У грузинській кухні популярна страва з домашньої птиці під соусом сациві, яке найчастіше готується з жирної курки або індички. Сациві з курки отримало більше поширення і в Росії при сервіровці як повсякденних, так і святкових столів.
Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи
Для приготування традиційної страви грузинської кухні, смак якого неможливо забути, спробувавши хоча б один раз, потрібно:
- домашня курка в 2,5 кг;
- 2 цибулини;
- 300 г волоських горіхів;
- головка часнику;
- по 40 мл винного оцту і соняшникової олії;
- сіль, лавровий лист, шафран, уцхо-сунелі, коріандр, червоний пекучий перець.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних кроків:
- У добре промитої тушки видаляється гузка, після чого курка ділиться на шматочки. Вони поміщаються в киплячу воду для збереження більшої соковитості.
- У бульйон додається ціла цибулина і м’ясо вариться до готового стану на невеликому вогні.
- За кілька хвилин до завершення варіння до курки відправляється лавровий лист.
- М’ясо витягується і звільняється від кісток. З процідженого бульйону знімається трохи жиру, щоб страва не застигло.
- Цибульні кубики пассеруются на повільному вогні до золотистого кольору.
- Ядра соковитих горіхів світлого кольору пропускаються разом з очищеним часником через м’ясорубку.
- Горіхово-часникова маса змішується з сіллю і спеціями, після чого заливається 400 мл бульйону.
- Після чергового перемішування рідина виливається на сковорідку з цибулею, де також змішується з оцтом.
- Після закипання соусом з консистенцією густої сметани заправляється м’ясо.
- Блюдо ставиться в холодильник і може подаватися до столу не раніше, ніж через 4 години.
Готуємо з волоськими горіхами і сметаною
Курка з волоськими горіхами і сметаною готується за більш спрощеною схемою, проте володіє не менш насиченим смаком і ароматом.
Виповнюється рецепт з:
- курки;
- 800 г сметани;
- 300 г волоських горіхів;
- такої ж кількості свіжої петрушки;
- 100 г сушеної кінзи;
- головки часнику;
- солі і перцю.
Етапи створення:
- Відварене м’ясо ділиться на шматочки.
- У блендері готується соус зі сметани, горіхових ядер, часнику, зелені і солі.
- М’ясо заливається соусом і поміщається в холодильник для просочення.
Покрокове приготування з вершками
Сациві з ніжним вершковим смаком можна з легкістю приготувати з:
- 2 цибулин;
- 1 кг курки;
- 200 мл вершків;
- невеликої кількості борошна;
- 30 г вершкового масла;
- головки часнику;
- 200 г волоських горіхів;
- солі і спецій для сациві.
У приготуванні виконуються кроки в наступній послідовності:
- З курки і цілої цибулини вариться бульйон, якого для приготування грузинської страви потрібно ½ л.
- М’ясо ділиться шматочками різних форм і розмірів.
- Що залишився лук подрібнюється і пассеруется на вершковому маслі в сотейнику, куди потім викладається і м’ясо.
- Часник подрібнюється в блендері разом з горіхами, спеціями і сіллю.
- Отримана маса заливається процідженим бульйоном і вершками, після чого все переливається в глибоку сковороду з товстим дном.
- Після закипання сациві притрушивается борошном для загустіння.
Сациві з курки з арахісом
Цікавий рецепт, для втілення в життя якого потрібні такі складові:
- курка – ½ кг;
- масло вершкове – шматочок;
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 50 р;
- арахіс – в 2 рази більше;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – ½ головки;
- сіль, оцет і спеції.
Готується блюдо таким чином:
- Промита і очищена курка відварюється і ділиться на невеликі шматочки. Вони обсмажуються до рум’яної скоринки на ½ вказаного в рецепті олії.
- Цибуля шинкуется і разом з борошном обсмажується на решті олії.
- Наприкінці до цибулі додаються подрібнений часник, сіль і оцет.
