Грузинська кухня багата різноманітними стравами, відрізняються насиченим смаком і неповторним ароматом, який їм надає волоські горіхи, зелень і спеції. Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи також передбачає використання перерахованих вище інгредієнтів, що підсилюють і без того яскравий смак страви.
Класичний рецепт сациві з курки по-грузинськи
Готується блюдо за класичною рецептурою з:
- 1 кг жирної курятини;
- 200 г волоських горіхів;
- 2 цибулин;
- стопки рослинного масла;
- 6 г коріандру;
- 5 г паприки;
- 5 г чорного і червоного перцю;
- солі та зелені.
Спосіб приготування:
- Курятина відварюється у воді протягом 1 год, після чого бульйон двічі проціджують для одержання прозорої рідини.
- Цибулини подрібнюються і пассеруются до рум’яного кольору при постійному помішуванні.
- Товчені горіхи додаються до цибулі, як і сіль, спеції.
- У сковороду вливається бульйон, а потім соус гаситься близько 15-20 хвилин.
- Після загустіння соусу в ємність на плиті викладаються м’ясні шматочки і порубана зелень.
З волоськими горіхами і сметаною
Страва з насиченим смаком можна підготувати з наступних продуктів:
- цибульні ріпки – 2 шт.;
- курятина – 1 кг;
- сметана – 200 мл;
- волоські горіхи – 200 г;
- часник – головка;
- спеції і зелень.
При приготуванні:
- Вариться бульйон.
- Горіхи зі спеціями подрібнюються в блендері, де заливаються сметаною.
- Соус відправляється в холодильну камеру для загустіння.
- Подрібнені цибулини, курятина обсмажуються, після чого заправляють соусом і покриваються бульйоном.
- Після закипання блюдо вважається готовим.
Покрокове приготування з вершками
З вершками страва виходить неймовірно ніжним, зберігаючи при цьому насичені смакові якості, властиві всім страв, якими рясніє грузинська кухня.
Інгредієнти:
- 2 цибулі ріпки;
- 50 г борошна;
- 1 кг курятини;
- 200 мл вершків;
- шматочок вершкового масла;
- 200 г горіхів;
- спеції, кінза і часникові зубчики.
Спосіб створення:
- Вариться бульйон з курятини.
- На сковороді обсмажують цибульні півкільця з борошном, толченными горіхами і спеціями, після чого все покривається бульйоном і розведеними в ньому вершками.
- У соус відправляються скибочки птиці і подрібнені часникові зубчики.
Сациві з курки з арахісом
Доповнивши рецептуру арахісом, господиня привнесе нові смакові нотки в страва кавказької кухні.
Використовуються:
- ½ Кг курятини;
- 2 яйця;
- 50 г борошна;
- в 2 рази більше арахісу;
- 2 цибульні ріпки;
- 2 часникового зубчики;
- спеції і зелень.
У процесі підготовки:
- Курятина відварюється до готовності.
- Нарізані цибулини, змішують з борошном, після чого обсмажуються разом з часником і спеціями.
- Від білків відокремлюються жовтки, які розтираються з арахісом, після чого маса міститься в сковорідку.
- Через хвилину все покривається бульйоном.
- Після того, як сациві протушкується протягом 10 хвилин, страва притрушивается часниковими кубиками і зеленню.
З курячої грудки
При відсутності цілої тушки можна скористатися готовою курячою грудкою, що спростить процес підготовки продуктів, з яких також будуть потрібні:
- 100 г горіхів;
- 2 цибульні ріпки;
- ½ Часниковою головки;
- рослинна олія;
- спеції.
Щоб приготувати сациві:
- З грудки вариться бульйон, ретельно процеживающийся після готовності.
- Горіхи перетираються разом з часниковими зубчиками.
- Цибульні ріпки шинкують і страхуються на сковороді з олією, де і покриваються бульйоном.
- Після закипання в соус відправляються м’ясні кубики і спеції.
- Коли страва загусне, прибирається з вогню.
Просте виконання страви грузинської кухні
Для господарок, які суміщають облаштування домашнього побуту з роботою, ідеально підійде варіація ледачого сациві.
Для приготування знадобляться:
- 1 кг курятини;
- 100 г очищених горіхів;
- 2 цибульні головки;
- часникова головка;
- спеції і сіль.
Етапи створення полягають у здійсненні таких дій:
- М’ясо відварюється і виймають з бульйону.
- Рідка основа проціджують.
- У блендері подрібнюються грецькі горіхи, очищені головки цибулі і часникові зубчики.
- У підготовлену масу порційно вливається бульйон до отримання консистенції густої сметани.
- Отримані шматочки заливаються соусом.
- Страву можна подавати до столу.
Як зробити в мультиварці
Соус сациві з куркою просто і швидко готується за допомогою сучасного кухонного пристрою, який користується величезною популярністю серед господинь, які бажають заощадити час на процесі приготування різноманітних страв.
Для втілення рецепта в життя буде потрібно:
- тушка куряча;
- два види масел по 50 мл (вершкове і рослинне);
- 50 г борошна;
- 300 г волоських горіхів;
- 6 цибулевих ріпок;
- 2 часникові головки;
- пучок зелені;
- спеції і сіль.
При приготуванні страви кавказької кухні:
- У ємність для мультиварки, встановленої в режим «Смаження» відправляються ½ цибулевих півкілець і подрібнена часникова головка.
- Через 10 хвилин на прошарок з овочів викладається оброблена і підсолена курка.
- Пристрій переводиться в режим «Випічка» з часом приготування до 40 хвилин.
- У кухонному комбайні змішуються горіхи, зелень, головка цибулі і залишилися часникові зубчики.
- У невеликій мисочці борошно і спеції заливаються невеликою кількістю води.
- Після сигналу мультиварки м’ясо заправляється горіховою масою, змішаної з борошняним розчином.
- Страва готується 1 годину на програмі «гасіння» до готовності.
З чим подають сациві з курки?
Традиційно перед подачею блюдо грузинської кухні повинно настоятися в холодильнику для придбання ще більш насиченого смаку. У цьому випадку оптимальним варіантом стануть гарячі гарніри, в якості яких виступає кукурудзяна каша або коржі, а також ароматний лаваш. Якщо ж кулінар вирішив потішити всіх гарячим другим з курки, то прекрасним доповненням стануть остиглий пюрированный картопля або рис.
Таким чином, сациві з курки – чудове кулінарний вишукування кавказької кухні, передає через насиченість смаку і аромату колорит і самобутність гірського народу.