Пошуки оригінального рецепту, простого і ситного страви, здатного конкурувати з ресторанними шедеврами, обов’язково призведе гурманів до сибірської кухні, де дивовижно смачно пахнуть шаньги з картоплею.
Пишні коржі з начинкою володіють притягальною силою і додають життєву енергію. У них криється секрет довголіття сибіряків.
Класичний рецепт, як у бабусі
Відкриті пиріжки — улюблені ласощі багатьох народів з давніх часів. Кожен регіон має свої варіанти приготування страви. Іноді в начинці присутні незвичайні інгредієнти, але в основу завжди покладено класичний спосіб замішування тіста. Бабусі господині передавали навички випічки наступним поколінням, не змінюючи основного складу.
Для тіста:
- Борошно вищого сорту —0,8 – 1 кг;
- Молоко — 0,5 літра;
- Вода — 100 мл;
- Дріжджі — 150 грам або повна столова ложка сухих;
- Сіль — 0,5 ст. л.;
- Цукор — 2 ст. л;
- Ванілін на кінчику ножа;
- Рослинне масло.
Для начинки:
- Густе картопляне пюре;
- 2 яйця;
- вершкове масло 50-80 грам.
Помадка:
- 1 яйце;
- 60 мл рослинного масла.
Дріжджі кришать в чашку, додають цукор і заливають водою, підігрітою до 30 градусів. Ставлять у тепле місце до появи пишної піни.
Меншу частину борошна засипають у глибоку емальовану миску або каструлю. Додають сіль, цукор, ванільний порошок. Поступово вводять молоко і дріжджовий розчин. Ретельно перемішують і залишають в теплі на 3 години. Є час для приготування начинок.
Далі трохи осів масу додають решту борошна, інтенсивно місять, поки тісто не перестане липнути до рук. Має вийти м’яке однорідний ком.
Ємність накривають рушником і залишають ще на 1,5-2 години, для гарній схожості.
Важливо! Треба стежити за температурою повітря. Шанежки люблять тепло і тишу.
З готової яка зійшла маси формують кульки, розкочують гуртки. У центр кладуть картопляну начинку, і защипують краї, щоб середина залишалася відкритою. Змащують жовтком, збитим з рослинним маслом, дають піднятися і відправляють в духовку на 35-40 хвилин.
Варіанти приготування тіста для шанег з картоплею
Серед регіональних варіацій виділяють два базових способу готування шанег. Головним складовим елементом першого виду є дріжджі або їх натуральні замінники (закваски, відвари хмелю).
Дріжджове тісто
Золоті правила господині:
- Потрібно пам’ятати і своєчасно подбати про комфортний робочому куточку (тепло, без протягів). Тесту треба відстоятися певний період, щоб почався процес бродіння і збільшився обсяг.
- Борошно якісна, просеянная на густе сито.
- Продукти для замісу свіжі, підігріті.
На тісто для шанег з картоплею знадобитися:
- Дріжджі сухі — 2 чайні ложки з гіркою;
- Цукрового піску — 4, 5 столових ложок;
- Кип’яченої води — 150 мл;
- Яєць — 2 штуки;
- Масла (маргарину) — 160 грам;
- Молока — 350 грам;
- Борошна — приблизно 0,9 кг;
- Ванілін,
- Сіль за смаком.
Дріжджі розмішати з 0,5 ложки цукру і теплою водою. Почекати поки з’явиться шапочка.
У миску всипати 0,7 кг борошна додати всі продукти, крім олії. Акуратно змішати. Вилити жир і вимісити, спочатку в посуді, потім на столі. Поступово підстилати борошно. Ком повинен бути дуже м’яким, але не липким.
Відстоювати 1,5 години з просторою ємності під кришкою. Зняти вкривав полити Сумішшю полити 1 ст. л. рослинного масла і перемішати ще раз. Відправити на відбудову 50-60 хвилин. Розтягнути в валик, розрізати на шматочки і розкачати під начинку.
Скибочки вареного підсоленого картоплі подрібнити у блендері разом з жовтком, меленим перцем і невеликою кількістю сметани до консистенції сталого крему. Загортати в коржі, у вигляді ватрушок.
Без додавання дріжджів
Чудова випічка з ароматною скоринкою на кефірі готується швидко і зручно.
Спробувавши готувати правильне тісто для шанег без дріжджів, майстрині не захочуть піклуватися опарами, переживати про схожості.
При мінімальних витратах, високий відсоток виходу пампушок.
Необхідно взяти:
- Борошна — 3 склянки;
- Вершкового масла — 120 грам;
- Кефір — 1 склянка;
- Солі — ½ чайної ложки;
- Пекарського порошку (розпушувача) — 1 чайну ложку.
Третина порції борошна перетерти з маслом, притрусити сипучими інгредієнтами і додати кефір. Поступово підсипають борошно, скільки буде потрібно. Формується ніжний еластичний заміс, який зріє під бавовняної серветкою на холоді 30 хвилин.
Рівні відрізки катають в кульки. У поглиблення в центрі відправляють картопляну кашку і витягають кути. Зверху покривають помадкою з жовтка і сметани.
Не треба нудитися в очікуванні, поки шаньги виростуть, можна відразу садити листи в грубку.
Сибірські бабусині шаньги з картоплею
Малюки та дорослі жителі Сибіру з раннього дитинства пам’ятають неперевершений аромат гарячих шанежек. Їх подають до столу в кожній родині в будні і свята. Мами часто балують дітей, пропонуючи взяти з собою здобну булочку на прогулянку або в дорогу.
Інгредієнти:
- Борошно — 7-8 склянок;
- Яйця -5 штук;
- Цукор — 1 склянка;
- Свіже (краще домашнє) молоко -400 мл;
- Вершкове масло з високим відсотком жирності — 250-300 г;
- Пресовані дріжджі — 60 г;
- Сіль — чайна ложка з горою;
- Сметана — 100 мл
Картоплю і спеції змішують, доводячи до пастоподібного стану.
У молоці 35° розчиняють дріжджі, цукор і менше половини борошна. Опару залишають в теплому місці. Готовність визначається по осіданню і кисловатому запаху. Додають по черзі яєчно-цукрову бовтанку, сіль борошно і ретельно розмішують. В останній прийом вбивають масло. Міситься звичайним способом або вибиванням до повного відставання від рук.
Залишають в широкій діжці на 2 -2,5 години для підйому. З маси відщипують шматочки, і скачують кульки вподобаного розміру. Ударами роблять круглі коржі, на які укладають сметанний, потім картопляний шар. Закладають краю за годинниковою стрілкою, перетворюючи заготовку в подобу тарілочки.
Зверху мажуть яєчної маскою і ставлять у розігріту духовку.
Сибірські шаньги складно утримати на столі.