Як іноді хочеться з’їсти неймовірно соковиту, ніжну, смачну шаурму! Але якщо ви сумніваєтеся в якості продуктів покупного страви, то можна зробити його будинку. Шаурма в домашніх умовах готується досить легко і швидко, і ви можете її зробити в якій завгодно формі з додаванням улюблених інгредієнтів.
Підготовка для приготування домашньої шаурми
Щоб блюдо було соковитим і мало справжній східний смак, необхідно підготувати м’ясо для шаурми. Зазвичай його маринують. Для розсолу використовується оцет або лимонний сік. Так що, заздалегідь розморозьте м’ясо, зробіть маринад і залиште в ньому продукт на дві години.
Як правильно загортати шаурму?
Приготувати начинку – це велика справа, але правильно загорнути шаурму – ціле мистецтво, і йому потрібно навчитися. Якщо щось піде не так, страва просто розвалиться у вас в руках або з нього витече соус.
- Добре, не шкодуючи, промазуємо всю поверхню лаваша, за винятком пари сантиметрів по периметру, обраним соусом.
- Начинку завжди маємо вздовж одного з країв тесту.
- Звертаємо до начинки нижній край лаваша, потім верхній.
- З того боку, де лежить шар начинки, починаємо загортаємо тісто в трубочку. Обов’язково слідкуємо, щоб підгин тіста зверху і знизу і выворачивался назовні.
- Готовий рулет викладаємо на розігріту сковороду без масла швом вниз, щоб «закрити» його. Смажимо буквально хвилину і перевертаємо шаурму на іншу сторону — хай вона теж підрум’яниться.
Отриманий рулет обов’язково повинен бути тугим, щоб начинка, коли ви візьмете шаурму вертикально, тримала форму.
Соус для шаурми: рецепти
Ту саму ніжність і соковитість шаурмі, яку ми так любимо, надає саме соус. Існує багато рецептів заправки, але ми покажемо вам найбільш цікаві та смачні.
Гострий часниковий соус на кефірі
Нам знадобиться:
- коріандр – 3 г;
- сметана – 100 г;
- дві пучки червоного перцю;
- кефір – 90 мл;
- три щіпки сушеного кропу і петрушки;
- часникові зубки – 8 шт.;
- каррі – 2 р.
Алгоритм дій:
- Пропускаємо через прес часникові часточки.
- З’єднуємо їх з сіллю, сушеними травами, перцем. Перетираємо суміш до однорідного стану.
- Заливаємо продукти кефіром і сметаною, збиваємо за допомогою віночка.
- Наполягаємо соус при кімнатній температурі 30 хвилин.
Готуємо на основі майонезу
Основні інгредієнти:
- сіль і сушені трави за смаком;
- сметана – 0,1 л;
- 5 часточок часнику;
- майонез – 0,1 л;
- чорний перець за смаком.
Покрокова інструкція:
- Подрібнюємо на тертці очищені зубки часнику.
- Змішуємо сметану, прянощі, майонез, трави і часник.
- Закриваємо суміш на півгодини в холодильнику. Після цього можна приступати до виготовлення страви.
Сметанний соус з базиліком
Склад рецепта:
- оцет 6% – 15 г;
- базилік сушений – 5 м;
- сметана – 30 г;
- три часникового зубчики;
- ряжанка – 30 мл;
- майонез – 30 р.
Поетапне приготування:
- У блендері перетворюємо в кашку зубчики часнику.
- З’єднуємо ряжанку, майонез і сметану. Додаємо до суміші базилік, часник і сіль.
- Залишається використовувати соус в рецепті наїдки.
Часниково-йогуртовий соус для шаурми
Що потрібно взяти:
- пучок зеленої цибулі;
- сметана – 0,25 л;
- пучок кропу;
- йогурт знежирений – 0,25 л;
- зубчики часнику – 4 шт.
Процес приготування:
- З’єднуємо в глибокій ємності йогурт, сметану, перемішуємо.
- Додаємо пропущений через прес часник, дрібно посічені цибулю і зелень кропу.
- Перемішайте отриману заправку і насипте трохи солі.
Рецепт червоного соусу для страви
Список інгредієнтів:
- цукор – 5 г;
- перець солодкий – 100 г;
- паста томатна – 45 г;
- щіпка червоного перцю;
- соняшникова олія – 40 мл;
- помідори – 150 г;
- кінза – 20 г;
- цибулина – 75 г;
- щіпка солі.
