Дивно смачним, ніжним і соковитим східним пиріжком є самса. Рецепт приготування в домашніх умовах такої страви досить простий і зрозумілий. Найважливіше в процесі – правильно замішувати, згортати і розгортати тісто. Що стосується начинки, (на відміну від звичних чебуреків та інших подібних страв) для самси м’ясо і овочі не перетворюються в фарш, а нарізати дрібними шматочками.
Самса — класичний рецепт в домашніх умовах
Найпростішим виявився класичний рецепт. Для нього потрібно підготувати наступні продукти: 1 ст. води і в 4 рази більше борошна, яєчний жовток, щіпку солі, жменя кунжуту, 3 білих цибулини, 340 г будь-якого м’яса з прошарками сала, 80 г вершкового і пару столових ложок рослинного масла.
У миску виливається вода, масло, кладеться щіпка солі.
В рідину відправляється просеянная біла мука. В залежності від її якості може піти від 3 до 4 склянок продукту.
З перерахованих інгредієнтів замішується круте щільне тісто, як для пельменів. Воно выминается до гладкості і забирається в плівку на 25 хвилин.
Цибулини та м’ясо нарізати невеликими кубиками, солятся, перемішуються. Можна додати будь-які приправи.
«Свіже» тісто розкочується в коржик середньої товщини, змащується м’яким вершковим маслом і скручується в рулет, який потрібно вкласти в широку миску, накрити плівкою і прибрати в холод на півгодини.
Далі охолола «равлик» нарізати невеликими шматочками упоперек. Кожен з них обвалюється в борошні і тонко розкочується.
На отримані заготовки викладається м’ясо з цибулею.
З тіста з начинкою ліпляться акуратні трикутники, які потрібно змастити жовтком, збитим з водою, укласти гладкою стороною вгору, присипати кунжутом і випікати 45 хвилин при 170 градусах.
Готові гарячі пиріжки перекладаються в миску і накриваються рушником з натуральної тканини для збереження м’якості. Аналогічним чином готується і самса тандирна.
Готуємо з готового традиційного листкового тіста з м’ясом
Якщо немає часу займатися непростим тестом для самси, можна купити готове листкове. В якості начинки краще використовувати жирну баранину (800 г), а також: 8 середніх цибулин, 1,5 ч. л. зіри, вершкове масло, сіль.
М’ясо гострим ножем рубається на маленькі шматочки. Якщо жиру обмаль, можна влити до баранині невелику кількість рослинного масла.
Також в м’ясо додаються мініатюрні кубики цибулі, зіра і сіль.
Тісто розрізається на декілька частин, кожна з яких розкочується, змащується м’яким вершковим маслом, згортається в рулет і охолоджується 15-17 хвилин.
Далі холодна маса нарізається рівними квадратами, в центр кожного викладається м’ясна начинка. Кінці заготовки підтягуються до середини і щільно защипываются.
Заготовки викладають на лист, змащений жиром, і випікаються в жаркій духовці близько 35 хвилин.
Якщо не залишити тісто в холоді, то в духовій шафі самса з листкового тіста буде сильно тріскатися в процесі готування.
Прекрасно поєднується тісто для самси з курячої начинкою. Крім 2 великих стегенець (близько 800 г), потрібно: 3 невеликих цибулини, 110 мл крижаної води, 1 ст. борошна, 140 г вершкового масла, сіль. При приготуванні обговорюваних пиріжків також застосовується жовток і кунжут для декору.
Борошно в глибокій мисці з’єднується з дрібкою солі і натертим на крупній тертці охолодженим маслом.
Компоненти ретельно перемішуються, після чого заливаються крижаною водою. Вручну добре вимісити тісто і поставити в холод на 40 хвилин мінімум.
З кісток зрізається м’ясо птиці і дрібно рубається гострим ножем. До нього додається нашатковану цибулю. Начинку ретельно перемішати і посолити. При бажанні можна додати рубану зелень.
