Сациві з курки по-грузинськи – рідкісне за смакової насиченості і корисності страву під остропряным запашним горіховим соусом. Рецепт його придумали на Кавказі багато століть тому, але завдяки своєму незабутнього смаку сьогодні сациві прикрашає трапезу у багатьох країнах світу.
Сациві з курки по-грузинськи – класичний рецепт
Класичний рецепт передбачає використання грузинських прянощів і ґрунтовне приготування гострого ситного соусу із застосуванням жовтків.
Продукти:
- курка – 1 – 1,2 кг;
- ядра волоських горіхів – 2 – 2,5 склянки;
- вершкове масло – 2 столові ложки;
- 3 – 4 цибулини середнього розміру;
- 2 – 3 жовтка курячого яйця;
- 1 – 2 листків лавра, кінза свіжа пучок;
- їдальня ложка борошна (краще кукурудзяного);
- 6 – 8 зубчиків часнику;
- 2 великі ложки 3% оцту (можна винного або виноградного);
- аджика (без помідорів) – 1 – 2 чайні ложки (за смаком);
- уцху-сунелі (або хмелі-сунелі) – 1 – 2 столові ложки або суміш з розтертих насіння коріандру, майорану, блакитного пажитника, чебрецю, кориці і сухого шафрану;
- курячий бульйон – 4 склянки.
Приготування:
- Підготовлену тушку курки відварити в підсоленій воді з лавровим листом і чорним перцем (2 – 4 горошку) до напівготовності. Розібрати її на шматки, видалити шкіру і смажити до готовності.
- Дрібно нарізану цибулю пасерувати в глибокому сотейнику в суміші вершкового і рослинного масел. Додати борошно, посмажити ще 1 – 2 хвилини, не допускаючи потемніння. Потім розвести борошно 2 склянками теплого бульйону, додаючи його потроху і розмішуючи. Залишити отриману масу на маленькому вогні.
- Горіхи з кінзою і спеціями пропустити через м’ясорубку до стану дрібнозернистої суміші.
- Залити горіхову масу киплячим бульйоном з цибулею. В окропі вона змінює колір з коричнювато-жовтого на бежево-вершковий.
- Додати в бульйон, оцет і варити ще 3 хвилини на тихому вогні. Якщо суміш виходить дуже густою – додавати бульйон.
- Яєчні жовтки розтерти і збити з половиною склянки горіховою заправки, охолодженої до 45 – 50ºС.
- Потім поступово ввести жовтки в горіхову суміш, безперервно заважаючи до загустіння маси. По густоті соус повинен нагадувати сметану середньої жирності.
- Шматки птиці покласти в глибоку керамічну миску, залити гарячим соусом-сациві і поставити остигати.
Традиційно, страву подають холодним, потримавши 1 – 2 години в холодильнику. Втім, багато люблять тепле сациві, яке ні в чому не поступається стандартної подачі. Але в будь-якому випадку до нього обов’язково потрібен свіжий лаваш і зелень.
Готуємо в мультиварці
Мультиварка набагато спростить і полегшить процес приготування сациві. Навіть стежити за киплячим бульйоном під час варіння м’яса не доведеться – господині потрібно тільки тушку порізати на шматки і викласти продукти в чашу приладу.
Основні інгредієнти:
- курка – 1 – 1,2 кг;
- волоські горіхи очищені – 1,5 – 2 склянки;
- 4 середні цибулини;
- кінза (свіжа) — 1 пучок;
- 8 зубців часнику;
- аджика (гостра) — 1 чайна ложка;
- борошно – 3 столові ложки;
- хмелі сунелі (краще – уцху-сунелі) — 1 – 2 столові ложки;
- шафран (сухий) і коріандр – по 1 – 2 маленькі ложки;
- вершкове і рослинне масло;
- сіль, перець чорний мелений – за смаком.
