Найбільш правильне і традиційне блюдо на мангалі — це шашлик з баранини, який готується з давніх часів. Смажити заздалегідь замариноване бараняче м’ясо почали предки відразу після набуття здатності здобувати вогонь. Але незважаючи на тисячолітній досвід, щоб правильно і смачно приготувати баранячий шашлик, необхідно знати тонкощі всієї процедури.
Особливості приготування шашлику з баранячого м’яса
Отримання соковитого і смачного м’яса на виході безпосередньо залежить від дотримання трьох етапів:
- вибір баранини;
- маринування;
- смаження.
Важливо! Для успішного шашлику вимагається виконання всіх кроків, але в першу чергу від маринаду буде залежати його інтенсивний смак.
Класичний рецепт шашлику з баранини
Блюдо, приготоване за класичним рецептом, пробував кожен поціновувач традиційного шашлику і оцінив по достоїнству.
Для виконання цього рецепта знадобиться:
- бараняча м’якоть – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 5 шт. середніх головок;
- вино сухе – 200 мл;
- масло рослинне – 2 ст. ложки;
- сіль і спеції (перець, базилік, чебрець) – за смаком.
При відтворенні класичного смаку необхідно дотримуватися наступної інструкції:
Увага! Для маринування використовується скляні або керамічні ємності: металевий посуд піддається окисленню, що може стати причиною серйозного отруєння.
Рецепт шашлику по-кавказьки
В усі часи славився шашлик, приготований гірськими народами, для створення якого потрібен мінімальний набір продуктів:
- м’якоть баранини – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 500 г;
- оцет виноградний – 2-3 ст. ложки;
- зелень свіжа (петрушка і кінза) – 1 пучок;
- вода – 200 мл;
- сіль і спеції (перець, базилік, чебрець) – за смаком.
Для приготування:
Через 5-6 годин баранина готова до смаження на гарячому вугіллі протягом 20 хвилин.
Рада! Щоб не пересушити м’ясо при смаженні його необхідно збризкувати маринадом.
Рецепт з оцтом і цибулею
Для додання м’якості м’яса обов’язково додається кислота — оцет, лимонний сік.
Для створення страви з 1 кг баранячого м’яса на мангалі знадобляться:
- оцет винний – 2 ст. ложки;
- лимон – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
- цукор – щіпка;
- масло рослинне – 2 ст. ложки;
- сіль і спеції (перець, базилік, майоран, чабер) – за смаком.
Оцтовий маринад для шашлику з баранини починає готуватися після стандартної підготовки баранячого м’яса наступним чином:
Важливо! Якщо м’якоть тверда, то її слід маринувати не менше 5 годин.
Добавка в маринад імбиру
Якщо при маринуванні додати імбир, смак шашлику значно покращитися: імбирна добавка робить м’ясо ніжнішим, надаючи йому неповторний аромат.
Взявши за основу рецепт приготування шашлику з оцтом і цибулею, останній виключається. А при змішуванні м’яса з традиційними спеціями додається трохи меленого або нарізаного шматочками кореня імбиру.
Оригінальне доповнення з м’яти
Приготувати ароматний шашлик з пікантним ароматом можна за допомогою додавання в оцтовий маринад м’яти. Разом зі спеціями до м’яса поміщаються три подрібнені м’ятні гілочки. Більш насичений смак виходить при маринуванні м’яса протягом 10-12 годин.
Маринад з йогуртом
Ще один оригінальний спосіб маринування баранини, що надає оригінальності неабиякого смаку.
Для приготування кг м’якоті слід придбати наступні інгредієнти:
- вино червоне – 50 мл;
- йогурт – 200 мл;
- часник – 4 зубчики;
- олія оливкова – 1 ст. ложка;
- сіль і спеції (перець, паприка, коріандр) – за смаком.
Для отримання шашлику в такому маринаді:
Рада! Щоб надати страві особливого ароматності, можна в маринад з йогуртом додати подрібнених гілочок м’яти.
Рецепт з медом і мінеральною водою
Такий спосіб дозволяє досить швидко промаринувати будь баранину.
Для медового шашлику з кілограма баранячої м’якоті знадобляться:
- мед – 15 г;
- вода мінеральна з газом – 1 склянка;
- цибуля ріпчаста – 150 г;
- зелень свіжа (кінза петрушка) – кожній по половині пучка;
- сіль і спеції – за смаком і наявності.
Для приготування баранини з медом:
Через 3 години м’ясо готове для смаження на вугіллі.
Рецепт приготування з ківі
Ківі являє собою чудовий інгредієнт, здатний розм’якшити навіть дуже жорстку баранину.
Щоб приготувати кілограм баранини готуються наступні продукти:
- ківі – 1 шт.;
- лимон – 1⁄2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
- олія соняшникова – 2 ст. ложки;
- сіль і спеції (перець, базилік, майоран, чабер, коріандр та інші) – за смаком.
Після підготовки м’яса, як того вимагає баранина, починається приготування маринаду:
Обережно! Не можна допускати передерживания баранини в маринаді з ківі: м’ясні шматки можуть розм’якнути до консистенції фаршу.
Таким чином, втілення в життя одного з рецептів, описаних вище, забезпечить позитивне шашличне настрій дружній компанії і неперевершений смак баранини на мангалі.