Шашлик з баранини – 5 рецептів + маринади!

Найбільш правильне і традиційне блюдо на мангалі — це шашлик з баранини, який готується з давніх часів. Смажити заздалегідь замариноване бараняче м’ясо почали предки відразу після набуття здатності здобувати вогонь. Але незважаючи на тисячолітній досвід, щоб правильно і смачно приготувати баранячий шашлик, необхідно знати тонкощі всієї процедури.

Особливості приготування шашлику з баранячого м’яса

Отримання соковитого і смачного м’яса на виході безпосередньо залежить від дотримання трьох етапів:

  • вибір баранини;
  • маринування;
  • смаження.

Важливо! Для успішного шашлику вимагається виконання всіх кроків, але в першу чергу від маринаду буде залежати його інтенсивний смак.

Класичний рецепт шашлику з баранини

Блюдо, приготоване за класичним рецептом, пробував кожен поціновувач традиційного шашлику і оцінив по достоїнству.

Для виконання цього рецепта знадобиться:

  • бараняча м’якоть – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 5 шт. середніх головок;
  • вино сухе – 200 мл;
  • масло рослинне – 2 ст. ложки;
  • сіль і спеції (перець, базилік, чебрець) – за смаком.

При відтворенні класичного смаку необхідно дотримуватися наступної інструкції:

  • Бараняче м’ясо, звідки попередньо видаляються плівка і прожилки, нарізають невеликими шматочками, після чого солиться, перчится і приправляється спеціями.
  • М’ясні шматки змішуються з заздалегідь нарізаним кільцями цибулею.
  • У м’ясо-цибульну суміш додається рослинне масло і вино.
  • Через 1-2 години, в залежності від жорсткості м’яса, шматки нанизують на шампури, які відправляються на вогонь.
  • Протягом смаження, триває 15 хвилин, шампури періодично перевертаються, а баранина взбрызгивается вином.
  • Увага! Для маринування використовується скляні або керамічні ємності: металевий посуд піддається окисленню, що може стати причиною серйозного отруєння.

    Рецепт шашлику по-кавказьки

    В усі часи славився шашлик, приготований гірськими народами, для створення якого потрібен мінімальний набір продуктів:

    • м’якоть баранини – 1 кг;
    • цибуля ріпчаста – 500 г;
    • оцет виноградний – 2-3 ст. ложки;
    • зелень свіжа (петрушка і кінза) – 1 пучок;
    • вода – 200 мл;
    • сіль і спеції (перець, базилік, чебрець) – за смаком.
    Дивіться також:  Рулет з лаваша з червоною рибою — 8 рецептів

    Для приготування:

  • Нарізана невеликими шматочками м’якоть солитись і змішується зі спеціями і подрібненою зеленню.
  • В окрему миску наливається вода, куди додається оцет.
  • У ємність для маринування поміщається м’ясо, зверху викласти нарізану тонкими кільцями цибулю, після чого все заливається водно-оцтовим розчином.
  • Через 5-6 годин баранина готова до смаження на гарячому вугіллі протягом 20 хвилин.

    Рада! Щоб не пересушити м’ясо при смаженні його необхідно збризкувати маринадом.

    Рецепт з оцтом і цибулею

    Для додання м’якості м’яса обов’язково додається кислота — оцет, лимонний сік.

    Для створення страви з 1 кг баранячого м’яса на мангалі знадобляться:

    • оцет винний – 2 ст. ложки;
    • лимон – 1 шт.;
    • цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
    • цукор – щіпка;
    • масло рослинне – 2 ст. ложки;
    • сіль і спеції (перець, базилік, майоран, чабер) – за смаком.

    Оцтовий маринад для шашлику з баранини починає готуватися після стандартної підготовки баранячого м’яса наступним чином:

  • Очищену цибулю нарізати кільцями товщиною в пів сантиметра, щоб його можна було готувати разом з м’ясом на шампурах.
  • Цибуля поміщається в ємність до м’ясних шматках, куди додається сіль, спеції і цукровий пісок для пом’якшення кислого смаку.
  • У суміш вливається рослинне масло, оцет і сік, вичавлений з лимона.
  • Після ретельного перемішування ємність з замаринованной бараниною витримується протягом години на столі, потім переміщається в холодильник.
  • Важливо! Якщо м’якоть тверда, то її слід маринувати не менше 5 годин.

