Селера коренева – 15 смачних рецептів приготування

При правильному приготуванні селера виходить не тільки корисним, але і дуже смачним. Він робить благотворний вплив на здоров’я і фігуру, сприяє схудненню. Є різні рецепти приготування кореня селери. Його можна запікати, тушкувати, варити, смажити і навіть їсти в сирому вигляді. Пропонуємо найкращі варіанти приготування.

Салат з кореневого селери з куркою

Відомі смачні рецепти салатів, але з куркою селера виходить особливо смачною.

Інгредієнти:

  • невеликий корінь селери – 1 шт.;
  • перець;
  • лимон;
  • яблуко – 1 шт.;
  • сіль;
  • філе куряче – 220 г відварене;
  • сир – 220 г;
  • зелень;
  • майонез;
  • оливки.

Приготування:

  • Очистити корінь. Взяти тертку, яка призначена для моркви по-корейськи, і натерти.
  • Яблуко знадобиться у вигляді тонкої соломки. Щоб фрукт не потемнів, полийте соломку лимонним соком.
  • Натерти сир. Нарізати куряче філе.
  • Змішати продукти. Залити майонезом. Посипати сіллю і перцем. Перемішати. Прикрасити оливками і посіченою зеленню.

Рецепт запікання в духовці

Страва може бути самостійним гарніром. За смаком селера чимось нагадує картоплю, але з більш різким смаком.

Інгредієнти:

  • корінь селери – 650 г;
  • спеції;
  • вода – 110 мл;
  • сіль;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки.

Приготування:

  • Нарізати корінь кубиками. Розмір приблизно 2х2 див. Викласти у форму.
  • Влити оливкову олію і перемішати. Кожен шматок повинен бути повністю в маслі.
  • Підсолити і присипати спеціями. Перемішати. Влити воду.
  • Відправити в розігріту духову шафу. Режим 180 градусів. Накривати форму нічим не треба. Витримати півгодини. Після чого перевірити готовність виделкою. Корінь повинен стати м’яким.

Корінь селери по-корейськи

Корінь виходить пікантним і ароматним на смак.

Інгредієнти:

  • сіль – 1 ст. ложка;
  • корінь селери – 1100 м;
  • часник – 11 зубчиків;
  • морква – 210 г;
  • мелений коріандр – 1 ч. ложка;
  • рослинне масло – 210 мл;
  • червоний мелений перець – 0,5 ч. ложки;
  • цукор – 4 ст. ложки;
  • оцет – 7 ст. ложок.

Приготування:

  • Взяти тертці для моркви по-корейськи і подрібнити корінь з морквою.
  • Влити в сотейник масло. Насипати сіль і цукор. Влити оцет. Додати коріандр і перець. Закип’ятити.
  • Подрібнити часникові зубки. Додати до моркви. Залити олією і розмішати.
  • Прибрати маринуватися на добу в холодильник.

З капустою і буряком на зиму

Якщо у вас багатий врожай і не знаєте куди його прилаштувати, рекомендуємо смачно заготовити селера кореневої на зиму.

Інгредієнти:

  • запашний перець;
  • капуста – 1500 г;
  • вода – 600 мл;
  • корінь селери – 1,5 шт.;
  • гострий стручковий перець;
  • бурак – 1,5 шт.;
  • сіль;
  • оцет – 145 мл

Приготування:

  • Подрібнену капусту підсолити і пом’яти руками.
  • Натерти бурак і перемішати з капустою. Помістити стручковий перець.
  • Нарізати кубиками корінь і відправити у воду. Влити оцет. Додати духмяний перець і закип’ятити.
  • Залити отриманим маринадом овочі і залишити на три доби маринуватися.
  • Перемістити у банки і зберігати взимку в прохолодному місці.
Дивіться також:  Салат з ананасом і курячою грудкою – 7 рецептів приготування

Незвичайне пюре на гарнір

Виходить корисне пюре, яке має гладку, кремову консистенцію і чудовий смак.

Інгредієнти:

  • корінь селери – 1 шт.;
  • сіль;
  • картопля – 2 бульби;
  • тертий сир – 2 ст. ложки;
  • часник – 4 зубки;
  • запашний перець – 4 горошини;
  • молоко – 370 мл;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • вершкове масло – 75 мл

Приготування:

  • Нарізати картопляні бульби і корінь селери. Помістити в ємність, додати часникові зубки. Закинути лаврушки і горошини перцю. Залити молоко. Може знадобитися більша кількість, ніж зазначено. Продукти повинні бути повністю покриті.
  • Закип’ятити. Переключити на мінімум вогонь і варити чверть години. Продукти повинні стати м’якими. Злити через сито рідина, але не виливати. Видалити лаврушки і перець.
  • До гарячих овочів додати вершкове масло і сирну стружку. Взяти занурювальний блендер і збити. Вливати порціями молоко, поки консистенція пюре не стане кремового.

