Дуже легким, дієтичним і корисним стравою є щавлевий суп. Класичний рецепт з яйцем використовується господинями особливо часто. Блюдо вважається весняним, але з консервованого щавлю таке частування можна готувати в будь-який час року.
Покроковий рецепт класичного щавлевого супу з яйцем
Для такого простого рецепту потрібно взяти тільки найдоступніші бюджетні інгредієнти. Це: 3 картоплини, по 1 шт. цибулі і моркви, 1 пучок свіжого щавлю, 4 яйця, сіль, масло.
- Цибулю і моркву дрібно нарізати будь-яким зручним способом і обсмажують до рум’яного кольору на маслі або жирі.
- Поки овочі готуються, картопля ріжеться кубиками і відправляється в каструлі на середній вогонь.
- Щавель промивається, нарізається соломкою.
- Коли картопля буде майже готовий, до нього надсилається овочева зажарка, подрібнений щавель, а також сіль, і страва готується ще 10-12 хвилин.
- Окремо круто варяться яйця.
При подачі в кожну порцію гарячого супу додається дрібно нарізане яйце і сметану.
Зелений борщ на м’ясному бульйоні
При бажанні суп зі щавлем можна зробити дуже ситним. Для цього в страву потрібно додати свинину (350 р. м’якоті). Крім того, потрібно використовувати: 2 пучка щавлю, 6 картоплин, 2 шт. моркви і цибулі, 100 мл сметани, 3 яйця, 50 мл томатної пасти, сіль, олія.
- М’ясо промивається, дрібно нарізають і варять до готовності. Перед закипанням з поверхні води обов’язково потрібно зняти пінку.
- Цибулю і моркву подрібнюються, після чого обсмажуються на олії до готовності. До овочів додається томатна паста, і інгредієнти тушкують ще 5-7 хвилин.
- Вміст сковороди разом з нарізаною кубиками картоплею викладається в м’ясний бульйон.
- Коли картопля стане м’якою, в каструлю додається ретельно промитий і нарізаний соломкою щавель.
- Суп готується ще 10-12 хвилин.
Подавати зелений борщ можна зі сметаною або майонезом. У кожну порцію потрібно додати половинку звареного круто яйця.
Холодний суп зі щавлем і яйцем
У спекотний літній день кращим варіантом обіду стане щавлевий «холодник» з вареним яйцем. Дуже легке, але при цьому смачне блюдо. Готується воно з найпростіших продуктів. Серед них: 250 г свіжого або консервованого щавлю, 3 шт. картоплі та свіжих огірків, 3 яйця, по пучку зеленої цибулі і кропу, солі.
- Картопля подрібнюється середніми кубиками і вариться до готовності в солоній воді.
- Щавель дрібно нарізається і додається в каструлю до вже м’якому овочу. Разом інгредієнти варяться ще 5-7 хвилин, і суп знімається з вогню для остигання.
- Окремо круто готуються яйця.
- Зелень з огірками і вареними яйцями, дрібно нарізати. Це і буде основна заправка для супу. Вона додається в охолоджений зелений борщ порційно.
Готовий щавлевий суп з яйцем відмінно доповнять часникові сухарики з білого або житнього хліба.
З додаванням рису
Особливо смачним щавлевий суп з рисом виходить на бульйоні з м’ясних реберець (400 р.). Крім м’ясної складової і пучка щавлю, потрібно також взяти: 50 р. крупи, 2 картоплини, по 1 шт. цибулі і моркви, 50 г кореня селери, сіль, по 1 яйцю на порцію. Як приготувати таку страву, детально розказано далі.
- З м’ясних реберець вариться бульйон. Щоб він не був мутним, з поверхні рідини потрібно постійно знімати піну.
- Поки вариться м’ясо, овочі потрібно крупно нарізати. Разом з рисом вони додаються в бульйон приблизно за 10 хвилин до його готовності.
- Всі інгредієнти варяться до м’якості картоплі. Тільки в цей момент можна відправляти в каструлю дрібно нарізаний щавель. Ще через 10-12 хвилин блюдо буде повністю готове.
