Варіантів приготування маринаду для свинячого шашлику просто величезна кількість. І в кожному є свої недоліки і достоїнства. Наприклад, шашлик зі свинини, приготований в маринаді на оцті — простий і всім відомий спосіб. Тим не менш, він вважається пережитками радянського часу, коли використовувалися бюджетні варіанти приготування смачної їжі.
Сьогодні різноманітність маринадів велике, і зупинитися на 2-3-ох рецептах неможливо. Тому пропонуємо вивчити найбільш цікаві рецепти, від простих і звичних до рідкісних, пікантних варіантів маринаду для свинини і вибрати для себе найбільш прийнятний спосіб.
Класичний шашлик зі свинини з оцтовим маринадом
На 5 кг свинячої вирізки з шиї знадобиться наступне кількість компонентів для приготування маринаду:
- 100 мл оцту 9-ти %;
- 200 мл дистильованої води;
- чорний перець горошком;
- лаврушка;
- сіль;
- 2-3 ріпчастої цибулі.
У воді розчинити сіль, після влити і розмішати оцет. Цибулю розрізати кільцями. М’ясну вирізку нарізати порційними шматками, скласти у велику ємність для маринування, між шарами, посипаючи горошком і кладучи по одному листочку лаврушки, розкладаючи цибульні кільця. Поверх залити розведеним оцтом. Залишаємо маринуватися на півгодини.
Розвести вогонь, почекати, поки поліна перетворяться у вугілля. М’ясо нанизати на шампури, укласти на мангалі і готувати.
На замітку. Готовність перевіряється поздовжнім розрізом самого великого шматка м’яса — якщо у розрізі помітний рожевий або червонуватий сік, значить потрібно ще трохи посмажити, якщо немає — значить, шашлик готовий.
Як смачно замаринувати з цибулею?
- свиняча вирізка — 1 кг;
- великий цибулю — 2 одиниці;
- сіль — 1 ст. л.;
- перець мелений — ½ ст. л.;
- пост. масло — 50 гр.
Почнемо з м’яса: обполіскуємо, паперовими рушниками підсушуємо від надлишків рідини, ріжемо невеликими шматочками і складаємо в каструлю. Додаємо сіль і перець — якщо любите погостріше, можна всипати більше перчика, або навіть додати трохи меленого пекучого чилі, буквально пару щіпок.
Одну цибулину ріжемо великими кільцями, які зручно надіти на шампури. Роз’єднуємо кільця, на час відкладаємо в сторону. Другу цибулину дрібно подрібнюємо, наприклад, у блендері і викладаємо до м’яса. Вручну протягом декількох хвилин перемішуємо. Поливаємо зверху маслом і знову вручну перемішуємо, щоб маринад добре розподілився по всім кусочкам. Після укласти всі колечка лука до м’яса, і акуратно перемішуємо, щоб кільця не поламалися. Маринувати коштує мінімум 4 години, а краще залишити на ніч в холодильній камері.
Томатний маринад для свинини
- томатний сік — 1 л;
- свинина — 1 кг;
- сіль — 0,5 стіл. л.;
- суміш прянощів «Для шашлику» або «Для свинини» — 1-1,5 ч. л.
Готуємо м’якоть, ріжемо порційно. Викладаємо шматочки шарами, кожен злегка посипаючи спеціями і сіллю. Маринувати мінімум 2-3 години, а краще залишити на 6-8 годин, можна навіть на добу. Рекомендується час від часу перемішувати шматки в маринаді.
Шашлик виходить дуже ніжним і соковитим, просочуючись соком.
На замітку. На м’якість шашлику впливає вид м’яса, придбаний для страви. Краще всього підходять вирізки без прожилок і плівочок, наприклад, з лопатки. Якщо вирізка має плівку, її потрібно акуратно видалити.
З майонезом
- м’ясо — 1 кг;
- цибуля — 3 одиниці;
- томат — 1 одиниця;
- оцтовий концентрат — 3 ст. л.;
- перець і сіль;
- майонез — 300 гр.
М’ясо ріжемо невеликими шматочками й укладають у тару для маринування. Половина цибулі використовується тільки для маринування, його ріжемо дрібними полуколечками. З’єднуємо з м’ясом, солимо і перчимо. Перемішуємо.
Далі заливаємо свинину майонезом і оцтом, знову добре перемішуємо. Що залишився лук ріжемо товстими кільцями, також чинимо з томатом. Викладаємо поверх замаринованого м’яса. Щільно закриваємо кришкою і маринуємо близько 12-ти годин.
На замітку. При приготуванні шашлику важливо часто повертати шампури — так м’ясо рівномірно просмажиться і набуде рівномірного апетитний відтінок, без підпалин.
Апельсиново-лимонний
Оригінальний маринад, який додасть цікавий смаковий відтінок шашлику — цитрусовий. Обов’язково збережіть його собі.
Розрахунок продуктів на 1 кг свинини:
- половинка лимона;
- половинка апельсина;
- 3 часникових зубки;
- 1 ст. л. меду;
- чебрець;
- пост. масло;
- сіль;
- перець мовляв.
З лимонів вичавити сік, часник дрібно нарубати. Всі складові гарненько перемішати. Мед рекомендується використовувати рідкий. Якщо ні, розтопити на водяній бані.
М’ясо маринується близько шести годин.
Оригінальний маринад з ківі
- свиняча вирізка — 1,5 кг;
- ківі великий — 1 плід;
- зіра — 2 ч. л.;
- коріандр мелений — 1 ч. л.
- пара дрібок солі.
М’ясо нарізати порційними шматочками. Ківі почистити і нарізати полуколечками. Перемішати всі складові і залишити маринуватися на кілька годин.