Суп з кореня селери для схуднення

Всього два тижні вживаючи в будь-яких кількостях суп можна скинути зайві кілограми.



Інгредієнти:

  • болгарський перець – 1 шт.;
  • корінь селери – 250 г;
  • спеції;
  • білокачанна капуста – невелика головка;
  • зелень;
  • морква – 6 шт.;
  • томатний сік – 1,5 літра;
  • цибуля – 6 шт;
  • стручкова квасоля – 420 г;
  • помідори – 6 шт.

Приготування:

  • Сельдерей і овочі подрібнити. Знадобиться соломка. Залити томатним соком і закип’ятити. Якщо продукти не повністю вкриті рідиною, то долийте простої води. Проварити чверть години.
  • Можна вживати суп в такому вигляді або скориставшись блендером збити суп перетворивши його в суп-пюре.

Смажений черешкова селера

Кореневий селера – це універсальний продукт. У їжу використовують не тільки корінь, але і черешки.

Інгредієнти:

  • стебла селери – пучок;
  • кукурудзяна олія – 25 мл;
  • соєвий соус – 35 мл;
  • гострий перець – 2 р.

Приготування:

  • Розжарити масло в сковороді. Насипати гострий перець і тушкувати хвилину.
  • Селеру подрібнити. Отриману соломку помістити в масло. Постійно перемішуючи смажити три хвилини.
  • Влити соєвий соус і тушкувати хвилину. Подавати в теплому вигляді.

Легкий салат з яблуком і капустою

Чудовий вітамінний салатик, який смачно їсти в будь-який час року.

Інгредієнти:

  • перець;
  • білокачанна капуста – 120 г;
  • цукор;
  • кисло-солодке яблуко – 1 шт.;
  • сіль;
  • селера кореневої – 2 стебла;
  • рослинна олія;
  • кріп – 2 гілочки.

Приготування:

  • Нашаткувати капусту. Соломка має вийти тонкою. Підсолити і посипати перцем. Підсолодити і розім’яти руками для м’якості.
  • Нарізати тонко селера і кріп порубати. Змішати з капустою.
  • Очищене яблуко нарізати соломкою. Додати в салат. Перед подачею заправити олією.
Дивіться також:  Салат з моцарелою і помідорами – 8 рецептів приготування

Рецепт гасіння з овочами

Страва підходить для дієтичного обіду або легкого вечері.

Інгредієнти:

  • корінь селери – 2 шт.;
  • кріп – 2 гілочки;
  • солодкий перець – 2 шт.;
  • консервований зелений горошок – 210 г;
  • сік з 1 лимона;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • оливкова олія – 125 мл;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.

Приготування:

  • Овочі дрібно порубати. Влити олію (3 ст. ложки) і потомити на повільному вогні.
  • Додати горох. Підсолити. Насипати цукор. Вичавити сік з половини лимона.
  • Нарізати селеру. Повинні вийти кружечки товщиною півтора сантиметра. В центрі кожного зробити поглиблення.
  • У підсолену воду влити сік з решти лимона. Проварити селера п’ять хвилин.
  • Масло, що залишилося, влити в сковороду і прогріти. Викласти селера. У центр кожного кружечка покласти готові овочі. Накрити кришкою і згасити чверть години. Подавати, прикрасивши кропом.

Запіканка з морквою, беконом і сосисками

Якщо хочете порадувати сім’ю на сніданок новим, корисним і оригінальним стравою, то ця варіація для вас.

Інгредієнти:

  • чорний перець – 2 г;
  • вершкове масло;
  • пряні трави;
  • селера – 470 г корінь;
  • сіль;
  • сосиски – 320 г підкопчені;
  • сир – 170 г натертий;
  • морква – 420 г;
  • вершки – 950 мл;
  • бекон – 130 р.

Приготування:

  • Подрібнити за допомогою терки спочатку корінь, потім моркву.
  • Залити вершками. Підсолити. Присипати травами і перцем. Перемішати і закип’ятити.
  • Нарізані пластинками бекон обсмажити. Нарізати сосиски.
  • У промазану маслом форму помістити частину відварених овочів. Присипати частиною сирної стружки. Розкласти бекон. Наступним шаром викласти сосиски і посипати травами. Повторити шари ще раз.
  • Запікати в духовій печі півгодини. Режим 200 градусів.

