Шарлотка з яблуками – 14 рецептів яблучної шарлотки

Шарлотка з яблуками або просто яблучний пиріг, давно завоювала загальну любов і повагу. Господині люблять її за простоту приготування, а їдці через різноманітність смаків. Адже й справді зробити шарлотку з яблуками можна безліччю способів, використовуючи практично будь-які продукти.

Сьогодні нам відомий спрощений варіант цього десерту, який передбачає використання бісквітного тіста. До речі, щоб трохи урізноманітнити випічку поряд з яблуками можна брати будь-які наявні фрукти і ягоди.

Шарлотка з яблуками — рецепт

Незвичайна шарлотка з сиром і яблуками приваблює своєю ніжністю і м’якістю. А приготувати її допоможе покроковий рецепт і відео. До речі, в цьому пирозі звична борошно замінена манкою, з–за чого шарлотка буквально тане в роті.

Інгредієнти

  • 250 г сиру;
  • 1 ст. цукру;
  • 1 ст. сирої манки;
  • 100 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 6 середніх яблук;
  • трохи соку свіжого лимона.

Приготування:

  • Яблука помийте, видаліть серединку з насінням і наріжте однаковими скибочками. Збризніть соком лимона і трохи присипте цукром.
  • Цукор пробийте з сирими яйцями, додайте в суміш розтоплене масло, розпушувач і активно перемішайте ложкою.
  • Сир протріть через сито і введіть в рідке тісто, слідом всипте манку. Дайте постояти приблизно 10-15 хвилин.
  • На дно змащеної маслом форми красиво викладіть яблучні дольки, зверху залийте тісто. Поставте форму в прогріту до 220°С духовку, через п’ять хвилин зменшіть температуру до 180°С і печіть ще 40-45 хвилин.

Шарлотка з яблуками в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Навіть у господинь з великим досвідом пироги іноді підгоряють, осідають або не пропікаються. Цих неприємних моментів можна легко уникнути, якщо використовувати для приготування шарлотки мультиварку.

  • 5 середніх яблук;
  • 3 яйця;
  • 180 г цукру;
  • стільки ж борошна;
  • ½ Ч. л. розпушувача.

Приготування:

  • Попередньо вимиті яблука наріжте невеликими кубиками.
  • У охолоджених яєць відокремте жовтки і розітріть їх з цукром.
  • Окремо пробийте білки з додаванням щіпки солі в густу пінку. Дуже обережно змішайте з жовтками.
  • Додайте розпушувач і невеликими частинами добре просіяне борошно, щоб вийшло рідке бісквітне тісто.
  • Чашу з мультиварки приблизно на половину змастіть маслом, викладіть рівномірним шаром нарізані яблучка.
  • Залийте тісто і випікайте шарлотку 45-50 хвилин в режимі «випічка».
  • Готовий виріб притрусіть цукровою пудрою.

Шарлотка з яблуками рецепт покроково в духовці

Особливо смачною виходить шарлотка в духовці, якщо замісити тісто для неї на сметані. Для цікавого акценту в яблука можна додати трохи кориці.

  • 200 мл среднежирной сметани;
  • 1 ст. цукру;
  • стільки ж борошна;
  • 1 велике яйце;
  • 5 середніх кисло–солодких яблук;
  • 1 ч. л. розпушувача.

Приготування:

  • Додайте в сметану, розпушувач, яйця збийте окремо з цукром. Змішайте обидві суміші.
  • Обережно перемішуючи, всипте просіяне борошно в основну масу, Стежте, щоб не з’явилися грудки.
  • Відповідну форму змастіть маслом, на дно викладіть половину попередньо порізаних часточками яблук, зверху частину тіста, знову яблука і залишки тіста.
  • Випікайте шарлотку в розігрітій (180°С) духовий печі близько 35-40 хвилин.

Шарлотка з яблуками на сковороді

Вважає, що спекти яблучний або будь-який інший пиріг на сковороді неможливо? Тоді читайте наступний рецепт і дивуйтеся. А краще дотримуючись простий інструкції, особисто приготуйте шарлотку таким незвичайним способом.

  • 1 ст. борошна;
  • 4 свіжих яйця;
  • ½ Ст. цукру;
  • 1/2 ч. л. соди, оцет для гасіння;
  • 1-2 великих яблука.

