиками, тиснемо в пресі часник.
- Додаємо до овочів майонез, перемішуємо і наносимо цю суміш на сало з одного боку.
- Звертаємо шматок рулетом так, щоб начинка залишалося всередині, а шкірка зовні, замотуємо нитками і викладаємо на деко.
- Запікаємо страву протягом півтора годин, періодично поливаючи витоплюється жиром.
Коли рулет буде готовий, його потрібно трохи остудити, а потім порізати скибочками і подати до столу.
Технологія приготування в банку
Якщо приготувати сало в духовці в скляній банці, воно збереже всі корисні властивості і вийде дуже м’яким.
Для цього потрібні такі складові:
- 1 кг шпику;
- сіль;
- спеції, відповідні до свинини (можна придбати комплексну приправу для засолювання сала).
Як приготувати сало в банку:
- Скоблим ножем шпик, потім моєму і даємо обсохнути.
- Нарізаємо шматок скибочками, які легко пройдуть в горлечко банки.
- Натираємо продукт сумішшю солі і приправ, кладемо в ємність.
- Поміщаємо банку на деко і ставимо в холодну(!) духовку.
- Включаємо нагрівання і випікаємо сало протягом години.
Увага! Після вимкнення духовки не потрібно відразу витягувати банку, варто дати склу охолонути, інакше при різкій зміні температур воно може лопнути.
З часником і цибулею
Цей рецепт можна зарахувати до числа класичних. Так запікають сало вітчизняні господині на протязі багатьох десятиліть.
Знадобляться такі компоненти:
- шматок шпику середніх розмірів;
- 5-7 часникових зубчиків;
- горошини перцю;
- сушений кріп;
- суха аджика;
- гірчичні насіння;
- сіль.
Як готувати сало:
- Соскабливаем з шматка забруднення, промиваємо і даємо обсушитися.
- Поки сохне сало, змішуємо в піалі сіль, гірчичні насіння, суху аджику, сушену зелень і горошини перцю, а часник чистимо і ріжемо маленькими шматочками.
- З допомогою ножа робимо в шпику поглиблення, куди кладемо часник. Розподіляти його потрібно рівномірно по всьому шматку.
- Натираємо сало готовою сухою сумішшю, залишаємо в холодильнику на 6-8 годин.
Після цього можна запікати шматок в духовці протягом приблизно півтора годин. Припустимо просто покласти його на деко, обгорнути фольгою або помістити в руках.
Сало, запечене в духовці з картоплею
З таких простих інгредієнтів, як сало і картоплю, може вийти не тільки смачне, але і дуже красиве блюдо, яке стане гідною прикрасою святкового столу.
Знадобляться такі складові:
- 12-15 великих картоплин;
- шматочок солоного сала;
- приправи для картоплі;
- сіль.
Як зробити блюдо:
- Очищаємо картоплю, ретельно миємо під краном.
- Робимо на кожній картоплині кілька поперечних розрізів приблизно до половини картоплини, які поміщаємо по тонкому скибочці сала.
- Посипаємо картоплю сіллю і спеціями, викладаємо в жаростійкий посуд і відправляємо запікатися.
Коли «гармошки» будуть готові, їх подають на стіл, посипавши зеленою цибулею або рубаним кропом. А також можна приготувати до них найпростіший соус, змішавши майонез і роздавлений часник.
Всі наведені смачні рецепти сала прості у виконанні і не вимагають дорогих продуктів. З цієї причини таку закуску можна готувати досить часто, експериментуючи з поєднанням спецій.