Алгоритм дій:
- Очистіть від шкірки помідори, попередньо опустивши їх на хвилину в окріп.
- М’якоть наріжте на маленькі кубики.
- Цибулину поріжте на дрібні шматочки і обсмажте в олії до напівпрозорого кольору.
- Покладіть до цибулі кубики помідорів і потушкуйте продукти протягом 5 хвилин.
- Додайте томатну пасту, цукор, червоний перець і сіль. Готуйте до загустіння.
- Поріжте очищений перець шматочками і з’єднайте з основною масою продуктів.
- Перекладіть в соус блендер і перетворити на пюре.
- Залишилося ножем подрібнити зелень і додати до заправки.
Шаурма по-домашньому з яловичиною
Для однієї порції вам знадобиться:
- огірок – 13 частина;
- сир – 15 г;
- половина лаваша;
- сіль – за смаком;
- м’ясо яловиче – 20 г;
- білокачанна капуста – 30 г;
- соус – 15 р.
Як приготувати шаурму:
- Половину тонкого лаваша розкладаємо на стільниці.
- Відрізаємо від капустяного качана необхідну кількість листків, дрібно рубаємо їх і сиплемо ближче до краю тесту. Додаємо дрібку солі.
- На капусту виливаємо будь соус по вашому смаку.
- Помитий огірок ріжемо тонкими часточками і викладаємо на шар соусу.
- Варимо яловиче м’ясо до м’якості і розбиваємо на волокна, завантажуємо м’ясо на шар огірків.
- Додатково можна порізати скибочками свіжий помідор і укласти їх на яловичину.
- Залишилося подрібнити на тертці сир і засипати їм начинку.
- Тепер згортає лаваші в рулет по описаній вище технології
- Прогріваємо на плиті сковорідку без додавання олії. Викладаємо на неї заготівлю і смажимо з кожного боку по 2 хвилини.
У нас вийшла ароматна, ніжна зсередини шаурма з рум’яною підсмаженою скоринкою. Приємного апетиту!
Класичний рецепт з курячим філе
Список інгредієнтів:
- два свіжих огірка;
- зелень – за смаком;
- два тонких лаваша;
- суміш майонезу і кетчупу – 150 г;
- філе курки – 0,4 кг;
- корейська морквина – 0,2 кг;
- половина цибулини;
- два помідори.
- спеції за смаком
Як готується шаурма з куркою:
- Промите куряче м’ясо ріжемо на маленькі шматочки.
- Дрібно шаткуємо половину цибулини і пасеруємо її в олії до золотистого кольору.
- Завантажуємо шматочки курки до цибулі і продовжуємо обжарку до готовності м’яса, додаємо прянощі.
- Ріжемо на маленькі часточки помиті огірки, зелену петрушку і помідори.
- Змішуємо в мисці однакову кількість кетчупу та майонезу, перемішуємо.
- Лаваші розрізаємо на дві половинки кожен.
- Залишається сформувати шаурму. Змащуємо тісто приготованим соусом.
- На нього викладаємо шарами: м’ясо, шматочки огірків, помідори, моркву, свіжу петрушку.
- Звертаємо у формі рулету лаваші.
У нас вийшло чотири чудові соковиті порції!
Найпростіший варіант – з ковбасою
Склад рецепта:
- капуста біла – 180 г;
- шматок сиру – 90 г;
- пара лавашів;
- корейська морква – 100 г;
- кетчуп 50 г;
- свіжі огірки – 130 г;
- майонез – 50 г;
- помідори – 180 г;
- варена ковбаса – 220 р.
Як готується домашня шаурма:
- Варену ковбасу шаткуємо на маленькі кубики і обсмажуємо на розігрітій сковороді.
- Помідори ріжемо найтоншими слайсами, а огірки рубаємо соломкою.
- Нашатковану капусту складаємо в глибоку миску, сиплемо трохи солі і приминаем продукт руками.
- Перетираємо шматок сиру на тертці і приступаємо до формування закуски.
- Пласт тесту розкладаємо на столі і обробляємо його сумішшю з кетчупу і майонезу або іншим обраним соусом.
- Викладаємо з краю лаваша трохи ковбаси, додаємо кружечки помідорів і огірків, зверху висипаємо частину моркви.
- Залишилося додати капусту і сир.
- Загинаємо нижні краї тіста до центру і звертаємо його у формі рулету.
Якщо хочете хрустку скоринку, то обсмажте порції на сухій сковорідці по хвилині з кожного боку.