Приготування:

  • Як зазвичай пробийте яйця з цукром. Погасіть соду невеликою кількістю оцту безпосередньо над яєчно–цукрової сумішшю.
  • Перемішайте і додайте борошно, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.
  • Особливо глибоку сковороду змажте рослинним маслом, вилийте тісто.
  • Яблука наріжте часточками і вставити їх в масу вертикально. Кілька штук розкладіть зверху для краси.
  • Увімкніть дуже маленький вогонь, накрийте сковороду кришкою.
  • Приблизно через 15-20 хвилин переверніть пиріг на плоску тарілку, а потім поверніть на сковороду світлою стороною вниз.
  • Печіть ще 15-20 хвилин, періодично перевіряючи готовність сірником.
Дивіться також:  З чого роблять білий шоколад: склад. 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Проста шарлотка з яблуками рецепт «простіше простого»

Нагрянули подруги, а печиво до чаю дуже «вчасно» закінчилося? Поки ведеться неспішна бесіда, зробіть просту шарлотку по швидкому рецептом.

  • 5-6 середніх яблук;
  • 1/3 ст. цукру;
  • 3 яйця;
  • 1 ст. борошна;
  • 1/2 ч. л. розпушувача;
  • 80 г рослинної олії;
  • трохи кориці.

Приготування:

  • Пробийте до пишноти яйця з цукром. Цівкою влийте олію, продовжуючи збивати.
  • У всипте борошно розпушувач, за бажанням просійте. Введіть суху суміш в рідку масу, енергійно помішуючи.
  • Яблука без серцевинки наріжте невеликими кубиками, притрусіть цукром і корицею. Додайте їх безпосередньо в тісто, перемішайте.
  • Застеліть форму пергаментным листом, викладіть бесквитно–яблучне тісто рівномірним шаром.
  • Для випікання поставте на 35-40 хвилин в прогріту до 200°С духовку.
  • Дайте охолонути хвилин 5-10 і негайно подавайте.

Пишна шарлотка з яблуками

Щоб вийшов особливо пишний і повітряний яблучний пиріг, досвідчені кулінари радять використовувати секретний інгредієнт. А саме – крохмаль.

  • 3 яйця;
  • 180 г (неповний ст.) борошна;
  • 2 ст. л. крохмалю картоплі;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 1 ст. цукру;
  • кілька яблук;
  • за бажанням ваніль або кориця.

Приготування:

  • У миску вбийте холодні (тільки з холодильника) яйця. Додайте цукор і збивайте, поки об’єм стане більше у 2-3 рази, а суміш трохи прогріється.
  • Змішайте в сухий ємності борошно, крохмаль і розпушувач, просіяти для легкості і частинами введіть в яєчну масу.
  • Невеликий, але глибокий деко змастіть маргарином і злегка притрусіть борошном.
  • Вилийте приблизно половину тіста, потім розкладіть одним шаром нарізані часточками яблука, зверху – решту тіста.
  • Випікайте приблизно 30 хвилин в розігрітій до 180°С духовій шафі.

Як приготувати смачну класичну яблучну шарлотку

Сьогодні класична шарлотка являє собою бісквіт з яблучною начинкою. Щоб приготувати пиріг правильно, можна використовувати традиційний рецепт.

  • 1 ст. вже просіяного борошна;
  • 1 ст. дрібного цукру;
  • 3 великих яйця;
  • щіпка солі;
  • ½ Ч. л. соди;
  • яблука з легкою кислинкою;
  • 1 ч. л. меленої кориці;
  • 2 ст. л. коньяку.

Приготування:

  • Спочатку займіться яблуками. Чисто вимийте їх, вирізати серединку і нарубаєте однаковими скибочками. Складіть в миску, полити коньяком і щедро посипте корицею. Перемішайте і залиште для маринування на кілька хвилин.
  • Збийте білки і жовтки в різні ємності. У кожну всипте по половині порції цукру і пробийте білки до міцної піни, жовтки – до білястого кольору.
  • Обережно з’єднати обидві маси, додайте щіпку солі і соду, погашену лимонним соком. Частинами введіть борошно. Замішайте рідкувате бісквітне тісто. В кінці додайте в нього яблучні скибочки.
  • Змащену маслом формочку притрусіть сирої манкою, вилийте тісто і випікати шарлотку в духовій печі (180°С). На цій піде близько 30-40 хвилин.

Шарлотка з яблуками на кефірі

Кефір є відмінною основою для ніжного тіста. Шарлотка з яблуками, спечена за цим рецептом, виходить по–літньому легкої і повітряної.

