Завжди особливо ніжним і соковитим виходить шашлик на кефірі. Обговорюваний кисломолочний маринад підійде для різних видів м’яса. Особливо добре він поєднується зі свининою і курятиною.
Класичний шашлик на кефірі
Кефір чудово розм’якшує м’ясні волокна. Навіть свинина після такого маринаду стає дуже ніжною. В цілому можна використовувати продукт будь-якої жирності, але краще більш густої консистенції.
З курки
Інгредієнти: велика куряча грудка, пара невеликих головок ріпчастої цибулі, 1,5 склянки кефіру, сіль.
Грудка звільняється від шкірки і нарізати однаковими шматочками.
Цибулини пропускаються через крупну тертку і з’єднуються з птахом.
Зверху висипається сіль і виливається не холодний кефір.
Після перемішування шматочки в маринаді залишають на 1,5 години. Можна навіть не прибирати їх в холодильник.
Залишилося посмажити будь-яким зручним способом шашлик на кефірі з курки.
Бажано м’ясні шматочки накрити плівкою і притиснути чимось важким.
З кефіром і цукровою пудрою
Інгредієнти: 2 чайні ложки цукрової пудри, 1,5-1,7 кг ошийка (свинячого), півлітра густого кефіру, 6-7 репчатых цибулин, дрібна сіль за смаком, приправи для м’яса.
Шматочки промитого і просушеного м’яса укладаються в глибоку скляну ємність.
Одна цибулинка треться на дрібну тертку, решта – ріжуться кільцями.
Тертий овоч змішується з м’ясними шматочками. Поступово в масу вливається кефір. Зверху складові присипаються цукровою пудрою.
Залишилося посолити майбутній шашлик і покрити його кружальцями цибулі.
Маринуватися заготівля буде не менше 8-9 годин на холоді. При кімнатній температурі досить витримати 3 години.
З коріандром і базиліком
Інгредієнти: 3 кг свинячої м’якоті, 1 кг ріпчастої цибулі, 1 л жирного кефіру, по столовій ложці меленого перчика чилі, базиліка і коріандру, кам’яна сіль.
Свинина нарізати прямокутними шматочками.
Цибуля подрібнюється кільцями.
У глибоку ємність складається м’ясо. Зверху розподіляються цибульні кільця. Маса солиться, присипається всіма зазначеними в рецепті приправами.
В останню чергу додається кефір.
Посуд закривається кришкою і відправляється в холод на кілька годин.
Якщо підходящої кришки для ємності немає, можна покрити її рушником з натурального матеріалу.
Як замаринувати шашлик в кефірі та помідорах?
Інгредієнти: кіло свинини, 170 г свіжого білого цибулі, склянка дуже жирного кефіру, 4-5 великих м’ясистих помідорів, сіль.
Важливо правильно нарізати м’ясну м’якоть. Бажано зробити це квадратиками приблизно 2 на 2 див. Отримані шматочки складаються в скляну містку ємність.
В цю ж посуд викладається цибулю. Овоч потрібно попередньо нарізати досить товстими кільцями.
Томати натираються на крупну тертку. Попередньо з них потрібно зняти шкірку. Перетерті овочі також додаються в маринад.
Заготовки солятся. На цьому етапі можна присипати продукти і будь-якими такими спеціями. Наприклад, взяти готові набори для шашлику.
Маринуватися майбутній шашлик буде не менше 4-4,5 годин.
При бажанні можна взяти ще кілька томатів, нарізати їх великими скибочками і нанизувати на шампури, чергуючи з м’ясними шматочками. Запечені помідори стануть відмінним низькокалорійним гарніром до шашлику.
Масло з’єднується зі спеціями і виливається до шматками курки.
Зверху викласти цибулю, додається сіль.
Залишається залити складові газованої мінералкою.
Бажано залишити м’ясні заготовки маринуватися на всю ніч.
Підготовлений курячий шашлик смажиться на розпечених кутах до повної готовності.
Шашлик на кефірі з цибулею і зеленню
Інгредієнти: 2 кг м’якоті жирної свинини, 3 склянки кефіру, 6-7 репчатых цибулинок, 4-6 часникових зубчиків, пучок петрушки і стільки ж свіжого темного базиліка, кінза за смаком, дрібку меленої зіри, сіль.
Промита м’ясна м’якоть нарізати шматками. Вони не повинні бути надто дрібними, щоб свинину було зручно нанизувати на шампури або укладати на решітку.
Очищені часникові часточки пропускаються через чеснокодавку.
Вся зелень добре промивається і дрібно рубається гострим ножем.
М’ясо викладається в глибоку миску або каструлю. Туди ж відправляються всі підготовлені в попередніх кроках продукти. Поверх м’яса висипається і цибулю, нарізану тонкими кільцями.
Залишається за смаком посолити всю масу в ємності і додати зіру. Її можна замінювати іншими спеціями за смаком.
Посуд із заготівлею для шашлику накривається кришкою і ставимо в холодильник на всю ніч. Чим довше продукти будуть маринуватися, тим апетитніше і ніжніше вийде блюдо. На шампури м’ясні заготовки потрібно нанизати разом з кільцями цибулі.
Часниково-кефірний маринад
Інгредієнти: 600-700 г свинячого ошийка, 3 пера молодого часнику, 3 столові ложки приправи для м’якоті свинини, півсклянки жирної домашньої сметани, 470 мл кефіру, 2 шт. зеленого цибулі, 45 мл соєвого соусу без зайвих добавок, пара м’ятних гілочок.
М’ясо укладається у місткій посуд, присипається приправами і подрібненими цибулею, часником.
Зверху інгредієнти поливаються сумішшю кефіру і сметани. Обидва продукти повинні бути жирними густими.
Залишається додати соєвий соус, м’яту. Якщо солоності соусу виявиться недостатньо, то ще й сіль.
Після ретельного перемішування продукти накриваються плівкою і забираються на нижню полицю холодильника на 3-4 години.
Шашлик, замаринований за таким рецептом, смачно готувати не тільки на багатті, але також і в духовій шафі. Можна навіть використовувати для цього дерев’яні шпажки або звичні шампури, уклавши їх поперек прямокутної форми для запікання.