В лаваші зі свининою
Основні компоненти рецепту:
- один качан пекінської капусти;
- маленькі помідори черрі – 11 шт.;
- шматок сиру – 140 г;
- гілочка кропу;
- майонез – 140 г;
- два лаваша;
- один огірок;
- свинина – 0,3 кг;
- три часточки часнику.
Готуємо покроково:
- Маленькі шматочки свинини пасеруємо в сухій сковороді протягом 5 хвилин.
- Для соусу продавлюємо часникові зубки, дуже дрібно рубаємо кріп. Перекладаємо часник з зеленню в глибоку чашку, заливаємо майонезом і перемішуємо.
- Змішуємо шматочки м’яса і вийшов соус.
- Дрібно шаткуємо листя пекінської капусти, ріжемо на маленькі кубики огірки і помідори, подрібнюємо за допомогою терки сир.
- На розкладений лаваш викладаємо нашатковану капусту, зверху завантажуємо м’ясо в соусі.
- Залишилося додати помідори, сир і огірки. Звертаємо лаваш з начинкою трубочкою, попередньо загнувши верхній і нижній краї всередину. Обсмажуємо на сковорідці до легкої хрусткої скоринки.
Готувати шаурму про запас не варто. Соковита начинка через якийсь час размочит лаваш і закуска з хрусткою скоринкою перетвориться в неаппетитную кашу. Щоб прискорити процес приготування вечері, заздалегідь підготуйте начинку, а саму шаурму збирайте безпосередньо перед подачею до столу.
З качкою
Вам знадобиться:
- майонез – 30 г;
- варене м’ясо качки – 0,2 кг;
- два лаваша;
- свіжа зелень – 4 гілочки;
- гриби – 0,2 кг;
- один огірок;
- олія соняшникова;
- сметана – 50 г;
- морква по-корейськи – 50 г;
- кетчуп – 30 г;
- шматочок масла вершкового – 50 р.
Алгоритм дій:
- Варимо качку до м’якості в підсоленій воді. Додатково можна кинути у воду лавровий лист.
- Промиті печериці рубаємо тонкою соломкою і відправляємо на сковороду. Додаємо до грибів сіль і смажимо до випаровування рідини.
- Сиплемо дрібно посічену зелень і кладемо сметану. Тушкуємо все разом ще 2 хвилини.
- Огірок нарізаємо тонкими пластинками.
- З’єднуємо в одній посуді кетчуп і майонез, розподіляємо соус по поверхні тіста.
- По черзі викладаємо начинку: м’ясо качки, корейську моркву, гриби і огірки.
Залишилося сформувати шаурму, обсмажити і подати її на тарілці. Приємного апетиту!
З сиром, м’ясом і овочами
Необхідні компоненти рецепту:
- 3 гілочки петрушки;
- філе курки – 0,25 кг;
- корейська морквина – 160 г;
- два листи лаваша;
- масло рослинне для піджарки;
- сир – 120 г;
- прянощі для курки – 5 м;
- капуста, перець солодкий, помідор – по 100 г;
- сіль – 5 г;
Для соусу:
- подрібнена паприка – 4 г;
- майонез – 30 г;
- часник – 3 зубчики;
- сметана – 50 р.
Інструкція по приготуванню:
- Для соусу в окремій мисці з’єднаємо сметану і майонез, додамо проведений через прес часник, насыплем паприку і все перемішаємо.
- Смужками шаткуємо куряче м’ясо і пасеруємо на рослинній олії на сковорідці 15 хвилин. Додамо до нього сіль і прянощі для м’яса.
- Дрібно рубаємо листя капусти, складаємо в глибоку чашу, насипаємо трохи солі і перетираємо руками для виділення з овочевої нарізки соку.
- Дрібно ріжемо інші овочі.
- Викладаємо на стільницю лаваш і змащуємо соусом.
- Зверху шарами завантажуємо овочі, курку, знову трохи промазуємо соусом, додаємо моркву і січену зелень.
- Шматок сиру порізати на пластинки і викладіть їх поверх начинки.
- Звертаємо тісто в трубочку і обсмажуємо на сковороді по 2 хвилини.
Пробуйте закуску відразу, поки вона не охолола. Приємного апетиту!
Зі свининою і баклажанами
Основні продукти:
- пучок зелені;
- олія рослинна;
- лаваш – 4 шт.;
- сіль і чорний перець за смаком;
- свинина – 0,5 кг;
- майонез і кетчуп – по 40 г;
- баклажан – 1 шт.;
- часник – 3 зубчики;
- помідор – 2 шт.
