У грузинській кухні популярна страва з домашньої птиці під соусом сациві, яке найчастіше готується з жирної курки або індички. Сациві з курки отримало більше поширення і в Росії при сервіровці як повсякденних, так і святкових столів.
Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи
Для приготування традиційної страви грузинської кухні, смак якого неможливо забути, спробувавши хоча б один раз, потрібно:
- домашня курка в 2,5 кг;
- 2 цибулини;
- 300 г волоських горіхів;
- головка часнику;
- по 40 мл винного оцту і соняшникової олії;
- сіль, лавровий лист, шафран, уцхо-сунелі, коріандр, червоний пекучий перець.
Спосіб приготування полягає у виконанні наступних кроків:
- У добре промитої тушки видаляється гузка, після чого курка ділиться на шматочки. Вони поміщаються в киплячу воду для збереження більшої соковитості.
- У бульйон додається ціла цибулина і м’ясо вариться до готового стану на невеликому вогні.
- За кілька хвилин до завершення варіння до курки відправляється лавровий лист.
- М’ясо витягується і звільняється від кісток. З процідженого бульйону знімається трохи жиру, щоб страва не застигло.
- Цибульні кубики пассеруются на повільному вогні до золотистого кольору.
- Ядра соковитих горіхів світлого кольору пропускаються разом з очищеним часником через м’ясорубку.
- Горіхово-часникова маса змішується з сіллю і спеціями, після чого заливається 400 мл бульйону.
- Після чергового перемішування рідина виливається на сковорідку з цибулею, де також змішується з оцтом.
- Після закипання соусом з консистенцією густої сметани заправляється м’ясо.
- Блюдо ставиться в холодильник і може подаватися до столу не раніше, ніж через 4 години.