При правильному приготуванні селера виходить не тільки корисним, але і дуже смачним. Він робить благотворний вплив на здоров’я і фігуру, сприяє схудненню. Є різні рецепти приготування кореня селери. Його можна запікати, тушкувати, варити, смажити і навіть їсти в сирому вигляді. Пропонуємо найкращі варіанти приготування.
Салат з кореневого селери з куркою
Відомі смачні рецепти салатів, але з куркою селера виходить особливо смачною.
Інгредієнти:
- невеликий корінь селери – 1 шт.;
- перець;
- лимон;
- яблуко – 1 шт.;
- сіль;
- філе куряче – 220 г відварене;
- сир – 220 г;
- зелень;
- майонез;
- оливки.
Приготування:
- Очистити корінь. Взяти тертку, яка призначена для моркви по-корейськи, і натерти.
- Яблуко знадобиться у вигляді тонкої соломки. Щоб фрукт не потемнів, полийте соломку лимонним соком.
- Натерти сир. Нарізати куряче філе.
- Змішати продукти. Залити майонезом. Посипати сіллю і перцем. Перемішати. Прикрасити оливками і посіченою зеленню.
Рецепт запікання в духовці
Страва може бути самостійним гарніром. За смаком селера чимось нагадує картоплю, але з більш різким смаком.
Інгредієнти:
- корінь селери – 650 г;
- спеції;
- вода – 110 мл;
- сіль;
- оливкова олія – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Нарізати корінь кубиками. Розмір приблизно 2х2 див. Викласти у форму.
- Влити оливкову олію і перемішати. Кожен шматок повинен бути повністю в маслі.
- Підсолити і присипати спеціями. Перемішати. Влити воду.
- Відправити в розігріту духову шафу. Режим 180 градусів. Накривати форму нічим не треба. Витримати півгодини. Після чого перевірити готовність виделкою. Корінь повинен стати м’яким.
Корінь селери по-корейськи
Корінь виходить пікантним і ароматним на смак.
Інгредієнти:
- сіль – 1 ст. ложка;
- корінь селери – 1100 м;
- часник – 11 зубчиків;
- морква – 210 г;
- мелений коріандр – 1 ч. ложка;
- рослинне масло – 210 мл;
- червоний мелений перець – 0,5 ч. ложки;
- цукор – 4 ст. ложки;
- оцет – 7 ст. ложок.
Приготування:
- Взяти тертці для моркви по-корейськи і подрібнити корінь з морквою.
- Влити в сотейник масло. Насипати сіль і цукор. Влити оцет. Додати коріандр і перець. Закип’ятити.
- Подрібнити часникові зубки. Додати до моркви. Залити олією і розмішати.
- Прибрати маринуватися на добу в холодильник.
З капустою і буряком на зиму
Якщо у вас багатий врожай і не знаєте куди його прилаштувати, рекомендуємо смачно заготовити селера кореневої на зиму.
Інгредієнти:
- запашний перець;
- капуста – 1500 г;
- вода – 600 мл;
- корінь селери – 1,5 шт.;
- гострий стручковий перець;
- бурак – 1,5 шт.;
- сіль;
- оцет – 145 мл
Приготування:
- Подрібнену капусту підсолити і пом’яти руками.
- Натерти бурак і перемішати з капустою. Помістити стручковий перець.
- Нарізати кубиками корінь і відправити у воду. Влити оцет. Додати духмяний перець і закип’ятити.
- Залити отриманим маринадом овочі і залишити на три доби маринуватися.
- Перемістити у банки і зберігати взимку в прохолодному місці.
Незвичайне пюре на гарнір
Виходить корисне пюре, яке має гладку, кремову консистенцію і чудовий смак.
Інгредієнти:
- корінь селери – 1 шт.;
- сіль;
- картопля – 2 бульби;
- тертий сир – 2 ст. ложки;
- часник – 4 зубки;
- запашний перець – 4 горошини;
- молоко – 370 мл;
- лаврушка – 2 аркуша;
- вершкове масло – 75 мл
Приготування:
- Нарізати картопляні бульби і корінь селери. Помістити в ємність, додати часникові зубки. Закинути лаврушки і горошини перцю. Залити молоко. Може знадобитися більша кількість, ніж зазначено. Продукти повинні бути повністю покриті.
