Цей вид капусти непридатний для консервування, але це не заважає готувати з її використанням багато різних кулінарних шедеврів. Вона добре зберігається. Піддана заморожуванні не втрачає смакові якості і корисні властивості. Пропонуємо найкращі рецепти приготування савойської капусти.
Як приготувати голубці з савойської капусти?
У цих листках страва виходить соковитіше і ніжніше, ніж з білокачанних. Страву набагато корисніше, адже качан містить багато вітамінів.
Інгредієнти:
- савойська капуста – качан;
- петрушка;
- фарш – 470 г;
- перець;
- морква – 2 шт.;
- сіль;
- яйце – 1 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- масло – 2 ст. ложки топлене;
- рис – 0,5 гуртки;
- бульйон – 250 мл м’ясний;
- цибуля – 45 г зелений.
Приготування:
- Промити рисові зерна. Відварити.
- Натерти моркву. Цибулю нашаткувати. Морквяну стружку помістити на сковороду. Засипати цибульними кубиками. Влити олію. Обсмажити.
- Відокремити листя з качана. Обрізати потовщення.
- У каструлю залити воду. Присолити. Закип’ятити. Помістити листи. Проварити три хвилини.
- Змішати рис з фаршем. Додати засмажку. Перемішати.
- Подрібнити зубки. Додати у фарш. Влити яйце. Присолити. Посипати перцем. Розмішати.
- Порубати зелень. З’єднати з м’ясною масою.
- Взяти ложку. Зачерпнути м’ясну масу. Помістити в лист. Закрутити. Зав’язати цибульним пером, який попередньо обдати окропом.
- Помістити в каструлю заготовки. Залити бульйоном. Закрити кришку. Загасити. Буде потрібно годину.
Тушкована капуста з овочами
Завдяки тому, що даний вид капусти ніжний, страва виходить приємним на смак.
Інгредієнти:
- сіль;
- капуста савойська – 1 качан;
- трави сухі;
- помідори – 2 шт.;
- часник – 3 зубки;
- цукор – 1 ч. ложка;
- перець болгарський – 2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- оливкова олія – 4 ст. ложки;
- перець;
- цибуля – 2 головки;
- петрушка – 4 гілки.
Приготування:
- Листя, які знаходяться зверху, видалити. Для приготування використовувати тільки цілий, без пошкодження лист. Розрізати навпіл. Нашаткувати.
- Масло влити в сотейник. Порубати зубчики часнику. Покласти в масло. Засмажити. Помістити капустяну соломку. Присипати цукром. Розмішати. Підсмажити.
- Підсипати трави. Підсолити. Додати перець чорний. Перемішати.
- Порубати цибулю. Перець подрібнити. Томати натерти. Моркву подрібнити. Шкірку не використовувати. Надіслати до капусти. Обсмажити.
В мультиварці
Добре підходить для обіду діткам і дорослим.
Інгредієнти:
- томат – 1 шт.;
- перлова каша – 1 гуртка готова;
- цибуля – 1 головка;
- квасоля – 1 банка консервована;
- часник – 3 зубчики;
- паста томатна – 1 ст. ложка;
- морква – 1 шт.;
- капуста – 1/4 качана.
Приготування:
- У чашу влити олію. Виставити режим «Смаження». Подрібнити цибулину. Відправити в чашу. Засмажити.
- Натерти моркву. Використовуйте тертці для корейської моркви. Помістити в чашу.
- Нашаткувати капусту.
- Нарізати скибками томати. Відправити у піч. Розмішати.
- Помістити квасоля.
- Викласти кашу. Залити пасту. Присолити. Всипати спеції.
- Перейти на програму «Випічка». Встановити таймер на півгодини.
- Порубати зубчики. Змішати.
Фарширована м’ясом
Філе в капусті виходить соковитим, а завдяки сиру і грибів страва набуває неповторні смакові якості.
Інгредієнти:
- капуста – качан савойська;
- філе куряче – 570 г;
- сир – 210 г твердий;
- печериці – 320 г;
- гриби – 12 г сухі;
- бульйон – 470 мл;
- цибуля – 2 шт.;
- масло – 35 мл рослинна;
- цукор – 5 г;
- вершки – 75 мл жирні;
- часник – 3 зубки;
- яйце – 2 шт куряче;
- сіль;
- вино – 110 мл білого сухе;
- майоран – 1 ч. ложка;
- борошно – 2 ст. ложки;
- горіх мускатний – 2 ч. ложки;
- орегано – 3 ч. ложки сушений;
- перець.
Приготування:
- Надрізати качан з боку плодоніжки. Злегка розкрити листя.
- Помістити в підсолену воду. Проварити годину.
- Підготувати тертку. Візьміть середню за розміром. Сир подрібнити.
- Влити яйця. Підсипати мускат. Перемішати.
- Подрібнити гриби.
- Порубати зубки часникові.
- Розжарити масло. Помістити на сковороду зубки. Прожарити. Дістати. Помістити гриби. Потомити сім хвилин.
- Всипати майоран. Залити вершки. Перемішати.
- Нарізати пластами філе. Відбити. Присолити. Обсипати орегано.
- Взяти марлю. Розстелити на столі. Вона повинна бути в кілька разів більше качана.
- Розкрити листи в капусті. Качан вирізати.
- Між листям, починаючи з центру, викладати начинку. Спочатку гриби. Потім нафарширувати сиром.
