Шанежки з картоплею – 8 рецептів приготування, як у бабусі

Шаньги-шанежки, як у бабусі – навіть від самих слів стає смачно. Шанежки з картоплею дорослих повертають у дитинство, дітям дають можливість спробувати, яка на смак сама любов.

Класичний рецепт, як у бабусі

Відкриті пиріжки популярні у багатьох народів. Класичний російський варіант – з картопляною начинкою і традиційним способом вимішування дріжджового тіста.

Для приготування знадобляться:

• високосортна борошно – від 800 грамів до кілограма;
• молоко – візьмемо ½ літра;
• вода – ½ склянки;
• дріжджі – 150 грамів живих або столової ложки сухих буде достатньо;
• сіль – ½ столової ложки;
• цукор-пісок – пара великих ложок;
• ваніль – буквально два-три грами;
• два види масла: олія рослинна (без запаху) – для змазування дека і ще 60 грамів для помадки та вершкове – не менше 80 г для начинки;
• яйця – потрібно три штуки;
• картопляне пюре (має бути достатньо густим) – обсяг визначайте самі.
Кришимо в чашку дріжджі. До них всипаємо цукор-пісок. Залишилося налити трошки підігрітою (хоча б до 300С) води, залишити посуд в теплі і дочекатися утворення піни.
Частину борошна відправляємо в емальовану миску глибше (можна взяти каструлю). До неї додаємо сухі інгредієнти. Далі повільно, тонкої струменем, вливаємо молоко. Аналогічно чинимо і з розчином з дріжджів. Склад треба старанно перемішати і помістити на три години в тепло.
За цей час встигаємо приготувати начинку і помадку. І перше, і друге робиться легко. У пюре з картоплі вбиваємо два яєчка, додаємо вершкове масло – ось і начинка. Яєчний жовток збиваємо з 60-ма грамами рослинної олії – виходить помадка.
Закінчуємо підготовку тіста на дріжджах – висипаємо в підійшла масу залишки борошна і вимішуємо, поки вона не перестане липнути до долонь. Скачуємо колобок, накриваємо рушником. Нехай відпочине ще пару годин, щоб тісто краще піднімалося.
Залишилося сформувати невеликі кульки і трохи пройтися по ним каталкою. Розкласти в серединках картопляно-яєчну начинку, залишивши її відкритою (подібно ватрушкам), змастити помадкою і відправити в духовку. Через 30-40 хвилин бабусині шанежки можна пробувати.
Постарайтеся створити потрібну атмосферу на кухні:

шанежки люблять тишу і тепло.

Без додавання дріжджів

Спекти шанежки з картоплею можна і без дріжджів.

Що для них потрібно:

• борошно – візьмемо три склянки;
• картопля – шість бульб;
• кефір – 350-400 грамів;
• сметана – досить ½ склянки;
• сода – п’ять грамів;
• сіль – ½ чайної ложки;
• яйце – одне.
• вершкове масло – не менше 60 грамів (по половині для пюре і тесту).
Споруджуємо пюре з картоплі, яйця і половину масла.
Приступаємо до тесту. Змішуємо кефір, сіль, залишки олії. Всипаємо в кефірну суміш борошно і соду. Вимішуємо тісто і витримуємо його в теплі півгодини.
Робимо тестові ковбаски, які ділимо на три частини і розгортаємо в коржики. Залишилося начинити майбутні шаньги пюре (як у попередньому рецепті), змастити сметаною і відправити в разжаренную до 2000С духовку.
Через 15 хвилин частування готово.

Дивіться також:  Тушковані баклажани – 8 швидких і смачних рецептів

Як спекти в духовці

Такі шанежки стануть прекрасним перекусом для малечі на прогулянці. Стануть в нагоді вони і в далекій дорозі.

Піч будемо з:

• борошна – сім склянок;
• яєць – п’ять штук;
• цукрового піску – не менше склянки;
• молока (в ідеалі домашнього) – 400 грамів;
• вершкового масла – 250 грамів;
• дріжджів (краще пресованих) – 60 грамів;
• сметани – ½ склянки;
• солі – чайної ложки з «шапочкою»;
• спецій – вид і кількість визначайте самі.
Готуємо пюре. Все, як зазвичай, тільки ще додаємо спеції і намагаємося, щоб вийшла консистенція пасти.
Підігріваємо молоко до 350С. У ньому розчиняємо дріжджі, потім сиплемо частина (меншу) борошна, цукор. Змішуємо.
Коли опара осяде і почне видавати кислуватий запах, додамо в неї спочатку бовтанку з яєць і цукру, після – сіль і залишки борошна. Все це потрібно як слід перемішати. Останній компонент – масло. Після всіх маніпуляцій тісто має відставати від долонь.
Як формувати випічку, вже описувалося вище. Залишилося зробити яєчну «маску» і спекти шанежки в духовці.

Дріжджові шанежки з картоплею

Круглі гарячі шанежки з холодним молоком – чудове поєднання.

Що потрібно для такої випічки:

• борошно – трохи менше півкілограма.
• масло (беремо вершкове) – 100 грамів;
• сметана – їдальні ложки цілком достатньо;
• яйце – вистачить одного;
• дріжджі (краще сухі) та цукор-пісок – по столовій ложці першого і другого;
• сіль – чайна ложка;
• вода (тепла) – не менше 125 грамів;
• пюре з картоплі.
У третині склянки теплої води розводимо дріжджі. З’єднуємо в одній посуді яйце, сіль, розтоплене масло. До них відправляємо дріжджову воду.
Залишилося ввести борошно – робимо це повільно, тонким струменем.
Після вимішування повинно вийти пружне, приємне на дотик тісто. Йому належить годину-півтора провести в теплому місці підійти.
Як поступати далі, ми вже знаємо. Сформованим і начиненим шаньгам даємо півгодини на «виріст», а потім печемо в розпеченій до 2000С духовці протягом 25-30 хвилин.

