Сало популярно у всьому світі з незапам’ятних часів. Існує чимало способів його приготування, і впоратися з цим завданням зможе практично кожен. В поєднанні з різними приправами і добавками свинячий жир набуває воістину приголомшливий смак. Один з поширених способів готування — сало в цибулинні. Найсмачніші рецепти представлені нижче.
Сало в цибулинні — найсмачніший рецепт
Щоб правильно приготувати сало і зробити його по-справжньому смачним, варто дотримувати деякі правила в роботі з цим продуктом. В першу чергу, не потрібно приступати до засолюванні відразу після покупки, шматок повинен полежати в холодному місці не менше 24 годин.
Є вимоги і до цибулинні. Верхній шар, що покриває ріпку викинути, а для засолювання брати тільки наступні шари. Також потрібно врахувати, що лушпиння потрібно багато, не менше 3 склянок на кілограм продукту. У цьому випадку готова закуска придбає приємний насичений відтінок.
Для приготування закуски знадобляться:
- 700 г сала;
- 2-3 жмені цибулиння;
- 100 г крупнокристалічних солі;
- 1-2 часникових головки;
- чорний, червоний перець;
- трохи паприки;
- коріандр;
- сушена зелень;
- харчова плівка.
Послідовність роботи:
- Промити цибульні очищення, скласти в посуд, залити водою, поставити на повільний вогонь.
- Порізати сало акуратними прямокутними шматками зручного розміру.
- Коли рідина з лушпинням закипить, всипати сіль, а через кілька хвилин покласти в ємність підготовлені шматки.
- Потримати сало на вогні не більше 5 хвилин, вимкнути плиту, дочекатися, поки рідина повністю охолоне. Так майбутня закуска зможе добре просочитися природним барвником.
- Підготувати суміш для засолювання з солі, роздавленого часнику, перцю, приправ і сушеної зелені, а коли цибульний відвар охолоне, дістати сало, висушити і обваляти в цьому складі.
- Загорнути кожен шматок в харчову плівку і покласти в холодильник на добу.
Важливо! Не треба боятися перевищити кількість солі, сало є тим унікальним продуктом, який не вбере в себе зайве. Набагато гірше, якщо цього компонента буде менше, ніж слід, в такому випадку свинячий жир не зможе просолитися як потрібно.
Сало в розсолі
Смачним і особливо ніжним вийде сало, якщо витримати його в розсолі кілька діб.
Для приготування закуски потрібно:
- 1,2 кг сала;
- 220 г солі;
- очищення від цибулі;
- лаврове листя;
- суха аджика;
- суміш перців;
- сушена зелень.
Порядок роботи:
- Ретельно вимити сало і порізати невеликими прямокутними шматками.
- Обполоснути цибулиння, залити водою, присипати сіллю, покласти лаврові листки і прокип’ятити чверть години, а потім прибрати з плити і остудити.
- Натерти підготовлені шматки сухої аджикою, скласти в ємність і залити розсолом розсолом, а потім встановити гніт і залишити на 2-3 дні.
- Коли продукт буде готовий, вийняти його з рідини, обсушити і обваляти в суміші перців і сушеної зелені.
Рада. Щоб колір сала вийшов більш насиченим, в якості барвника потрібно додати не тільки лушпиння від цибулі, але і вишневі листя. А також можна використовувати шафран або каррі.
Сало в маринаді з цибулевої лушпинням
Щоб засолити сало за цим способом, потрібно приготувати насичений маринад з великою кількістю спецій.
Для роботи підготуємо:
- 800-900 г сала;
- 210-220 г солі;
- 45-50 г цукру;
- 2-3 склянки лушпиння від цибулі;
- велика часникова головка;
- червоний мелений перець;
- орегано;
- лаврове листя;
- горошинки чорного перцю;
- сушена гвоздика.
Порядок дій:
- Порізати сало рівними прямокутними шматками.
- Промиту лушпиння вкласти в каструлю, залити водою, додати сіль, цукор, лавровий лист, подрібнений часник і приправи, а потім поставити на плиту.
- Прокип’ятити суміш чверть години, скласти в каструлю шматки сала і варити ще стільки ж.
- Прибрати ємність з конфорки, щільно закрити кришкою і залишити на 12 годин, а потім дістати шматки, підсушити і відправити на зберігання в холодильник.
