З настанням осені, коли всі навколо знаходиться в очікуванні таких рідкісних промінчиків сонця, хочеться зробити меню яскравіше. У цьому допоможе використання «сонячних» плодів – яблук, груш, гарбуза… Нижче запропоновані найсмачніші рецепти самси з гарбузом – страви неординарного і тому особливо інтригуючого.
Традиційна самса з гарбузом по-узбецьки
Незважаючи на те, що вироби, що нагадують пиріжки, в узбецькій кухні готуються переважно з м’ясом, рецепти з гарбузом азіатські хазяєчки виконують нітрохи не гірше.
Інгредієнти:
- 800 г борошна;
- 200 мл води;
- яйце;
- 200 г вершкового масла;
- цибулина;
- 350 г гарбуза;
- щіпка солі і трохи меленого перцю.
Спосіб приготування:
- У просторій ємності з’єднуються яйце, тепла вода, ½ заявленої кількості топленого масла, сіль і просеянная борошно. Замішується еластичне тісто.
- Отримана маса ділиться на 3 кульки, які вирушають відпочити в тепло хвилин на 30.
- Потім кожен колобок розкачується в тонкий пласт.
- Один з шарів змащується маслом і покривається іншим, на якому, у свою чергу, створюється аналогічна олійна прошарок.
- Після того, як буде викладено і змазаний останній пласт, заготівля скочується в щільний рулет, який ділиться на рівні шматочки. Отримані порції розкочуються кругляком.
- У центр кожного коржика поміщаються шматочок масла і начинка з підсоленою і приправлений перцем суміші тертого гарбуза і подрібненої цибулі.
- Далі формуються трикутники, які відправляються в духовку на 35 хвилин.
Випікається самса при 200 °С до рум’яної скоринки, яка гарантує готовність виробу.
Проста випічка з листкового тіста
Хоча домашнє тісто виходить більш повітряним, не завжди є час на його заміс. Однак можна скористатися і готовим.
Самса з гарбузом з листкового тіста готується з використанням наступних продуктів:
- 600 г гарбуза;
- півкіло тесту;
- цибулина;
- стопка соняшникової олії;
- 10 г цукру;
- 15 г сметани;
- яйце;
- сіль і мелений перець.
Основні кроки приготування:
- Гарбуз очищається і нарізається кубиками.
- Так само подрібнюється і цибулю, який потім пассеруется на олії до прозорості.
- До м’якого овочу додаються гарбузове кубики, сіль, цукор і перець, після чого обсмажується не більше 5 хвилин.
- З тіста готують прямокутники, на які відразу викладається начинка.
- Далі формуються заготовки самси класичної форми, які змазують сметаною, змішаною з яйцем.
- Деко з виробами поміщається в розігріту до 200 °C духовку на 25 хвилин.
За бажанням можна присипати вирушає в духовку самсу кунжутом.
З додаванням в начинку м’яса
Ситну самсу можна приготувати з додаванням у фарш 200 г яловичої м’якоті.
Також знадобиться:
- 1 кг листкового тіста;
- 50 г баранячого жиру;
- 650 г гарбуза;
- 2 цибулини;
- ½ Стопки соняшникової олії;
- 10 г цукру;
- стручок гострого перцю;
- сіль.
Покрокова інструкція виконання:
- Гарбуз без шкірки нарізати дрібними кубиками, які змішуються з шматочками яловичини, жиру, гострого перцю і цибулі.
- Фарш ретельно перемішується, солиться і заправляється олією.
- Розморожене листкове тісто згорнути в рулет і ділиться на шматочки.
- Вироби розкочуються в формі коржів, з яких створюються трикутники з начинкою.
- Самса викладається на деко, де змащується яйцем і випікають в гарячій духовій шафі (200 °C) близько півгодини.
У рецепті можна замінювати яловичину на будь-який інший улюблений сорт м’яса – смак і аромат готової випічки від цього не постраждають.
Самса з гарбузом і смаженою цибулею
Варіант ароматної начинки з гарбуза з додаванням смаженого лука робить вироби ще більш апетитними.
Для підготовки самси використовуються:
- 800 г листкового тіста;
- 400 г гарбуза;
- 3 цибулини;
- шматочок вершкового масла;
- сіль і спеції.
Етапи створення:
- З цибулин готуються кубики, які доводяться до прозорості на вершковому маслі.
- Гарбуз очищена натирається і змішується з цибульними шматочками.
- Начинка солиться і приправляється.
- Готуються листкові коржі, з яких формується самса з цибульно-гарбузовою начинкою. Порції випікаються при 200 °C протягом 25 хвилин.
На замітку! В залежності від товщини тесту тривалість випікання може злегка варіюватися в межах 5 хвилин. Також якщо використовуються досить великі гарбузове шматочки, самса може перебувати в духовці трохи довше.
З картоплею
Овочеву гарбузову начинку смачною самси можна доповнювати різними інгредієнтами, серед яких може бути і картоплю.
Для створення самси з тыквено-картопляною масою всередині знадобляться:
- 1 кг листкового тіста;
- по 350 г гарбуза і картоплі;
- 3 цибулини;
- шматочок вершкового масла;
- сіль.
Хід роботи:
- Очищені овочі нарізати дрібними кубиками.
- Начинка добре перемішується, солиться і заправляється топленим маслом.
- На розкачані з листкового тіста кола викладається овочева маса, після чого порції розподіляються по покритому пергаментом деку.
- Випікається страву до готовності при 200 °C.
Щоб освіжити смак закуски, можна додати в начинку рубану зелень.
Рецепт з курдючним жиром
У традиціях грузинської кухні ароматна самса готується з таких інгредієнтів:
- 1 кг листкового тіста;
- 700 г гарбуза;
- 3 цибулин;
- шматочки курдючного жиру;
- солі і спецій.
Щоб приготувати самсу:
- Гарбуз натирається і при необхідності віджимається, а цибулю дрібно рубається.
- Фарш вимішується і доповнюється дрібними кубиками жиру.
- Заготовки з листкового тіста наповнюються підготовленою начинкою, після чого кінці тесту защипываются таким чином, щоб вийшли трикутники.
- Вироби відправляються в гарячу духовку на 25 хвилин
Кількість жиру залежить від бажаного результату: для отримання соковитою, але менш калорійною самси досить використовувати 50 г курдюка.
Пісна самса з гарбузом
Якщо з класичної рецептури або її варіацій виключити продукти тваринного походження, самса перетворюється на відмінні дієтичне пиріжки.
Інгредієнти:
- 450 г листкового тіста;
- 350 г гарбуза;
- 2 цибулини;
- стопка соняшникової олії;
- сіль і мелений перець.
Послідовність дій:
- Начинка для дієтичної самси готується з тертого гарбуза і подрібненої цибулі з додаванням солі, соняшникової олії і меленого перцю.
- Тісто розкочується досить тонким пластом, з якого створюються прямокутники за допомогою гострого ножа.
- На отримані заготовки викладається начинка, після чого їх краю защипываются.
- Самса відправляється на деко, який відразу ставиться в духовку, розігріту до 200 °C, на 25 хвилин.
Для кращої фіксації країв самси вони змазують яйцем до того, як начинка буде розподілена по трикутним заготівлях.
Самса з гарбуза – це оригінальна випічка, яка є відмінною альтернативою традиційним пиріжків. Обов’язково спробуйте таке блюдо в осінній сезон, коли гарбуз стигла, свіжа і особливо ароматна.