Базовий рецепт шаурми з куркою в домашніх умовах просто освоїти. Вона набагато смачніше і корисніше покупної і, до того ж, її легко доповнювати різними інгредієнтами. У результаті виходить відмінна закуска для перекусу або основного прийому їжі. Сьогодні освоїмо кращі способи приготування і навчимося загортати шаурму правильно.
Класична шаурма з куркою і білим соусом
У нашій країні шаурма стала синонімом дешевого і навіть небезпечного з точки зору гігієни фаст-фуду. А от у Туреччині, Єгипті шаверма (інша її назва) вважається культовою їжею — у найпопулярніших закусочних шикуються довгі черги, а власники закладів зберігають свої кулінарні секрети в таємниці, передаючи їх у спадок.
Але скільки б шаурму не лаяли, смачніше від цього бути не перестає. А домашня шаурма ще і повністю безпечна: всі інгредієнти і процес під нашим особистим контролем!
Для домашньої шаурми (2 порції) підготуємо:
- великий лист тонкого лавашу;
- середньої величини помідор – 1 шт.;
- огірок – 2 шт.;
- курячий окорочок – 2 шт.;
- ріпчасту цибулю солодкого сорту – 1 шт. (невеликий);
- майонез – 2 ст. л.;
- натуральний йогурт (або сметана) – 2 ст. л.;
- томатний соус або хороший кетчуп – 2 ст. л.;
- кінза, петрушка або будь-яка інша зелень – невеликий пучок;
- сіль, перець за смаком.
Курку краще обсмажити напередодні (або запекти її у фользі) – процес складання шаурми піде в рази швидше.
- Для початку обсмажуємо стегенце, присолив і поперчив курку за смаком. За бажанням, ви можете приправляти його будь-якими іншими спеціями: орегано, майораном, готової приправою для курки.
- Даємо йому трохи охолонути, а потім розбираємо на окремі волокна, ретельно звільняючи від кісток.
- Поки курка остигає, підготуємо овочі. Огірок очистимо від шкірки (або залишимо, якщо огірочок молодий і парної), томат очистимо від насіння і наріжемо маленькими півкільцями. Цибулю потрібно порізати так само. Акуратності заради, викладемо овочі на окремі тарілочки, та й смак окремих компонентів буде відчуватися набагато яскравіше. Ми радимо вирізати з томатів серцевину, залишаючи м’ясисту м’якоть. Якщо покласти томат з усіма соками, наше блюдо швидко зіпсується: лаваш розмокне, порветься і начинка почне розсипатися.
- У мисці готуємо соус – змішуємо майонез, сметану, сіль, зелень, кетчуп. Вийде густа, ароматна заправка. Тепер треба зібрати нашу шаурму (про те, як її правильно загортати, читайте нижче спеціальний розділ у нашій статті).
- Лаваш ріжемо на дві частини, змащуємо соусом. На соус викладемо гіркою овочі і м’ясо в такій послідовності: курка, цибуля, томати, огірок. Занадто багато начинки не кладіть: так шаурма розвалиться.
- Загорнемо шаурму трубочкою, підігнувши всі краї всередину. Розжарюємо сковорідку, укладаємо на суху гарячу поверхню закуску згином вниз, щоб він просмажився, а шаурма «склеїти». Як тільки одна сторона зарум’янилася, перевертаємо і пропекаем з іншого боку. Вогонь повинен бути середнім, щоб страва не підгоріло.
Викладаємо на тарілку і подаємо. Якщо все приготовлено правильно, закуска виходить чудовою — соковита начинка, похрустывающий лаваш і соус змішуються, перетворюючись в симфонію смаків і ароматів!
Готуємо по-домашньому з часниковою заправкою
Часник поєднується з куркою дивовижно. Головне, додати його зовсім небагато, щоб приправа злегка оттеняла м’ясо курки. Для цього додамо часник у білий соус.
Для приготування шаурми з часником підготуємо: 300 г курячого філе, зубчик часнику, йогурт, густу ряжанку (жирність 4%), томати черрі, болгарський перець, солоний огірок, олія для смаження, зелень (будь-яку) і тонкий лаваш. З даної кількості вийдуть 2 великі ситні шаурми.
Готуємо покроково:
- Овочі ріжемо тонкою соломкою.
- Змішуємо йогурт, ряжанку, зелень в окремій мисці, видавлюємо туди часник.
- Курку ріжемо соломкою, обсмажуємо на сковорідці.
- Лаваш розрізаємо на дві частини, викладаємо на них курку, присмачую її соусом.
- На соус викладаємо овочі в будь-якій послідовності.
- Загортаємо акуратний «стовпчик».
Шаурму обсмажуємо на гарячій сковорідці до хрусткої скоринки. Їмо насолоджуючись, кусаємо швидко — соус буде буквально затікати в рот разом з шматочками овочів і м’яса. Це смачно, ситно і досить легко для шлунка.
