В якості легкого і ніжного десерту виділяється шарлотка на кефірі. Її рецепти прості у приготуванні, а інгредієнти можна знайти на будь-якій кухні. Смак страви нескладного порадує вас і вашу родину.
Шарлотка на кефірі — класичний рецепт з яблуками
Якщо ви помітили, що в холодильнику стоїть кефір, а допивати його ніхто не хоче, приготуйте яблучний пиріг. Цей рецепт може з легкістю відтворити кожна домогосподарка. Головне, беріть солодкий сорт яблук.
Список продуктів:
Кефір — 0,25 кг;
Пшеничне борошно — 0,4 кг;
Три курячих яйця;
П’ять яблук;
Розпушувач тіста — 8 гр;
Цукор — 0,2 кг.
Як приготувати:
Спочатку необхідно обробити яблука — позбавити їх від шкірки і насіння і порізати на дольки.
Скористайтеся ситом для просіювання борошна. Стежте, щоб не залишилося грудочок.
В окрему миску розбити яйця, додати цукор з розпушувачем, і всю масу збити до появи білої пінки.
До яєчної суміші налити кефір і насипати борошно порційно. Не забувайте постійно помішувати ложкою всю масу, але не перестарайтеся. Тісто не повинно бути дуже густим. Воно зазвичай буває трохи густіше млинцевого тесту.
Змастіть форму для запікання олією.
На її дно вилийте більшу частину тіста, другим шаром викладіть часточки яблук, а зверху додайте залишки основи.
Температура духовки — 180 градусів. Час — 45 хвилин.
Рецепт з додаванням згущеного молока
Згущене молоко додасть простому рецептом м’якість і пишність. В такому вигляді вона виходить ще солодше.
Вам знадобляться:
Чотири яйця курячі;
Одна банка згущеного молока;
Борошно вищого ґатунку — 0,2 кг;
Розпушувач — 10 гр;
Чотири яблука;
Кориця — 5 гр.
Спосіб приготування:
Розбити яйця в миску, до них додати згущене молоко і просіяне пшеничне борошно з розпушувачем. Всі інгредієнти добре перемішати.
Часточки почищених яблук покласти на дно дека, яке попередньо змащене рослинним маслом.
Фрукти посипати корицею і вилити зверху тісто.
Температура випікання — 180 градусів. Час приготування — 40 хвилин.
Готову шарлотку можна прикрасити цукровою пудрою або шоколадом.
Яблучний десерт можна спекти, навіть якщо під рукою немає борошна, а замість неї використовувати манну крупу.
Необхідні інгредієнти:
Три яйця;
Пшеничне борошно — 0,1 кг;
П’ять солодких яблук;
Цукор — 70 г;
Сіль — 10 гр;
Манка — 0,1 кг.
Покрокова інструкція приготування:
Яблука можна почистити, а можливий варіант випічки з шкіркою. Це на ваш смак. Ріжемо фрукти тонкими часточками.
Збиваємо білки і жовтки разом з цукром і сіллю до утворення піни.
Після цього висипаємо борошно, ще трохи помішуємо віночком, і потім додаємо манку.
Шматочки яблук кладемо у форму для випічки і виливаємо зверху тісто.
Прогріваємо духовку і вставляємо деко з шарлотки. Температура 180 градусів. Таймер ставимо на 30 хвилин.
Пишний яблучний пиріг на кефірі
Шарлотка не завжди виходить пишною. Потрібно знати деякі хитрощі, щоб улюблений десерт був на висоті.
Список компонентів:
Кефір — 0,2 кг;
Сода харчова — 10 гр;
Цукор — 20 гр;
Борошно першого сорту — 0,4 кг;
Три великих яблука;
Цукрова пудра і кориця;
Три курячих яйця.
Поетапне приготування:
Яблука очистіть від шкірки, вийміть тверду серцевину і насіння. Розріжте фрукти спочатку навпіл, а потім на більш дрібні частини.
У глибоку чашку розбийте курячий яйця, насипте цукор і збийте міксером або блендером.
