Дозріле в розсолі сало видає дуже тонкий аромат і виглядає апетитно. Правильно приготоване сало в розсолі в банці буде добре зберігатися і легко нарезаться. Красиве в розрізі, воно тане в роті і з’їдається в одну мить.
Класичний рецепт
На основі класичного рецепту можна експериментувати зі смаком, додати улюблені спеції і приправи. Розсіл готують строго за рецептом, недолік солі може призвести до псування продукту, який не буде довго зберігатися.
Необхідно взяти:
- 1 кг свинячого сала;
- літр води;
- 190 г кам’яної солі;
- лавровий лист;
- перець горошком.
Принцип приготування сала в розсолі:
- Сало потрібно добре промити. На шкірі можуть бути волоски та сліди обпалення вогнем, її слід почистити жорсткою щіткою, або поскоблить ножем.
- Щоб воно очистилося від сукровиці, його замочують у воді на кілька годин.
- Воду зливають, шматки просушують серветкою. Нарізають шматочками, щоб вони помістилися в банку. Нарізаючи сало, пам’ятайте, що коли воно просолится, його потрібно буде дістати з банки. Занадто великі шматки не пройдуть через шийку скляній ємності.
- Шматки помістити в чисту банку. Деякі солять сало в каструлі. Банки для цієї мети підходять краще, вони займають менше місця в холодильнику.
- Далі готують розсіл. Кип’ятять воду з сіллю і остуджують.
- Кладуть в банки лавровий лист і перчик, заливають розсолом розсолом. Деякі господині просто перемішують сіль із сирою водою. Обидва варіанти не погані, однак, з кип’яченою водою більше ймовірності, що продукт не пропаде. Це справа смаку!
- Закривають банку або капроновою закручується кришкою. Залишають при кімнатній температурі дозрівати.
- Готовність залежить від товщини сала, зазвичай цей процес займає 7-10 днів (якщо воно товсте до 12 днів).
- Потім продукт прибирають в холодильник. Сало має застигнути. Коли вона зміцніє, сало можна покласти в целофановий пакет і заморозити.
- При бажанні, його тримають в розсолі, але недовго, бо коли ви дістаєте з банки, порушується герметизація.
Успіх смачного сала залежить від правильних порцій сирого продукту, солі та води.
Готуємо з часником
Часник в будь-якому блюді, особливо це стосується м’ясних, постає у виграшному варіанті. Аромат однією з кращих приправ притягує гурманів. Кількість часнику можна регулювати на свій смак. Проте слід розуміти, що його великий обсяг переб’є смак сала.
Для розсолу з часником потрібно:
- сире сало — 1,5 кг;
- кам’яна сіль — 290 г;
- часник;
- води -1,5 літра.
Приготування складається з наступних етапів:
- Підготувати всі продукти, вимити і просушити банку. Закип’ятити в каструлі воду.
- В окріп додати сіль, перемішати і проварити, поки вона розчиниться. Довго кип’ятити не варто, інакше вода випарується, порушаться пропорції.
- Воду слід охолодити. Якщо передбачається солити велику кількість сала, закип’ятити воду краще на ніч, щоб на ранок вона охолола.
- У банку покласти шматочки сала, залити вміст водою. Накрити кришкою і витримати добу.
- Через добу злити воду, цей прийом дозволить йому очиститися. Розсіл буде прозорим.
- Варимо ще раз розсіл, якщо це здається для вас стомлюючим, пропустіть цей крок. Додайте в банки видавлений через прес часник і спеції за смаком.
- Накриті кришками банки залишають у кімнаті на два дні, потім прибрати в холод. В цілому солити сало — 6-7 днів.
Як засолити з цибулевої лушпинням
Для цього методу засолювання потрібно підготувати наступні інгредієнти:
- свиняче сало — 900 г;
- чашка цибулиння;
- кам’яної солі — 160 г;
- гвоздика-2-3 шт.;
- лавровий лист;
- літр води.
Процес приготування:
- Сало промиваємо. Нарізаємо шматочками і щільно укладаємо в банки.
