Сациві з курки по-грузинськи: класичний рецепт і 7 варіантів приготування страви грузинської кухні

Грузинська кухня багата різноманітними стравами, відрізняються насиченим смаком і неповторним ароматом, який їм надає волоські горіхи, зелень і спеції. Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи також передбачає використання перерахованих вище інгредієнтів, що підсилюють і без того яскравий смак страви.

Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи

Готується блюдо за класичною рецептурою з:

  • 1 кг жирної курятини;
  • 200 г волоських горіхів;
  • 2 цибулин;
  • стопки рослинного масла;
  • 6 г коріандру;
  • 5 г паприки;
  • 5 г чорного і червоного перцю;
  • солі та зелені.

Спосіб приготування:

  • Курятина відварюється у воді протягом 1 год, після чого бульйон двічі проціджують для одержання прозорої рідини.
  • Цибулини подрібнюються і пассеруются до рум’яного кольору при постійному помішуванні.
  • Товчені горіхи додаються до цибулі, як і сіль, спеції.
  • У сковороду вливається бульйон, а потім соус гаситься близько 15-20 хвилин.
  • Після загустіння соусу в ємність на плиті викладаються м’ясні шматочки і порубана зелень.

З волоськими горіхами і сметаною

Страва з насиченим смаком можна підготувати з наступних продуктів:

  • цибульні ріпки – 2 шт.;
  • курятина – 1 кг;
  • сметана – 200 мл;
  • волоські горіхи – 200 г;
  • часник – головка;
  • спеції і зелень.

При приготуванні:

  • Вариться бульйон.
  • Горіхи зі спеціями подрібнюються в блендері, де заливаються сметаною.
  • Соус відправляється в холодильну камеру для загустіння.
  • Подрібнені цибулини, курятина обсмажуються, після чого заправляють соусом і покриваються бульйоном.
  • Після закипання блюдо вважається готовим.

Покрокове приготування з вершками

З вершками страва виходить неймовірно ніжним, зберігаючи при цьому насичені смакові якості, властиві всім страв, якими рясніє грузинська кухня.

Інгредієнти:

  • 2 цибулі ріпки;
  • 50 г борошна;
  • 1 кг курятини;
  • 200 мл вершків;
  • шматочок вершкового масла;
  • 200 г горіхів;
  • спеції, кінза і часникові зубчики.
Дивіться також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету

Спосіб створення:

  • Вариться бульйон з курятини.
  • На сковороді обсмажують цибульні півкільця з борошном, толченными горіхами і спеціями, після чого все покривається бульйоном і розведеними в ньому вершками.
  • У соус відправляються скибочки птиці і подрібнені часникові зубчики.

Сациві з курки з арахісом

Доповнивши рецептуру арахісом, господиня привнесе нові смакові нотки в страва кавказької кухні.

Використовуються:

  • ½ Кг курятини;
  • 2 яйця;
  • 50 г борошна;
  • в 2 рази більше арахісу;
  • 2 цибульні ріпки;
  • 2 часникового зубчики;
  • спеції і зелень.

У процесі підготовки:

  • Курятина відварюється до готовності.
  • Нарізані цибулини, змішують з борошном, після чого обсмажуються разом з часником і спеціями.
  • Від білків відокремлюються жовтки, які розтираються з арахісом, після чого маса міститься в сковорідку.
  • Через хвилину все покривається бульйоном.
  • Після того, як сациві протушкується протягом 10 хвилин, страва притрушивается часниковими кубиками і зеленню.

З курячої грудки

При відсутності цілої тушки можна скористатися готовою курячою грудкою, що спростить процес підготовки продуктів, з яких також будуть потрібні:

  • 100 г горіхів;
  • 2 цибульні ріпки;
  • ½ Часниковою головки;
  • рослинна олія;
  • спеції.

Щоб приготувати сациві:

  • З грудки вариться бульйон, ретельно процеживающийся після готовності.
  • Горіхи перетираються разом з часниковими зубчиками.
  • Цибульні ріпки шинкують і страхуються на сковороді з олією, де і покриваються бульйоном.
  • Після закипання в соус відправляються м’ясні кубики і спеції.
  • Коли страва загусне, прибирається з вогню.

Просте виконання страви грузинської кухні

Для господарок, які суміщають облаштування домашнього побуту з роботою, ідеально підійде варіація ледачого сациві.

Для приготування знадобляться:

  • 1 кг курятини;
  • 100 г очищених горіхів;
  • 2 цибульні головки;
  • часникова головка;
  • спеції і сіль.

Етапи створення полягають у здійсненні таких дій:

  • М’ясо відварюється і виймають з бульйону.
  • Рідка основа проціджують.
  • У блендері подрібнюються грецькі горіхи, очищені головки цибулі і часникові зубчики.
  • У підготовлену масу порційно вливається бульйон до отримання консистенції густої сметани.
  • Отримані шматочки заливаються соусом.
  • Страву можна подавати до столу.
Дивіться також:  Кров’яна ковбаса з гречкою – 4 рецепта, як приготувати в домашніх умовах

Як зробити в мультиварці

Соус сациві з куркою просто і швидко готується за допомогою сучасного кухонного пристрою, який користується величезною популярністю серед господинь, які бажають заощадити час на процесі приготування різноманітних страв.

Для втілення рецепта в життя буде потрібно:

  • тушка куряча;
  • два види масел по 50 мл (вершкове і рослинне);
  • 50 г борошна;
  • 300 г волоських горіхів;
  • 6 цибулевих ріпок;
  • 2 часникові головки;
  • пучок зелені;
  • спеції і сіль.

При приготуванні страви кавказької кухні:

  • У ємність для мультиварки, встановленої в режим «Смаження» відправляються ½ цибулевих півкілець і подрібнена часникова головка.
  • Через 10 хвилин на прошарок з овочів викладається оброблена і підсолена курка.
  • Пристрій переводиться в режим «Випічка» з часом приготування до 40 хвилин.
  • У кухонному комбайні змішуються горіхи, зелень, головка цибулі і залишилися часникові зубчики.
  • У невеликій мисочці борошно і спеції заливаються невеликою кількістю води.
  • Після сигналу мультиварки м’ясо заправляється горіховою масою, змішаної з борошняним розчином.
  • Страва готується 1 годину на програмі «гасіння» до готовності.

З чим подають сациві з курки?

Традиційно перед подачею блюдо грузинської кухні повинно настоятися в холодильнику для придбання ще більш насиченого смаку. У цьому випадку оптимальним варіантом стануть гарячі гарніри, в якості яких виступає кукурудзяна каша або коржі, а також ароматний лаваш. Якщо ж кулінар вирішив потішити всіх гарячим другим з курки, то прекрасним доповненням стануть остиглий пюрированный картопля або рис.

Таким чином, сациві з курки – чудове кулінарний вишукування кавказької кухні, передає через насиченість смаку і аромату колорит і самобутність гірського народу.

Прокрутка до верху