Сало в духовці – 7 найсмачніших рецептів запеченого сала

Сало широко застосовується в кулінарії з давніх часів. Його відварюють у лушпинні цибулі, солять і запікають. Такий продукт можна є вприкуску з першими стравами або ж просто покласти на шматочок хліба, а ще він вважається відмінною закускою до горілки. В цій рубриці наведені кращі рецепти, як зробити сало в духовці.

Кращий рецепт запікання сала в духовці на деку

Важко сказати, який спосіб приготування запеченого сала є кращим, тому що це справа смаку. Багато господинь віддають перевагу найбільш простим рецептами, і в цьому розділі буде наведено саме такий.

Для роботи потрібно всього кілька складових:

  • шматок свіжого сала;
  • будь-яка аджика;
  • трохи солі.

Порядок приготування:

  • Скоблим ножем шматок сала, потім промиваємо і витираємо.
  • Змащуємо шпик з аджикою, укладаємо в підходящу за розміром посуд.
  • Поміщаємо на заготівлю гніт. Це може бути плоске блюдце, на яке встановлена банку з водою.
  • Ставимо посуд в холодильник на дві доби, щоб шматок як слід промариновался.
  • Викладаємо шпик на деко, трохи посипаємо сіллю і відправляємо в духовку на годину.

Увага! Щоб закуска не вийшла сухою, слід періодично поливати її виділився жиром.

Як смачно запекти у фользі

Кулінарна фольга допомагає зберегти соковитість продуктів і не дає їм пригоріти, навіть якщо господиня трохи змарнувала час, коли слід виймати страву з духовки.

Щоб приготувати таким способом сало, знадобляться наступні інгредієнти:

  • 1кг шпику;
  • сіль;
  • паприка;
  • перець горошком;
  • трохи гірчичного соусу.

Як зробити сало у фользі в духовці:

  • З допомогою ножа обережно очищаємо поверхню сала від забруднень, потім миємо й обсушуємо шматок.
  • Змішуємо в мисці сіль, паприку, горошинки перцю і гірчичний соус.
  • Наносимо отриману суміш на шпик, кладемо в холодильник на 6 годин.
  • Укладаємо сало на шматок фольги, загортаємо так, щоб не залишилося ні єдиного отвору, і відправляємо в духовку на 45-50 хвилин.
Дивіться також:  Тушкована капуста з картоплею – 6 рецептів

Рада. Щоб закуска придбала приємний аромат, можна додати в маринад часник, а при запіканні покласти в згорток кілька лаврових листочків.

Готуємо в рукаві

Дуже смачним і неймовірно ніжним виходить закуска, якщо її запекти в рукаві.

Ще однією перевагою цього способу приготування страви є те, що часу на це затратити потрібно зовсім небагато, а інгредієнтів знадобиться всього три:

  • шматок сала вагою 800-900 г;
  • велика часникова головка;
  • сіль і мелений перець.

Як готувати страву:

  • Соскабливаем забруднення з сала, моєму його і даємо обсохнути.
  • Розбираємо часникову головку на часточки, чистимо і пропускаємо через прес, після чого змішуємо з сіллю.
  • Натираємо цією сумішшю шпик, укладаємо його в рукав, зав’язуємо.
  • У верхній частині робимо кілька отворів з допомогою ножа, щоб міг проникати повітря, і ставимо страву в духовку.
  • Випікаємо близько години.

На замітку. Якщо є час, можна не подрібнювати пресом часник, а порізати її невеликими шматочками, а потім нашпигувати ними шпик. По можливості таке блюдо не запікають відразу, а тримають в холодильнику хоча б кілька годин.

Рулет з сала, запечена в духовці

Щоб приготувати рулет, знадобиться плоский і досить великий шматок сала.

Крім того, для готування будуть потрібні:

  • часникові зубчики;
  • морква;
  • майонезний соус;
  • сіль;
  • паприка і коріандр;
  • трохи прованських трав.

