Сальтисон з свинячої голови – 7 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Ситний сальтисон з свинячої голови – оригінальна страва з італійської кухні. Ця холодна закуска, яку можна подати до обіднього столу або здивувати гостей на святі. Крім того, частування бюджетне, готується з субпродуктів.

Класичний сальтисон з свинячої голови

Склад продуктів:

  • голова – 1 шт. (приблизно на 7 кг);
  • цибуля – 3 головки;
  • лаврове листя – 5 листочків;
  • перець – 6 – 7 горошків;
  • часник – ціла головка;
  • кукурудзяна крупа – 5 десертних ложок;
  • свинячий шлунок – 1 шт.

Приготування:

  • Щоб самому зробити обговорювану закуску в домашніх умовах, у першу чергу потрібно підготувати шлунок. Промити його від слизу. Залишити на 8-9 годин у холодній воді.
  • По закінченні часу засипати шлунок крупою. Ретельно втерти його руками. Накрити мокрим рушником і залишити хвилин на 40. Потім змити крупу водою. Всі ці дії позбавлять шлунок від специфічного присмаку.
  • Вимити і поскоблить гострим ножем голову. Видалити очі, відрізати вуха.
  • Розрубати голову на шматки. Повністю залити їх водою. Поварити 4-5 хвилин. Замінити воду новою партією, після чого варити ще 4 години.
  • Засипати в каструлю з м’ясом очищені зубчики часнику, перець, великі скибочки цибулі, сіль, лаврушку. Готувати ще 1 годину.
  • Вийняти м’ясо з бульйону. Дрібно порізати. При необхідності досолити. Наповнити їм шлунок.
  • Отвір зашити кулінарними нитками.
  • Залишився бульйон процідити, довести до кипіння і відправити в нього шлунок з начинкою. Варити на мінімальному вогні 60-70 хвилин.
  • Для гарного кольору запекти частування ще півгодини в духовці при середній температурі.

На ще гаряче блюдо встановити вантаж. Дати йому охолонути і перемістити в холод на 7 годин.

Готуємо в марлі

Склад продуктів:

  • свиняча голова – 1 ціла;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • перець – 4 – 5 горошин;
  • часник – 6 – 7 часточок;
  • лаврове листя – 4 листочка;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Попередньо промиту і очищену голову, розрубати на 8 частин. Якщо в ній залишився мову, окремо замочити його на півгодини в солоній холодній воді.
  • Всі м’ясні шматки (в тому числі і порізаний мова) залити водою у великій каструлі. Додати великі скибочки очищеного цибулі і моркви, зубчики часнику, спеції, сіль, лаврушку.
  • Варити м’ясо на маленькому вогні. На це піде 5-6 годин.
  • З мови зняти шкірку. Всі м’ясні шматочки дрібно порубати. Кістки і овочі викинути.
  • Форму застелити марлею, складеною в 5-6 шарів.
  • Зверху розкласти м’ясо і жир. За бажанням додатково присипати сіллю і спеціями.
  • Кінці марлі зв’язати вузлом зверху.
Дивіться також:  Картопля з беконом – 7 рецептів, як приготувати в духовці на сковороді і мультиварці

Притиснути заготівлю вантажем. Залишити в холодильнику на 11 годин, після чого зняти марлю і скуштувати оригінальну страву.

В мультиварці

Склад продуктів:

  • свиняча голова – 1 шт.;
  • часник – 6 зубчиків;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • коріння для бульйону.

Приготування:

  • Є кілька способів, як зробити сальтисон з свинячої голови. Один з них пропонує використання мультиварки. Для цього потрібно порізати підготовлену (очищену) голову великими шматками і покласти їх в чашу кухонного помічниці.
  • Туди ж відправити улюблені коріння для бульйону, очищений часник, сіль і спеції.
  • Варити м’ясо у відповідному режимі 7-8 годин.
  • Готовий продукт розібрати на шматочки, викинувши кістки, а також коріння і часникові головки.
  • Укласти м’ясо в кілька шарів чистої марлі. Притиснути вантажем. Дати охолонути.
  • Залишити заготовку в холодильнику на всю ніч.

Акуратно видалити покриття і порізати на порційні шматочки.

Сальтисон з свинячої голови в шлунку

Склад продуктів:

  • свиняча голова – 1 шт.;
  • підготовлений шлунок – 1 шт.;
  • сіль – 3 десертні ложки
  • подрібнений мускатний горіх – 2 десертні ложки;
  • мелений перець – за смаком;
  • лаврове листя – 5 листочків.