Рада. У процесі приготування сала в цибулинні краще використовувати посуд, внутрішня частина якої вкрита темною емаллю, оскільки природний барвник має звичай въедаться у поверхні, і відмити від нього білу каструлю практично неможливо.
Варене сало в цибулинні
Щоб сало вийшло м’яким, його знадобиться добре проварити в солоному розчині з цибулевої лушпинням і спеціями.
Для приготування знадобиться:
- 900 г сала;
- головка часнику;
- 250 г солі;
- лаврове листя;
- перець горошком;
- лушпиння від цибулі.
Послідовність роботи:
- Розчинити у воді сіль, покласти цибульне лушпиння і поставити на вогонь до закипання.
- Порізати вимите сало шматками, а коли солоний розчин нагріється, покласти його в каструлю.
- Додати до основного компоненту лаврове листя, перець горошком і продовжити готування. Скільки варити сало, залежить від особистих переваг, чим довше воно буде знаходитися в окропі, тим м’якше вийде в підсумку. Однак, не варто тримати його на вогні більше 40-45 хвилин.
- Коли продукт прокипить, вийняти його з каструлі, підсушити, остудити, потім натерти варене сало в цибулинні подрібненим часником і сумішшю перців.
Увага! При обробленні шматка перед варінням не можна знімати шкірку, інакше продукт просто «розповзеться» під впливом високих температур.
Копчений смак з рідким димом
Навіть при відсутності коптильні можна приготувати сало, смак якого буде нітрохи не гірше, якщо зробити його з рідким димом. А цибулиння додасть закуски красивий золотистий колір.
Склад компонентів:
- 800 г сала;
- 100-120 г солі;
- 30-40 мл рідкого диму;
- цибульні очищення;
- перець-горошок;
- лаврові листки;
- паприка і коріандр.
Послідовність роботи:
- Вимити цибульні очищення, скласти в каструлю, влити воду, додати сіль, лаврові листки і горошинки перцю. Поставити на повільний вогонь.
- Порізати скибками сало, а коли відвар з барвником закипить, покласти його в каструлю і долити рідкий дим.
- Щільно закупорити ємність кришкою і залишити продукт в маринаді на 12-16 годин, потім вийняти, обсушити і обваляти в суміші приправ.
Увага! Сало, приготоване цим способом, можна зберігати тільки в холодильнику, уклавши його в пластиковий контейнер з кришкою, інакше продукт швидко втратить насичений запах.
Готуємо сало в мультиварці
Побутова техніка здатна значно полегшити працю домогосподарки, і можна зробити смачне сало в мультиварці.
Для цього потрібні:
- 1,2-1,3 кг сала;
- 210-220 г солі;
- лавровий лист;
- очищення з лука;
- суха аджика;
- гірчичні насіння.
Послідовність дій:
- Помити сало і порізати його на шматки.
- Обполоснути цибульні очищення і укласти половину в чашу пристрою, зверху помістити сало, укривши рештою лушпиння.
- Залити воду, насипати сіль, покласти лаврові листки і закрити кришку, встановивши режим «Гасіння».
- Через годину вимкнути каструлю і залишити в ній заготівлю ще на 8 годин.
- Вийняти шматки, обсушити, натерти сумішшю гірчичного насіння і сухий аджики.
Рада. Щоб не витрачати зайвий час на підбір спецій, можна купити готовий склад для засолювання сала, де є всі необхідні компоненти.
Рецепт запікання сала в духовці
Ще один нескладний рецепт смачного сала — запікання його в духовці.
Щоб зробити закуску, знадобиться склад продуктів:
- шматок сала;
- цибульні очищення;
- лаврові листи;
- перець-горошок;
- часник;
- морква;
- гірчиця;
- сіль;
- кулінарна фольга.
Порядок роботи:
- Приготувати гарячий відвар з лушпиння і солі, додавши перець і лаврове листя.
- Залити підготовленою сумішшю шматки сала і залишити на ніч, а потім вийняти і обсушити.
- Нарізати маленькими шматочками моркву, часник і нашпигувати продукт, роблячи акуратні надрізи.
- Змастити заготовки гірчицею, загорнути у фольгу і поставити запікатися.
- За 10-15 хвилин до того, як вийняти блюдо, слід розгорнути його і дати зарум’яниться, поливаючи соком, що виділяється.
На замітку. Можна зробити це блюдо у вигляді рулету, але в цьому випадку знадобиться пласт сала з м’ясними прошарками товщиною не більше 3 див.