Сациві з курки – 7 смачних рецептів приготування

У грузинській кухні популярна страва з домашньої птиці під соусом сациві, яке найчастіше готується з жирної курки або індички. Сациві з курки отримало більше поширення і в Росії при сервіровці як повсякденних, так і святкових столів.

Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи

Для приготування традиційної страви грузинської кухні, смак якого неможливо забути, спробувавши хоча б один раз, потрібно:

  • домашня курка в 2,5 кг;
  • 2 цибулини;
  • 300 г волоських горіхів;
  • головка часнику;
  • по 40 мл винного оцту і соняшникової олії;
  • сіль, лавровий лист, шафран, уцхо-сунелі, коріандр, червоний пекучий перець.

Спосіб приготування полягає у виконанні наступних кроків:

  • У добре промитої тушки видаляється гузка, після чого курка ділиться на шматочки. Вони поміщаються в киплячу воду для збереження більшої соковитості.
  • У бульйон додається ціла цибулина і м’ясо вариться до готового стану на невеликому вогні.
  • За кілька хвилин до завершення варіння до курки відправляється лавровий лист.
  • М’ясо витягується і звільняється від кісток. З процідженого бульйону знімається трохи жиру, щоб страва не застигло.
  • Цибульні кубики пассеруются на повільному вогні до золотистого кольору.
  • Ядра соковитих горіхів світлого кольору пропускаються разом з очищеним часником через м’ясорубку.
  • Горіхово-часникова маса змішується з сіллю і спеціями, після чого заливається 400 мл бульйону.
  • Після чергового перемішування рідина виливається на сковорідку з цибулею, де також змішується з оцтом.
  • Після закипання соусом з консистенцією густої сметани заправляється м’ясо.
  • Блюдо ставиться в холодильник і може подаватися до столу не раніше, ніж через 4 години.

Готуємо з волоськими горіхами і сметаною

Курка з волоськими горіхами і сметаною готується за більш спрощеною схемою, проте володіє не менш насиченим смаком і ароматом.

Дивіться також:  Як смажити пельмені на сковороді: заморожені і немає – правильні рецепти

Виповнюється рецепт з:

  • курки;
  • 800 г сметани;
  • 300 г волоських горіхів;
  • такої ж кількості свіжої петрушки;
  • 100 г сушеної кінзи;
  • головки часнику;
  • солі і перцю.

Етапи створення:

  • Відварене м’ясо ділиться на шматочки.
  • У блендері готується соус зі сметани, горіхових ядер, часнику, зелені і солі.
  • М’ясо заливається соусом і поміщається в холодильник для просочення.

Покрокове приготування з вершками

Сациві з ніжним вершковим смаком можна з легкістю приготувати з:

  • 2 цибулин;
  • 1 кг курки;
  • 200 мл вершків;
  • невеликої кількості борошна;
  • 30 г вершкового масла;
  • головки часнику;
  • 200 г волоських горіхів;
  • солі і спецій для сациві.

У приготуванні виконуються кроки в наступній послідовності:

  • З курки і цілої цибулини вариться бульйон, якого для приготування грузинської страви потрібно ½ л.
  • М’ясо ділиться шматочками різних форм і розмірів.
  • Що залишився лук подрібнюється і пассеруется на вершковому маслі в сотейнику, куди потім викладається і м’ясо.
  • Часник подрібнюється в блендері разом з горіхами, спеціями і сіллю.
  • Отримана маса заливається процідженим бульйоном і вершками, після чого все переливається в глибоку сковороду з товстим дном.
  • Після закипання сациві притрушивается борошном для загустіння.

Сациві з курки з арахісом

Цікавий рецепт, для втілення в життя якого потрібні такі складові:

  • курка – ½ кг;
  • масло вершкове – шматочок;
  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 50 р;
  • арахіс – в 2 рази більше;
  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – ½ головки;
  • сіль, оцет і спеції.