В лаваші з червоним соусом
У Туреччині готують донер-кебаб, використовуючи свіжу баранину, овочі і особливі приправи, куди часто входить особлива спеція сумах – кислуватий, злегка в’язка приправа червоного кольору. Вона надає соусу рожевий відтінок і ледь вловимий східний аромат. У нашій країні великою любов’ю користується червоний соус з кінзою. Приготуємо і ми таку шаверму.
Для приготування знадобиться:
- томатна паста – 2 ст. л.;
- вода – 100 мл;
- пучок кінзи – невеликий;
- зубчик часнику;
- відварна куряча ніжка – 1 шт, велика;
- болгарський перець – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цукор, сіль, перець за смаком;
- аркуш тонкого свіжого лаваша.
Приступаємо до збірки закуски:
- Готуємо червоний соус. Для цього у воду додаємо томатну пасту і рубану кинзу, розмішуємо, щоб не залишилося грудочок, солимо і перчимо за смаком. Можна ввести дрібку цукру для посилення смаку, видавити зубчик часнику.
- Овочі ріжемо часточками, моркву трьом тонкою соломкою, а курку розбираємо на волокна. Лаваш розрізаємо на 2 частини.
- Збираємо шаверму в такій послідовності: соус, курка, овочі. Загортаємо акуратний рулетик, який підсмажуємо з двох сторін на сковорідці.
Виходить цікавий варіант для любителів кінзи. Всі, хто насторожено сприймає пряність, може замінити її будь-якою іншою зеленню, наприклад, делікатною петрушкою.
Дієтична шаурма з куркою
Дієтична шаурма «важить» всього 160 ккал на 100 г (вимірювали і знаємо напевно!), в порції великий і смачної домашньої шаурми не більше 400 ккал – повноцінний обід, який відповідає всім нормам КБЖУ. Хочете худнути смачно і ситно? Навчіться готувати дієтичний варіант донер-кебаб — ваша талія буде вам вдячна.
Необхідні інгредієнти (на 2 шт.):
- куряче філе – 300 г;
- 100 мл натурального йогурту;
- будь-яка зелень – пучок;
- спеції за смаком;
- свіжі помідори, огірки – 1 шт.;
- тонкий лаваш – 1 шт.
Натуральний йогурт присаливаем, додаємо туди зелень. Курку обсмажуємо на сухій сковорідці. Овочі ріжемо часточками. Лаваш щедро змащуємо соусом, викладаємо м’ясо і овочі. Загортаємо, обсмажуємо на сковорідці. Їмо з зеленим чаєм або зерновим кави з шматочком тростинного цукру.
Оригінальний варіант з корейською морквою
Є люди, які просто не мислять шаурму без гостренької пікантної нотки, яку завжди надає корейська морквина. Для такого варіанту радимо заздалегідь прикупити 300 г улюбленої закуски, або приготувати її самостійно.
Підготуємо лаваш, курячий окорочок, трохи пекінської капусти (¼ вилка), помідор і солодкий ялтинський цибулю. Приготуємо Соус будь за смаком – червоний, білий або йогуртовий, дієтичний.
Збираємо шаурму так:
- На лаваш покладемо нашатковану пекінську капусту.
- Зверху – морквину по-корейськи.
- Потім часточки томату, кільця цибулі і, нарешті, м’ясо птиці.
- Останній штрих – соус.
Чому ми виклали саме в такій послідовності? Все просто.
Овочі в цьому рецепті досить соковиті, якщо відразу намазати лаваш соусом, є ризик, що шаверма розвалиться.
Тому соус ми кладемо тільки зверху.
Загортаємо шаурму, підсмажуємо на сухій сковорідці. Не забуваємо, що першим завжди обсмажується місце згину, щоб закуска не розвалилася. Їмо її теплою і радіємо життю!
З курячим філе і сиром
Курочка з розплавленим сиром і овочами просто класика для гурманів. Для рецепту можна взяти будь-який твердий сир і навіть копчений, а ще дуже добре йде готовий сир пластинками — плавиться він швидко і просочує всі інгредієнти тягучим вершковим соусом.
Нам будуть потрібні: лаваш, куряче філе, помідор, сир, солодкий цибулю, трохи рослинного масла, зелень. Соус рекомендуємо готувати білий, змішавши майонез, сметану, зелень і трохи часнику.
Як готувати:
- Курку обсмажимо на рослинному маслі, порізавши соломкою.
- Овочі наріжемо скибочками.
- На лаваш покладемо курку, вкриємо її скибочкою сиру.
- Зверху викладемо шматочки овочів.
- Приправимо все соусом.
Загортаємо шаверму і обов’язково прогріваємо на сковорідці — сир повинен розплавитися. Їмо шаурму, намагаючись бути акуратними, — закуска виходить соковитою, ніжною і важливо не упустити жодного шматочка!