В яєчну суміш насипте соду і налийте кефір. Кисломолочний продукт повинен бути теплим. Це один із секретів пишного тесту. Все ретельно перемішайте.
Поетапно насипайте просіяне борошно до кефірної масі.
На дно підготовленої і обмазаної маслом форми покладіть яблука, посипте спеціями і залийте готовим напіврідким тестом.
Нагрійте духовку до 200 градусів і починайте запікати шарлотку. Час — 30 хвилин. Після завершення готування рекомендується накрити пиріг фольгою і залишити на півгодини. Так ви будете впевнені, що середина десерту добре пропеклась.
Шарлотку можна їсти на сніданок, обід і вечерю. Для цього їй зовсім не обов’язково бути солодкою. В рецепт можна додати капусту і блюдо зовсім невпізнанним.
Компоненти рецепту:
Борошно — 0,25 кг;
Сода чайна — 5 гр;
Кефір — 0,3 л;
Два яйця;
Майонез — 30 гр;
Капуста — 0,3 кг;
Олія рослинна будь-якого сорту.
Як приготувати:
Капусту ви можете обробити з допомогою терки, а можете нашаткувати ножем.
Обсмажте її на сковороді.
В окремий посуд налити потрібну кількість кефіру, білки і жовтки яєць, майонез, насипати соду і сіль. Всю масу старанно збити.
Порційно додавайте борошно, постійно розмішуючи віночком. Налийте трохи олії.
На попередньо обмазаний деко вилити половину тіста, потім викладіть обсмажену капусту, і знову залийте це пишність другою частиною тіста.
Зверху посипте панірувальні сухарі. Температура духовки — 190 градусів. Час запікання — 40 хвилин.
Шарлотка на кефірі в мультиварці
В мультиварці яблучний пиріг готується швидше і простіше. Поки страва готуватиметься — можна витратити цей час на себе.
Список продуктів:
Вершкове масло — 0,12 кг;
Кефір — 0,25 кг;
Цукор — 0,2 кг;
Борошно пшеничне — 0,5 кг;
Сода — 10 гр;
Шість яблук;
Одне яйце куряче.
Кроки в приготуванні:
Вершкове масло дістаньте з холодильника і розтопіть до кімнатної температури. В отриману масу насипте цукровий пісок.
В ту ж посудину налийте кефір, і розбийте яйце.
Суміш збийте з допомогою міксером, поступово додаючи борошно без грудочок.
Маса тіста повинна густотою нагадувати сметану.
Змастіть тим же маслом чашу мультиварки. На її дно покладіть порізані скибочками яблука одним рівномірним шаром. Залийте його тестом.
Натисніть в меню кухонної техніки програму «Випічка». Поставте Таймер на 45 хвилин.
Готовий пиріг можна прикрасити цукровою пудрою, кокосовою стружкою, варенням або корицею. Приємного апетиту.
Існує велика кількість рецептів шарлотки на кефірі. Досвідчені господині пристосовують їх під смаки і уподобання своєї сім’ї. Пиріг може бути з солодкою начинкою: яблуками, бананами, грушами, варенням, полуницею і т. д. Іноді роблять шарлотки з капустою, м’ясом або картоплею. У всіх випадках вони виходять дуже пишними, м’якими і ніжними.
Шарлотка з вишнею, цукатами і мигдалем
Дана начинка додасть звичайному домашньому десерту вишуканість і привабливість. Основні інгредієнти: кефір, борошно, соду і цукор. Їх кількість підбирайте залежно від того, скільки порцій хочете приготувати. У процесі вимішування тіста додайте шматочки цукатів і мигдалю. З вишень рекомендується прибрати кісточки і відправити соковиту червону м’якоть в тісто.
Лимонний пиріг
Така версія шарлотки підійде тим, хто не дуже любить солодке. Пиріг виходить на смак з певною кислинкою. Для однієї страви знадобиться два лимона, 0,3 л кефіру, 0,25 кг маргарину, одна столова ложка цукру і 0,4 кг борошна. Спосіб приготування такий же, як і в інших рецептах. А ось лимони слід провести через тертку, не очищаючи від шкірки, і потім додати в тісто.