Савойська капуста – 9 рецептів приготування

Цей вид капусти непридатний для консервування, але це не заважає готувати з її використанням багато різних кулінарних шедеврів. Вона добре зберігається. Піддана заморожуванні не втрачає смакові якості і корисні властивості. Пропонуємо найкращі рецепти приготування савойської капусти.

Як приготувати голубці з савойської капусти?

У цих листках страва виходить соковитіше і ніжніше, ніж з білокачанних. Страву набагато корисніше, адже качан містить багато вітамінів.

Інгредієнти:

  • савойська капуста – качан;
  • петрушка;
  • фарш – 470 г;
  • перець;
  • морква – 2 шт.;
  • сіль;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • масло – 2 ст. ложки топлене;
  • рис – 0,5 гуртки;
  • бульйон – 250 мл м’ясний;
  • цибуля – 45 г зелений.

Приготування:

  • Промити рисові зерна. Відварити.
  • Натерти моркву. Цибулю нашаткувати. Морквяну стружку помістити на сковороду. Засипати цибульними кубиками. Влити олію. Обсмажити.
  • Відокремити листя з качана. Обрізати потовщення.
  • У каструлю залити воду. Присолити. Закип’ятити. Помістити листи. Проварити три хвилини.
  • Змішати рис з фаршем. Додати засмажку. Перемішати.
  • Подрібнити зубки. Додати у фарш. Влити яйце. Присолити. Посипати перцем. Розмішати.
  • Порубати зелень. З’єднати з м’ясною масою.
  • Взяти ложку. Зачерпнути м’ясну масу. Помістити в лист. Закрутити. Зав’язати цибульним пером, який попередньо обдати окропом.
  • Помістити в каструлю заготовки. Залити бульйоном. Закрити кришку. Загасити. Буде потрібно годину.

Тушкована капуста з овочами

Завдяки тому, що даний вид капусти ніжний, страва виходить приємним на смак.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • капуста савойська – 1 качан;
  • трави сухі;
  • помідори – 2 шт.;
  • часник – 3 зубки;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • оливкова олія – 4 ст. ложки;
  • перець;
  • цибуля – 2 головки;
  • петрушка – 4 гілки.

Приготування:

  • Листя, які знаходяться зверху, видалити. Для приготування використовувати тільки цілий, без пошкодження лист. Розрізати навпіл. Нашаткувати.
  • Масло влити в сотейник. Порубати зубчики часнику. Покласти в масло. Засмажити. Помістити капустяну соломку. Присипати цукром. Розмішати. Підсмажити.
  • Підсипати трави. Підсолити. Додати перець чорний. Перемішати.
  • Порубати цибулю. Перець подрібнити. Томати натерти. Моркву подрібнити. Шкірку не використовувати. Надіслати до капусти. Обсмажити.
Дивіться також:  Яловичина по-французьки в духовці – 5 рецептів приготування

В мультиварці

Добре підходить для обіду діткам і дорослим.

Інгредієнти:

  • томат – 1 шт.;
  • перлова каша – 1 гуртка готова;
  • цибуля – 1 головка;
  • квасоля – 1 банка консервована;
  • часник – 3 зубчики;
  • паста томатна – 1 ст. ложка;
  • морква – 1 шт.;
  • капуста – 1/4 качана.

Приготування:

  • У чашу влити олію. Виставити режим «Смаження». Подрібнити цибулину. Відправити в чашу. Засмажити.
  • Натерти моркву. Використовуйте тертці для корейської моркви. Помістити в чашу.
  • Нашаткувати капусту.
  • Нарізати скибками томати. Відправити у піч. Розмішати.
  • Помістити квасоля.
  • Викласти кашу. Залити пасту. Присолити. Всипати спеції.
  • Перейти на програму «Випічка». Встановити таймер на півгодини.
  • Порубати зубчики. Змішати.

Фарширована м’ясом

Філе в капусті виходить соковитим, а завдяки сиру і грибів страва набуває неповторні смакові якості.

Інгредієнти:

  • капуста – качан савойська;
  • філе куряче – 570 г;
  • сир – 210 г твердий;
  • печериці – 320 г;
  • гриби – 12 г сухі;
  • бульйон – 470 мл;
  • цибуля – 2 шт.;
  • масло – 35 мл рослинна;
  • цукор – 5 г;
  • вершки – 75 мл жирні;
  • часник – 3 зубки;
  • яйце – 2 шт куряче;
  • сіль;
  • вино – 110 мл білого сухе;
  • майоран – 1 ч. ложка;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • горіх мускатний – 2 ч. ложки;
  • орегано – 3 ч. ложки сушений;
  • перець.

Приготування:

  • Надрізати качан з боку плодоніжки. Злегка розкрити листя.
  • Помістити в підсолену воду. Проварити годину.
  • Підготувати тертку. Візьміть середню за розміром. Сир подрібнити.
  • Влити яйця. Підсипати мускат. Перемішати.
  • Подрібнити гриби.
  • Порубати зубки часникові.
  • Розжарити масло. Помістити на сковороду зубки. Прожарити. Дістати. Помістити гриби. Потомити сім хвилин.
  • Всипати майоран. Залити вершки. Перемішати.
  • Нарізати пластами філе. Відбити. Присолити. Обсипати орегано.
  • Взяти марлю. Розстелити на столі. Вона повинна бути в кілька разів більше качана.
  • Розкрити листи в капусті. Качан вирізати.
  • Між листям, починаючи з центру, викладати начинку. Спочатку гриби. Потім нафарширувати сиром.
  • Розрізати курячі пласти на три частини. Помістити між листям. Останніх два шари повинні бути без начинки.
  • Зібрати качан воєдино.
  • Загорнути щільно в марлю. Зв’язати.
  • Залити водою гриби. Додати цибулю. Підсолити. Закинути масло.
  • Помістити качан. Проварити годину.
  • Відправити в духову шафу. (180 гр.). Витримати півгодини.
  • Підсмажити борошно на сковорідці. Влити бульйон, що залишився після варіння. Підсипати мускат. Присолити. Влити вино. Прогріти.
  • Додати цукор. Перемішати.
  • Нарізати капусту. Полити соусом.
Дивіться також:  Тефтелі з рисом – 11 смачних рецептів

Простий салат з крабовими паличками

Якщо ніколи не готували з цього сорту, то почніть знайомство з салату. Насичений, з м’ятною вишуканою легкістю салат з савойської капусти займе гідне місце у вашому раціоні.

