«Сало в шоколаді» – досить екзотичне блюдо, яке нікого не залишає байдужим. Його можна любити або зненавидіти, але спробувати хоч один раз потрібно обов’язково. Перш ніж остаточно визначитися зі ставленням до цього десерту, пропонуємо приготувати його самостійно по одному з пропонованих нижче рецептів.
Хто придумав страва «Сало в шоколаді»
Примітно, що подякувати за таке незвичайне кулінарне винахід нікого – досі невідомо, кому прийшла в голову ідея об’єднати, здавалося б, взагалі несумісні продукти, і обернути свинячий шпик в глазур з какао-бобів.
Тим не менш, поласувати вишуканим і незвичайним страв можна в багатьох українських ресторанах. На питання, хто придумав «Сало в шоколаді», вам у цих закладах не повідають. Американські кондитери пропонують аналог десерту – бекон в шоколаді. У Білорусі виробляють ковбасу в солодкій глазурі. А на прилавках наших магазинів можна побачити однойменні цукерки. Правда, сала під обгорткою ви не знайдете – розумні маркетологи вирішили таким чином привернути увагу до продукту, що складається з вершків і джему.
Традиційний український рецепт
Закуска, одночасно хрустка і солона всередині, але солодка зовні дуже оригінальна. Для її приготування в домашніх умовах не буде потрібно багато часу і сил.
Вам знадобиться:
- 130 г копченої свинячої грудинки (можна замінити салом);
- 180 г шоколаду.
Покрокова інструкція:
- Нарізаємо грудинку або сало тоненькими пластинами.
- Обсмажуємо до хрусткої скоринки на попередньо розігрітій сковороді.
- Викладаємо готовий бекон на пергамент, щоб дати стекти залишкам жиру.
- Розтоплюємо на водяній бані шоколад.
- Занурюємо в шоколадну масу смужки грудинки.
- Відправляємо готове ласощі в холодильник до повного застигання глазурі.
Важливо! Не використовуйте грудинку, копчення якої здійснювалося за допомогою рідкого диму, блюдо придбає неприємний смак і різкий запах.
З додаванням чорносливу
Щоб ще більше урізноманітнити смак і без того досить оригінального десерту, можна додати до основних продуктів будь-яку зливу в сушеному вигляді.
Вам знадобиться:
- 250 г сала;
- 200 г чорносливу;
- 50 г горіхів;
- плитка шоколаду;
- 100 г вершкового масла;
- силіконова форма для льоду.
Покрокова інструкція:
- Тонко нарізаємо сало і залишаємо його «відпочивати» при кімнатній температурі, щоб воно набуло пластичність.
- Чорнослив проварюємо, даємо охолонути і дрібно нарізаємо.
- Формуємо кульки з чорносливу, всередину кожного поміщаємо горішок.
- Щільно загорнути готові кульки салом і охолоджуємо годину їх в морозильній камері.
- Готуємо на водяній бані глазур з шоколаду і масла.
- Розливаємо половину глазурі в силіконові формочки.
- Акуратно кладемо в кожну клітинку з шоколадом кульку з чорносливу, горіхів і сала.
- Заливаємо залишилася глазур’ю.
- Відправляємо на годину в холодильник, щоб цукерки повністю застигли.
Чорнослив в цьому рецепті за бажанням можна замінити курагою або родзинками. Горіхи підійдуть будь – вибір залежить виключно від смакових уподобань.
Цукерки «Сало в шоколаді»
Приготувавши незвичайне ласощі по цьому рецепту, ви неодмінно здивуйте всіх, хто буде його дегустувати, і безперечно порадуєте ласунів.
Вам знадобиться:
- 2/3 плитки чорного шоколаду;
- 200 г слабосоленого сала;
- 50 г вершкового масла;
- 50 г волоських горіхів;
- щіпка кориці;
- шпажки або зубочистки.
Покрокова інструкція:
- Подрібнюємо сало і горіхи в блендері.
- Додаємо в приготовану суміш корицю.
- Формуємо невеличкі кульки і відправляємо їх на годину в морозилку.
- Готуємо глазур з шоколаду і масла.
- Застиглі кульки нанизуємо на шпажки і по черзі занурюємо в теплу глазур.
- Ставимо готові вироби в склянку, щоб вони не злиплися і не втратили форму і відправляємо в холодильник (не в морозилку) на 1,5–2 години.
Важливо! Подавати цукерки «Сало в шоколаді» можна з легкими алкогольними коктейлями. Запивати десерт компотами, чаями або молочними напоями не рекомендується.
З кардамоном і чорним перцем
Сучасні кондитери вирішили урізноманітнити такий екзотичний десерт, додавши до нього спеції і прянощі.
Вам знадобиться:
- 150 г свіжого сала (оптимально – спинний вирізки);
- 2 плитки чорного шоколаду;
- 80 г вершкового масла;
- щіпка кориці;
- 1/3 ч. л. меленого чорного перцю;
- ¼ Ч. л. меленого кардамону;
- 1 ч. л. какао.
Покрокова інструкція:
- Сало перемелюємо на м’ясорубці, формуємо невеликі кубики і залишаємо їх застигати в морозилці на годину.
- Шоколад з вершковим маслом розтоплюємо на водяній бані.
- До шоколадної маси додаємо какао, корицю, перець і кардамон.
- Застиглі кубики занурюємо в шоколад зі спеціями і залишаємо в холодильнику для застигання.
Готовий делікатес можна прикрасити листочками м’яти або злегка присипати мигдальною стружкою.
Готуємо з імбиром
Завдяки цій прянощі унікальне ласощі набуває ще більш особливий смак та витончений аромат.
Вам знадобиться:
- 150 г чорного шоколаду;
- 100 г бекону;
- третина чайної ложки висушеного і подрібненого імбиру;
- по пів чайної ложки меленого запашного перцю і мускатного горіха;
- щіпка червоного перцю.
Покрокова інструкція:
- Бекон нарізаємо тонкими пластами і запікаємо в духовці до хрусткої скоринки (t 200°).
- Шоколад розтоплюємо і додаємо до нього спеції.
- Остиглі смужки бекону акуратно опускаємо в шоколадній масі.
- Охолоджуємо готовий продукт у холодильнику, поки шоколад повністю не застигне.
Спробувавши приготувати страву «Сало в шоколаді» по одному із запропонованих рецептів, ви переконаєтеся, наскільки цікавим і смачним може бути цей десерт, незважаючи на всю свою парадоксальність.