  • 2 ст. борошна;
  • 120 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. цукру;
  • 1 ст. свіжого 2.5% кефіру;
  • 5 яблук;
  • 0.5 ч. л. соди.
Дивіться також:  Пиріг з яблуками з листкового тіста – 8 рецептів шарлотки

Приготування:

  • Розтопити в мисці вершкове масло, а як тільки він охолоне, додайте до нього цукор і яйце кімнатної температури. Гарненько розітріть, щоб солодкі кристали майже розчинилися.
  • Вилийте В ємність теплий (кімнатної температури) кефір, киньте в нього соду. З’єднайте з яєчною сумішшю.
  • Потім при безперервному перемішуванні введіть порціями борошно, щоб отримати рідкувате тісто.
  • Яблука помийте, вирізати серединку з насіннєвою коробочкою, наріжте однаковими скибочками завтовшки 0.5 див.
  • Глибокий, але невелике деко промаслите, притрусіть борошном. Вилийте тісто, зверху розкладіть красивим малюнком яблука. Щедро присипте цукром і за бажанням корицею.
  • Через 35-45 хвилин яблучний пиріг на кефірі, який випікався при середній температурі 180°С, готовий.

Шарлотка з яблуками і медом

Чудовий тандем меду і свіжих яблук давно привертає кулінарів своєю оригінальністю. Тонкий медовий аромат гарантує простий шарлотці грандіозний успіх.

  • 200 г борошна;
  • 100 г вершкового маргарину;
  • 2 великих яйця;
  • 3 ст. л. меду будь-кого, але строго рідкого;
  • 200 г цукру;
  • упаковка розпушувача;
  • 1 ч. л. кориці меленої;
  • яблука з легкою кислинкою.

Приготування:

  • Яйця і цукор збийте міксером протягом 5-7 хвилин, щоб маса збільшилася, стала пишною і кілька щільною.
  • На повільному вогні розтопіть маргарин, додайте до нього мед, щіпку кориці.
  • В яєчну суміш введіть при безперервному помішуванні борошно з розпушувачем, а потім теплу медово–масляну суміш. Легенько перемішайте до з’єднання всіх компонентів.
  • Яблука помийте, видаліть серцевиною, нарубаєте невеликими скибочками. Присипте корицею, що залишилася, і невеликою порцією цукру.
  • Викладіть яблучну начинку на дно промасленим форми, залийте тестом.
  • Випікайте в духовій шафі на середньому спеку (180°С) приблизно 30-40 хвилин.

Шарлотка шоколадна з яблуками

Всім, хто любить шоколадну випічку не вдасться пройти повз цього оригінального рецепту. Адже в тесті поряд з яблуками є справжній темний шоколад.

  • 4 яйця;
  • ½ Склянки дрібного цукру;
  • 2 ст. л. какао;
  • 100 г (плитка) темного строго не молочного шоколаду;
  • 1 ст. борошна;
  • пакетик розпушувача;
  • яблука;
  • лимонний сік.

Приготування:

  • Збийте яйця і цукор, поки маса не стане пишною і стійкою.
  • Частинами введіть добре просіяне і з’єднану з какао і розпушувачем борошно.
  • В мікрохвильовці або на бані розтопити плитку шоколаду і перелийте масу в тісто. Розмішайте, щоб воно набуло рівномірний колір.
  • Форму змастіть маслом, покладіть довільно часточки яблук, збризніть лимонним соком і притрусіть трохи цукром. Зверху розподіліть рівним шаром тісто.
  • Випікайте 30-40 хвилин в прогрітій до 180°З печі. За бажанням верх шарлотки можна полити шоколадною глазур’ю.

Шарлотка з вівсяними пластівцями

Якщо борошно замінити вівсяними пластівцями, то вийде по–справжньому корисна шарлотка, поласувати якої можна навіть у дні дієти.

  • 2 великих зелених яблука;
  • 100 г цукру;
  • 4 яєчних білка;
  • 150 г вівсянки Геркулес;
  • 80 г білого борошна;
  • 1 ч. л. соку лимона.

Приготування:

  • Яблука порізати скибочками, викладіть їх довільно на дно промасленим форми. Збризніть лимонним соком, за бажанням присипте меленою корицею.
  • Охолоджені білки пробийте до стійких піків з цукром. Додайте просіяне борошно і вівсянку. Обережно перемішайте і викладіть тісто поверх яблучної начинки.
  • Запікайте не більше 15-20 хвилин в духову печі, прогрітій в середньому до 180°С.