- Закип’ятити. Переключити на мінімум вогонь і варити чверть години. Продукти повинні стати м’якими. Злити через сито рідина, але не виливати. Видалити лаврушки і перець.
- До гарячих овочів додати вершкове масло і сирну стружку. Взяти занурювальний блендер і збити. Вливати порціями молоко, поки консистенція пюре не стане кремового.
Суп з кореня селери для схуднення
Всього два тижні вживаючи в будь-яких кількостях суп можна скинути зайві кілограми.
Інгредієнти:
- болгарський перець – 1 шт.;
- корінь селери – 250 г;
- спеції;
- білокачанна капуста – невелика головка;
- зелень;
- морква – 6 шт.;
- томатний сік – 1,5 літра;
- цибуля – 6 шт;
- стручкова квасоля – 420 г;
- помідори – 6 шт.
Приготування:
- Сельдерей і овочі подрібнити. Знадобиться соломка. Залити томатним соком і закип’ятити. Якщо продукти не повністю вкриті рідиною, то долийте простої води. Проварити чверть години.
- Можна вживати суп в такому вигляді або скориставшись блендером збити суп перетворивши його в суп-пюре.
Смажений черешкова селера
Кореневий селера – це універсальний продукт. У їжу використовують не тільки корінь, але і черешки.
Інгредієнти:
- стебла селери – пучок;
- кукурудзяна олія – 25 мл;
- соєвий соус – 35 мл;
- гострий перець – 2 р.
Приготування:
- Розжарити масло в сковороді. Насипати гострий перець і тушкувати хвилину.
- Селеру подрібнити. Отриману соломку помістити в масло. Постійно перемішуючи смажити три хвилини.
- Влити соєвий соус і тушкувати хвилину. Подавати в теплому вигляді.
Легкий салат з яблуком і капустою
Чудовий вітамінний салатик, який смачно їсти в будь-який час року.
Інгредієнти:
- перець;
- білокачанна капуста – 120 г;
- цукор;
- кисло-солодке яблуко – 1 шт.;
- сіль;
- селера кореневої – 2 стебла;
- рослинна олія;
- кріп – 2 гілочки.
Приготування:
- Нашаткувати капусту. Соломка має вийти тонкою. Підсолити і посипати перцем. Підсолодити і розім’яти руками для м’якості.
- Нарізати тонко селера і кріп порубати. Змішати з капустою.
- Очищене яблуко нарізати соломкою. Додати в салат. Перед подачею заправити олією.
Рецепт гасіння з овочами
Страва підходить для дієтичного обіду або легкого вечері.
Інгредієнти:
- корінь селери – 2 шт.;
- кріп – 2 гілочки;
- солодкий перець – 2 шт.;
- консервований зелений горошок – 210 г;
- сік з 1 лимона;
- цукор – 2 ст. ложки;
- оливкова олія – 125 мл;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- морква – 2 шт.
Приготування:
- Овочі дрібно порубати. Влити олію (3 ст. ложки) і потомити на повільному вогні.
- Додати горох. Підсолити. Насипати цукор. Вичавити сік з половини лимона.
- Нарізати селеру. Повинні вийти кружечки товщиною півтора сантиметра. В центрі кожного зробити поглиблення.
- У підсолену воду влити сік з решти лимона. Проварити селера п’ять хвилин.
- Масло, що залишилося, влити в сковороду і прогріти. Викласти селера. У центр кожного кружечка покласти готові овочі. Накрити кришкою і згасити чверть години. Подавати, прикрасивши кропом.
Запіканка з морквою, беконом і сосисками
Якщо хочете порадувати сім’ю на сніданок новим, корисним і оригінальним стравою, то ця варіація для вас.
Інгредієнти:
- чорний перець – 2 г;
- вершкове масло;
- пряні трави;
- селера – 470 г корінь;
- сіль;
- сосиски – 320 г підкопчені;
- сир – 170 г натертий;
- морква – 420 г;
- вершки – 950 мл;
- бекон – 130 р.
Приготування:
- Подрібнити за допомогою терки спочатку корінь, потім моркву.
- Залити вершками. Підсолити. Присипати травами і перцем. Перемішати і закип’ятити.
- Нарізані пластинками бекон обсмажити. Нарізати сосиски.
- У промазану маслом форму помістити частину відварених овочів. Присипати частиною сирної стружки. Розкласти бекон. Наступним шаром викласти сосиски і посипати травами. Повторити шари ще раз.
