Шарлотка з яблуками або просто яблучний пиріг, давно завоювала загальну любов і повагу. Господині люблять її за простоту приготування, а їдці через різноманітність смаків. Адже й справді зробити шарлотку з яблуками можна безліччю способів, використовуючи практично будь-які продукти.
Сьогодні нам відомий спрощений варіант цього десерту, який передбачає використання бісквітного тіста. До речі, щоб трохи урізноманітнити випічку поряд з яблуками можна брати будь-які наявні фрукти і ягоди.
Шарлотка з яблуками — рецепт
Незвичайна шарлотка з сиром і яблуками приваблює своєю ніжністю і м’якістю. А приготувати її допоможе покроковий рецепт і відео. До речі, в цьому пирозі звична борошно замінена манкою, з–за чого шарлотка буквально тане в роті.
Інгредієнти
- 250 г сиру;
- 1 ст. цукру;
- 1 ст. сирої манки;
- 100 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 6 середніх яблук;
- трохи соку свіжого лимона.
Приготування:
- Яблука помийте, видаліть серединку з насінням і наріжте однаковими скибочками. Збризніть соком лимона і трохи присипте цукром.
- Цукор пробийте з сирими яйцями, додайте в суміш розтоплене масло, розпушувач і активно перемішайте ложкою.
- Сир протріть через сито і введіть в рідке тісто, слідом всипте манку. Дайте постояти приблизно 10-15 хвилин.
- На дно змащеної маслом форми красиво викладіть яблучні дольки, зверху залийте тісто. Поставте форму в прогріту до 220°С духовку, через п’ять хвилин зменшіть температуру до 180°С і печіть ще 40-45 хвилин.
Шарлотка з яблуками в мультиварці — покроковий рецепт з фото
Навіть у господинь з великим досвідом пироги іноді підгоряють, осідають або не пропікаються. Цих неприємних моментів можна легко уникнути, якщо використовувати для приготування шарлотки мультиварку.
- 5 середніх яблук;
- 3 яйця;
- 180 г цукру;
- стільки ж борошна;
- ½ Ч. л. розпушувача.
Приготування:
- Попередньо вимиті яблука наріжте невеликими кубиками.
- У охолоджених яєць відокремте жовтки і розітріть їх з цукром.
- Окремо пробийте білки з додаванням щіпки солі в густу пінку. Дуже обережно змішайте з жовтками.
- Додайте розпушувач і невеликими частинами добре просіяне борошно, щоб вийшло рідке бісквітне тісто.
- Чашу з мультиварки приблизно на половину змастіть маслом, викладіть рівномірним шаром нарізані яблучка.
- Залийте тісто і випікайте шарлотку 45-50 хвилин в режимі «випічка».
- Готовий виріб притрусіть цукровою пудрою.
Шарлотка з яблуками рецепт покроково в духовці
Особливо смачною виходить шарлотка в духовці, якщо замісити тісто для неї на сметані. Для цікавого акценту в яблука можна додати трохи кориці.
- 200 мл среднежирной сметани;
- 1 ст. цукру;
- стільки ж борошна;
- 1 велике яйце;
- 5 середніх кисло–солодких яблук;
- 1 ч. л. розпушувача.
Приготування:
- Додайте в сметану, розпушувач, яйця збийте окремо з цукром. Змішайте обидві суміші.
- Обережно перемішуючи, всипте просіяне борошно в основну масу, Стежте, щоб не з’явилися грудки.
- Відповідну форму змастіть маслом, на дно викладіть половину попередньо порізаних часточками яблук, зверху частину тіста, знову яблука і залишки тіста.
- Випікайте шарлотку в розігрітій (180°С) духовий печі близько 35-40 хвилин.
Шарлотка з яблуками на сковороді
Вважає, що спекти яблучний або будь-який інший пиріг на сковороді неможливо? Тоді читайте наступний рецепт і дивуйтеся. А краще дотримуючись простий інструкції, особисто приготуйте шарлотку таким незвичайним способом.
- 1 ст. борошна;
- 4 свіжих яйця;
- ½ Ст. цукру;
- 1/2 ч. л. соди, оцет для гасіння;
- 1-2 великих яблука.
Приготування:
- Як зазвичай пробийте яйця з цукром. Погасіть соду невеликою кількістю оцту безпосередньо над яєчно–цукрової сумішшю.
