Шарлотка з капустою — смачний несолодкий пиріг, який за бажанням можна доповнювати й іншими складовими. Сподобається навіть дітям.
Класичний рецепт шарлотки з капустою в духовці
Цю випічку можна назвати «ледачою», оскільки готується вона швидко, не вимагаючи якихось вишуканих інгредієнтів і знання тонкощів кулінарного мистецтва.
Необхідні продукти:
- три яйця;
- п’ять грам розпушувача;
- ложечка цукру щіпка солі;
- півкілограма капусти;
- 130 грам борошна;
- цибулина.
Процес приготування:
- Для початку підготуємо начинку для пирога. Для цього шаткуємо капусту будь-яким способом, подрібнюємо цибулю і все добре обсмажуємо на гарячій сковороді до м’якості.
- В іншій ємності змішуємо цукор і сіль зі збитими яйцями, розпушувачем і борошном. Повинна вийти густа маса.
- Її змішуємо з розм’якшеною капустою і все вливаємо в форму. Зверху прикриваємо фольгою і тримаємо в духовці близько 40 хвилин на 200 градусах. Потім знімаємо фольгу і чекаємо ще 10 хвилин — нехай шарлотка «дійде».
Варіант приготування з квашеною капустою
Ще один варіант приготування пирога. Він виходить більш насиченим і злегка пікантним. Небажано брати капусту з журавлиною або іншими добавками, віддайте перевагу звичайній, квашеної у простому розсолі без хрону, гірчиці або інших «таких» спецій.
Необхідні продукти:
- 350 грам борошна;
- 100 грам вершкового масла;
- дві великі ложки цукру;
- 400 грам квашеної капусти;
- два яйця;
- сіль і перець за смаком;
- 5 грам розпушувача
Процес приготування:
- Розтопіть масло до рідкого стану, з’єднайте з цукром, капустою і яйцем, перемішати.
- До цієї суміші всипте борошно і розпушувач, доведіть до густої однорідної консистенції.
- Влийте вміст в обрану форму і приберіть в духовку на 35 хвилин, заздалегідь нагріваючи його до 180 градусів.
Заливний капустяний пиріг з печерицями
Така випічка виходить ніжною і м’якою.
Майонез можна замінити сметаною.
Необхідні продукти:
- 150 грам борошна;
- 230 грам майонезу або сметани;
- 300 грам шампіньйонів;
- три яйця;
- зелень на свій смак;
- ложечка розпушувача і щіпка солі;
- приблизно 400 грам капусти.
Процес приготування:
- Гриби потрібно нарізати на невеликі шматочки, обсмажити на сковороді і з’єднати з нашаткованої капусти і дрібно посіченою зеленню. Отриману масу заправити сіллю і іншими спеціями.
- У миску влити вміст яєць, злегка збити, змішати з майонезом, борошном, розпушувачем і зовсім трохи посолити.
- У форму спочатку залити половину приготованого тесту, потім капусту з грибами і зверху знову все покрити тестом.
- Тримати в гарячій духовій шафі 45 хвилин, встановивши нагрівання на 190 градусів. Після закінчення заданого часу готовий пиріг краще остудити і тільки потім подавати на стіл.
З фаршем
Зробити пиріг більш ситним і насиченим можна за допомогою будь-якого фаршу.
Необхідні продукти:
- 300 грам будь-якого фаршу;
- два яйця;
- 150 грам борошна;
- цибулина;
- 5 грам розпушувача;
- спеції на свій смак;
- 200 грам борошна;
- 400 грам капусти.
Процес приготування:
- Фарш з’єднуємо з нарубаним цибулею, обсмажуємо на гарячій сковороді, потім підсипаємо нашатковану капусту і доводимо її до м’якості.
- Злегка збиті яйця змішуємо зі сметаною, борошном, спеціями і розпушувачем.
- У форму спочатку заливаємо трохи отриманої маси, потім викладаємо м’ясо з капустою і зверху додаємо тісто.
- Доводимо випічку до готового стану протягом 40 хвилин при 190 градусах в заздалегідь нагрітій духовій шафі.
На сметані або майонезі
Такі продукти у випіканні надають їй м’якість і ніжність.
Необхідні інгредієнти:
- 250 грам майонезу;
- приправи на свій смак;
- ложечка розпушувача;
- 600 грам капусти;
- 250 грам борошна;
- три яйця.
Процес приготування:
- Капусту подрібнюємо, найкраще, на тонкі смужки і обсмажуємо до м’якості на гарячій сковороді, не забувши приправити спеціями.
- Зазначене кількість майонезу або сметани з’єднуємо з сіллю, збитими яйцями, розпушувачем і борошном так, щоб вийшла густа однорідна суміш.
- У форму заливаємо частину маси, потім викладаємо всю капустяну начинку і заливаємо тістом, що залишилося. Випікаємо пиріг в гарячій духовці протягом 35 хвилин при 190 градусах, поки все не зарум’яниться.
На кефірі
Шарлотка з капустою на кефірі — один з найбільш популярних рецептів такого капустяного пирога. Це смачно і просто, але, до того ж, вигідно, адже кефір можна використовувати вже злегка подкисший.
Необхідні продукти:
- ложечка розпушувача і щіпка солі;
- три яйця;
- 100 грам борошна;
- склянка кефіру;
- зелень за смаком;
- 70 г вершкового масла;
- 150 грам капусти.
Процес приготування:
- Капусту і зелень нарізаємо будь-яким способом, з’єднуємо між собою і відразу відправляємо в форму для випічки. Розтопіть масло і залийте їм вміст.
- Збиті яйця змішуємо з кефіром, сіллю, борошном і розпушувачем, постійно помішуючи, щоб вийшла однорідна маса.
- Її вливаємо в форму, де лежить капуста з маслом, і прибираємо в духовку на 40 хвилин. Оптимально такий пиріг випікати при 180 градусах — і не згорить, і пропечеться.
В мультиварці
Пиріг з капустою в мультиварці — простий рецепт, який напевно багатьом знайомий.
Необхідні продукти:
- 400 грам капусти;
- три яйця;
- ложечка солі і пів-ложки розпушувача;
- 130 грам борошна.
Процес приготування:
- У чашу мультиварки в режимі «Смаження» доводимо до м’якості нарізану капусту, злегка солимо її.
- В окремій ємності з’єднуємо збиті яйця з борошном і розпушувачем. Цю масу вливаємо до капусти, добре все перемішуємо і вмикаємо прилад в режим «Випічка» на 65 хвилин. Через це час, страва повністю готове до подачі.
Проста капустяна шарлотка з сиром
Капуста з сиром — це досить витончене, так і просто смачне поєднання. Нижче запропоновано звичайний рецепт, який за бажанням можна змінювати.
Необхідні продукти:
- 150 грам борошна;
- 5 грам розпушувача;
- три яйця;
- сіль на свій смак;
- 400 грам капусти;
- 150 грам сиру.
Процес приготування:
- Подрібнюємо капусту на смужки, доводимо до м’якості на гарячій сковороді, не забувши трохи посолити. Коли вона охолоне, змішуємо її з тертим сиром.
- У глибокій мисці злегка збиваємо яйця, з’єднуємо з борошном і розпушувачем, доводимо до однорідної суміші.
- У форму вливаємо частина тесту, потім по ньому розподіляємо начинку і покриваємо її залишками тіста.
- Прибираємо в гарячий духовий шафа і чекаємо не менш 30 хвилин. Пиріг випікається на 190 градусах, поки не стане рум’яним. Після цього його краще остудити і лише потім подавати до столу.