З додаванням грибів
Між іншим, у Великий піст теж можна зробити шаурму. Замість м’яса легко додати гриби, обсмаживши їх з цибулею на сковорідці. Гриби використовуйте будь-які: заморожені опеньки, сухі білі (попередньо вимочені у воді), можна взяти навіть мариновані маслюки, тільки зробіть їх якомога сухіше, звільнивши від рідкого маринаду. Крім грибів, в лаваш будемо загортати моркву і зелень, які беремо за смаком.
Як готувати вегетаріанський варіант?
- Гриби обсмажуємо з цибулею на сковорідці.
- Додаємо терту моркву, притушиваем всі разом.
- В кінці ріжемо зелень, все перемішуємо.
- На половинку лаваша викладемо грибну начинку і загорніть все трубочкою.
- Обсмажимо закуску на сковорідці до скоринки.
Їмо її теплою, запиваючи теплим трав’яним чаєм. Виходить цікава і ситна варіація. Ті, хто пости не дотримуються, можуть доповнити рецепт будь-яким соусом та сиром.
Домашня шаурма з куркою і овочами
Домашня шаурма з куркою в лаваші, на думку знавців, виходить найсмачнішою з стегон. Ідеальний варіант – використовувати філе курячих стегенець, щоб не мучитися з обробленням м’яса від кісточок.
Підготуємо:
- філе курячих стегон – 300 г;
- тонкий лаваш – 1 шт.;
- масло для обжарювання – 50 мл;
- томат – 1 шт.;
- болгарський перець;
- пекінська капуста – ¼ вилка;
- ріпчаста цибуля – 1 шт;
- сіль, перець за смаком.
Рецепт соусу вибирайте будь-який. Ми рекомендуємо приготувати автентичний східний. Рецепт виглядає так: йогурт змішують з давленим часником, додають туди коріандр, чорний перець, приправляють винним укусом і лимонним соком, солять за смаком. Ніякого кетчупу на Близькому Сході не використовують!
Є ще один секрет: найсмачнішою шаурма виходить, підігріта на апараті-гриль. В домашніх умовах для таких цілей чудово підходять популярні прилади з розряду «мульти пекар» і звичайні вафельниці.
- Овочі ріжемо шматочками, обсмажуємо курятину і даємо їй злегка охолонути (щоб вона не обпікала руки).
- Викладаємо м’ясо на лаваш, зверху розподіляємо овочі, заливаємо все соусом (не дуже старайтеся, щоб шаверма не «попливла»).
- Звертаємо акуратний рулет і обсмажуємо його на сковорідці.
Їмо і радіємо життю!
З білокачанної капустою
Звичайно, пекінська капуста ніжніше. Але іноді для шаурми підходить і звична білокачанна капуста. Її треба тонко нашаткувати, ретельно обім’яти руками, приправити сіллю, оцтом і рослинним маслом. Для цього варіанту багато овочів не потрібно. Досить додати до м’яса і капусти парниковий огірок і солодкий томат.
Підготуємо:
- чверть качана капусти;
- трохи кропу;
- оцет, сіль, рослинне масло за смаком;
- солодка цибулина – 1 шт.;
- лаваш;
- м’ясо курячих стегенець подпеченное у фользі – 200 г;
- томат;
- парниковий огірок.
Готуємо покроково:
- Для соусу змішайте трохи майонезу і сметани зі столовою ложкою зелені. Присолите і поперчіть за смаком.
- Овочі нарізуйте тонкими пластинками, а м’ясо нарубайте довільними кубиками.
- На лаваш викладемо капусту, пом’яту з сіллю, приправлену оцтом і олією. Зверху покладемо томат, м’ясо і огірок. Збризніть всю нашу «конструкцію» соусом і акуратно загорніть.
- Останній етап – обсмажування на сухій сковороді.
Реалізація такого рецепта недорога в сезон овочів, але який же виходить соковитою закуска! Їжте із задоволенням, не забуваючи про серветці.
Покрокова інструкція по загвинчування шаурми
Залишилося освоїти правильну технологію скручування шаурми і можна приступати до готування. Ми пропонуємо опис класичної схеми, а ви її, при бажанні, доробіть на свій смак.
Покрокова інструкція виглядає так:
- Обробляємо соусом половину лаваша, залишаючи недоторканими краю по 4 див.
- На соус викладаємо начинку строго по центру.
- Підгинаємо краю лаваша у напрямку до центру.
- Загортаємо нижні краї вгору і робимо оборот, накриваючи начинку.
- Скручуємо до кінця, надаючи закуски форму ролу.
Є й більш простий спосіб – скласти конвертиком. На смак шаурми це ніяк не позначиться.
Загалом, нічого складного в приготуванні такої закуски немає. На практиці техніка «орігамі» з лаваша освоюється моментально – очі бояться, а руки роблять. Головне, не кладіть занадто багато начинки, щоб вона не випадали. Пробуйте шаурму з різними видами м’яса, експериментуйте з начинками. Це смачно, ситно і незвично. Приємного апетиту.