Шашлик в духовці – 11 смачних рецептів приготування шашлику

Шашлик в духовці – прекрасна альтернатива страви на відкритому вогні взимку, коли ми рідко виїжджаємо на природу. Ароматні, тануть шматочки м’яса птиці, свинини, яловичини вийде соковитіше, якщо запам’ятати декілька хитрощів. Розповімо, як швидко, без клопоту впоратися з приготуванням шашлику.

Шашлик зі свинини на деку

Найпростіше приготувати шашлик в духовці з свинини: він прожарюється на лічені хвилини, і видає фантастичний аромат, який нічим не поступається традиційному страви на природі. Краще всього використовувати свинячу шийку, але навіть прошарок виходить неймовірно соковитою, якщо заздалегідь замаринувати її в оцті. Правда, прошарок годиться лише тим, хто не боїться зайвих калорій.

Для приготування нам знадобляться:

  • хороший шматок свіжого м’яса (шийки) – 1 кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 шт.;
  • оцет або сік двох лимонів;
  • мінеральна вода з газом – 1 ст.;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія для смаження – 3 ст. л.

М’ясо промиваємо і ріжемо на шматочки величиною трохи більше сірникової коробки. Цибулю ріжемо кільцями. З лимонів видавлюємо сік, змішуємо з мінеральною водою. Додаємо в маринад м’ясо, цибулю, солимо і перчимо за смаком. Краще, якщо м’ясо побуде в маринаді ніч або кілька годин поспіль: бульбашки мінералки зроблять волокна м’якше, а лимон просочить всі легкою кислинкою. Деко змащуємо олією, викладаємо на нього м’ясо в один шар. Включаємо духовку на 180 градусів, поміщаємо м’ясо. Готуємо 40 хвилин, а потім додаємо вогонь до 250 градусів, так, щоб зверху вийшла апетитна скориночка. М’ясо можна подавати, якщо воно просмажене, виділяє прозорий сік.

Слідкуйте, щоб між шматочками залишалося місце: якщо вони будуть щільно прилягати один до одного, то почнуть тушкуватися; для додання шашлику схожості з «природним» важливо їх прожарювати.

Шашлик з духовки подають зі свіжими овочами, зеленню, соусами з томату або будь-яким іншим, який ви любите. Готову страву подають на широкій тарілці з бульбами вареної картоплі або домашніми солоними.

Рецепт приготування в банку

Деякі господині запевняють, що кращим виходить шашлик в банку, звичайної, трилітрової, що використовують для засолювання огірків і томатів. При цьому шашлик нанизують на звичайні шампури і ставлять їх стоячи так, щоб гострий край був на дні. А зверху банку закривають кришечкою з фольги, блокуючи доступ повітря.

 

Запікати, таким чином, потрібно до тієї пори, поки м’ясо не підрум’яниться. Зазвичай на це йде 50 хвилин при температурі 180 градусів. Гурмани стверджують, що такий шашлик виходить не просто ніжним: м’ясні волокна таять у роті, і є шматочки можна нескінченно. Він не набридає в принципі! А ще такого методу приписують легкий підкопчений присмак, який досягається тривалим млістю в закритому посуді.

Дивіться також:  Картопля по-селянськи в духовці – 7 рецептів приготування

На шпажках з курки

Класичної подачею шашлику вважається на шампурах або дерев’яних шпажках. Шашлик з курки в духовці, нанизаний на тонкі шпажки, дуже ефектно виглядає на святковому столі з закусками, і любимо дорослими, але особливо дітьми.

Готуємо по етапах:

  • Заздалегідь маринуємо куряче філе або шматочок пісної свинини в лимоні.
  • Посипаємо спеціями, наприклад, насінням коріандру або кунжуту.
  • Нанизуємо на шпажки, притискаючи, не дуже щільно один до одного.
  • Запікаємо в розігрітій духовці до 200 градусів 15-20 хвилин.
  • У цьому рецепті багато господинь бояться, що шпажки почнуть горіти. Але уникнути цього просто, якщо замочити заздалегідь палички в теплій воді. Такий рецепт легко перетворити в барвисте блюдо для дитячих днів народження, якщо курку чергувати з шматочками ананаса або помідорками черрі.