Приготування:

  • Шлунок підготувати заздалегідь — вимочити і обробити кукурудзяною крупою.
  • Очищену промиту голову порізати великими шматками. Зварити з лаврушкой, сіллю і спеціями. На весь процес піде 5 годин.
  • Обібрати м’ясо з кісток. При необхідності досолити.
  • Набити м’ясними шматочками підготовлений шлунок. Зашити його.
  • У що залишився від м’яса бульйоні зварити сальтисон в шлунку. Залишити його в киплячій рідини на 60 – 70 хвилин.

За бажанням можна запекти страву в духовці до легкої рум’яності.

Традиційний український рецепт

Склад продуктів:

  • свиняча голова – 1 шт.;
  • шлунок – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • свіже сало – 200 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • свіжий часник – 7 – 8 зубків;
  • сіль і спеції;
  • кукурудзяна крупа – 250 г;
  • лаврове листя – 4 листочка;
  • горошок чорного перцю – 4 – 5 шт.
Дивіться також:  Ескалоп з свинини на сковороді – 6 рецептів, як приготувати

Приготування:

  • Промиту зачищену голову, розрубати на 8 частин. Залити водою. Після закипання замінити рідину.
  • Відразу додати до м’яса лаврушку (3 листочка), перець, половину очищених зубчиків часнику, овочі, сіль і спеції. Варити на мінімальному вогні близько 5 годин.
  • Вивернути шлунок. Ретельно вимити його, масажуючи руками, видаляючи слиз та інші забруднення.
  • Залити свинячий шлунок лимонним соком (половиною) і натерти великою кількістю крупної солі. Через чверть години знову ретельно промити.
  • Залити шлунок залишилися лимонним соком. Додати до нього решту лаврушки і кілька горошин перцю. Залити все водою. Залишити на 90 хвилин.
  • В останню чергу ретельно натерти шлунок крупою (кукурудзяного) і знову промити.
  • Відокремити м’ясо від кісток. З мови зняти плівку. Все порізати невеликими шматочками. Змішати з рештою размятым часником і маленькими скибочками сала. Досолити і поперчити. Все добре перемішати.
  • Набити м’ясної масою основу. Зашити шлунок. Варити сальтисон в залишився від голови бульйоні 1,5 години.

Залишити готове частування під гнітом на 3 години.

Як приготувати в пляшці

Склад продуктів:

  • свиняча голова – 1 шт.;
  • лаврове листя – 4 листочка;
  • сіль і спеції – за смаком;
  • корінь селери – 1 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • морква – 1 шт.;
  • свіжий часник – 1 головка.

Приготування:

  • Щоб приготувати сальтисон в пляшці, насамперед потрібно зайнятися м’ясом. Зачистити голову. Відрізати мову. Замочити частини на 3,5 години в крижаній воді, періодично міняти рідину.
  • Знову промити м’ясо.
  • Залити його свіжою водою, і відправити варитися на 5 годин. Відразу всипати в каструлю сіль, спеції, селера, овочі і половину очищених часникових зубков.
  • Підготувати велику пластикову пляшку.
  • Зняти з кісток готове м’ясо. З мови зчистити плівку. Порізати шматочками продукти. Додати до них залишився подрібнений часник.
  • Перекласти м’ясні шматочки з часником в пляшку. Щільно набити ними ємність. Простір, що залишився заповнити процідженим бульйоном.
  • Відправити пляшку в холодильник на всю ніч.
Дивіться також:  Закуски для фуршету – 10 рецептів на святковий стіл

З готового блюда акуратно зрізати пластик. Порубати частування кружечками як ковбасу.

Простий і швидкий спосіб приготування сальтисона

Склад продуктів:

  • голова (свині) – 1 шт. (на 4 – 5 кг);
  • нежирна свинина – 1 кг;
  • свинячі ніжки – 2 шт.;
  • корінь петрушки і селери – по 2 шт.;
  • сіль і спеції – за смаком;
  • свіжий часник – 100 р.

Приготування:

  • Підготовлену (очищену і промиту) голову покрити водою. До неї надіслати скибочки м’яса і ніжки. Залишити продукти на 3 – 4 години. В процесі двічі поміняти рідина.
  • Помістити в каструлю коріння, сіль, спеції, очищений часник. Додати до них все м’ясо. Залити інгредієнти свіжою водою. Варити 4 години, знімаючи пінку.
  • М’ясо порізати шматочками разом з хрящиками. Досолити, додати спеції. Перекласти в силіконові форми. Залити процідженим бульйоном.

Залишити частування в холоді на всю ніч. Подати до столу з гірчицею і/або хріном.

Головна помилка будь-якої господині – опускати шлунок з сальтисоном ще холодний бульйон. Його обов’язково потрібно занурювати у окріп, інакше покриття лопне, і страва буде зіпсовано.

Замість шлунка, можна використовувати не тільки марлю, але також пакет або рукав для запікання.

Прокрутка до верху