Сациві з курки по-грузинськи – це вишукана страва, яка поєднує в собі не тільки ніжне м’ясо птиці, а й оригінальний соус, який, як правило, готується з великої кількості подрібнених горіхів, ароматної кінзи та прянощів. Такий баланс інгредієнтів приведе ваші смакові рецептори у справжнє захоплення, тому як раніше ви явно не пробували нічого подібного! А приготувати таку страву можна, як у звичайній сковороді, так і в мультиварці або духовці.
Класичне сациві з курки по-грузинськи в домашніх умовах
Класичне сациві з курки по-грузинськи в домашніх умовах – це одночасно ніжна та пікантна страва, яка допоможе вам запросто привнести до звичного раціону щось зовсім нове та оригінальне. Кількість спецій та зелені ви можете регулювати самостійно.
Інгредієнти:
на – 10 порції
- Курка – 2 кг
- грецький горіх – 1 ст.
- Олія – 3 ст.л.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Кінза – ½ пучка
- Петрушка – ½ пучка
- Цибуля зелена – ½ пучка
- Кріп – ½ пучка
- Часник – 3 зуб.
- Коріандр мелений – ⅓ ст.л.
- Паприка – ⅓ ст.л.
- Перець червоний мелений – ⅓ ст.л.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Класичне сациві з курки по-грузинськи легко готується в домашніх умовах. Промиту курячу тушку обробляють на шматочки і складаємо в каструлю, заливши водою, щоб курка була повністю залита нею і довівши до кипіння, відварюємо протягом однієї години.
З цибулі знімаємо лушпиння і довільно подрібнюємо.
Розігріваємо рослинне масло і пасеруємо цибулю до світло-коричневого відтінку.
Не гаючи часу, пробиваємо горіхи в блендері.
До рум’яної цибулі висипаємо приправи та горіхи, перемішуємо.
Заливаємо вміст сковороди 2-3 черпаками бульйону, в якому готувався птах.
Відварену курку розбираємо на невеликі волокна, видаляємо кісточки і втручаємо в ароматний соус.
Доповнюємо страву подрібненою зеленню та часником, розмішуємо.
Страву подаємо до столу прямо в сковороді та насолоджуємось. Смачного!
Сациві з курки з волоськими горіхами
Сациві з курки з волоськими горіхами – це ароматна і незвичайна страва кавказької кухні, яка захопить не тільки членів вашої родини, але й гостей, якщо ви вирішите подати такий частування до святкового столу. Для скорочення витраченого часу птицю можна відварити попередньо.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Стегна курячі – 1,6 кг.
- Ядра волоського горіха (очищені) – 350 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Олія вершкове топлене – 1 ст.л.
- Олія – 1 ст.л.
- Шафран – 3 гр.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Часник – 8 зубів.
- Аджика гостра – 1 год.
- Суміш перців горошком – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Суміш сушеної зелені – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Стегна відварюємо з додаванням солі, сушеної зелені, горошин перцю, близько 40-50 хвилин із моменту закипання. Потім виймаємо з бульйону і даємо час охолонути.
Крок 2. З цибулі видаляємо лушпиння і дрібно нарізаємо головки, підрум’янюємо на суміші з двох олій при частому помішуванні.
Крок 3. Гарячим бульйоном заливаємо шафран і наполягаємо.
Крок 4. Ядра горіхів подрібнюємо в дрібну крихту будь-яким зручним способом.
Крок 5. Для заправки в окремій піалі змішуємо 2-3 столові ложки горішків з аджикою, перцем та хмелі-сунелі.
Крок 6. Зубці часнику рубаємо ножем або пропускаємо через прес.
Крок 7. Горіхову кашку розбавляємо бульйоном до консистенції густої сметани, присмачуємо сіллю, приправами та часником – на повільному вогні доводимо до кипіння при постійній роботі лопатки.
Крок 8. Довільними скибочками нарізаємо відварену птицю.
Крок 9. Перекладаємо курку в горіховий соус і активно перемішуємо. За наявності часу залишаємо на столі до повного остигання, а потім забираємо в холод на 3-4 години для просочення. Смачного!
Сациві по-грузинськи з уцхо-сунелі
Сациві по-грузинськи з уцхо-сунелі – це страва, родзинка якої полягає в спеціях, ароматні трави та приправи ідеально поєднуються з домашнім птахом. Виходячи з вищесказаного, не рекомендуємо вам відхилятися від переліку прянощів, вказаних у списку.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Курка домашня – 1 кг.
- Горіхи грецькі – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
- Часник – 1 головка.
- Кинза – 2-3 гілочки.
- Оцет винний – 2 ст.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Уцхо-сунелі – до смаку.
- Кинза суха – до смаку.
- Шафран – до смаку.
- Перець червоний мелений – до смаку.