Шарлотка на мінеральній воді

Незвичайний набір продуктів дає можливість спекти пишну і смачну шарлотку в будь-який момент за велінням душі.

  • 150 г цукру;
  • 1 ст. якісного борошна;
  • 3 середніх яйця;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • 1/3 ст. мінералки з газом;
  • ½ Ч. л. соди;
  • 4-5 великих яблука;
  • по 3 ст. л. родзинок і горіхів;
  • щедра жменю меленої кориці.
Дивіться також:  Дріжджове тісто для пиріжків – 12 рецептів, як приготувати

Приготування:

  • Для тіста змішайте мінералку, майонез і соду, погашену оцтом.
  • В окремій посудині пробийте яйця з дрібним цукром, до його повного розчинення.
  • Змішайте обидві суміші, додайте просіяне борошно і швидко замісіть рідке як на бісквіт тісто.
  • Форму змастіть або застеліть пергаментом. Чисті яблука поріжте тонкими скибочками, розкладіть їх довільно на дні. Присипте корицею, родзинками і злегка подрібненими горішками.
  • Залийте тестом і печіть при температурі 180°С приблизно 30-40 хвилин. Готовий виріб переверніть яблучною начинкою догори і посипте пудрою цукру.

Шарлотка зі згущеним молоком

Діти просто обожнюють солодке. Тому шарлотку будуть їсти з ще більшим задоволенням, якщо зробити для неї тісто без цукру, але на згущеному молоці.

  • 1 б. звичайною згущеного молока;
  • 4 яйця;
  • 240 г борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 4-5 середніх яблук;
  • 2 ст. л. очищених волоських горішків;
  • стільки ж родзинок;
  • ½ Ч. л. кориці.

Приготування:

  • Збийте яйця до легкої легкості, влийте згущене молоко. Додайте розпушувач, борошно і замісіть ріденьке як для оладиков тісто.
  • Ізюм залийте на пару хвилин окропом, промийте в холодній воді та підсушіть. Яблука наріжте кубиками, горішки злегка порубаєте.
  • Дно форми вистелити пергаментным листом. Трохи промажте маслом, викладіть рівним шаром яблука. Зверху розподіліть рубані горіхи і родзинки. Присипте корицею і залийте тестом.
  • Випікайте приблизно 30-40 хвилин в розігрітій до середньої (180°С) температури печі.
  • Остиглий пиріг викладете яблучною начинкою вгору і посипте цукровою пудрою.

Яблучна шарлотка з безе (білковим кремом)

Іноді навіть проста шарлотка може стати святковим тортом, якщо заздалегідь подбати про її оздобленні. Наприклад, оригінальний білковий крем при запіканні перетворюється в повітряний безе.

  • 1 ст. борошна;
  • 1 ст. цукру;
  • 4 яйця;
  • 0.5 ч. л. соди;
  • кориця;
  • яблука.

Для білкового крему:

  • 2-3 білка;
  • 1/3 ст. дрібного цукру.

Приготування:

  • Приготуйте звичайне бісквітне тісто. Для чого збийте яйця з цукровим піском до утворення стійкої піни.
  • Над тестом погасіть соду оцтом, а краще свіжим лимонним соком. Додайте попередньо просіяне борошно. Обережно, щоб не порушити пишність, перемішайте.
  • Яблука помийте, видаліть серцевиною і наріжте плоди невеликими кубиками. Висипте їх в тісто і ще раз перемішайте.
  • Деко або форму щедро змастіть маслом, вилийте яблучно–бісквітне тісто. Поставте його в прогріту до 180°С піч, а поки займіться приготуванням білкового крему.
  • Заздалегідь відокремте білки від 2-3 яєць, суворо, щоб не потрапив жовток, і витримайте їх у морозилці близько 10-15 хвилин.
  • В охолоджені білки додайте чайну ложку дуже холодної води і дрібний цукор, а потім збийте міксером до появи стійких піків.
  • Приблизно через 20-30 хвилин від початку випікання (коли пиріг буде вже практично готовий), дістаньте деко з духовки і викладіть на його поверхню білковий крем. Діючи ложкою, зробіть гарні хвилі і завитки. (Для більшої зручності можна перекласти частину крему в кондитерський шприц.)
  • Поверніть шарлотку в духовку і почекайте ще 5-7 хвилин, щоб безе схопилося і вкрилося легкої коричневою скоринкою.
Прокрутка до верху