На замітку. М’ясо набуває м’якість саме завдяки кислот, які використовуються для роз’їдання структури. Для цього в рецептах використовують оцет, фрукти та інші компоненти, що володіють певною часткою кислоти. Попутно кожен компонент надає різні смакові нотки готовому блюду.
Рецепт з соєвим соусом
Рецепт шашлику з маринадом на соєвому соусі дуже простий і швидкий. М’ясо виходить трохи пікантним смаком, з невеликою остринкой.
- свинина — 3 кг;
- цибуля — 4 великих;
- сіль;
- суміш перців;
- лаврушка;
- соєвий соус — 500 мл
М’ясо ріжемо шматочками, складаємо в миску шарами. Між шарами посипаємо спеції, сіль, кілька листочків лаврушки, кільця різаного лука. Заливаємо соусом, добре притискаємо руками. Маринувати рекомендується мінімум 6, а краще 12 годин. Раз на годину потрібно акуратно вручну перемішувати, не ламаючи при цьому цибульні кільця.
Як замаринувати свинину в кефірі?
Рецепт шашлику з свинини на кефірі один з найбільш поширених варіантів:
- м’ясо свиняче;
- цибуля;
- кефір — 1 л;
- перець мелений;
- майонез — 3 ст. л.;
- свіжий зелений рубаний кріп.
Як і зазвичай, цибуля ріжеться кільцями, а м’ясо — шматочками. Все перемішується вручну, в кінці заливається кефіром.
Маринується мінімум 4 години, періодично перемішується.
Зверніть увагу! Будь маринад можна використовувати для того, щоб приготувати шашлик зі свинини в духовці. Можна маринувати свинину перед смаженням або запіканням.
З білим вином
- свиняча шия — 2 кг;
- біле сухе. вино — стакан;
- перець горошком;
- лаврушка;
- мовляв. перець;
- сіль.
М’ясну вирізку обполіскуємо, обсушуємо серветками, нарізаємо порційними шматочками приблизно однакових розмірів. Складаємо в каструлю, посипаємо спеціями і заливаємо вином, ретельно перемішуємо для рівномірного розподілу спецій і вина. Маринуємо в протягом декількох годин, періодично перемішуючи вміст руками.
Під час маринаду поливаємо шашличок залишками маринаду — так м’ясо придбає неймовірну соковитість, ніжність і насиченість смаку.
На мінеральній воді
Маринад для шашлику з свинини, приготований на основі газованої мінералки, дуже швидко і добре розм’якшує волокна. Завдяки цьому час маринування можна скоротити до 2-ох годин.
- газована мінеральна вода — 1 л;
- пара цибулин;
- набір спецій Для шашлику»;
- часник сушений;
- м’ясна вирізка;
- сіль.
За принципом заготовки шашлику даний рецепт не відрізняється від попередніх — шматочки м’яса перемішуються зі всіма складовими та маринуються протягом кількох годин.
На замітку. Для приготування шашлику рекомендується використовувати березові полінця. Але при їх відсутності можна замінити деревиною фруктових дерев.
Швидкий маринад для шашлику з свинини
- свиняча шия — близько 2,5 кг;
- цибуля — 3-4 одиниці;
- сіль і перець;
- лимон — ½ плода.
М’ясо ріжемо шматочками, перемішуємо кілька хвилин сіллю і перцем, свіжовичавленим соком лимончика, щоб у кожну скибочку добре втерлась пряність, сік і сіль.
Якщо цибуля планується смажити — ріжемо півкільцями, якщо немає — дрібно, щоб добре виходив сік.
Маринувати потрібно мінімум півгодини. Шашлик пропонуємо смажити на решітці, поливаючи його час від часу пивом, вином або газованою водою.
На замітку. Чим менше шматочки м’яса, тим легше вони піддаються маринування.
З гранатового соку
Незвично приготувати шашлик можна в маринаді на основі гранатового соку. Такої страви приємно здивуються близькі та друзі:
- свинина 2 кг;
- сіль;
- мелений чилі;
- мовляв. черн. перець;
- кінза;
- петрушка;
- цибуля 2 одиниці;
- гранатовий сік 1 л.
М’ясо ріжемо шматочками і складаємо в миску. Солимо і перемішуємо. Посипаємо усіма підготовленими спеціями і знову перемішуємо.
Зелень обполіскуємо, рубаємо і додаємо до м’яса.
Цибулю чистимо і ріжемо півкільцями, заливаємо соком і останній раз перемішуємо. Відправляємо маринуватися в прохолодне місце на кілька годин. Смажимо на вугіллі.
Готове м’ясо виходить білого відтінку, а при натисканні виділяється гранатовий сік.
На замітку. Шашлик можна приготувати в сітці — варіант гриля. Разом з ним можна засмажити овочі — томати, солодкий перчик. Всі овочі ріжуть на часточки.
З шампанським
Незвичайний і дуже смачний шашлик можна приготувати в маринаді на основі шампанського.
- свиняча вирізка — 1,7 кг;
- цибуля — 4 середніх;
- сіль;
- сухе шампанське — пляшка;
- суміш прянощів «Для шашлику» — 2 ст. л.
М’ясо ріжемо, очищений цибулька нарізаємо кільцями. М’ясні скибочки перемішуємо з сіллю і прянощами, спеції повинні рівномірно розподілитися по всьому м’яса. Після викладаємо цибулю, заважаємо більш акуратно, щоб не поламати шматочки, які смажаться разом з м’ясом. Після все заливаємо шампанським, трохи перемішуємо і щільно закриваємо. Як і у випадку з мінеральною водою, важливо не допустити випаровування газу з маринаду. Маринувати м’ясо протягом мінімум трьох годин.