Для випічки цього десерту використовується зовсім небагато інгредієнтів, але страва виходить чудовим. Пропонуємо кілька рецептів під назвою «Шарлотка з яблуками», а також підкажемо, як краще прикрасити.
Готуємо пишну шарлотку з яблуками
Це класичний рецепт, але під час приготування використовуються секрети, які дозволять зробити пиріг пишним і повітряним.
Інгредієнти:
Яйця – 4 штуки;
Ванілін і кориця – по одній щіпці;
Цукор – 1 склянка;
Вершкове масло – 2 ст. ложки;
Борошно – 2 склянки;
Яблука – 5-6 штук.
Приготування:
Увімкніть духовку на 180 градусів. Поки йде процес, вона нагріється.
Промийте всі яблука. Зніміть з них шкірку і вирізати серцевину з кісточками. Тепер наріжте яблука на тонкі пластини і складіть їх в миску. Краще для цього рецепта брати кислуваті яблука.
Візьміть корицю і посипте нею яблука. Рівномірно розподіліть пряність.
Приготуйте велику миску або каструлю, в якій зручно буде замішувати тісто.
Промийте яйця (бажано з содою). Розбийте їх у велику миску.
Додайте цукор до яєць.
Візьміть міксер, збийте яйця і цукор. Цей процес займе близько 10-15 хвилин, щоб тісто було правильної консистенції, а випічка була пишною.
Візьміть борошно просійте через сито. Краще, якщо це зробити два рази. Тоді борошно сповна насититься киснем, і випічка буде повітряної.
Тепер повільно, маленькими порціями підсипати борошно до основної маси.
Візьміть велику ложку, бажано, дерев’яну, і весь процес висипання борошна заважайте тісто. Але робити це потрібно по-особливому – знизу вгору. Це ще один з секретів приготування пишного пирога.
Приготуйте деко. Промажте його маслом. Особливу увагу приділіть бортикам, адже саме їх господині слабо змащують, і потім насилу відокремлюють випічку від форми.
Тепер візьміть трошки борошна і притрусіть нею весь деко.
Викладіть на деко нарізані яблука з корицею. Розрівняйте їх за формою рівним шаром.
Тепер візьміть тісто і залийте їм фрукти. Потім розподіліть тісто так, щоб воно проникало і між фруктами. Для цього можна потрусити форму, а потім за допомогою лопатки розрівняти масу, щоб випічка була однакової висоти.
Надсилайте блюдо в добре розігріту духовку на 30-40 хвилин. Це лише приблизний час і воно може змінюватися залежно від діаметра дека. Діставайте шарлотку не відразу, інакше від різкого перепаду температур вона може впасти. Дістаньте випічку і проткніть її зубочисткою – якщо вона залишилася чистою, то пиріг готовий, якщо ні, то залиште допекаться.
Пишна шарлотка готова! Дістаньте з форми і помістіть на плоске блюдо. Тепер її потрібно прикрасити, тут час проявити фантазію. Розтопити плитку шоколаду або зробіть шоколадну глазур і полийте нею пиріг. Крім цього, можна вирізати з зефіру трояндочки і розкласти в центр.
Шарлотка з яблуками в мультиварці
Це оригінальний рецепт шарлотки, так як в ньому будуть присутні карамелізовані яблука. А це не тільки дуже красиво, але й смачно.
Гарненько промийте яблука і видаліть з них шкірку.
Виріжте з них серцевину і кісточки.
Поріжте яблука на великі, але рівні пластини.
Візьміть сковороду і поставте її на вогонь. Коли вона нагріється, покладіть масло.
Коли масло майже повністю розплавилося – всипайте цукор (тільки 3 столових ложки). З допомогою дерев’яної чи силіконової лопатки все перемішайте.
Встановіть невеликий вогонь і тепер постійно помішуйте масу, щоб вона не пригоріла, а цукор повністю розчинився. Продовжуйте це до тих пір, поки карамель не придбає золотавий відтінок.
Тепер викладіть до карамелі яблука. Все ретельно перемішайте.
Візьміть корицю і присипте яблука.
Встановіть середній вогонь і тушкуйте фрукти протягом 3-4 хвилин. Але будьте уважні, яблука не повинні розваритися.
Яблука в карамелі викладіть на дно мультиварки. Постарайтеся зробити це якомога красивіше, адже вони в підсумку будуть зверху.
Тепер займемося тестом. Для цього візьміть велику і глибоку каструлю або миску.