Корисний смузі з селери

Щоб наситити організм вітамінами і необхідними поживними речовинами рекомендуємо приготувати вітамінний напій, який виходить ситним, низькокалорійним і цілющим.

Інгредієнти:

  • селера кореневої – 2 стебла;
  • вода 130 мл;
  • морква – 2 шт.;
  • мед – 1 ч. ложка;
  • петрушка – 35 г;
  • банан – 1 шт.;
  • кориця – 0,5 ч. ложки;
  • кефір – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Щоб надати особливий смак напою використовуйте для приготування перезріле банан.
  • У блендер покласти порізану моркву, банан і селеру. Влити воду і кефір. Додати зелень і мед. Насипати корицю. Збити. Повинна вийти однорідна маса.

Щоб смузі був корисний, необхідно вживати відразу. Запас напій заготовляти не можна.

Дієтичний салат з авокадо

Дуже швидко можна звичний овочевий салат перетворити в оригінальну закуску додавши селера і авокадо.

Дивіться також:  Салат з авокадо – 16 рецептів приготування

Інгредієнти:

  • авокадо – 1 шт.;
  • оливкова олія;
  • корінь селери – 1 шт.;
  • чорний перець;
  • листовий салат – 50 г;
  • прованські трави;
  • огірок – 2 шт.;
  • лимонний сік;
  • томат – 2 шт.;
  • соєвий соус;
  • зелень.

Приготування:

  • Салат порвати руками. Нарізати дуже дрібною соломкою корінь і огірок. Помідори знадобляться кубиками, авокадо – скибочками. Перемішати.
  • В оливкове масло влити лимонний сік. Додати соєвий соус і спеції. Перемішати і полити салат.

Паста з черешковым селерою

Цікаве блюдо, яке виходить ароматним і ефектним. Порадуйте домочадців новим варіантом приготування пасти з корисними продуктами.

Інгредієнти:

  • курячий бульйон – 200 мл (можна замінити водою);
  • фарфалле або будь-яка інша коротка паста – 200 г;
  • селера – 2 черешка;
  • песто з лимонним соком – 6 ст. ложок;
  • рослинне масло – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Нарізану великими шматками селера помістити в сковороду з маслом і обсмажити. Влити бульйон і згасити чверть години.
  • Згідно з рекомендаціями, зазначеним на упаковці, відварити пасту. Злити рідину, а пасту відправити на сковорідку. Додати песто. Перемішати і подавати.

Салат «Щітка» з буряком

Якщо мрієте моментально схуднути, то цей салат для вас.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • бурак – 2 шт.;
  • селера – 230 г;
  • перець;
  • морква – 3 шт.;
  • лимонний сік;
  • капуста – 800 г;
  • зелень;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Подрібнити всі овочі. Рекомендується натирати на тертці для моркви по-корейськи.
  • Присипати перцем. Підсолити. Додати нашатковану зелень. Полити лимонним соком і олією. Перемішати.

Для схуднення протягом дня дозволяється вживати тільки салат, розділений на три порції. На такій дієті за день можна втратити близько двох кілограм.

Соте з селери, грибів і цибулі

Спробуйте приготувати чудовий гарнір, який підходить до м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • чорний перець – 0,5 ч. ложки;
  • оливкова олія – 2 ст. ложки;
  • біла частина цибулі порею – 1 шт.;
  • петрушка рубана – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • печериці – 240 г;
  • шавлія – 2 ст. ложки;
  • стебло селери – 6 шт.;
  • розмарин – 0,5 ч. ложки;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • курячий бульйон – 2 ст. ложки (можна замінити водою).

Приготування:

  • Подрібнити всі інгредієнти.
  • У сковороду з олією покласти цибулю і посолити. Обсмажувати три хвилини. Додати гриби. Потомити п’ять хвилин. Закинути селера і підсолити. Смажити вісім хвилин.
  • Налити лимонний сік. Додати шавлія і розмарин. Потомити три хвилини. Насипати петрушку. Підсолити і посипати перцем. Розмішати і викласти на блюдо.
  • У сковороду влити бульйон, і за допомогою дерев’яної лопаточки зішкребти залишки жиру з поверхні. Розмішати і поварити дві хвилини. Полити отриманим соусом соте.
Прокрутка до верху