Готується блюдо таким чином:

  • Промита і очищена курка відварюється і ділиться на невеликі шматочки. Вони обсмажуються до рум’яної скоринки на ½ вказаного в рецепті олії.
  • Цибуля шинкуется і разом з борошном обсмажується на решті олії.
  • Наприкінці до цибулі додаються подрібнений часник, сіль і оцет.
  • В один сотейник викладаються птиця та овочі, після чого все заливається 400 мл процідженого бульйону і гаситься.
  • В кінці гасіння в блюдо вводиться подрібнений арахіс, попередньо змішаний з жовтками.
Дивіться також:  Торт з кабачків – 8 рецептів

З курячої грудки

Легкий у виконанні рецепт ароматної страви.

Для приготування потрібні:

  • 2 грудки;
  • 150 г волоських горіхів;
  • пучок кінзи;
  • шматочок вершкового масла;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • головка часнику;
  • спеції для сациві і сіль.

Щоб насолодитися оригінальним стравою кавказької кухні виконуємо наступне:

  • За допомогою блендера подрібнюються горіхи, зелень і половина часнику.
  • Маса змішується зі склянкою води і залишають для набухання горіхів на 1 годину.
  • Лук ріжеться півкільцями, а грудка – тонкими смужками.
  • Цибульні півкільця пассеруются. Після придбання цибулею золотистого кольору в сковороду викладаються шматочки птиці і обсмажуються до рум’яної скоринки.
  • М’ясо-цибульна маса і горіхова суміш перекладають у каструлю, де заливаються 100 мл води.
  • Через 10 хвилин перебування на повільному вогні, через які не можна допускати закипання, страва солиться і приправляється за смаком.
  • Після того як сациві закипить, страва забирається з плити.

Просте виконання грузинської страви

Щоб насолодитися смаком грузинської страви, достатньо придбати:

  • 1,6 кг курки;
  • 300 г очищених волоських горіхів;
  • 3 цибулини;
  • 2 головки часнику;
  • 15 мл топленого масла;
  • спеції для сациві (шафран, хмелі-сунелі, коріандр);
  • сіль і перець.

У процесі створення дотримуємося такого алгоритму:

  • З курячого м’яса готується бульйон, який потім проціджують.
  • М’ясо ділиться на шматочки. Подрібнену цибулю пассеруется. Волоські горіхи кришаться в ступці.
  • Готується соус сациві для курки шляхом змішування волоських горіхів, спецій, цибулі і подрібненого часнику.
  • Соус рідкої консистенції переливається в сотейник, доводиться до кипіння, після чого туди ж кладуть шматки м’яса.
  • Після охолодження сациві відправляється в холодильник на кілька годин.

Як зробити в мультиварці?

Знамените грузинське блюдо можна приготувати за допомогою мультиварки.

Для цього слід підготувати:

  • курка – 1 шт.;
  • масло вершкове і рослинне – 50 мл;
  • кінза – 1 пучок;
  • борошно – 50 р;
  • горіхи волоські – 300 г;
  • цибуля – 6 шт;
  • часник – 2 головки;
  • сіль, спеції для сациві.
Дивіться також:  Сухарики в мікрохвильовці – 7 швидких і смачних рецептів приготування

Спосіб приготування:

  • У змащену маслом чашу мультиварки викладається по половині подрібненого часнику і цибулі.
  • На овочеву «подушку» поміщаються підсолені шматочки обробленої тушки.
  • На мультиварці на режимі «Випічка» встановлюється таймер в 40 хвилин.
  • В окремій мисці за допомогою блендера змішуються залишилися часник, цибуля, кінза і горіхи.
  • У глибокій піалі спеції і борошно розводять водою, після чого посуд вводиться горіхова маса.
  • По закінченні програми м’ясо заливається соусом і мультиварка встановлюється в режим «Гасіння» на 60 хвилин.
  • Після приготування страву перекладається в іншу ємність, яка відправляється в холод на 10 – 12 годин.

З чим подають сациві з курки?

Традиційне блюдо грузинської кухні подається в холодному вигляді, тому як гарнір використовуються кукурудзяна каша, зразок мамалиги, кукурудзяні коржі або лаваш. У разі, коли господиня вирішила подати сациві гарячим, то відмінним доповненням стане холодний гарнір у вигляді пюрированого картоплі або розсипчастого рису.

Сациві – яскраве блюдо кавказької кухні, яке при дотриманні певних правил без праці можна приготувати в домашніх умовах, зберігаючи його вишуканий смак і національний колорит.

Прокрутка до верху