Сало в лушпинні цибулі — 7 найсмачніших рецептів в домашніх умовах

Сало популярно у всьому світі з незапам’ятних часів. Існує чимало способів його приготування, і впоратися з цим завданням зможе практично кожен. В поєднанні з різними приправами і добавками свинячий жир набуває воістину приголомшливий смак. Один з поширених способів готування — сало в цибулинні. Найсмачніші рецепти представлені нижче.

Сало в цибулинні — найсмачніший рецепт

Щоб правильно приготувати сало і зробити його по-справжньому смачним, варто дотримувати деякі правила в роботі з цим продуктом. В першу чергу, не потрібно приступати до засолюванні відразу після покупки, шматок повинен полежати в холодному місці не менше 24 годин.

Є вимоги і до цибулинні. Верхній шар, що покриває ріпку викинути, а для засолювання брати тільки наступні шари. Також потрібно врахувати, що лушпиння потрібно багато, не менше 3 склянок на кілограм продукту. У цьому випадку готова закуска придбає приємний насичений відтінок.

Для приготування закуски знадобляться:

  • 700 г сала;
  • 2-3 жмені цибулиння;
  • 100 г крупнокристалічних солі;
  • 1-2 часникових головки;
  • чорний, червоний перець;
  • трохи паприки;
  • коріандр;
  • сушена зелень;
  • харчова плівка.

Послідовність роботи:

  • Промити цибульні очищення, скласти в посуд, залити водою, поставити на повільний вогонь.
  • Порізати сало акуратними прямокутними шматками зручного розміру.
  • Коли рідина з лушпинням закипить, всипати сіль, а через кілька хвилин покласти в ємність підготовлені шматки.
  • Потримати сало на вогні не більше 5 хвилин, вимкнути плиту, дочекатися, поки рідина повністю охолоне. Так майбутня закуска зможе добре просочитися природним барвником.
  • Підготувати суміш для засолювання з солі, роздавленого часнику, перцю, приправ і сушеної зелені, а коли цибульний відвар охолоне, дістати сало, висушити і обваляти в цьому складі.
  • Загорнути кожен шматок в харчову плівку і покласти в холодильник на добу.

Важливо! Не треба боятися перевищити кількість солі, сало є тим унікальним продуктом, який не вбере в себе зайве. Набагато гірше, якщо цього компонента буде менше, ніж слід, в такому випадку свинячий жир не зможе просолитися як потрібно.

Дивіться також:  Смажені кабачки — 12 смачних рецептів

Сало в розсолі

Смачним і особливо ніжним вийде сало, якщо витримати його в розсолі кілька діб.

Для приготування закуски потрібно:

  • 1,2 кг сала;
  • 220 г солі;
  • очищення від цибулі;
  • лаврове листя;
  • суха аджика;
  • суміш перців;
  • сушена зелень.

Порядок роботи:

  • Ретельно вимити сало і порізати невеликими прямокутними шматками.
  • Обполоснути цибулиння, залити водою, присипати сіллю, покласти лаврові листки і прокип’ятити чверть години, а потім прибрати з плити і остудити.
  • Натерти підготовлені шматки сухої аджикою, скласти в ємність і залити розсолом розсолом, а потім встановити гніт і залишити на 2-3 дні.
  • Коли продукт буде готовий, вийняти його з рідини, обсушити і обваляти в суміші перців і сушеної зелені.

Рада. Щоб колір сала вийшов більш насиченим, в якості барвника потрібно додати не тільки лушпиння від цибулі, але і вишневі листя. А також можна використовувати шафран або каррі.

Сало в маринаді з цибулевої лушпинням

Щоб засолити сало за цим способом, потрібно приготувати насичений маринад з великою кількістю спецій.

Для роботи підготуємо:

  • 800-900 г сала;
  • 210-220 г солі;
  • 45-50 г цукру;
  • 2-3 склянки лушпиння від цибулі;
  • велика часникова головка;
  • червоний мелений перець;
  • орегано;
  • лаврове листя;
  • горошинки чорного перцю;
  • сушена гвоздика.

Порядок дій:

  • Порізати сало рівними прямокутними шматками.
  • Промиту лушпиння вкласти в каструлю, залити водою, додати сіль, цукор, лавровий лист, подрібнений часник і приправи, а потім поставити на плиту.
  • Прокип’ятити суміш чверть години, скласти в каструлю шматки сала і варити ще стільки ж.
  • Прибрати ємність з конфорки, щільно закрити кришкою і залишити на 12 годин, а потім дістати шматки, підсушити і відправити на зберігання в холодильник.