- Ставимо воду на вогонь, кладемо туди цибульне лушпиння. Її слід проварити з сіллю, щоб розсіл знайшов гарний цибульний колір.
- Розсіл остудити, додати в банки лавровий лист і гвоздику. Залити складу.
- Зберігати в кімнаті добу, після чого поставити дозрівати в холод на тиждень.
Приготоване в цибулинні сало, виходить, за кольором як копчене, лавровий лист і гвоздика надають йому пікантний смак.
Засолювання сала в гарячому розсолі в банці
Гарячий розсіл дозволяє йому швидше приготуватися. Його не потрібно варити просто заливають розсолом і дають просолитися не менше 5 днів (за умови, що воно тонке).
Необхідні продукти:
- шматок сала на кілограм;
- води літр;
- сіль — 165 г;
- спеції беремо за смаком.
Готуємо, дотримуючись наступні рекомендації:
- Укладаємо промиті шматочки сала по банкам. Варимо розсіл зі спеціями, в гарячому вигляді заливаємо його в банки.
- Робити це потрібно обережно, інакше банку може тріснути. Раніше, щоб це не сталося, у них ставили металеву ложку, з якої лили окріп.
- Укупориваем сало, даємо просолитися. Через 2 дні прибираємо в холод, готовність настане через 4-5 днів.
Варіант для тривалого зберігання
Щоб продукт довго зберігався потрібно брати стерилізовані банки. Витримувати ніч сало у воді, потім її зливати. Засолювання сала проводиться більш міцним сольовим розсолом. Закочувати металевими кришками і відправляти в холод.
Для тривалого зберігання потрібно підготувати:
- сало — 3 кг;
- вода — 1,5-1,7 літра;
- сіль — 700-800 р.
Процес приготування:
- В стерилізовані банки укладаємо підготовлене сало.
- Заливаємо його розсолом, який приготовлений гарячим або холодним способом. У першому випадку його потрібно остудити.
- Накриваємо стерильною кришкою і закриваємо для зберігання. Відправляємо в підвал або комору.
Якщо сало при тривалому зберіганні виходить дуже солоним, перед вживанням його можна вимочити.
Традиційний український рецепт
Необхідні продукти:
- сало — 2 кг;
- кам’яна сіль, скільки візьме;
- часник;
- літр води.
Готуємо, дотримуючись наступні кроки:
- Шматочки сала проколюємо гострим ножем, поміщаємо всередину часточки часнику.
- У посуд, де буде готуватися розчин, влити воду і додати сіль. Постійно помішувати. Кількість потрібної солі визначають на яйце. Для цього в розмішаний розсіл кладуть сире куряче яйце (цілком). Якщо солі достатньо, яйце спливе поверх розсолу, показуючи п’ятачок.
- Заливають їм банки, накривають кришкою. Готовність визначають по шкірці, вона повинна зм’якнути, а сало побіліти.
Скільки зберігається сало в розсолі в банці
Щоб сало зберігалося довше, його треба розфасувати по пакетах і заморозити. Якщо воно солилось з часником, термін зберігання в розсолі зменшується. У звичайній сольовий заливці в холодильнику зберігається відкрита баночка до місяця і довше. Якщо її цілісність не порушена — 2-3 місяці. Приготований для тривалого зберігання продукт — до 2 років.
Корисні поради по засолюванню сала
- Щоб сало вийшло смачним потрібно правильно його вибрати. Спробуйте відщипнути шматочок шкурки, якщо вона легко відходить — це відмінний варіант, купуйте.
- Сіль потрібно брати тільки кам’яну. Дрібна і йодована сіль не підійде.
- Добре сало промивайте, інакше залишки крові його швидко зіпсують, розсіл стане каламутним, з’явиться неприємний присмак.
- Не кладіть занадто багато спецій, якщо передбачається довго зберігати сало. Краще його смак освіжити спеціями при подачі.
- Заливайте розсіл так, щоб він повністю покривав вміст банки.