Покроковий рецепт приготування:
- Нарізати 2 цибулини кільцями і обсмажити до рум’яного кольору
- Часник (3 зубці) дрібно подрібнити.
- Дно мультиварки змастити рослинним маслом, накришити в неї вершкового масла (40 – 50 г) і викласти цибулю з часником.
- Розділити тушку курки на порції, посолити, поперчити і викласти на дно мультиварки прямо на цибулю. Протягом 30 – 40 хвилин готувати в режимі «Випічка» або «Обсмажування» (в залежності від виду мультиварки).
- За 10 хвилин до кінця приготування птиці, почати готувати заправку. Горіхи пропустити через м’ясорубку разом з кінзою, що залишилися цибулею, часником і спеціями. Додати в горіхову суміш 2 столові ложки борошна і перемішати. Поступово влити в горіхову масу теплу воду, розмішуючи, щоб не було грудочок. По густоті готова маса стає схожою на маложирную сметану.
- Залити курку в мультиварці горіховою заправкою і готувати сациві 45 – 50 хвилин на режимі «Гасіння», щоб соус загус.
Перед подачею сациві прикрасити порізаної кінзою і зернами граната.
Варіант приготування з вершками
Дуже смачним виходить сациві, приготоване з вершками, в яких смажать птицю.
Потрібно:
- куряча тушка – 1 – 1,3 кг;
- вершки (25 – 30%) – 400 мл;
- горіхи очищені – 1,5 — 2 склянки;
- кінза свіжа;
- часник – 6 зубців;
- борошно – 1 – 2 столові ложки;
- масло вершкове і рослинне;
- хмелі-сунелі з м’ятою – столова ложка (або суміш спецій: шафран, порошок коріандру, кориця, пажитник блакитний, м’ята суха, чебрець, червоний і чорний перець), сіль;
Інструкція:
- Курку відварити до напівготовності цілком або шматками в підсоленій воді з лавровим листом.
- Відбити і натерти сіллю куряче м’ясо. Поперчити і обсмажити.
- Часник і зелень разом з горіхами і прянощами пропустити 2 рази через м’ясорубку до отримання однорідної суміші.
- Влити в горіхову кашку гарячі вершки, перемішати і за смаком додати солі і спецій.
- Залити шматки птиці соусом і тушкувати 7 хвилин на тихому вогні.
Зі сметаною і горіхами
Сациві з сметаною — це швидкий, смачний і оригінальний варіант класичного рецепту.
Продукти:
- курка вагою близько кілограма;
- сметана жирна — 200 мл;
- горіхи очищені волоські – 1 склянка;
- 5 зубців часнику, 2 цибулини;
- кінза, спеції;
- олія рослинна.
Рецепт:
- Курку розрубати на шматки і зварити.
- Посмажити дрібно порізаний лук до прозорості.
- Часник, горіхи, кінзу і спеції подрібнити в блендері до однорідності.
- Обсмажити шматки птиці, посоливши і додавши перцю і прянощів.
- Залити мелені горіхи гарячим бульйоном до отримання «кашки». Для гостроти додати половину чайної ложки густої аджики (справжньою, без томатів).
- Змішати горіховий соус зі сметаною і залити курку отриманої сметанно-горіховою заправкою. Розмішуючи, довести склад до кипіння на низькому вогні.
За традицією, страву їдять охолодженим, тоді соус стає ще більш густим і смачним.
Сациві з курки по-грузинськи з арахісом
Несподіваним за смаком вийде сациві, яке готують не з волоськими горіхами, а з арахісом (при відсутності алергії на нього). Такий варіант додасть страві особливу оригінальність.
Інгредієнти:
- курка – 0,6 – 0,7 кг;
- курячі жовтки – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт., часник – 3 – 4 зубчики;
- борошно – 2 столові ложки;
- арахіс очищений – 150 г;
- кінза – за бажанням;
- спеції.
Приготування
- Зварити курку цілком або шматками.