Рада. У процесі приготування сала в цибулинні краще використовувати посуд, внутрішня частина якої вкрита темною емаллю, оскільки природний барвник має звичай въедаться у поверхні, і відмити від нього білу каструлю практично неможливо.

Дивіться також:  Як приготувати гуляш з яловичини з підливкою?

Варене сало в цибулинні

Щоб сало вийшло м’яким, його знадобиться добре проварити в солоному розчині з цибулевої лушпинням і спеціями.

Для приготування знадобиться:

  • 900 г сала;
  • головка часнику;
  • 250 г солі;
  • лаврове листя;
  • перець горошком;
  • лушпиння від цибулі.

Послідовність роботи:

  • Розчинити у воді сіль, покласти цибульне лушпиння і поставити на вогонь до закипання.
  • Порізати вимите сало шматками, а коли солоний розчин нагріється, покласти його в каструлю.
  • Додати до основного компоненту лаврове листя, перець горошком і продовжити готування. Скільки варити сало, залежить від особистих переваг, чим довше воно буде знаходитися в окропі, тим м’якше вийде в підсумку. Однак, не варто тримати його на вогні більше 40-45 хвилин.
  • Коли продукт прокипить, вийняти його з каструлі, підсушити, остудити, потім натерти варене сало в цибулинні подрібненим часником і сумішшю перців.

Увага! При обробленні шматка перед варінням не можна знімати шкірку, інакше продукт просто «розповзеться» під впливом високих температур.

Копчений смак з рідким димом

Навіть при відсутності коптильні можна приготувати сало, смак якого буде нітрохи не гірше, якщо зробити його з рідким димом. А цибулиння додасть закуски красивий золотистий колір.

Склад компонентів:

  • 800 г сала;
  • 100-120 г солі;
  • 30-40 мл рідкого диму;
  • цибульні очищення;
  • перець-горошок;
  • лаврові листки;
  • паприка і коріандр.

Послідовність роботи:

  • Вимити цибульні очищення, скласти в каструлю, влити воду, додати сіль, лаврові листки і горошинки перцю. Поставити на повільний вогонь.
  • Порізати скибками сало, а коли відвар з барвником закипить, покласти його в каструлю і долити рідкий дим.
  • Щільно закупорити ємність кришкою і залишити продукт в маринаді на 12-16 годин, потім вийняти, обсушити і обваляти в суміші приправ.
Дивіться також:  Ескалоп з свинини – 7 правильних рецептів приготування

Увага! Сало, приготоване цим способом, можна зберігати тільки в холодильнику, уклавши його в пластиковий контейнер з кришкою, інакше продукт швидко втратить насичений запах.

Готуємо сало в мультиварці

Побутова техніка здатна значно полегшити працю домогосподарки, і можна зробити смачне сало в мультиварці.

Для цього потрібні:

  • 1,2-1,3 кг сала;
  • 210-220 г солі;
  • лавровий лист;
  • очищення з лука;
  • суха аджика;
  • гірчичні насіння.

Послідовність дій:

  • Помити сало і порізати його на шматки.
  • Обполоснути цибульні очищення і укласти половину в чашу пристрою, зверху помістити сало, укривши рештою лушпиння.
  • Залити воду, насипати сіль, покласти лаврові листки і закрити кришку, встановивши режим «Гасіння».
  • Через годину вимкнути каструлю і залишити в ній заготівлю ще на 8 годин.
  • Вийняти шматки, обсушити, натерти сумішшю гірчичного насіння і сухий аджики.

Рада. Щоб не витрачати зайвий час на підбір спецій, можна купити готовий склад для засолювання сала, де є всі необхідні компоненти.

Рецепт запікання сала в духовці

Ще один нескладний рецепт смачного сала — запікання його в духовці.

Щоб зробити закуску, знадобиться склад продуктів:

  • шматок сала;
  • цибульні очищення;
  • лаврові листи;
  • перець-горошок;
  • часник;
  • морква;
  • гірчиця;
  • сіль;
  • кулінарна фольга.

Порядок роботи:

  • Приготувати гарячий відвар з лушпиння і солі, додавши перець і лаврове листя.
  • Залити підготовленою сумішшю шматки сала і залишити на ніч, а потім вийняти і обсушити.
  • Нарізати маленькими шматочками моркву, часник і нашпигувати продукт, роблячи акуратні надрізи.
  • Змастити заготовки гірчицею, загорнути у фольгу і поставити запікатися.
  • За 10-15 хвилин до того, як вийняти блюдо, слід розгорнути його і дати зарум’яниться, поливаючи соком, що виділяється.

На замітку. Можна зробити це блюдо у вигляді рулету, але в цьому випадку знадобиться пласт сала з м’ясними прошарками товщиною не більше 3 див.