Подається суп зі сметаною і подрібненими звареними круто яйцями.
Суп зі щавлем з яйцем-пашот
Такий супчик дуже смачний не тільки в гарячому, але також в холодному вигляді. Головним його секретом стають яйця-пашот. Готувати їх не просто, але результат того вартий. Для приготування обговорюваного супу знадобляться наступні продукти: яйця за кількістю порцій, великий пучок щавлю, по 1 шт. моркви і свіжого перцю, 2 картоплини, сіль, олія. Далі описаний рецепт покроково.
- З подрібненої моркви і нарізаного кубиками перцю на олії готується зажарка, після чого вона відправляється у каструлю і заливають водою.
- До іншим овочам додається подрібнена картопля, і всі разом інгредієнти варяться 10-12 хвилин.
- Щавель ретельно промивається холодною водою і ошпаривается окропом. Це дозволить запобігти зайву кислоту в супі. Ошпарені листочки дрібно нарізати і додаються в овочевий бульйон.
- Яйце-пашот завжди готується окремо в кислому середовищі. Для цього 1 літр окропу з 60 мл оцтової есенції доводиться до кипіння. Ложкою у воді швидко робиться «воронка», в яку вливається яйце. Через 3 хвилини можна витягати його з каструлі.
У кожну порцію супу викладається яйце-пашот і додається сметана.
На курячому бульйоні
Щавлевий суп можна зварити в тому числі і на бульйоні з курки. Найкраще взяти для цього курячі стегенця (2 шт.). Крім них, потрібно використовувати: 5 картоплин, по 1 шт. цибулі і моркви, 250 г щавлю, 3-4 зубчики часнику, 4 яйця, пучок свіжої зелені, сіль, олія.
- З птиці вариться бульйон. Можна додати нього в процесі готування чорний перець горошком і лавровий лист.
- Всі овочі миють, очищаються і нарізати середніми шматочками, часник — слайсами.
- З моркви з цибулею на олії чи жирі готується зажарка. В самому кінці В неї для аромату додається часник.
- Зелень і щавель ретельно промиваються і дрібно шинкують.
- Коли птах повністю звариться, треба витягнути ніжки з бульйону, зняти з них м’якоть, і відправити м’ясо назад, а кістки – викинути.
- Також до курки додається зажарка і зелень зі щавлем. Разом всі інгредієнти варяться ще 10-12 хвилин. Головне, не забути посолити готову страву.
- Яйця в окремій посудині варяться круто і дрібно нарізати.
Суп подається обжігающе гарячим зі сметаною або майонезом. У кожну порцію висипається половина подрібненого яйця.
На воді з плавленим сиром і вівсянкою
Цей рецепт на швидку руку дозволить приготувати дуже смачний суп. Вівсянка (50 р.) додасть йому ситності, а плавлений сир (180 р.) подарує ніжний вершковий смак. Також потрібно використовувати: 4 картоплини, 220 р. щавлю, білу цибулину, пучок зеленої цибулі, сіль.
- У киплячу воду укладається ретельно промитий і дрібно нарізаний щавель і зелений лук.
- До зелені додається подрібнений кубиками картоплю. На середньому вогні майбутній суп готується близько 15 хвилин.
- Коли шматочки картоплі стануть м’якими, в каструлю відправляється плавлений сир і пластівці вівсянки. Попереднє їх замочування не потрібно. Краще всього використовувати «Геркулес», пластівці якого відмінно тримають форму в готовому блюді і не розварюються.
- Залишилося поставити суп на самому повільному вогні ще близько 10 хвилин.
У готове частування можна також додати дрібно нарізані зварені круто яйця.
Щавлевий суп-пюре
З свіжого щавлю можна приготувати і апетитний густий суп-пюре. Такий блюдо відмінно підходить навіть для харчування малюків старше 1,5 років. Для нього потрібно використовувати: 250 г щавлю, 3 картоплини, 1 білу цибулину, 120 р. жирної сметани і така ж кількість будь-якого твердого сиру, шматочок вершкового масла, сіль.