- Перемішайте і додайте борошно, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок.
- Особливо глибоку сковороду змажте рослинним маслом, вилийте тісто.
- Яблука наріжте часточками і вставити їх в масу вертикально. Кілька штук розкладіть зверху для краси.
- Увімкніть дуже маленький вогонь, накрийте сковороду кришкою.
- Приблизно через 15-20 хвилин переверніть пиріг на плоску тарілку, а потім поверніть на сковороду світлою стороною вниз.
- Печіть ще 15-20 хвилин, періодично перевіряючи готовність сірником.
Проста шарлотка з яблуками рецепт «простіше простого»
Нагрянули подруги, а печиво до чаю дуже «вчасно» закінчилося? Поки ведеться неспішна бесіда, зробіть просту шарлотку по швидкому рецептом.
- 5-6 середніх яблук;
- 1/3 ст. цукру;
- 3 яйця;
- 1 ст. борошна;
- 1/2 ч. л. розпушувача;
- 80 г рослинної олії;
- трохи кориці.
Приготування:
- Пробийте до пишноти яйця з цукром. Цівкою влийте олію, продовжуючи збивати.
- У всипте борошно розпушувач, за бажанням просійте. Введіть суху суміш в рідку масу, енергійно помішуючи.
- Яблука без серцевинки наріжте невеликими кубиками, притрусіть цукром і корицею. Додайте їх безпосередньо в тісто, перемішайте.
- Застеліть форму пергаментным листом, викладіть бесквитно–яблучне тісто рівномірним шаром.
- Для випікання поставте на 35-40 хвилин в прогріту до 200°С духовку.
- Дайте охолонути хвилин 5-10 і негайно подавайте.
Пишна шарлотка з яблуками
Щоб вийшов особливо пишний і повітряний яблучний пиріг, досвідчені кулінари радять використовувати секретний інгредієнт. А саме – крохмаль.
- 3 яйця;
- 180 г (неповний ст.) борошна;
- 2 ст. л. крохмалю картоплі;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ст. цукру;
- кілька яблук;
- за бажанням ваніль або кориця.
Приготування:
- У миску вбийте холодні (тільки з холодильника) яйця. Додайте цукор і збивайте, поки об’єм стане більше у 2-3 рази, а суміш трохи прогріється.
- Змішайте в сухий ємності борошно, крохмаль і розпушувач, просіяти для легкості і частинами введіть в яєчну масу.
- Невеликий, але глибокий деко змастіть маргарином і злегка притрусіть борошном.
- Вилийте приблизно половину тіста, потім розкладіть одним шаром нарізані часточками яблука, зверху – решту тіста.
- Випікайте приблизно 30 хвилин в розігрітій до 180°С духовій шафі.
Як приготувати смачну класичну яблучну шарлотку
Сьогодні класична шарлотка являє собою бісквіт з яблучною начинкою. Щоб приготувати пиріг правильно, можна використовувати традиційний рецепт.
- 1 ст. вже просіяного борошна;
- 1 ст. дрібного цукру;
- 3 великих яйця;
- щіпка солі;
- ½ Ч. л. соди;
- яблука з легкою кислинкою;
- 1 ч. л. меленої кориці;
- 2 ст. л. коньяку.
Приготування:
- Спочатку займіться яблуками. Чисто вимийте їх, вирізати серединку і нарубаєте однаковими скибочками. Складіть в миску, полити коньяком і щедро посипте корицею. Перемішайте і залиште для маринування на кілька хвилин.
- Збийте білки і жовтки в різні ємності. У кожну всипте по половині порції цукру і пробийте білки до міцної піни, жовтки – до білястого кольору.
- Обережно з’єднати обидві маси, додайте щіпку солі і соду, погашену лимонним соком. Частинами введіть борошно. Замішайте рідкувате бісквітне тісто. В кінці додайте в нього яблучні скибочки.
- Змащену маслом формочку притрусіть сирої манкою, вилийте тісто і випікати шарлотку в духовій печі (180°С). На цій піде близько 30-40 хвилин.
Шарлотка з яблуками на кефірі
Кефір є відмінною основою для ніжного тіста. Шарлотка з яблуками, спечена за цим рецептом, виходить по–літньому легкої і повітряної.