Як зробити рулет з сала:

  • Промиваємо сало в проточній воді і даємо йому обсохнути.
  • Змішуємо на блюдце сіль, паприку, коріандр і прованські трави, а потім натираємо цією сумішшю шматок.
  • Чистимо моркву, ріжемо дуже маленькими кубиками, тиснемо в пресі часник.
  • Додаємо до овочів майонез, перемішуємо і наносимо цю суміш на сало з одного боку.
  • Звертаємо шматок рулетом так, щоб начинка залишалося всередині, а шкірка зовні, замотуємо нитками і викладаємо на деко.
  • Запікаємо страву протягом півтора годин, періодично поливаючи витоплюється жиром.
Дивіться також:  Гуляш з курки з підливою — 7 смачних рецептів, як приготувати в мультиварці і на сковороді

Коли рулет буде готовий, його потрібно трохи остудити, а потім порізати скибочками і подати до столу.

Технологія приготування в банку

Якщо приготувати сало в духовці в скляній банці, воно збереже всі корисні властивості і вийде дуже м’яким.

Для цього потрібні такі складові:

  • 1 кг шпику;
  • сіль;
  • спеції, відповідні до свинини (можна придбати комплексну приправу для засолювання сала).

Як приготувати сало в банку:

  • Скоблим ножем шпик, потім моєму і даємо обсохнути.
  • Нарізаємо шматок скибочками, які легко пройдуть в горлечко банки.
  • Натираємо продукт сумішшю солі і приправ, кладемо в ємність.
  • Поміщаємо банку на деко і ставимо в холодну(!) духовку.
  • Включаємо нагрівання і випікаємо сало протягом години.

Увага! Після вимкнення духовки не потрібно відразу витягувати банку, варто дати склу охолонути, інакше при різкій зміні температур воно може лопнути.

З часником і цибулею

Цей рецепт можна зарахувати до числа класичних. Так запікають сало вітчизняні господині на протязі багатьох десятиліть.

Знадобляться такі компоненти:

  • шматок шпику середніх розмірів;
  • 5-7 часникових зубчиків;
  • горошини перцю;
  • сушений кріп;
  • суха аджика;
  • гірчичні насіння;
  • сіль.

Як готувати сало:

  • Соскабливаем з шматка забруднення, промиваємо і даємо обсушитися.
  • Поки сохне сало, змішуємо в піалі сіль, гірчичні насіння, суху аджику, сушену зелень і горошини перцю, а часник чистимо і ріжемо маленькими шматочками.
  • З допомогою ножа робимо в шпику поглиблення, куди кладемо часник. Розподіляти його потрібно рівномірно по всьому шматку.
  • Натираємо сало готовою сухою сумішшю, залишаємо в холодильнику на 6-8 годин.

Після цього можна запікати шматок в духовці протягом приблизно півтора годин. Припустимо просто покласти його на деко, обгорнути фольгою або помістити в руках.

Сало, запечене в духовці з картоплею

З таких простих інгредієнтів, як сало і картоплю, може вийти не тільки смачне, але і дуже красиве блюдо, яке стане гідною прикрасою святкового столу.

Дивіться також:  Уйгурський лагман – 7 рецептів приготування

Знадобляться такі складові:

  • 12-15 великих картоплин;
  • шматочок солоного сала;
  • приправи для картоплі;
  • сіль.

Як зробити блюдо:

  • Очищаємо картоплю, ретельно миємо під краном.
  • Робимо на кожній картоплині кілька поперечних розрізів приблизно до половини картоплини, які поміщаємо по тонкому скибочці сала.
  • Посипаємо картоплю сіллю і спеціями, викладаємо в жаростійкий посуд і відправляємо запікатися.

Коли «гармошки» будуть готові, їх подають на стіл, посипавши зеленою цибулею або рубаним кропом. А також можна приготувати до них найпростіший соус, змішавши майонез і роздавлений часник.

Всі наведені смачні рецепти сала прості у виконанні і не вимагають дорогих продуктів. З цієї причини таку закуску можна готувати досить часто, експериментуючи з поєднанням спецій.

Прокрутка до верху