    На грилі в духовці

    Якщо у вас режим гриля» або конвекції, вважайте себе щасливчиком: на думку гурманів, саме такий варіант шашлику максимально нагадує той, що смажать на вугіллі. У деяких духовках передбачена можливість викладати шарами шампури, але можна запекти м’ясо на рожні, який завжди йде в комплекті духовок з грилем.

     

    Маринад можна вибрати будь-який. Але, як показує практика, найкращим буде звичайний укус і цибулю. Поки прожарюється шашлик, всім гостям здається, ніби вони сидять на природі, насолоджуючись запахом диму і м’яса. А в цей час можна просмажити на сковорідці ріпчаста маринований цибулю, і приготувати гарнір: картопля по-селянськи, тушковані овочі, свіжий салат з овочів.

    Визначити ступінь готовності просто: м’ясо виходить золотистим і підсмажений з кожної сторони рівномірно.

    У рукаві для запікання

    Рукав для запікання готує у власному соку. Такий варіант можна вважати дієтичним: в ньому немає зайвого жиру. Якщо підібрати пісний шматочок м’яса, їсти разом зі свіжими овочами, і вам поаплодирует будь-дієтолог за збалансований варіант ситної вечері. Ну, а якщо зайві кілограми вам не страшні, вибирайте соковите м’ясо шийки або будь-який інший з шаром жирку.

    Щоб шашлик запікся краще, не зварився, краще зробити кілька проколів в пакет для запікання.

    Для приготування підготуємо будь маринад: медово-гірчичний, соєвий з часничком, апельсиновий сік, томат і майонез – на ваш розсуд. Витримуємо шматочки м’яса кілька годин, а потім кладемо їх в рукав. Запікаємо до готовності. М’ясо виділить сік, який змішається з маринадом і просочить наш шашлик, перетворивши його в чудове ласощі. Подавати шашлик можна з будь-яким гарніром, соусами, свіжим лавашем. А запивати все це задоволення, рекомендуємо червоним молодим вином.

    Дивіться також:  Картопля в мундирі – 6 рецептів запікання та варіння

    Шашлик з свинини у фользі

    Шашлик на деку в духовці можна приготувати в ефектних човниках з фольги: таке м’ясо запікається у власному соку, чудово просочується маринадом і улюбленим спеціями. Маринувати м’ясо краще в суміші хмелі-сунелі, червоного вина, великої морської солі, з ріпчастою цибулею і кільцями солодкого перцю.

     

    Далі викладаємо свинину на шматки фольги і щільно пакуємо, залишаючи невеликий зазор зверху для циркуляції гарячого повітря. Можна чергувати м’ясо з овочами з маринаду, додати туди скибочки копченої грудинки і шашлик придбає пряну, трохи підкопчену нотку і додаткову соковитість.

    Деякі господині використовують рідкий дим; відгуки про цій приправі досить суперечливі, але іноді побалувати себе їй у невеликій кількості не забороняється.

    Шашлик запікається до готовності 40 хвилин при температурі 200 градусів. За 10 хвилин до кінця приготування, відкрийте фольгу так, щоб зверху утворилася апетитна скориночка. Свинина готується швидко, так що час не варто перетримувати. Як гарнір ідеально підійдуть будь-які свіжі овочі, маринований лук і томатний соус.

    Як приготувати з яловичини?

    Яловичина набагато краще свинини для всіх, хто не любить жирні сорти м’яса. Вона виходить зовсім не сухий, якщо брати парну яловичину, а ще краще – телятину. Маринад для такого м’яса можна використовувати будь: хто віддає перевагу аджику, а є ті, хто маринує телятину виключно в кефірі.