- Кориця мелена – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. На робочу поверхню викладаємо всі інгредієнти, перераховані вище.
Крок 2. Курку промиваємо та заливаємо водою, у ту ж каструлю закидаємо очищену цибулину, гілочки кінзи та зубці часнику.
Крок 3. Доводимо птаха до кипіння, прибираємо пінку і зменшуємо нагрівання – варимо 60-90 хвилин.
Крок 4. Після закінчення часу, бульйон проціджуємо та остуджуємо м’ясо.
Крок 5. Двічі прокручуємо горіхи через ґрати м’ясорубки.
Крок 6. Другу цибулину нарізаємо дрібними шматочками і доводимо до прозорості на олії.
Крок 7. Пасерування також прокручуємо через м’ясорубку і з’єднуємо з горіхами.
Крок 8. Горіхово-цибулеву масу переливаємо в каструлю і розбавляємо бульйоном до консистенції нежирної сметани.
Крок 9. Томімо соус близько 10 хвилин на повільному вогні, всипаємо сіль і приправи – перемішуємо, вливаємо оцет.
Крок 10. Курку розбираємо та розкладаємо по порційним тарілкам.
Крок 11. Заливаємо птицю апетитним соусом, прикрашаємо кінзою та подаємо до столу. Смачного!
Сациві з курки з гранатом
Сациві з курки з гранатом, тушковане у фруктовому соку – це вишукана гаряча страва, яка підкорює своїм яскравим смаком і приємним ароматом при першій пробі. Незважаючи на простоту приготування, готовий птах у соусі справді може приємно здивувати!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Курка домашня – 1 кг.
- Часник – 3 зуб.
- Зерна граната – 1-2 жмені.
- Гранатовий сік – 200 мл.
- Цибуля – 2 шт.
- Ядра волоського горіха очищені – 100 гр.
- Зерна коріандру – ½ ч.л.
- Хмелі-сунелі – ½ ч.л.
- Шафран – ½ ч.л.
- Перець червоний мелений – до смаку.
- Кінза/петрушка – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продуктовий набір: овочі очищаємо, птах промиваємо всередині та зовні.
Крок 2. Розрубуємо тушку на шматочки бажаного розміру і обсмажуємо на олії до утворення апетитної скоринки. Додаємо подрібнену цибулю та перемішуємо.
Крок 3. При необхідності вливаємо трохи води, зменшуємо нагрівання та гасимо компоненти під кришкою протягом півгодини.
Крок 4. Тим часом пробиваємо в кавомолці горіхи та з’єднуємо крихту з гранатовим соком, часником, пропущеним через прес, сіллю та спеціями. Отриманою сумішшю заливаємо курку і томимо ще 10 хвилин.
Крок 5. Посипаємо страву рубаною зеленню.
Крок 6. Розклавши по тарілках, посипаємо зернами граната – приступаємо до дегустації. Смачного!
Сациві з курки по-грузинськи в мультиварці
Сациві з курки по-грузинськи в мультиварці – це соковита і поживна страва, яку можна просто і швидко приготувати, тим самим приємно здивувати своїх близьких. Грузія славиться своїм достатком соусів і ця страва не є винятком, то ж спробуємо!
Час приготування – 1 год. 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Курка – 800 гр.
- Горіхи грецькі очищені – 80 гр.
- Цибулини – 2 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Вода – 2 л.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Олія – 3 ст.л.
- Кріп подрібнений – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Курку ріжемо на порційні сегменти і ретельно промиваємо під струменем води.
Крок 2. Викладаємо м’ясо в чашу мультиварки та заливаємо водою, приправляємо сіллю та лаврушкою – готуємо під кришкою, увімкнувши режим «суп» на 45 хвилин.
Крок 3. Попередньо очищені горіхи рубаємо ножем.
Крок 4. Очищений лук нарізаємо чверть кільцями, часник на 2-3 шматочки.
Крок 5. Після звукового сигналу мультиварки м’ясо викладаємо в тарілку і проціджуємо бульйон. У чисту чашу наливаємо олію і пасеруємо цибулю разом з часником, додаємо горіхи і готуємо в режимі «жаріння» ще 5 хвилин.
Крок 6. Заливаємо компоненти 1-2 склянками бульйону, перчимо – даємо закипіти.
Крок 7. Висипаємо подрібнений кріп, перемішуємо та прогріваємо соус ще 1-2 хвилини.
Крок 8. Відправляємо курку в соус, перемішуємо і продовжуємо готування, увімкнувши режим «гасіння» (30 хвилин).
Крок 9. Після відключення техніки, сервіруємо та подаємо. Смачного!
Сациві з курки з хмелі-сунелі
Сациві з курки з хмелі-сунелі є ситною та поживною стравою з птиці під соусом, приготованих на основі волоських горіхів, зелені та безлічі прянощів. Спробувавши такий варіант курки лише одного разу, ви повертатиметеся до цього рецепту ще не раз!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Курка – 500 гр.