- Запікати в духовій печі півгодини. Режим 200 градусів.
Корисний смузі з селери
Щоб наситити організм вітамінами і необхідними поживними речовинами рекомендуємо приготувати вітамінний напій, який виходить ситним, низькокалорійним і цілющим.
Інгредієнти:
- селера кореневої – 2 стебла;
- вода 130 мл;
- морква – 2 шт.;
- мед – 1 ч. ложка;
- петрушка – 35 г;
- банан – 1 шт.;
- кориця – 0,5 ч. ложки;
- кефір – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Щоб надати особливий смак напою використовуйте для приготування перезріле банан.
- У блендер покласти порізану моркву, банан і селеру. Влити воду і кефір. Додати зелень і мед. Насипати корицю. Збити. Повинна вийти однорідна маса.
Щоб смузі був корисний, необхідно вживати відразу. Запас напій заготовляти не можна.
Дієтичний салат з авокадо
Дуже швидко можна звичний овочевий салат перетворити в оригінальну закуску додавши селера і авокадо.
Інгредієнти:
- авокадо – 1 шт.;
- оливкова олія;
- корінь селери – 1 шт.;
- чорний перець;
- листовий салат – 50 г;
- прованські трави;
- огірок – 2 шт.;
- лимонний сік;
- томат – 2 шт.;
- соєвий соус;
- зелень.
Приготування:
- Салат порвати руками. Нарізати дуже дрібною соломкою корінь і огірок. Помідори знадобляться кубиками, авокадо – скибочками. Перемішати.
- В оливкове масло влити лимонний сік. Додати соєвий соус і спеції. Перемішати і полити салат.
Паста з черешковым селерою
Цікаве блюдо, яке виходить ароматним і ефектним. Порадуйте домочадців новим варіантом приготування пасти з корисними продуктами.
Інгредієнти:
- курячий бульйон – 200 мл (можна замінити водою);
- фарфалле або будь-яка інша коротка паста – 200 г;
- селера – 2 черешка;
- песто з лимонним соком – 6 ст. ложок;
- рослинне масло – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Нарізану великими шматками селера помістити в сковороду з маслом і обсмажити. Влити бульйон і згасити чверть години.
- Згідно з рекомендаціями, зазначеним на упаковці, відварити пасту. Злити рідину, а пасту відправити на сковорідку. Додати песто. Перемішати і подавати.
Салат «Щітка» з буряком
Якщо мрієте моментально схуднути, то цей салат для вас.
Інгредієнти:
- сіль;
- бурак – 2 шт.;
- селера – 230 г;
- перець;
- морква – 3 шт.;
- лимонний сік;
- капуста – 800 г;
- зелень;
- оливкова олія – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Подрібнити всі овочі. Рекомендується натирати на тертці для моркви по-корейськи.
- Присипати перцем. Підсолити. Додати нашатковану зелень. Полити лимонним соком і олією. Перемішати.
Для схуднення протягом дня дозволяється вживати тільки салат, розділений на три порції. На такій дієті за день можна втратити близько двох кілограм.
Соте з селери, грибів і цибулі
Спробуйте приготувати чудовий гарнір, який підходить до м’ясних страв.
Інгредієнти:
- чорний перець – 0,5 ч. ложки;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- біла частина цибулі порею – 1 шт.;
- петрушка рубана – 2 ст. ложки;
- сіль;
- печериці – 240 г;
- шавлія – 2 ст. ложки;
- стебло селери – 6 шт.;
- розмарин – 0,5 ч. ложки;
- лимонний сік – 1 ст. ложка;
- курячий бульйон – 2 ст. ложки (можна замінити водою).
Приготування:
- Подрібнити всі інгредієнти.
- У сковороду з олією покласти цибулю і посолити. Обсмажувати три хвилини. Додати гриби. Потомити п’ять хвилин. Закинути селера і підсолити. Смажити вісім хвилин.
- Налити лимонний сік. Додати шавлія і розмарин. Потомити три хвилини. Насипати петрушку. Підсолити і посипати перцем. Розмішати і викласти на блюдо.
- У сковороду влити бульйон, і за допомогою дерев’яної лопаточки зішкребти залишки жиру з поверхні. Розмішати і поварити дві хвилини. Полити отриманим соусом соте.