Охолоджене тісто нарізати на невеликі шматочки, кожен з яких розкачується в коржик.
На середину заготовок викладається фарш і збирається трикутник. Шви потрібно скріплювати максимально ретельно.
Випікається самса з куркою близько 40 хвилин в розігрітій духовці до появи золотистої скоринки.
Щоб зібрати трикутник з коржі, потрібно підняти бічний і нижній край тесту до центру, а потім зліпити, утворюючи кут. Залишиться лише підняти другий бічний край до середини і скріпити шви.
З листкового тіста з сиром
Для такого частування можна використовувати готове покупне тісто, але зовсім нескладно зробити його самостійно. Для цього знадобиться: 450 г борошна, 1 ст. води, 130 г вершкового масла, 1,5 ч. л. солі. Для начинки взяти: 350 г сиру сулугуні або іншого розсільного.
Вода з сіллю перемішуються в глибокій мисці. Поступово в ємкість засипають борошно і замішують еластичне тісто.
Як тільки маса перестане липнути до пальців, її потрібно тонко розкачати, змастити вершковим маслом, скачати в тугий рулет, загорнути в пакет і відправити в холод на кілька годин.
Ропні сир треться на тертці з найбільшими осередками. При необхідності його можна підсолити.
Холодне тісто нарізати на шматочки, кожен з яких тонко розкочується і начиняється сиром.
В добре розігрітій духовці випічка готується 25 хвилин.
Перед подачею до столу страву має настоятися в глибокій мисці під кухонним рушником близько 15 хвилин.
На дріжджовому тесті з фаршем
Самса виходить смачною не тільки з листкового, але і з дріжджового тіста. Підійде для цього готовий продукт (1 пачка). Для начинки буде використовуватися: 450 р фаршу з свинини і яловичини, 200 г білого цибулі, сіль, пахучі трави.
Цибулю дрібно шинкуется і змішується з фаршем. Масу потрібно посолити і приправити будь-якими спеціями.
Заздалегідь розморожене тісто тонко розкочується, і з допомогою склянки формуються гуртки. У центр кожного з них викладається начинка, після виходить трикутник.
Важливо зробити заготовку плоскою, сильно притиснувши її долонею.
Пиріжки випікаються на деку, припыленном борошном, 15 хвилин при 220 градусах.
Таке частування не варто змащувати жовтком, краще змастити тісто підсолодженим молоком.
Готуємо класичну самсу з яловичиною
Це східне блюдо порадує гурманів тонким хрустким тестом і соковитою ситної начинкою. Краще використовувати готовий яловичий фарш з цибулею (800 г). А також: 1 ст. теплої кип’яченої води, 800 г борошна, пачку вершкового масла, 1 ст. л. солі, по дрібці зіри і чорного меленого перцю.
Сіль висипається в теплу воду. Як тільки її кристали розчиняться в рідині, можна починати підмішувати в масу борошно.
Спочатку ложкою, а потім руками замішується щільне тісто.
Як тільки маса перестане липнути до пальців, вона згортається в ковбаску і нарізати на 4 рівні частини.
Кожна частина розкачується в тонкий пласт (близько 2 мм завтовшки) і рясно змащують розм’якшеним вершковим маслом.
Всі чотири заготовки укладаються один на одного і потім згортаються в тугий рулет.
Тісто нарізати на круглі тонкі часточки, кожна з яких тонко розкочується. Загортається всередину начинка, а сторони кола акуратно з’єднуються в трикутник.
Готується самса з м’ясом в гарячій духовці близько 55 хвилин.
Пиріжки перед випічкою викладаються на деко, застелений промасленим пекарської папером.
По-узбецьки
Традиційна українська самса готується з начинкою з баранини. Найпростіше взяти вже готовий фарш (450 г). Склад компонентів: 450 г борошна, 3 цибулини, стандартну пачку вершкового масла, 2 курячих яйця, 1 ст. води, по дрібці зіри, солі, меленого перцю і кунжуту двох кольорів (чорного і білого).