- Горіхи грецькі – 70 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Коріандр мелений – 1 ч.л.
- Паприка солодка мелена – 1 год.
- Сіль – 1 год.
- Часник – 2 зуб.
- Кінза – 15 грн.
- Олія вершкове – 1 ст.л.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Гвоздика – 2 бутони.
- Перець запашний горошком – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Шматочки курячої тушки заливаємо водою, додаємо гвоздику та перець запашний – варимо до готовності м’яса.
Крок 2. Паралельно подрібнюємо горіхи за допомогою блендера або кавомолки.
Крок 3. До горіхової маси висипаємо приправи та сіль.
Крок 4. Перемішуємо та вводимо пропущений через прес часник.
Крок 5. У сковорідці обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до прозорості, готуємо на вершковому маслі.
Крок 6. Подрібнюємо промиті та обсушені гілочки кінзи.
Крок 7. До жару викладаємо горіхово-пряну масу, розтираємо.
Крок 8. Тонким струменем вливаємо бульйон, курку остудити.
Крок 9. Довівши соус до однорідної консистенції додаємо зелень.
Крок 10. Викладаємо курку в сковорідку, перемішуємо і вмикаємо слабке нагрівання.
Крок 11. Подаємо курочку, рясно полив соусом. Смачного!
Сациві з курки зі сметаною
Сациві з курки зі сметаною – це ніжна страва, що тане в роті, з нотками пікантності та гостроти. І якщо ви любитель оригінальних поєднань компонентів, то обов’язково зверніть увагу на цей рецепт, і ви залишитеся задоволені – гарантовано!
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 10.
Інгредієнти:
- Курка – 1,6 кг.
- Ядра волоського горіха рубані – 1 ст.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Бульйон курячий – 1 л.
- Сметана 20% – 3 ст.
- Коріандр мелений – 1 ч.л.
- Паприка мелена – 1 ч.л.
- Перець червоний мелений – ч.л.
- Олія – 30 мл.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Птах заливаємо водою, солимо і варимо на середньому вогні близько півгодини, не забуваючи знімати піну пішохідкою.
Крок 2. Готове м’ясо звільняємо від кісточок.
Крок 3. Для соусу на олії обсмажуємо дрібні шматочки цибулі до легкої рум’яності, додаємо горіхи, перемелені в крихту, пропущений через прес часник, сіль та приправи – заважаємо і прогріваємо дві хвилини.
Крок 4. Додаємо сметану і засікаємо ще 2-3 хвилини.
Крок 5. Заливаємо бульйоном і томимо ще кілька хвилин.
Крок 6. У гарячий соус викладаємо волокна м’яса, доводимо до кипіння і посипаємо рубаною зеленню.
Крок 7. Розподіляємо саціві по тарілках і негайно приступаємо до трапези. Готуйте та отримуйте задоволення!
Сациві з курки в горіховому соусі
Сациві з курки в горіховому соусі – це вишукане блюдо, яке можна скуштувати не тільки в грузинському або кавказькому ресторані, але й легко приготувати в домашніх умовах, використовуючи для цього лише ті компоненти, які продаються в будь-якому супермаркеті.
Час приготування – 4 год.
Час приготування – 1 год.
Порції – 4-6.
Інгредієнти:
- Тушка курки – 1,5 кг.
- Горіхи грецькі очищені – 750 гр.
- Цибуля – 400 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Перець червоний мелений – 1 ч.л.
- Шафран – ½ ч.л.
- Гвоздика – 2 бутони.
- Кориця мелена – 1 щіпка.
- Оцет винний/сік гранату – 1 ст.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиту та розрізану на шматки птицю відварюємо до готовності, потім бульйон проціджуємо, а м’ясо викладаємо в лист (попередньо промазуємо маслом), запікаємо в розігрітій духовці при температурі 180 градусів, до утворення апетитної скоринки.
Крок 2. Цибулю очищаємо і пробиваємо в блендері до консистенції пюре, пасеруємо до м’якості на жирі, що утворюється на поверхні бульйону.
Крок 3. У чаші кухонного комбайна подрібнюємо горіхи.
Крок 4. До горіхової крихти висипаємо приправи: товчену гвоздику, подрібнений часник, хмелі-сунелі, червоний мелений перець, шафран, корицю, сіль та цибулю – ретельно перемішуємо до однорідності.
Крок 5. Поступово вливаємо в масу гарячий бульйон, щоразу активно помішуючи склад.
Крок 6. Соус доводимо до кипіння на повільному вогні, вливаємо винний оцет або гранатовий сік і при необхідності досолюємо. Заливаємо курку і даємо повністю охолонути.
Крок 7. Рекомендується витримати страву на полиці холодильної камери 2-3 години і потім подавати. Смачного!