Дивіться також:  Тісто для мантів – класичний рецепт по-узбецьки

Пісний варіант приготування

Для тих, хто дотримується постів, приготувати шанежки з картоплею можна без яєць і коров’ячого масла, на картопляному відварі.

Знадобляться:

• відвар від картоплі (потрібен теплий) – півлітра;
• дріжджі (краще сухі) – приблизно 10-11 грамів;
• цукор-пісок – пара столових ложок;
• соняшникова олія (візьмемо рафінована) – три столових ложки;
• борошно – орієнтовно 700 грамів;
• картопляне пюре — з кілограма бульб і засмажки з двох-трьох цибулин.
Отже, робимо пюре, змішуючи картоплю, обсмажену на олії цибулю.
В картопляному відварі розчиняємо дріжджі. Потім відправляємо в рідину всі сипучі інгредієнти і вимішуємо пісне тісто. Нехай побуде годину на столі.
Далі все у звичній послідовності: кульки, коржики, поглиблення, бортики, начинка, духовка.

Готуємо на кефірі

Цей «хитрий» рецепт цікавий тим, що в гарячому вигляді такі шанежки апетитно хрумтять, а якщо їх укутати товстим рушником, стають ніжно-м’якими.

Потрібні продукти:

• борошно – візьмемо дві склянки;
• кефір – ½ склянки;
• дріжджі – досить півтори чайних ложок;
• яйце;
• цукровий пісок – не більше чайної ложки;
• сіль – ½ чайної ложки;
• свіже коров’яче масло і олія без запаху – вистачить по одній десертній ложці кожного виду;
• картопляне пюре (в картоплю додаємо підсмажені на сковорідці бекон з цибулею, спеції та сіль).
Щоб тісто вийшло, як треба,

всі інгредієнти повинні бути теплими.

Тому заздалегідь виймаємо з холодильника яйце і масло, підігріваємо кефір.
Борошно просіваємо і відправляємо в неї все інше. Черговість не має значення. Тісто, приготоване за цим рецептом, виходить приємним на дотик і не пристає до рук. Залишаємо його в теплому місці, нехай піднімається.
Готуємо пюре. Компоненти для нього вказані в переліку продуктів. Алгоритм подальших дій традиційний. Щоб шаньги на кефірі дійшли до потрібної кондиції, вистачить 20 хвилин, проведених в духовій шафі, розігрітому до 2000С.

Дивіться також:  Тушкована картопля з м’ясом – 7 рецептів приготування

Уральські шанежки з картоплею

Вважається, що батьківщиною страви, рецепти якого надані зараз вашій увазі, є Урал. Саме там придумали цю невигадливу, але дуже смачну домашню випічку.

Щоб приготувати уральські шанежки, знадобляться:

• борошно – візьмемо пару стаканів;
• дріжджі (краще сухі) – 1,5 чайної ложки;
• яйце (тільки жовтки) – дві штуки;
• цукор-пісок – ½ чайної ложки;
• начинка з: трьох столових ложок вершкового масла, чотирьох бульб картоплі, чотирьох столових ложок жирних вершків, яйця.
Дріжджі, цукровий пісок заливаємо третю склянки теплої води. Нехай рідина побуде 10 хвилин в теплі.
Робимо ще одну суміш з солі, сметани, яєчних жовтків і доведеного до рідкого стану олії. Далі олійно-жовткова масу з’єднуємо з теплою водою і борошном. У результаті повинно вийти не занадто туге тісто (кількість борошна відрегулюйте в процесі). Нехай воно годину-півтора «подихає» в теплому місці.
Тепер ділимо його на кульки розміром, як великі абрикоси. З них майструємо «тарілочки» для начинки. Через 30 хвилин відправляємо в разжаренную до 2000С духовку. Коли придбають золотавість (повинно пройти 15-20 хвилин), витягаємо.

Ледачі шаньги з картоплею на батоні

Хочеться возитися з тестом – спробуйте зробити ледачі шаньги. Кажуть, в Пермі вони особливо популярні.

Що потрібно:

• батон (можна використовувати білий хліб);
• молоко – вистачить склянки;
• яйця – пара штук;
• пюре з картоплі – ½ кілограма;
• рослинна олія (беремо без запаху) – змащувати деко;
• вершкове масло – змащувати випічку;
• сіль – орієнтуйтеся на власний смак.
Готуємо основу для ледачих шанежек – ріжемо батон. Робимо Пюре з додаванням молока (половина норми) і солі.
Залишилося молоко з’єднайте з яйцями. В молочно-яєчної суміші змочуємо хлібні скибочки. Розкладаємо на деко, покриваємо пюре. Змащуємо зверху вершковим маслом. Ще один варіант –

використовувати замість нього яєчно-молочну масу.

Тоді вийде симпатична рум’яна кірочка.
Для цього рецепта духовці не потрібна висока температура. Досить її розжарити до 140-1600С. 20 хвилин – і можна сідати за стіл.

Прокрутка до верху