- 2 ст. борошна;
- 120 г вершкового масла;
- 1 яйце;
- 1 ст. цукру;
- 1 ст. свіжого 2.5% кефіру;
- 5 яблук;
- 0.5 ч. л. соди.
Приготування:
- Розтопити в мисці вершкове масло, а як тільки він охолоне, додайте до нього цукор і яйце кімнатної температури. Гарненько розітріть, щоб солодкі кристали майже розчинилися.
- Вилийте В ємність теплий (кімнатної температури) кефір, киньте в нього соду. З’єднайте з яєчною сумішшю.
- Потім при безперервному перемішуванні введіть порціями борошно, щоб отримати рідкувате тісто.
- Яблука помийте, вирізати серединку з насіннєвою коробочкою, наріжте однаковими скибочками завтовшки 0.5 див.
- Глибокий, але невелике деко промаслите, притрусіть борошном. Вилийте тісто, зверху розкладіть красивим малюнком яблука. Щедро присипте цукром і за бажанням корицею.
- Через 35-45 хвилин яблучний пиріг на кефірі, який випікався при середній температурі 180°С, готовий.
Шарлотка з яблуками і медом
Чудовий тандем меду і свіжих яблук давно привертає кулінарів своєю оригінальністю. Тонкий медовий аромат гарантує простий шарлотці грандіозний успіх.
- 200 г борошна;
- 100 г вершкового маргарину;
- 2 великих яйця;
- 3 ст. л. меду будь-кого, але строго рідкого;
- 200 г цукру;
- упаковка розпушувача;
- 1 ч. л. кориці меленої;
- яблука з легкою кислинкою.
Приготування:
- Яйця і цукор збийте міксером протягом 5-7 хвилин, щоб маса збільшилася, стала пишною і кілька щільною.
- На повільному вогні розтопіть маргарин, додайте до нього мед, щіпку кориці.
- В яєчну суміш введіть при безперервному помішуванні борошно з розпушувачем, а потім теплу медово–масляну суміш. Легенько перемішайте до з’єднання всіх компонентів.
- Яблука помийте, видаліть серцевиною, нарубаєте невеликими скибочками. Присипте корицею, що залишилася, і невеликою порцією цукру.
- Викладіть яблучну начинку на дно промасленим форми, залийте тестом.
- Випікайте в духовій шафі на середньому спеку (180°С) приблизно 30-40 хвилин.
Шарлотка шоколадна з яблуками
Всім, хто любить шоколадну випічку не вдасться пройти повз цього оригінального рецепту. Адже в тесті поряд з яблуками є справжній темний шоколад.
- 4 яйця;
- ½ Склянки дрібного цукру;
- 2 ст. л. какао;
- 100 г (плитка) темного строго не молочного шоколаду;
- 1 ст. борошна;
- пакетик розпушувача;
- яблука;
- лимонний сік.
Приготування:
- Збийте яйця і цукор, поки маса не стане пишною і стійкою.
- Частинами введіть добре просіяне і з’єднану з какао і розпушувачем борошно.
- В мікрохвильовці або на бані розтопити плитку шоколаду і перелийте масу в тісто. Розмішайте, щоб воно набуло рівномірний колір.
- Форму змастіть маслом, покладіть довільно часточки яблук, збризніть лимонним соком і притрусіть трохи цукром. Зверху розподіліть рівним шаром тісто.
- Випікайте 30-40 хвилин в прогрітій до 180°З печі. За бажанням верх шарлотки можна полити шоколадною глазур’ю.
Шарлотка з вівсяними пластівцями
Якщо борошно замінити вівсяними пластівцями, то вийде по–справжньому корисна шарлотка, поласувати якої можна навіть у дні дієти.
- 2 великих зелених яблука;
- 100 г цукру;
- 4 яєчних білка;
- 150 г вівсянки Геркулес;
- 80 г білого борошна;
- 1 ч. л. соку лимона.
Приготування:
- Яблука порізати скибочками, викладіть їх довільно на дно промасленим форми. Збризніть лимонним соком, за бажанням присипте меленою корицею.
- Охолоджені білки пробийте до стійких піків з цукром. Додайте просіяне борошно і вівсянку. Обережно перемішайте і викладіть тісто поверх яблучної начинки.