- В один сотейник викладаються птиця та овочі, після чого все заливається 400 мл процідженого бульйону і гаситься.
- В кінці гасіння в блюдо вводиться подрібнений арахіс, попередньо змішаний з жовтками.
З курячої грудки
Легкий у виконанні рецепт ароматної страви.
Для приготування потрібні:
- 2 грудки;
- 150 г волоських горіхів;
- пучок кінзи;
- шматочок вершкового масла;
- 30 мл соняшникової олії;
- головка часнику;
- спеції для сациві і сіль.
Щоб насолодитися оригінальним стравою кавказької кухні виконуємо наступне:
- За допомогою блендера подрібнюються горіхи, зелень і половина часнику.
- Маса змішується зі склянкою води і залишають для набухання горіхів на 1 годину.
- Лук ріжеться півкільцями, а грудка – тонкими смужками.
- Цибульні півкільця пассеруются. Після придбання цибулею золотистого кольору в сковороду викладаються шматочки птиці і обсмажуються до рум’яної скоринки.
- М’ясо-цибульна маса і горіхова суміш перекладають у каструлю, де заливаються 100 мл води.
- Через 10 хвилин перебування на повільному вогні, через які не можна допускати закипання, страва солиться і приправляється за смаком.
- Після того як сациві закипить, страва забирається з плити.
Просте виконання грузинської страви
Щоб насолодитися смаком грузинської страви, достатньо придбати:
- 1,6 кг курки;
- 300 г очищених волоських горіхів;
- 3 цибулини;
- 2 головки часнику;
- 15 мл топленого масла;
- спеції для сациві (шафран, хмелі-сунелі, коріандр);
- сіль і перець.
У процесі створення дотримуємося такого алгоритму:
- З курячого м’яса готується бульйон, який потім проціджують.
- М’ясо ділиться на шматочки. Подрібнену цибулю пассеруется. Волоські горіхи кришаться в ступці.
- Готується соус сациві для курки шляхом змішування волоських горіхів, спецій, цибулі і подрібненого часнику.
- Соус рідкої консистенції переливається в сотейник, доводиться до кипіння, після чого туди ж кладуть шматки м’яса.
- Після охолодження сациві відправляється в холодильник на кілька годин.
Як зробити в мультиварці?
Знамените грузинське блюдо можна приготувати за допомогою мультиварки.
Для цього слід підготувати:
- курка – 1 шт.;
- масло вершкове і рослинне – 50 мл;
- кінза – 1 пучок;
- борошно – 50 р;
- горіхи волоські – 300 г;
- цибуля – 6 шт;
- часник – 2 головки;
- сіль, спеції для сациві.
Спосіб приготування:
- У змащену маслом чашу мультиварки викладається по половині подрібненого часнику і цибулі.
- На овочеву «подушку» поміщаються підсолені шматочки обробленої тушки.
- На мультиварці на режимі «Випічка» встановлюється таймер в 40 хвилин.
- В окремій мисці за допомогою блендера змішуються залишилися часник, цибуля, кінза і горіхи.
- У глибокій піалі спеції і борошно розводять водою, після чого посуд вводиться горіхова маса.
- По закінченні програми м’ясо заливається соусом і мультиварка встановлюється в режим «Гасіння» на 60 хвилин.
- Після приготування страву перекладається в іншу ємність, яка відправляється в холод на 10 – 12 годин.
З чим подають сациві з курки?
Традиційне блюдо грузинської кухні подається в холодному вигляді, тому як гарнір використовуються кукурудзяна каша, зразок мамалиги, кукурудзяні коржі або лаваш. У разі, коли господиня вирішила подати сациві гарячим, то відмінним доповненням стане холодний гарнір у вигляді пюрированого картоплі або розсипчастого рису.
Сациві – яскраве блюдо кавказької кухні, яке при дотриманні певних правил без праці можна приготувати в домашніх умовах, зберігаючи його вишуканий смак і національний колорит.