Щавлевий суп – корисне перше блюдо, яке рекомендується готувати після зимового авітамінозу, адже в ньому дуже багато необхідних елементів.
Класичний щавлевий суп з яйцем
Класичний щавлевий суп з яйцем – це найпростіший рецепт з мінімальним набором інгредієнтів.
Необхідні продукти:
- два яйця;
- морквина;
- приправи на свій розсуд;
- 300 грам листя щавлю;
- дві картоплини;
- 400 грам м’яса.
Процес приготування:
- На основі вибраного м’яса готуємо бульйон. Можна використовувати звичайну воду, тоді страва буде більш легким.
- В окремій ємності необхідно відварити картоплю і моркву з шкіркою.
- Очищаємо овочі, кидаємо в киплячий бульйон або воду. Туди ж кладемо нарізану на шматки щавель, заправляємо спеціями.
- Вміст яєць трохи збиваємо і акуратно вводимо в суп, він повинен в цей час кипіти. Чекаємо, поки яйця згорнуться і все, можна знімати.
З куркою
Щавлевий суп з куркою – ще один спосіб зробити смачний і ситний обід для всієї родини.
Необхідні інгредієнти:
- 300 грам щавлю;
- шматочок курячого філе;
- одна морква і цибулина;
- приправи за бажанням;
- дві картоплини.
Процес приготування:
- М’ясо варимо на слабкому вогні близько 30 хвилин, щоб вийшов бульйон, потім прибираємо на тарілку.
- У те, що вийшло, кладемо подрібнену картоплю кубиками. Моркву і цибулю перетворюємо на невеликі шматочки, смажимо деякий час до рум’яності, відправляємо в суп і доводимо до готовності протягом п’яти хвилин.
- Тепер додаємо до решти продуктів порізаний щавель, вибрані приправи і тримаємо на плиті дві хвилини.
Пісний суп
Пісний щавлевий суп – легке блюдо для поста або дієти з великою кількістю вітамінів.
Необхідні продукти:
- одна морквина;
- три картоплини;
- 200 грам щавлю;
- один помідор;
- різна зелень і приправи.
Процес приготування:
- Всі зазначені інгредієнти подрібнюємо на кубики.
- Ставимо ємність з водою, щоб вона закипіла, і кидаємо туди картоплю.
- Через 10 хвилин додаємо моркву, помідори і щавель.
- Залишається тільки всипати зелень і будь-які приправи на свій смак, потримати ще пару хвилин на вогні, щоб овочі стали повністю м’якими і страва готова.
Швидкий суп з тушонкою
Щавлевий суп з тушонкою – рецепт на той випадок, коли зовсім мало часу, але потрібно щось смачне, ситне і з м’ясом.
Необхідні продукти:
- три картоплини;
- два яйця;
- банку тушонки невелика;
- морква та цибулю;
- приправи різні;
- 200 грам щавлю.
Процес приготування:
- Щоб приготувати щавлевий суп по цьому рецепту нам не знадобиться сковорода. Всі дії можна відразу робити в каструлі.
- Викладаємо в неї тушонку, обсмажуємо деякий час, засипаємо подрібнену цибулю, потім моркву і тримаємо, поки овочі не стануть м’якими.
- Заповнюємо вміст водою, і коли вона закипить, можна кидати картоплю кубиками.
- Коли вона буде майже готова, додаємо нарізаний щавель, різну зелень і вибрані приправи, тримаємо пару хвилин і знімаємо з вогню. Подавати з половинками відварених яєць.
В мультиварці
Суп, приготовлений в мультиварці, зберігає набагато більше корисних речовин, ніж зроблений на плиті в звичайній каструлі.
Необхідні продукти:
- цибулина;
- два яйця;
- будь-яке м’ясо вагою в 300 грам;
- морквина;
- приправи за бажанням;
- три картоплини;
- 100 грам щавлю.
Процес приготування:
- У чашку спочатку опускаємо нарізане на середні шматки м’ясо.
- До нього кладемо подрібнену на терці моркву, цибулю і картоплю кубиками. На цьому етапі всі приправляємо обраними спеціями за смаком. Якщо хочете, овочі можна трохи обсмажити в режимі «Випічка» 10 хвилин.