- Запікайте не більше 15-20 хвилин в духову печі, прогрітій в середньому до 180°С.
Шарлотка на мінеральній воді
Незвичайний набір продуктів дає можливість спекти пишну і смачну шарлотку в будь-який момент за велінням душі.
- 150 г цукру;
- 1 ст. якісного борошна;
- 3 середніх яйця;
- 3 ст. л. майонезу;
- 1/3 ст. мінералки з газом;
- ½ Ч. л. соди;
- 4-5 великих яблука;
- по 3 ст. л. родзинок і горіхів;
- щедра жменю меленої кориці.
Приготування:
- Для тіста змішайте мінералку, майонез і соду, погашену оцтом.
- В окремій посудині пробийте яйця з дрібним цукром, до його повного розчинення.
- Змішайте обидві суміші, додайте просіяне борошно і швидко замісіть рідке як на бісквіт тісто.
- Форму змастіть або застеліть пергаментом. Чисті яблука поріжте тонкими скибочками, розкладіть їх довільно на дні. Присипте корицею, родзинками і злегка подрібненими горішками.
- Залийте тестом і печіть при температурі 180°С приблизно 30-40 хвилин. Готовий виріб переверніть яблучною начинкою догори і посипте пудрою цукру.
Шарлотка зі згущеним молоком
Діти просто обожнюють солодке. Тому шарлотку будуть їсти з ще більшим задоволенням, якщо зробити для неї тісто без цукру, але на згущеному молоці.
- 1 б. звичайною згущеного молока;
- 4 яйця;
- 240 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 4-5 середніх яблук;
- 2 ст. л. очищених волоських горішків;
- стільки ж родзинок;
- ½ Ч. л. кориці.
Приготування:
- Збийте яйця до легкої легкості, влийте згущене молоко. Додайте розпушувач, борошно і замісіть ріденьке як для оладиков тісто.
- Ізюм залийте на пару хвилин окропом, промийте в холодній воді та підсушіть. Яблука наріжте кубиками, горішки злегка порубаєте.
- Дно форми вистелити пергаментным листом. Трохи промажте маслом, викладіть рівним шаром яблука. Зверху розподіліть рубані горіхи і родзинки. Присипте корицею і залийте тестом.
- Випікайте приблизно 30-40 хвилин в розігрітій до середньої (180°С) температури печі.
- Остиглий пиріг викладете яблучною начинкою вгору і посипте цукровою пудрою.
Яблучна шарлотка з безе (білковим кремом)
Іноді навіть проста шарлотка може стати святковим тортом, якщо заздалегідь подбати про її оздобленні. Наприклад, оригінальний білковий крем при запіканні перетворюється в повітряний безе.
- 1 ст. борошна;
- 1 ст. цукру;
- 4 яйця;
- 0.5 ч. л. соди;
- кориця;
- яблука.
Для білкового крему:
- 2-3 білка;
- 1/3 ст. дрібного цукру.
Приготування:
- Приготуйте звичайне бісквітне тісто. Для чого збийте яйця з цукровим піском до утворення стійкої піни.
- Над тестом погасіть соду оцтом, а краще свіжим лимонним соком. Додайте попередньо просіяне борошно. Обережно, щоб не порушити пишність, перемішайте.
- Яблука помийте, видаліть серцевиною і наріжте плоди невеликими кубиками. Висипте їх в тісто і ще раз перемішайте.
- Деко або форму щедро змастіть маслом, вилийте яблучно–бісквітне тісто. Поставте його в прогріту до 180°С піч, а поки займіться приготуванням білкового крему.
- Заздалегідь відокремте білки від 2-3 яєць, суворо, щоб не потрапив жовток, і витримайте їх у морозилці близько 10-15 хвилин.
- В охолоджені білки додайте чайну ложку дуже холодної води і дрібний цукор, а потім збийте міксером до появи стійких піків.
- Приблизно через 20-30 хвилин від початку випікання (коли пиріг буде вже практично готовий), дістаньте деко з духовки і викладіть на його поверхню білковий крем. Діючи ложкою, зробіть гарні хвилі і завитки. (Для більшої зручності можна перекласти частину крему в кондитерський шприц.)
- Поверніть шарлотку в духовку і почекайте ще 5-7 хвилин, щоб безе схопилося і вкрилося легкої коричневою скоринкою.