    Цікавим, соковитим і незвичайним виходить м’ясо, мариноване з ківі; шматочки фрукта викладають з м’ясом, чергуючи шари, а потім всі разом запікається в духовці.

    Великі шматочки телятини, як слід замариновані, викладають на лист і скріплюють між собою шпажками. Запікається все до м’якості при температурі 180 градусів. Періодично поливають маринадом шматочки для більшої соковитості.

    Курячий шашлик в духовці

    Приготувати шашлик з курки в духовці на швидку руку. Головний секрет – подовше потримати м’ясо птиці в маринаді з оцту і додати туди якомога більше ріпчастої цибулі.

     

    Курку ріжемо довільно на шматочки трохи більше сірникової коробки. Додаємо дві головки ріпчастої цибулі, сіль, чорний перець. Заливаємо маринадом з води і оцту (або лимонного соку). Маринуємо 3-7 годин у холодному місці. Викладаємо шматочки на деко так, щоб вони не стикалися один з одним.

    Дивіться також:  Зрази класичні - 10 рецептів приготування

    Залишається запекти все в духовці на 100 градусах до апетитної скоринки. Така птиця виходить дуже схожою на шашличну, адже запах маринаду, що нагадує натуральний димок, буквально ширяє по дому. І ще одна дивна деталь в холодному вигляді: сік, що виділився при запіканні, застигає, перетворюючись в ароматне м’ясне желе. Курку подають з овочами і теплим білим хлібом.

    Рецепт на цибулевої подушці

    «Лука в м’ясі багато не буває!» — так вважають деякі імениті кухарі і, безумовно, в цьому є частка правди. Наріжте тонкими півкільцями ріпчасту цибулю (тільки солодкий сорт!) і запікайте разом з м’ясом: воно вийде ароматним і ніжним.

    Запікати подібним способом можна:

    • курку;
    • баранину;
    • індичку;
    • пісну свинину;
    • телятину.

    М’ясо маринують, а потім шматочки викладають на цибулю. Всі закладають в рукав для запікання і готують при температурі 180 градусів протягом години, поки цибуля не розтане, віддавши весь свій сік м’ясних шматочках. Кращий гарнір до такого шашлику – рис або відварну картоплю.

    Шашлик з індички

    Індичку хвалять за дієтичні властивості, але працювати з нею важливо акуратно: ніжні волокна дуже просто пересушити. Уникнути прикрої помилки можна, якщо правильно замаринувати м’ясо.

    Кращі маринади для індички:

    • томатний сік;
    • кефір;
    • квас (або темне пиво);
    • лимон і мінеральна вода.

    Замочувати індичку не менше 5 годин: так м’ясо просочиться грунтовно. Запікають м’ясо при температурі 160 градусів 60-80 хвилин (птицю важливо томити!). Краще використовувати рукав для запікання, щоб соки залишалися всередині.

    Принадність такого шашлику в тому, що його сміливо, подають дітям, жінкам на дієті, і всім, хто стежить за здоров’ям. Відповідний гарнір до страви – бурий рис, крупа чіа, полба, сочевиця, спаржа або зелена стручкова квасоля.

    Рибний шашлик

    Вишуканим і дуже святковим виходить шашлик з сьомги, форелі, палтуса та інших благородних сортів риби. Оскільки запікається вона моментально, то основний акцент при приготуванні важливо зробити на маринаді: у випадку з рибою він зобов’язаний бути дуже делікатним, щоб не забити рибний смак. Ідеальний маринад – кефірний, сметанний, з травами, білим перцем.

    Білий перець підкреслює смак риби, а чорний псує аромат.

    Шматочки завбільшки з волоський горіх, нанизують на шпажки і викладаються у форму (на манер мангалу), після чого запікаються в духовці при 180 градусів 15 хвилин. Готова риба подається з листям салату, оливками або вареним рисом.

    Прокрутка до верху