- Подрібнену цибулю змішати з борошном і підсмажити до прозорості.
- Арахіс з часником, зеленню і спеціями порубати в блендері як можна дрібніше.
- Змішати арахісову пасту з цибулевої сумішшю, влити гарячий бульйон (1 склянку) і тушкувати отриманий склад 3 – 4 хвилини.
- Збити жовтки в 50 – 100 мл теплого бульйону і, заважаючи, потроху додавати їх в горіхову суміш. Довести склад до кипіння, але не давати закипати. Тушкувати соус до загусання.
- Обсмажити шматки курки і залити їх арахісовим соусом-сациві.
Для подачі курку з горіхами можна або охолодити (за традиційним рецептом), або їсти в теплому вигляді.
Самий простий покроковий рецепт
Якщо хочеться гострої кавказької кухні, але часу мало або атакує втому, то цілком гідно можна приготувати «ледаче» сациві.
Вам знадобиться:
- оброблена тушка курки (філе, філе, стегенця, стегна) – 1 кг;
- очищені волоські горіхи – 150 – 200 г;
- 2 головки цибулі;
- 5 зубків часнику;
- 2 столові ложки борошна;
- зелень (переважно, кінза)
- аджика і суміш спецій за смаком (що знайдеться будинку) – коріандр, перець, чебрець, куркума, сіль.
Спрощений рецепт приготування:
- Шматки вимитої птиці посипають прянощами, сіллю і обсмажують.
- Додають до м’яса дрібно нарізану цибулю і залишають продукти тушкуватися на маленькому вогні, вливаючи потроху воду, щоб страва не підгоряло.
- У блендері подрібнюють горіхи, часник і зелень. Отриману масу перемішують з борошном.
- Потроху в орєхово-часникову суміш додають гарячу воду (закипілу) до отримання напіврідкого соусу. За смаком його солять і додають прянощі.
- Проварюють горіхову заправку на повільному вогні до потрібної густоти.
Заливають соусом шматки курки і подають їх до столу з зеленню в холодному або теплому вигляді.
Як приготувати з курячої грудки
Не гаючи часу і сил, легко приготувати сациві з курки, використовуючи курячі грудки. Процес приготування нічим не відрізняється від будь-якого вибраного рецепту, але такий варіант легше для господині, так як обробляти тушку не доведеться.
Потрібно:
- 6 курячих грудок;
- очищений арахіс або волоські горіхи – 300 г;
- 3 цибулини і половина середньої головки часнику;
- зелень, прянощі, сіль;
- 2 столові ложки борошна.
Як готувати:
- Відварити грудки або просто обсмажити їх в олії до золотистої скоринки.
- Окремо посмажити дрібно нарізаний цибулю до прозорості.
- Горіхи, прянощі, часник і зелень подрібнити в м’ясорубці до стану однорідної суміші.
- Якщо грудки відварювати, то для розведення горіхової маси використовувати гарячий бульйон так, щоб вийшов густий, але стікає з ложки соус. Спробувати його на смак посолити і, якщо потрібно.
- Якщо ж м’ясо обсмажувалося, то для соусу можна використовувати окріп.
- Для пікантної «кислинки» в сациві можна додати винний або виноградний оцет (3%) у кількості 1 – 2 столових ложок (або лимонний сік).
Залишається тільки густо залити грудки горіховою заправкою і поставити їх настоюватися у прохолодне місце.
Маленькі поради
- Вибирайте для сациві тільки світлі, жирні ядра волоських горіхів з маслянистим блиском, а не сухі коричневі (такі будуть гірчити).
- Навіть якщо ви не любите кінзу, намагайтеся використовувати в приготуванні сациві саме цю зелень. В такому соусі вона дивним чином перетворюється і надає смаку готового страви особливий неповторний відтінок.
- Якщо соус надто забарвлюється соком кінзи, його освітлюють, просто додавши 25 – 30 мл соку лимона.