- Картопля з цибулею нарізати дрібними кубиками і обсмажують на вершковому маслі близько 5-7 хвилин. За цей час овочі злегка розм’якшаться.
- Вміст сковороди разом з вершковим маслом відправляється в каструлю з водою. Інгредієнти варяться до м’якості картоплі.
- В отриманий овочевий бульйон додається промитий і нашатковану щавель, а також сіль.
- Ще через 10 хвилин суп можна знімати з вогню і залишають остигати до кімнатної температури.
- Маса ретельно подрібнюється блендером до стану густої однорідної каші.
- У пюре додається сметана, після чого суп доводиться до кипіння на сильному вогні.
Перед подачею до столу кожну порцію страви потрібно посипати натертим на крупній тертці твердим сиром.
Пісний зелений борщ з м’ясом і овочами
У щавлевий суп можна додавати не тільки цибулю і моркву, а також інші овочі. Наприклад, свіжий зелений перець (1 шт.), буряк (1 шт.) і томати (2 шт.). Крім них потрібно взяти: по 1 шт. моркви і цибулі, 200 г щавлю, 5 картоплин, 230 мл томатного соку, 5 яєць, сіль, масло.
- Буряк очищається, натирається на крупній тертці і відправляється варитися практично до прозорості.
- У каструлю додається нарізаний кубиками картоплю.
- Цибулю і моркву подрібнюються будь-яким зручним способом, обсмажуються на сковороді. До них додається натертий буряк, дрібні шматочки помідорів і перцю, томатний сік, і разом маса гаситься 7 хвилин.
- Яйця відварюють круто і крупно нарізати.
- У бульйон з картоплею додається овочева зажарка, а також яйця. Суп вариться ще 10-12 хвилин.
Готовий зелений борщ смачно подавати зі сметаною, зеленню, домашнім хлібом і салом.
Готуємо в мультиварці
Зелені щі особливо швидко і просто готувати в мультиварці. Для цієї мети підійде модель будь-якого бренду. Головне, щоб у ній був режим «Гасіння» і «Варка на пару». Для такої страви потрібно взяти такі продукти: 400 г. курячого філе, 3 картоплини, 250 г щавлю, білу цибулину, 3 яйця, лавровий лист, сіль, улюблені спеції.
- Філе нарізати великими шматками, викладається в чашу пристрою і заливається холодною водою. У режимі «Гасіння» м’ясний бульйон готується 90 хвилин. Можна поставити варитися з вечора, щоб значно скоротити процес приготування супу.
- М’ясо з бульйону нарізають дрібними кубиками і повертається назад у ємність, а, крім того, до нього додаються скибочки очищеного картоплі, ціла цибулина, сіль і пара листочків лаврушки. Разом інгредієнти готуються 25 хвилин в режимі «Варка на пару».
- Щавель ретельно миється і дрібно шинкуется. Яйця розбиваються в окремий посуд, заливаються окропом, ретельно перемішуються і злегка збиваються.
- Коли бульйон буде готовий, до нього додається щавель і вливається тонкою цівкою яєчна маса.
- Залишилося досолити і поперчити суп за смаком, довести прямо в мультиварці до кипіння і відразу ж вимкнути.
Суп з консервованого або замороженого щавлю
Якщо в запасі у господині виявився консервований або заморожений щавель, то його також можна використовувати для приготування смачного ароматного супу. Смак готового блюда такий інгредієнти не погіршить. Крім щавлю (450 р.), потрібно також використати: 400 г м’якоті яловичини, 5 картоплин, 2 яйця, сіль, суміш перців, масло.
- З великих шматків яловичини вариться крутий бульйон.
- Паралельно дрібні кубики білого лука обсмажуються на олії чи смальці.
- Зварене м’ясо нарізають на дрібні шматочки, після чого до нього вирушає подрібнену картоплю і сіль.
- Коли картопля стане м’якою, суп відправляється консервований щавель.
- Залишилося лише тонкою цівкою влити в киплячий бульйон збиті з сіллю і сумішшю мелених перців яйця.
Якщо під рукою не виявилося сметани для подачі готової страви, то разом з яйцем можна збити жирні вершки і додати в бульйон.