Всипте цукор, що залишився.
Заздалегідь покладіть яйця в холодильник, щоб вони були злегка охолодженими. Вимийте їх (застосувавши соду) і вбийте.
Візьміть міксер і збивайте їм на максимальній швидкості яйця з цукром. Продовжуйте, поки не з’явиться густа піна (це займе менше 5 хвилин). Чим ретельніше зіб’ються яйця, тим вище буде пиріг. Щоб яйця взбивались простіше, можна додати до нього щіпку солі. Не бійтеся, на смак готового блюда це не позначиться.
Двічі просійте борошно через сито.
Невеликими порціями вводите борошно, постійно помішуючи тісто для шарлотки. У підсумку, його консистенція буде, як у густої сметани.
Візьміть готове тісто і залийте їм яблука. Воно повинно проникати між шматочками, але розмішати ми не зможемо, тому що яблука вже красиво викладені. Тому, просто залийте їх тестом і залиште на 5-10 хвилин. За цей час тісто саме просочиться між пластинками яблук, і ми отримаємо бажаний результат.
Поверніть чашу в мультиварку і щільно закрийте її кришкою. Поставте режим «Випічка» на 1 годину.
По закінченню цього часу, відкрийте мультиварку, трохи почекайте, щоб вийшов пар, і ви не обпеклися.
Перевірте готовність шарлотки з допомогою дерев’яної палички. Вилку в цьому випадку краще не використовувати, щоб не подряпати чашу.
Дістаньте чашу і накрийте її плоским красивим стравою. Переверніть форму, і рум’яна шарлотка опиниться на тарілці.
Тепер її необхідно прикрасити. Для цього знадобиться цукрова пудра. Трохи притрусіть нею пиріг, але так, щоб яблука були видні.
Пропонується вашій увазі ще один варіант прикраси:
Візьміть мереживну серветку і постеліть її на шарлотку.
Тепер поверх пирога можна сипати цукрову пудру.
Зніміть серветку і побачите, який гарний візерунок вона допомогла створити.
Пиріг готовий! Враховуючи те, що він солодкий, подавати шарлотку слід з чаєм або кавою.
Яблучна шарлотка з додаванням персиків
Інгредієнти:
Яйця – 3 штуки;
Вершкове масло – для змазування форми;
Яблука – 3 штуки (для цього рецепта більш підходящим є кислий сорт яблук);
Лимон – 2 скибочки;
Борошно – 1 склянка;
Сода – 1 щіпка (її необхідно погасити лимонним соком);
Насипте В чашку трохи родзинок, промийте його. Чистий ізюм залийте окропом і залиште, щоб він набух.
Промийте ретельно розбийте яйця і у велику миску, в якій буде замішуватися тісто.
Додайте до яєць сіль і цукор. Сіль в цьому рецепті необхідна, так як вона допомагає розкрити цукор.
Візьміть міксер, виставте велику швидкість і починайте збивати яйця з цукром і сіллю. Робити це потрібно довго, поки не з’явиться густа піна, тому запасіться терпінням.
В окрему мисочку кілька разів просійте борошно (2-3 рази), тоді шарлотка вийде більш повітряної.
Насипте в столову ложку трохи соди. Візьміть свіжий лимон, трохи надріжте його і влийте сік в ложку, щоб сода погасилась.
Погашену соду додайте до борошна і швиденько все перемішайте.
Тепер всипайте невеликими порціями борошно в яйця. Постійно помішуйте тісто.
Візьміть ванільний цукор і додайте його до тесту. Ще раз все змішайте.
Поставте духовку на 180 градусів.
Деко змастіть маслом (необхідно добре промазати бортики). Якщо користуєтесь силіконової формою, то її змащувати необов’язково.
Яблука промийте і зріжте з них шкірку. Видаліть кісточки і тверду серцевину. Поріжте на тонкі пластини. Вважається, що чим більше яблук, тим смачніше вийде шарлотка, але тоді пиріг може зовсім не піднятися. Оптимальним варіантом для шарлотки вважається використання 3 яблук. Саме в цьому рецепті їх краще взяти кислі, так як будуть ще солодкі персики, ізюм і ванільний цукор.
Візьміть розпочатий лимон і з іншого його боку (там, де залишилося більше соку) відріжте 2 кільця. Видалити з них кісточки. Дрібно наріжте (обов’язково разом з цедрою).
Візьміть свіжі персики, промийте їх і вийміть кісточки. Наріжте середніми кубиками.