Покрокове приготування:
- Видаляємо з баклажана тонку шкірку, м’якоть ріжемо смужками уздовж. Посипаємо баклажанові слайсы сіллю і залишаємо на 20 хвилин. Це потрібно для того, щоб вся гіркота з овоча вийшла.
- Викладаємо овочеві смужки в масло на сковороду і пасеруємо до золотистої скоринки.
- Виймаємо їх на обробну дошку і рубаємо на дрібні шматочки. Можна залишити «язички» і цілком, якщо вони досить тонкі.
- Дрібно шаткуємо зелень і часник і додаємо в миску до баклажанів, наливаємо майонез і перемішуємо інгредієнти.
- Свинину ріжемо невеликими шматочками і обсмажуємо при сильній потужності вогню до появи рум’яної скоринки. Насипаємо перець і сіль.
- Розкладаємо лаваші і розподіляємо по кожному баклажани у майонезному соусі. Наступним шаром піде м’ясо, потім скибочки помідорів і кетчуп.
- Звертаємо пласт тесту традиційно рулетом або конвертом і обсмажуємо заготовку з двох сторін по 2 хвилини на слабкому вогні.
Подаємо апетитне блюдо гарячим і насолоджуємося його ніжним смаком. Приємного апетиту!
Вегетаріанська шаурма в домашніх умовах
Хоч обговорюване блюдо і вважається шкідливим, з нього можна зробити смачну дієтичну закуску без м’яса. В якості соусу використовуйте лимонний сік і знежирений йогурт.
Що потрібно взяти:
- кетчуп солодкий – 150 г;
- лаваші – 3 шт.;
- помідор – 1 шт.;
- масло рослинне – 20 мл;
- сметана – 150 мл;
- огірок – 1 шт.;
- сіль, каррі і коріандр за смаком;
- пекінська капуста – 2 аркуша;
- адигейський сир – 250 р.
Поетапне приготування:
- У чашці з’єднуємо сметану, прянощі, кетчуп і сіль.
- Помитий огірок ріжемо витонченої соломкою.
- Тонкими скибочками шаткуємо помідор.
- Дрібно рубаємо листя пекінської капусти.
- Розминаємо виделкою шматочки адигейського сиру і обсмажуємо його з додаванням карі.
- Промазуємо лаваші сметанним соусом, розподіляючи його рівномірно по всьому пласту тіста.
- Поруч один з одним викладаємо доріжки порізаних овочів: помідори, капуста, огірки. Зверху розподіляємо сир.
- Акуратно підверніть краю лаваша і формуємо рулет шаурми.
- Заздалегідь прогріваємо сковороду і обсмажуємо на ній заготовки за 10 секунд з кожної сторони. Відразу ж подаємо їх на стіл.
Як приготувати шаурму на вугіллі?
На природі, крім шашлику, можна зробити смачну шаурму з ароматом диму.
Компоненти рецепту:
- качан білокачанної капусти;
- пучок кропу;
- морква – 1 шт.;
- кетчуп – 40 г;
- два огірка;
- вона куряча грудка;
- майонез – 50 р.
Шаурма на вугіллі покроково:
- Відварюємо курку з додаванням солі, лаврового листа і горошини чорного перцю.
- Всі овочі, крім моркви, очищаємо від шкірки або верхніх листків і нарізаємо маленькими шматочками.
- Помиту моркву подрібнюємо теркою.
- Складаємо овочі в глибоку чашку, додаємо чорний перець і сіль за смаком.
- Зварене філе курки розрізаємо на маленькі кубики.
- Якщо у вас великі листи лаваша, то розріжте їх на дві частини.
- Налийте на пласт тіста кетчуп і викладіть на нього шматочки м’яса. Далі піде шар порізаних овочів. Поливаємо все майонезом і загортаємо в тісто.
Поки ми готували шаурму, вже повинні були «підійти» вугілля. Викладаємо ласощі на решітку і готуємо по 2 хвилини з кожного боку. Як тільки закуска придбає золотисту скоринку, прибираємо її з решітки і насолоджуємося незвичайним смаком.
Якщо вам колись доведеться побувати в Дубаї, не відмовте собі в задоволенні спробувати шаурму, яку там готують місцеві жителі в ресторанах швидкого харчування. Це щось неймовірне! А поки, вдосконалюйте навички домашнього «шаурмаведения» і, хто знає, може бути, ваша шаурма незабаром виявиться в рази смачніше дубайської.