    Добавка в маринад імбиру

    Якщо при маринуванні додати імбир, смак шашлику значно покращитися: імбирна добавка робить м’ясо ніжнішим, надаючи йому неповторний аромат.

     

    Взявши за основу рецепт приготування шашлику з оцтом і цибулею, останній виключається. А при змішуванні м’яса з традиційними спеціями додається трохи меленого або нарізаного шматочками кореня імбиру.

    Дивіться також:  Шашлик на шпажках в духовці з курки – 6 рецептів, як приготувати домашній міні-шашлик

    Оригінальне доповнення з м’яти

    Приготувати ароматний шашлик з пікантним ароматом можна за допомогою додавання в оцтовий маринад м’яти. Разом зі спеціями до м’яса поміщаються три подрібнені м’ятні гілочки. Більш насичений смак виходить при маринуванні м’яса протягом 10-12 годин.

    Маринад з йогуртом

    Ще один оригінальний спосіб маринування баранини, що надає оригінальності неабиякого смаку.

    Для приготування кг м’якоті слід придбати наступні інгредієнти:

    • вино червоне – 50 мл;
    • йогурт – 200 мл;
    • часник – 4 зубчики;
    • олія оливкова – 1 ст. ложка;
    • сіль і спеції (перець, паприка, коріандр) – за смаком.

    Для отримання шашлику в такому маринаді:

  • В йогурті розлучається вино, сіль спеції, оливкова олія і пропущений через прес часник.
  • В отриманий маринад поміщається нарізане невеликими шматками м’ясо.
  • Після перемішування суміш поміщається в холодильник на 6-10 годин.
  • По закінченні відведеного часу баранина нанизується на шампури, де стікає перед приміщенням на мангал,
  • Обсмажується з усіх боків не довше 10 хвилин на інтенсивному вогні.
  • Рада! Щоб надати страві особливого ароматності, можна в маринад з йогуртом додати подрібнених гілочок м’яти.

    Рецепт з медом і мінеральною водою

    Такий спосіб дозволяє досить швидко промаринувати будь баранину.

    Для медового шашлику з кілограма баранячої м’якоті знадобляться:

    • мед – 15 г;
    • вода мінеральна з газом – 1 склянка;
    • цибуля ріпчаста – 150 г;
    • зелень свіжа (кінза петрушка) – кожній по половині пучка;
    • сіль і спеції – за смаком і наявності.

    Для приготування баранини з медом:

  • Довільно порубані зелень і цибулю, рідкий мед додаються до нарізаних шматків м’яса в посуд для маринування.
  • Вміст ємності солиться, приправляється спеціями і заливається сильно газованою водою, після чого все добре перемішується.
  • Дивіться також:  Як солити ікру форелі в домашніх умовах – 6 рецептів

    Через 3 години м’ясо готове для смаження на вугіллі.

    Рецепт приготування з ківі

    Ківі являє собою чудовий інгредієнт, здатний розм’якшити навіть дуже жорстку баранину.

    Щоб приготувати кілограм баранини готуються наступні продукти:

    • ківі – 1 шт.;
    • лимон – 1⁄2 шт.;
    • цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
    • олія соняшникова – 2 ст. ложки;
    • сіль і спеції (перець, базилік, майоран, чабер, коріандр та інші) – за смаком.

    Після підготовки м’яса, як того вимагає баранина, починається приготування маринаду:

  • Цибуля подрібнюється блендером до кашки або натирається на тертці.
  • Ківі перетворюється на пюре так само за допомогою блендера або товкачика для картоплі.
  • Разом з сіллю і спеціями в ємність, де знаходиться м’ясо, поміщається цибулю і ківі.
  • Після заправки соняшниковою олією суміш перемішується і витримується не більше 2 годин на столі.
  • Обережно! Не можна допускати передерживания баранини в маринаді з ківі: м’ясні шматки можуть розм’якнути до консистенції фаршу.

    Таким чином, втілення в життя одного з рецептів, описаних вище, забезпечить позитивне шашличне настрій дружній компанії і неперевершений смак баранини на мангалі.

    Прокрутка до верху