- Вміст заповнюємо водою, бажано, щоб вона вже була гаряча, і встановлюємо роботу приладу в режим «Гасіння» на одну годину.
- За п’ять хвилин до того, як закінчиться час приготування в суп вливаємо злегка збиті яйця і щавель шматочками. Чекаємо, поки програма завершить роботу і можна подавати.
Суп з консервованого або замороженого щавлю
Оскільки сезон у щавлю короткий, то варто заздалегідь його морозити або закатати, щоб потім у будь-який час року готувати корисне блюдо.
Необхідні продукти:
- чотири картоплі;
- 350 грам м’яса;
- 400 грамів консервованого щавлю;
- два яйця;
- приправи різні;
- цибулина.
Процес приготування:
- Як завжди, з м’яса готуємо бульйон: курку варимо близько 30 хвилин, а щось інше близько години.
- Після того як основа буде готова, знімаємо м’ясо, за бажанням його можна нарізати і покласти назад.
- Додаємо картоплю, подрібнену на невеликі кубики, обсмажену цибулю і тримаємо страву на плиті, поки картопля не стане м’якою.
- Залишилось лише викласти нарізаний щавель і акуратно влити трохи збите вміст яєць. Буквально через пару хвилин страву можна подавати на стіл.
Суп – пюре
Виявляється з щавлю можна приготувати не тільки стандартний суп, але і суп-пюре.
Необхідні продукти:
- 50 грам щавлю;
- дві картоплі;
- приправи за своїм бажанням;
- маленька баночка сметани;
- 25 грам масла;
- цибулина.
Процес приготування:
- Готувати починати краще відразу в каструлі, щоб потім нічого не перекладати. В ній топимо невелику кількість масла, на якому обсмажуємо нарізану цибулю.
- Заливаємо вміст потрібною кількістю води, доводимо до кипіння і кидаємо туди картоплю кубиками, чекаємо, поки вона стане м’якою.
- Залишається тільки додати щавель, потримати страву ще три хвилини, після чого перемолоти блендером в кашоподібну масу, влити сметану і довести до стану пюре.
Зелений борщ з кропивою, щавлем і яйцем
Ситний, наваристий варіант страви, з цікавим, але таким корисним інгредієнтом – кропивою.
Необхідні продукти:
- три картоплини;
- 50 грам кропиви;
- морква та цибулю;
- три яйця;
- різні приправи на свій смак;
- 30 грам масла;
- 200 грам щавлю;
- 350 грам будь-якого м’яса.
Процес приготування:
- Для початку готуємо бульйон, відварюючи м’ясо близько години, добре заправивши спеціями.
- За бажанням м’ясо можна прибрати, або нарізати і покласти в блюдо.
- До того, що вийшло, додаємо нарізану кубиками картоплю, тримаємо на повільному вогні, поки вона не стане м’якою.
- Подрібнені овочі тримаємо деякий час на гарячій сковороді до утворення красивою рум’яності і відправляємо в блюдо.
- Кропиву перед використанням бажано ошпарити окропом, тоді вона не буде такою колючою. Її і щавель перетворюємо на шматочки і додаємо до інших складових.
- Залишилося тільки засипати відварені, нарізані на невеликі шматки яйця, потримати ще хвилинку і прибрати з плити.
Оригінальний сирно – щавлевий суп
Таке поєднання дає неповторний смак.
Необхідні продукти:
- помідор;
- два яйця;
- приправи за бажанням;
- 150 грам щавлю;
- три картоплини;
- цибулю і моркву по одній штуці;
- один плавлений сирок.
Процес приготування:
- Помідори очищаємо від шкірки, замість нього можна використовувати томатну пасту.
- На гарячій сковороді доводимо до рум’яного кольору нарізану цибулю, терту моркву і помідор.
- Картоплю, попередньо подрібнену, відправляємо в воду, доводимо до стану кипіння і тримаємо, поки не стане м’якою. Після цього викладаємо підготовлені овочі.
- Холодний сирок натираємо на тертці, щавель нарізаємо і з’єднайте з бульйоном. Туди ж вливаємо злегка збиті яйця, перемішуємо, чекаємо, поки вони схопляться, на це йде буквально три хвилини. Вимикаємо вогонь і через 15 хвилин суп можна подавати.