- Розрізати курячі пласти на три частини. Помістити між листям. Останніх два шари повинні бути без начинки.
- Зібрати качан воєдино.
- Загорнути щільно в марлю. Зв’язати.
- Залити водою гриби. Додати цибулю. Підсолити. Закинути масло.
- Помістити качан. Проварити годину.
- Відправити в духову шафу. (180 гр.). Витримати півгодини.
- Підсмажити борошно на сковорідці. Влити бульйон, що залишився після варіння. Підсипати мускат. Присолити. Влити вино. Прогріти.
- Додати цукор. Перемішати.
- Нарізати капусту. Полити соусом.
Простий салат з крабовими паличками
Якщо ніколи не готували з цього сорту, то почніть знайомство з салату. Насичений, з м’ятною вишуканою легкістю салат з савойської капусти займе гідне місце у вашому раціоні.
Інгредієнти:
- часник – 2 зубки;
- капуста – 320 г савойська;
- крабові палички – 100 г;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- горіх – 45 г волоський;
- м’ята – 35 г;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- Капусту порубати.
- Взяти сковороду. Помістити горіхи. Обсмажити без масла.
- Подрібнити зубки. М’яту порвати.
- Вичавити сік з лимона. З’єднати з маслом. Помістити часник. Всипати спеції. Розмішати.
- Овоч залити заправкою. Перемішати. Настояти кілька годин.
- Крабові палички нарізати. Отримані кубики відправити до капусти. Перемішати.
- Присипати горіхами.
Незвичайний борщ з савойської капустою
Якщо хочете скоротити час приготування улюбленого супу і урізноманітнити його смак, то замініть звичні капусту савойської.
Інгредієнти:
- вода – 2 літри;
- часник – 2 зубки;
- капуста – вилок савойська;
- цибуля – 2 шт.;
- перець паприка – 1 шт.;
- бурак – 1 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- морква – 1 шт.;
- сік томатний – 240 мл
Приготування:
- Порізати одну цибулину. Повинні вийти кубики.
- Бурак – брусочками. Розмістити у каструлі. Влити воду. Присолити. Закип’ятити.
- Подрібнити картоплю. Відправити до овочів.
- Другу цибулину подрібнити скибочками, таким же чином нарізати паприку.
- Викласти в сковорідку. Влити олію. Прожарити.
- Влити томатний сік. Загасити. Відправити в каструлю.
- Нашаткувати качан. Подрібнити зубки часнику. Відправити до овочів.
- Закип’ятити. Додати спеції. Накрити кришкою. Настояти чверть години.
Запіканка з капустою, рисом і яловичиною
З савойської капусти можна приготувати смачну, поживну і корисну закуску.
Інгредієнти:
- капуста – качан савойська;
- пармезан – 200 г;
- рис коричневий – 150 г;
- перець;
- фарш – 300 г яловичий;
- сіль;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- селера;
- орегано;
- томат – 3 шт.;
- петрушка;
- паста – 1 ст. ложка томатна;
- оливкова олія – 5 ст. ложок.
Приготування:
- Підсолити воду. Помістити качан. Проварити. Дістати. Розібрати на листочки.
- Відварити рисові зерна. Вони повинні стати напівготовими.
- Нашаткувати цибулю. Моркву подрібнити. Порубати томати.
- Влити масло в сковороду. Помістити овочі. Протушкувати.
- Закинути фарш. Влити пасту. Додати рис. Перемішати.
- Присипати травами. Підсолити. Всипати спеції. Перемішати.
- Пармезан натерти.
- Промазати маслом форму. Посипати сухарями.
- Викласти частину листя, частково розкласти зажарку, присипати сирної стружкою. Повторити процес.
- Розігріти духову шафу. Необхідна температура 170 гр.
- Готувати півгодини.
Салат з додаванням бекону
Тонкі, кучеряві листочки додадуть гарний вигляд салату, а смак порадує гостей.
Інгредієнти:
- оливкова олія – 1 ст. ложка;
- капуста савойська – 550 г;
- часник – 2 зубки;
- яйце – 1 шт.;
- лимонний сік – 1 ч. ложка;
- бекон – 220 г копчений.
Приготування:
- Нашаткувати капусту. Відправити в киплячу воду. Потримати хвилину. Рідину злити.
- Покласти капусту в салатник.
- Нарізати бекон. Тонкі пластини обсмажити з додаванням масла. Розкласти на капусту.
- Зварити яйце. Розрізати. Викласти в центр закуски.
- Зубки подрібнити. Посмажити в маслі. Разом з маслом, вилити на овоч. Збризнути соком.
- Подавати відразу.
Смачна заготівля на зиму
Для заготовок використовувати тільки пізній сорт.
Якщо вирощуєте савойську капусту самі, то зрізати її краще після заморозків. Завдяки холоду вона поліпшить смакові якості. Знімати з грядок тільки в суху погоду.
Інгредієнти:
- цукор – 65 г;
- капуста савойська – вилок;
- перець чорний – 7 горошин;
- вода – 1 літр;
- сіль – 50 р;
- оцет – 300 мл (9%).
Приготування:
- Видалити покривні листки. Промити качан. Нашаткувати.
- У воду влити оцет. Присипати сіллю. Додати цукор. Додати горошини. Перемішати. Кристали повинні розчинитися.
- Утрамбувати в ємності стружку капустяну. Залити маринадом.
- Закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.