Якщо взяли консервовані персики, то наріжте часточками.
На дно змащеного деко викладіть яблука, персики, замочений ізюм і лимон. Викладайте так, щоб всі фрукти були розподілені рівномірно по всьому периметру форми. Інакше, смак зі всіх сторін буде різний і не дуже приємний.
Візьміть тісто і залийте їм фрукти. Розрівняти лопаткою.
Надсилайте шарлотку в добре розігріту духовку на 20-30 хвилин.
Після закінчення часу дістаньте пиріг і перевірте готовність, проткнувши його зубочисткою. Якщо вона повністю суха – страва готова. Якщо ні, і на зубочистці залишилося рідке тісто, поставте пиріг в духовку до повної готовності. Шарлотка з персиками готова!
У цьому рецепті персики можна замінити сливами (принцип розбирання і час готування не буде відрізнятися), але тоді вийде шарлотка зі сливами. Тепер її потрібно перевернути, щоб фрукти були зверху. Для цього перекиньте форму над плоским стравою, пиріг легко вийде з дека (якщо ви, звичайно, добре змастили бортики).
За бажанням шарлотку можна прикрасити. Наприклад, змішати сметану з цукром і промазати верх пирога.
Шарлотка з ягодами і яблуками
У цьому рецепті можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди.
Візьміть масло. Відріжте від пачки близько 120 грам. Тепер потрібно його розм’якшити (щоб легше було замісити тісто). Це можна зробити такими способами: 1) Поставте масло в мікрохвильову піч до повного його розчинення. Будьте обережні, масло може забризкати мікрохвильовку, тому накрийте його кришкою або зменшіть потужність. 2) Киньте масла на розігріту посуд, і воно швидко розплавиться. 3) Можна розтопити на водяній бані. Просто закип’ятіть воду і в невеликій мисочці відправте масло в окріп. Під впливом гарячої води воно швидко розчиниться. 4) найлегший спосіб. Візьміть продукт, поріжте його на кілька шматочків і складіть їх на блюдечко. Тепер візьміть чашку, сполосніть її гарячою водою (краще окропом) і швидко накрийте масло. Хоч воно і не повністю розтане, але для замішування тіста це як раз те, що потрібно.
У велику миску покладіть готову олію. Розбийте чисті яйця. Їх рекомендується заздалегідь промити, щоб бруд не потрапила в блюдо.
Візьміть лимон і промийте його. На дрібній тертці натріть його цедру, робити це можна прямо в миску з тестом.
Додайте розпушувач для тіста.
Налийте молоко в каструлю і підігрійте його. Кип’ятити не треба.
Влийте молоко в тісто і збийте вінчиком.
Просійте борошно.
Продовжуйте заважати тісто, поступово додаючи в нього борошно невеликими порціями. Це прискорить процес, і не будуть утворюватися грудочки.
Консистенція тіста повинна бути такою, як у густої сметани.
Промийте яблука. Зріжте з них шкірку (це робити необов’язково) і виріжте тверду серцевину з кісточками.
Наріжте яблука красивими шматочками. Їх форму і розмір вибирайте довільно. Відразу збризніть їх соком лимона, щоб вони не потемніли.
Візьміть попередньо розморожені ягоди і гарненько відіжміть їх. Зайвий сік не потрібен, він може змінити консистенцію тесту. Ягоди потрібно обов’язково розморожувати, так як це позначиться на смаку пирога.
Якщо застосовуються свіжі ягоди, то їх потрібно вимити, видалити кісточки.
Відріжте маленький шматочок масла і змастіть їм деко. Щоб не змащувати форму, можна застелити пергаментом.
Перелийте тісто у форму, розрівняти поверхню можна лопаткою.
На тісто розкладіть ягоди і яблука. Притрусіть їх цукром.
Візьміть масло, наріжте його невеликими шматочками і рівномірно розкладіть на начинці.
Ставте шарлотку в холодну духовку. Температурний режим 180 градусів, час випікання близько 50-60 хвилин.
Візьміть невелику ємність і помістіть в неї пару ложок меду.
Відріжте від половинку лимона і видавіть сік до меду. Все змішайте.
Якщо шарлотка з ягодами повністю пропеклась – її можна вийняти з духовки.
Готовий пиріг полийте медово-лимонної сумішшю, яка не тільки просочить ласощі, але і доповнить його смак.
Представлені рецепти приготування та розкриття деяких секретів допоможуть вам спекти пишну і ароматну шарлотку. Готуйте з любов’ю!