Інгредієнти:

  • часник – 2 зубки;
  • капуста – 320 г савойська;
  • крабові палички – 100 г;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • горіх – 45 г волоський;
  • м’ята – 35 г;
  • лимон – 1 шт.

Приготування:

  • Капусту порубати.
  • Взяти сковороду. Помістити горіхи. Обсмажити без масла.
  • Подрібнити зубки. М’яту порвати.
  • Вичавити сік з лимона. З’єднати з маслом. Помістити часник. Всипати спеції. Розмішати.
  • Овоч залити заправкою. Перемішати. Настояти кілька годин.
  • Крабові палички нарізати. Отримані кубики відправити до капусти. Перемішати.
  • Присипати горіхами.

Незвичайний борщ з савойської капустою

Якщо хочете скоротити час приготування улюбленого супу і урізноманітнити його смак, то замініть звичні капусту савойської.

Інгредієнти:

  • вода – 2 літри;
  • часник – 2 зубки;
  • капуста – вилок савойська;
  • цибуля – 2 шт.;
  • перець паприка – 1 шт.;
  • бурак – 1 шт.;
  • картопля – 5 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • сік томатний – 240 мл

Приготування:

  • Порізати одну цибулину. Повинні вийти кубики.
  • Бурак – брусочками. Розмістити у каструлі. Влити воду. Присолити. Закип’ятити.
  • Подрібнити картоплю. Відправити до овочів.
  • Другу цибулину подрібнити скибочками, таким же чином нарізати паприку.
  • Викласти в сковорідку. Влити олію. Прожарити.
  • Влити томатний сік. Загасити. Відправити в каструлю.
  • Нашаткувати качан. Подрібнити зубки часнику. Відправити до овочів.
  • Закип’ятити. Додати спеції. Накрити кришкою. Настояти чверть години.

Запіканка з капустою, рисом і яловичиною

З савойської капусти можна приготувати смачну, поживну і корисну закуску.

Інгредієнти:

  • капуста – качан савойська;
  • пармезан – 200 г;
  • рис коричневий – 150 г;
  • перець;
  • фарш – 300 г яловичий;
  • сіль;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • селера;
  • орегано;
  • томат – 3 шт.;
  • петрушка;
  • паста – 1 ст. ложка томатна;
  • оливкова олія – 5 ст. ложок.
Дивіться також:  Мідії в вершково-часниковому соусі – 7 рецептів, як приготувати на сковороді або в духовці

Приготування:

  • Підсолити воду. Помістити качан. Проварити. Дістати. Розібрати на листочки.
  • Відварити рисові зерна. Вони повинні стати напівготовими.
  • Нашаткувати цибулю. Моркву подрібнити. Порубати томати.
  • Влити масло в сковороду. Помістити овочі. Протушкувати.
  • Закинути фарш. Влити пасту. Додати рис. Перемішати.
  • Присипати травами. Підсолити. Всипати спеції. Перемішати.
  • Пармезан натерти.
  • Промазати маслом форму. Посипати сухарями.
  • Викласти частину листя, частково розкласти зажарку, присипати сирної стружкою. Повторити процес.
  • Розігріти духову шафу. Необхідна температура 170 гр.
  • Готувати півгодини.

Салат з додаванням бекону

Тонкі, кучеряві листочки додадуть гарний вигляд салату, а смак порадує гостей.

Інгредієнти:

  • оливкова олія – 1 ст. ложка;
  • капуста савойська – 550 г;
  • часник – 2 зубки;
  • яйце – 1 шт.;
  • лимонний сік – 1 ч. ложка;
  • бекон – 220 г копчений.

Приготування:

  • Нашаткувати капусту. Відправити в киплячу воду. Потримати хвилину. Рідину злити.
  • Покласти капусту в салатник.
  • Нарізати бекон. Тонкі пластини обсмажити з додаванням масла. Розкласти на капусту.
  • Зварити яйце. Розрізати. Викласти в центр закуски.
  • Зубки подрібнити. Посмажити в маслі. Разом з маслом, вилити на овоч. Збризнути соком.
  • Подавати відразу.

Смачна заготівля на зиму

Для заготовок використовувати тільки пізній сорт.

Якщо вирощуєте савойську капусту самі, то зрізати її краще після заморозків. Завдяки холоду вона поліпшить смакові якості. Знімати з грядок тільки в суху погоду.

Інгредієнти:

  • цукор – 65 г;
  • капуста савойська – вилок;
  • перець чорний – 7 горошин;
  • вода – 1 літр;
  • сіль – 50 р;
  • оцет – 300 мл (9%).

Приготування:

  • Видалити покривні листки. Промити качан. Нашаткувати.
  • У воду влити оцет. Присипати сіллю. Додати цукор. Додати горошини. Перемішати. Кристали повинні розчинитися.
  • Утрамбувати в ємності стружку капустяну. Залити маринадом.
  • Закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Прокрутка до верху