Цибулю дрібно шинкуется, мнеться руками, після чого солиться, перчится і присипається зірою.
Фарш з’єднується з подрібненим овочем. При необхідності він також досаливается.
У теплій воді розчиняється 0,5 ч. л. солі.
У масу додається половина розм’якшеного масла і яйце. Інгредієнти злегка збиваються виделкою.
Далі невеликими порціями в масу всипається просеянная мука і тісто вимішується руками. Воно не повинно бути занадто м’яким.
Колобок тесту ділиться на 5 кульок, які накриваються плівкою і залишають на півгодини при кімнатній температурі.
Кожен клубок тонко розкочується і змащують розтопленим маслом. Коли заготовки злегка підсохнуть і вберуть в себе жир, їх можна укладати один на одного.
Спочатку маса згортається в тугий рулет, потім скручується спіраллю, укладається на тарілку, накривається плівкою і забирається в холод на 50 хвилин.
Охолоджене тісто нарізати на шматочки, кожен з яких розкачується в тонкі невеликі коржі. На заготівлі викладається начинка, після чого з них формуються трикутники.
Випікається страву на масляному листі до рум’яного кольору (близько 40 хвилин) при 200 градусах.
Для прикраси самса посипається сумішшю білого і чорного кунжуту.
З дріжджового тіста з куркою та картоплею
В начинку до обговорюваних східним пиріжків можна додавати не тільки м’ясо, але також і картоплю. Від цього самса виходить ще більш смачною і соковитою. Для її приготування використовується: 0,6 л. кислого молока, 11 г сухих дріжджів, 1,5 ст. л. солі і цукру, 1,2 кг якісної пшеничного борошна, 60 мл рослинного масла, 450 г курячого філе, 3 картоплини і цибулини, шматочок вершкового масла, перець ч/м, сіль. Далі детально описується приготування самси з курячим м’ясом і картоплею.
В половині склянки теплої кип’яченої води розчиняються дріжджі, сіль, цукор. У масу вливається підігріте молоко, і всі компоненти ретельно перемішуються.
Потроху в дріжджову суміш всипається просеянная борошно. В самому кінці В тісто відправляється рослинне масло. Маса повинна бути тугий, але еластичною.
Колобок тесту накривається чистою серветкою на 35 хвилин в теплому місці. Після обминания маса повертається в тепло ще на 50 хвилин.
Картопля, куряче філе і цибулю нарізати мініатюрними кубиками, перемішуються, солятся і приправляють перцем.
Готове тісто ділиться на три частини, кожна з яких розкочується, змащується рідким вершковим маслом і укладається на попередню. Стопка заготовок згортається в тугий рулет. Останній нарізається тонкими шматочками (ширина кожного близько 2,5 див).
Кожен шматок тонко розкочується качалкою, всередину кладеться начинка і мініатюрний шматочок вершкового масла.
Дуже смачною виходить самса з сиром. Начинка в ній буде несолодким – з часником і зеленню. Крім сиру (270 м), потрібно взяти: перо зеленого цибулі, 2 гілочки свіжого кропу, яйце, 4 часникових зубця, 7 г сухих дріжджів, 90 мл жирного молока, 1 ч. л. солі і таку ж кількість цукру, пачку сиру (5%), 450 г борошна, 70 мл олії.
У підігрітому молоці розчиняються дріжджі, сіль, цукор. Під плівкою маса залишається на 12 хвилин до утворення пінки.
Яйце збивається з дрібкою солі.
Борошно просіюється і змішується з яєчної солоної масою. До цих інгредієнтів виливається готова опара і масло.
Замішується тісто пластичне і гладке), яке залишається в теплі на 1,5 години.
Для начинки сир розтирається з часником і рубаною зеленню. Можна посолити за смаком.
Шматочки тіста розтягуються в круглі коржики, в центр яких викладається сирна маса.
Апетитні трикутники настоюються в теплі ще 12-15 хвилин, після чого випікаються в гарячій духовці 35 хвилин.